Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις: Ξορκίστε το κακό

O Oλυμπιακός θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στο αρνητικό σερί των εντός έδρας αποτελεσμάτων σήμερα. Απέναντι του μια ομάδα η οποία τείνει να εξελιχθεί σε κακό  δαίμονα των Πειραιωτών τα τελευταία χρόνια. Η Ζάλγκιρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους…

Δύσκολη αποστολή και σήμερα για τον Ολυμπιακό ο οποίος υποδέχεται στο Φάληρο τη Ζάλγκιρις Κάουνας για την όγδοη αγωνιστική της φετινής Ευρωλίγκας. Οι ερυθρόλευκοι προσπαθούν να βρουν τον σωστό κωδικό για να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο της χημείας που θα τους επιτρέψει να αλλάξουν  εικόνα και να ρολάρουν. Έκαναν προσθαφαιρέσεις στο έμψυχο δυναμικό και ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να παίζουν καλύτερα. Μέχρι τότε όμως πρέπει να προσπαθήσουν ώστε να μη χάσουν άλλο έδαφος βαθμολογικά.

Η Ζάλγκιρις χρειάζεται αυτό το παιχνίδι.  Μετράει ήδη τρεις απώλειες εντός έδρας (η μια μάλιστα από τη Ζενίτ) και πρέπει να ματσάρει αυτά τα αποτελέσματα με νίκες μακριά από το Κάουνας. Το διπλό στην Κωνσταντινούπολη επί της Φενέρ ήταν μια καλή αρχή. Το ματς του ΣΕΦ είναι μέσα στις δυνατότητες της. Αλλά θα χρειαστεί να παίξει πραγματικά καλά για να επιβάλλει τον νόμο της απέναντι σε μια ομάδα με πληγωμένο εγωισμό από τις τελευταίες ήττες. 

Ο Ολυμπιακός έχασε συνεχόμενα ματς με μεγάλες διαφορές μπροστά στο κοινό του από Μακάμπι και Αναντολού. Η αναμέτρηση με τους Λιθουανούς είναι θέμα υπερηφάνειας πρωτίστως. Και αυτό μπορεί να δυσκολέψει το έργο της ομάδας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Στη παρούσα φάση η Ζάλγκιρις έχει (λογικά) σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της καθώς η προσθήκη νέων προσώπων (και πιο συγκεκριμένα νέων αθλητών πολλοί από τους οποίους δεν είχαν εμπειρία σε αυτό το επίπεδο) σε κομβικές θέσεις του αγωνιστικού οικοδομήματος έχει δημιουργήσει μια συνθήκη που υποδεικνύει ότι χρειάζεται χρόνος για να λειτουργήσει το όλο πρότζεκτ. 

To φετινό recruiting του Σάρας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αθλητές όπως ο Πέρεζ (περνάει μια πολύ δύσκολη προσωπική περίοδο λόγω εξωαγωνιστικών προβλημάτων), ο Λάντειλ και ο Χέινς συνιστούν κινήσεις με πολύ καλή προοπτική. Ηγέτες της ομάδας φέτος είναι οι δύο δευτεροετείς της Ευρωλίγκας, Γκριγκόνις (πέτυχε ένα τεράστιο νικητήριο καλάθι απέναντι στη Φενέρ) και LeDay (13.6 πόντοι-6.1 ριμπάουντ, πυλώνας στο επιθετικό κομμάτι, έξτρα κίνητρο η επιστροφή στο ΣΕΦ για αυτόν) ενώ κομβικό ρόλο στο παιχνίδι των Λιθουανών παίζει ο Τόμας Ουόλκαπ ο οποίος πέρυσι την άνοιξη ανέβηκε αναγκαστικά στο «1» , καλλιεργώντας αρετές που τον έχουν βοηθήσει πολύ φέτος (παίζει αρκετά ως PG για να υποστηρίξει το backcourt τουλάχιστον μέχρι να φτάσει ο Πέρεζ στο επιθυμητό επίπεδο) όπου είναι πολύ αποτελεσματικός σε πολλές, διαφορετικές πτυχές του παιχνιδιού και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Το δυνατό κομμάτι της Ζάλγκιρις  αφορά και φέτος την επιθετική της λειτουργία. Ο Ολυμπιακός θα έχει πολύ δουλειά στην άμυνα μακριά από τη μπάλα για να αναχαιτίσει τις δράσεις των Λιθουανών χαλώντας τον εξαιρετικό του συγχρονισμό. Είναι  ένα σύνολο που βασίζεται στη σωστή εκτέλεση των λεπτομερειών ποντάροντας στο ότι εκεί γίνεται η διαφορά στο σύγχρονο μπάσκετ. Αντίθετα το αμυντικό της οικοδόμημα είναι ακόμα υπό κατασκευή και ο Ολυμπιακός μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει μια παραγωγική βραδιά με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να βρει παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο. Η Ζάλγκιρις είναι η ομάδα που παίζει στο χαμηλότερο τέμπο στη διοργάνωση γιατί είναι πολύ δυνατή στο να ζυγίζει κάθε κατοχή ξεχωριστά, παίρνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε επίπεδο εκτέλεσης. Γίνεται κατανοητό ότι οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο (με εκφραστές τους Σπανούλη-Ρότσεστι και αιχμές τους wings και τον Πρίντεζη) για να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους, απέναντι σε μια άμυνα που έχει κενά σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι. 

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ πρέπει να αποτελέσει το πρόσωπο επάνω στο οποίο θα επενδύσουν οι ερυθρόλευκοι στο μισό γήπεδο. Είναι ο καλύτερος παίχτης αυτής της ομάδας και ένας από τους αποτελεσματικότερους ψηλούς της διοργάνωσης. Η Ζάλγκιρις δεν έχει ακριβώς τον παίχτη «των κυβικών του» και πιθανότατα θα προσπαθήσει να τον ντουμπλάρει επιθετικά. Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι έτοιμος για αυτό πατώντας στο γεγονός ότι ο Σέρβος σέντερ είναι εκτός των άλλων και ικανός πασέρ. Οι δύο νεοφερμένοι Αμερικανοί, Ρότσεστι και Ριντ, επίσης μπορούν να παίξουν ρόλο στην αποψινή αναμέτρηση. Ο βετεράνος πόιντ γκαρντ οφείλει να είναι επιθετικός, βάζοντας πίεση στην άμυνα με τον συνδυασμό εκτέλεσης/δημιουργίας που διακρίνει το παιχνίδι του ενώ το μέγεθος (και γενικότερα το φυσικό πακέτο) του Ριντ όπως και η ικανότητα του στο ριμπάουντ, μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα για τους φιλοξενούμενους. 

Ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει πόντους σήμερα. Μέσα από ανοιχτό γήπεδο, ένας με έναν, έξτρα πάσα, δυνατές άμυνες που θα «γεννήσουν» άμεση επίθεση, επιθετικό ριμπάουντ. Με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο. Η επίθεση του είναι πολύ προβληματική μέχρι τώρα καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση στον πίνακα αξιολόγησης μετά από επτά αγωνιστικές. Η ομάδα απλά πρέπει να αρχίσει να παράγει. Στο σύγχρονο μπάσκετ και δη σε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού,  δεν έχεις καμία τύχη εάν δεν είσαι σε θέση να πιάσεις συγκεκριμένα standards στο επιθετικό κομμάτι. Ας ελπίσουμε ότι σήμερα οι ερυθρόλευκοι θα κάνουν ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός (και) σε αυτόν τομέα…