olympiacos-euroleague

Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ: H καλλιέργεια του εγωισμού

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Φάληρο μετά την άσχημη βραδιά που βίωσε στη Λιθουανία, ελπίζοντας ότι τα παρελκόμενα του θυμού και του αθλητικού εγωισμού, θα του δώσουν την ώθηση για να ματσάρει την πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ…

 «Αυτή είναι η Ευρωλίγκα. Πρέπει να είσαι υγιής, συγκεντρωμένος και έτοιμος για να παίξεις τέτοια παιχνίδια. Πρέπει να μαζέψουμε τα κομμάτια μας κοιτάζοντας το επόμενο ματς» είπε μετά την αναμέτρηση του Κάουνας ο Γιώργος Μπαρτζώκας, θέλοντας να δείξει την κατεύθυνση που οφείλει να ακολουθήσει η ομάδα του. Αυτή είναι άλλωστε η πραγματικότητα της διοργάνωσης. Για τον Ολυμπιακό, πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχει  κανένα περιθώριο λύπης. Οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν εκκωφαντικά στη Λιθουανία από μια ομάδα που παίζει καλύτερο μπάσκετ από αυτούς εδώ και καιρό. Οφείλουν να δουν τα λάθη τους αλλά κυρίως να καλλιεργήσουν μέσα τους τον «θυμό», προετοιμάζοντας την απάντηση τους. Είναι θέμα νοοτροπίας, κάτι μεγαλύτερο από τη νίκη ,την ήττα ή τη θέση στο βαθμολογικό πίνακα. Και το παιχνίδι απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης δημιουργεί αυτομάτως μια μεγάλη πρόκληση.

 Η ΤΣΣΚΑ γνώρισε, όπως και ο υπόλοιπος ανταγωνισμός προσφάτως, το “δηλητήριο” που κρύβει το σπαθί της Αναντολού φέτος. Οι Τούρκοι επικράτησαν στη Μόσχα (μετά τις επιτυχίες σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη) δείχνοντας ότι στη παρούσα φάση τουλάχιστον, καμία ομάδα δεν μπορεί να τους απειλήσει αναφορικά με τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Η «αρκούδα» έκανε την προσπάθεια της  όμως η Αναντολού ήταν καθόλη τη διάρκεια καλύτερη, δίνοντας μάλιστα την εντύπωση ότι δεν έπαιζε ακριβώς «στα κόκκινα».

Βαθμολογικά για τους Ρώσους δεν άλλαξαν πολλά πράγματα. Η πρώτη θέση ήταν ούτως ή άλλως μια υπόθεση δύσκολη. Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να επιστρέφεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αυτός θα είναι ο στόχος της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη στο ματς του Φαλήρου. Το νικηφόρο σερί των πέντε παιχνιδιών έλαβε τέλος και η «αρκούδα» κατεβαίνει στα Βαλκάνια για δύο δυνατά ματς με Ολυμπιακό και Ερυθρό Αστέρα.

Όπως όλες οι ομάδες του κόουτς Ιτούδη διαχρονικά, η ΤΣΣΚΑ διακρίνεται για την ικανότητα της να διαβάζει την αδυναμία του αντιπάλου και να προσαρμόζει το αγωνιστικό της προφίλ αναλόγως, δημιουργώντας την ιδανική συνθήκη για να χτυπήσει. Στην προκειμένη περίπτωση, οι Ρώσοι θα κυκλώσουν την περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού και οι γηπεδούχοι με τη σειρά τους πρέπει να εμφανιστούν έτοιμοι.

Ο Ολυμπιακός επιτρέπει στους αντιπάλους του ποσοστό της τάξεως του 42% αναφορικά με την ευστοχία τους πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, επίδοση η οποία είναι η χειρότερη της διοργάνωσης. Πρόκειται για ένα κομμάτι στο οποίο έχει εστιάσει το καινούργιο staff γνωρίζοντας όμως απαιτείται χρόνος για να βελτιωθούν οι συνεργασίες και η ομαδική λειτουργία ώστε να πέσει το νούμερο αυτό. Η ΤΣΣΚΑ σουτάρει με σχεδόν 40% πίσω από τη γραμμή σε 28.2 εκτελέσεις ανά ματς (βασίζονται πολύ στο περιφερειακό σουτ).

Συν τοις άλλοις, οι Ρώσοι διαθέτουν μια πλειάδα παιχτών που μπορούν να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν, κατάσταση που τους δίνει τη δυνατότητα να μετακινούν κάθε φορά το κέντρο βάρους στον δημιουργικό τους τομέα, απομονώνοντας και χτυπώντας πιο εύκολα το αδύναμο σημείο της άμυνας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει επί ίσοις όροις τη νίκη, θα πρέπει να κάνει ένα συνολικά πολύ καλό αμυντικό παιχνίδι. Κυρίως, ένα παιχνίδι συγκέντρωσης και υψηλής ενέργειας. Αφετηρία σε αυτό μπορεί να αποτελέσει η απόδοση των περιφερειακών του. Με τον Ρότσεστι εκτός και τον Σπανούλη λαβωμένο, ο Ολυμπιακός θα βασιστεί στα φρέσκα πόδια, προσπαθώντας να πιέσει και να βρει πόντους στο ανοιχτό γήπεδο καλύπτοντας το πιθανό δημιουργικό έλλειμμα στο σετ παιχνίδι. Μην ξεχνάμε ότι απέναντι τους οι γηπεδούχοι θα βρουν μια από τις πιο αποτελεσματικές άμυνες της διοργάνωσης (η ΤΣΣΚΑ επιτρέπει μάλιστα το χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας από την περίμετρο στη διοργάνωση, μόλις 34.2%). Είναι σημαντικό λοιπόν για τον Ολυμπιακό να βρει καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου μέσα από την άμυνα του (Πολ, Μπάλντγουιν, Κόνιαρης, Παπανικολάου) και να ακουμπήσει στο μέγεθος του (Μιλουτίνοφ, Ρούμπιτ) στο μισό γήπεδο, βάζοντας τη μπάλα στο χαμηλό ποστ.

Η ΤΣΣΚΑ με τη σειρά της, επίσης θα προσπαθήσει να πιέσει. Έχει τα «εργαλεία» να ανεβάζει τη γραμμή πίεσης στα μετόπισθεν δεδομένου του ότι εκτός των Hackett και Baker πλέον στο ρόστερ υπάρχει και ο Sant-Roos. H ικανότητα της να δημιουργεί ρήγμα (Τζέιμς-Χίλιαρντ) στην επίθεση είναι παροιμιώδης και αυτό είναι ένα στοιχείο στο οποίο επίσης οφείλει να εστιάσει ο Ολυμπιακός, οδηγώντας ίσως ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των εκτελέσεων (μετά από διείσδυση) επάνω στον Μιλουτίνοφ.

Ματς ενέργειας και θέλησης για τον Ολυμπιακό απέναντι σε μια καλύτερη, σαφώς πιο ποιοτική ομάδα. Πάνω από όλα, ματς νοοτροπίας. Ασχέτως με τη θέση και τους στόχους σου σε βαθμολογικό επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το επίπεδο να αποκτήσεις τη συνήθεια της απάντησης, επιστρέφοντας μετά από άσχημες βραδιές. Αυτό δείχνει εγωισμό. Και ο εγωισμός είναι υγεία όταν μιλάμε για πρωταθλητισμό. Οι ερυθρόλευκοι στην παρούσα φάση, προσπαθούν να διαμορφώσουν χαρακτήρα και χρειάζονται όσο τίποτε άλλο «τη γνώση της επιστροφής». Την προκειμένη περίοδο, αυτό είναι κάτι μεγαλύτερο από τους δύο βαθμούς της νίκης…