Ολυμπιακός-Μπάγερν: Ώρα για “αναρρίχηση”

Ο ερχομός της φετινής έκπληξης της Ευρωλίγκας, Μπάγερν Μονάχου, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας σηματοδοτεί τη στιγμή που ο Ολυμπιακός οφείλει να ξεκινήσει την αντεπίθεση του ώστε να ξεκλειδώσει την πόρτα της οχτάδας. Ο Γενάρης θα είναι ο μήνας της αλήθειας για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Στο τέλος του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου η κατάσταση στον βαθμολογικό πίνακα είναι (φυσιολογικά) ρευστή, αναφορικά με τις ομάδες που ξεχωρίζουν στη μάχη για μια θέση στην οχτάδα. Ο Γενάρης που μόλις μπήκε λοιπόν, είναι ίσως ο μήνας της αλήθειας για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι ξεκινούν σήμερα μια σειρά πολύ σημαντικών αναμετρήσεων με σύνολα που στοχεύουν στα playoffs. 

Τις επόμενες είκοσι ημέρες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους Βαυαρούς, τη Μακάμπι, τη Ζάλγκιρις, την Ολίμπια. Το «πρέπει» πλέον μπαίνει στην εξίσωση και το θετικό αποτέλεσμα απέναντι στη Μπάγερν είναι απαραίτητο στην προσπάθεια του Ολυμπιακού να αναρριχηθεί στη βαθμολογία. Οι Γερμανοί βρίσκονται στο 11-6, όμως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο θα αντέξουν σε αυτόν τον αγωνιστικό ρυθμό, συνεχίζοντας να φιγουράρουν στις πρώτες 4-5 θέσεις της διοργάνωσης. Στον Ολυμπιακό γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δυνητικά μπορεί να μετρήσει διπλά στον τελικό απολογισμό.

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Η Μπάγερν του Αντρέα Τρινκιέρι είναι μια από τις εκπλήξεις της φετινής σεζόν. Ο ικανότατος Ιταλός κόουτς έχει δημιουργήσει ένα πολύ συμπαγές σύνολο στη Βαυαρία το οποίο παίζει επάνω από τις δυνατότητες των ατόμων που απαρτίζουν το ρόστερ. Υπάρχει κατεύθυνση, ρόλοι, χημεία και η ομάδα ρόλαρε νωρίς στη σεζόν. Το τελευταίο διάστημα οι Βαυαροί έκαναν δύο μεγάλες (και άνετες όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στο τέλος) νίκες επί των ισπανικών ομάδων (Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα) και ηττήθηκαν σε δύο κλειστές αναμετρήσεις από τις Ζενίτ και Ζάλγκιρις. Πριν από μερικές ημέρες ηττήθηκαν εμφατικά στο ντέρμπι της γερμανικής λίγκας όταν η αποδεκατισμένη (στα χαρτιά) Άλμπα κυριάρχησε απέναντι τους, σε ένα ματς που για πρώτη φορά φάνηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό η απουσία του Lucic.

Παρ’όλα αυτά η φετινή Μπάγερν είναι μια πραγματική ομάδα και παράλληλα ένα σύνολο που δύσκολα κανείς καταβάλλει  τις αντιστάσεις του. Οι Βαυαροί είναι αρκετά πειθαρχημένοι και αποτελεσματικοί στο αμυντικό κομμάτι, σουτάρουν καλά (κυρίως γιατί φιλτράρουν σωστά τις εκτελέσεις τους), τρέχουν «μαζί» το γήπεδο και κάνουν λίγα λάθη όντας παράλληλα δυνατοί στο ριμπάουντ, στοιχεία που μεταφράζονται σε έξτρα κατοχές. Ο Αντρέα Τρινκιέρι έχει θέσει υποψηφιότητα νωρίς στη σεζόν για το βραβείο του «κόουτς της χρονιάς» στην Ευρωλίγκα.

Ουέιντ Μπάλντγουιν: Το «κλου» της βραδιάς

Ο Τζέιλεν Ρέινολντς αποτελεί την κολόνα της γερμανικής ομάδας έχοντας μπει πολύ δυνατά στη σεζόν (13.4 πόντοι-6.9 ριμπάουντ). Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να δουλέψει αρκετά για τον κρατήσει μακριά από το καλάθι και δη από το επιθετικό ριμπάουντ. Ο Ρέινολντς είναι πολύ δυνατός, παίζει «φυσικά» και χαρακτηρίζεται από τις καλές θέσεις που παίρνει και τα αποτελεσματικά τελειώματα του στο «ζωγραφιστό». Οι ψηλοί του Γιώργου Μπαρτζώκα θα έχουν αρκετή δουλειά.

Το «κλου» της βραδιάς  φυσικά αφορά την επιστροφή του Ουέιντ Μπάλντγουιν στο ΣΕΦ. Ο Αμερικανός -πρώην ερυθρόλευκος- γκαρντ διανύει μια εξαιρετική σεζόν, έχοντας βάλει υποψηφιότητα για το βραβείο του «πιο βελτιωμένου παίχτη» στην Ευρωλίγκα. Σε πρόσφατες δηλώσεις του μάλιστα έδειξε πόσο διαφωνούσε με την οπτική των ανθρώπων του Ολυμπιακού σχετικά με την περίπτωση του και την απόφαση τους να διακόψουν τη συνεργασία μαζί του. 

Ο Μπάλνγουιν βγάζει τρομερή ενέργεια στο παρκέ ενώ η περυσινή εμπειρία τον έχει βοηθήσει να καταλάβει το παιχνίδι καλύτερα, αξιοποιώντας το εντυπωσιακό φυσικό/αθλητικό του πακέτο. Μαζί με τον ρούκι Νικ Βάιλερ-Μπαμπ έχουν συνθέσει ένα ποιοτικό δίδυμο στην περιφέρεια της  Μπάγερν (και οι δύο είναι αθλητές που μπορούν να κάνουν πολλές δουλειές στο backcourt) το οποίο ενισχύθηκε προσφάτως με την προσθήκη του σκόρερ DJ Seeley (ήρθε πριν λίγο καιρό στο Μόναχο μαζί με τον Τζέιμς Γκιστ). Σε μια βραδιά που οι γηπεδούχοι θα στερηθούν τις υπηρεσίες του Παπανικολάου και το status του Μακίσικ είναι (τουλάχιστον όσο γράφονται αυτές οι γραμμές) άγνωστο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα πρέπει να βρει εναλλακτικές για να αναχαιτίσει τον ενθουσιασμό, την ορμητικότητα και το αθλητικό πλεονέκτημα των γκαρντ του Τρινκιέρι. Σημαντική σημείωση, η ώθηση που έχει δώσει στη Μπάγερν η αγωνιστική άνοδος του Ζίπσερ (φόργουορντ που έχει την ποιότητα και τα scoring skills για να πλήξει οποιονδήποτε αντίπαλο σε αυτό το επίπεδο).

Euroleague στη Stoiximan με Σούπερ Αποδόσεις και στα ειδικά στοιχήματα παικτών & ομάδων!

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι ο Ολυμπιακός, με τη συνθήκη που έχει δημιουργηθεί στον δρόμο για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, οφείλει να κερδίσει τον αντίπαλο στο πνευματικό κομμάτι παίζοντας πιο έξυπνα από μια …έξυπνη ομάδα. Η άμυνα και οι προσωπικές μονομαχίες (η Μπάγερν βασίζεται αρκετά στην προσωπική φάση και το επιθετικό ριμπάουντ στην προσπάθεια της για να παράγει) θα παίξουν μεγάλο ρόλο, τη στιγμή που οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να κρατήσουν χαμηλά τα περιφερειακά ποσοστά των Βαυαρών (προαπαιτούμενο) για να επιβάλλουν το δικό τους νόμο. 

Ας μη γελιόμαστε… Είναι ένα πολύ σημαντικό ματς για τον Ολυμπιακό και μια μάχη που απλά πρέπει να κερδιθεί ώστε να μη χάσει η ελληνική ομάδα έδαφος στην προσπάθεια της για να κερδίσει μια θέση στην οχτάδα.