Το παιχνίδι της ζωής τους

Η Τότεναμ ξεχύνεται στην αντεπίθεση από τα αριστερά με τον Ντέιβις. Αυτός θα βρει με μια ωραία πάσα τον Σον κι εκείνος θα προσπαθήσει να αλλάξει παιχνίδι με μια μακρινή μπαλιά προς τον Κέιν. Ένας στόπερ των γηπεδούχων θα βγει έγκαιρα και με δύναμη πάνω στη μπάλα και με το κεφάλι θα τη στείλει εκτός γηπέδου. Η μπάλα θα προσγειωθεί στον κήπο ενός γειτονικού σπιτιού, ένα από τα πολλά που συνορεύουν με τον αγωνιστικό χώρο. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού με τον αριθμό 11 στην ταμπελίτσα πάνω στο φράχτη που χωρίζει τον κήπο του από το χόρτο, ένας 60αρης, με κοκάλινα γυαλιά μυωπίας και παρουσιαστικό δασκάλου σε δημοτικό σχολείο, εκείνη την ώρα ψήνει στον κήπο του, απολαμβάνοντας το Κυριακάτικο απόγευμα του.

Τα νούμερα στον φράχτη έχουν τοποθετηθεί για να ξέρουν οι άνθρωποι της Μαρίν σε ποιο σπίτι πρέπει να απευθυνθούν για να πάρουν πίσω τις μπάλες τους!

Ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν, θα πλησιάσει τρέχοντας το φράχτη σε μια προσπάθεια να ξαναρχίσει άμεσα το παιχνίδι πριν οργανωθεί η άμυνα των αντιπάλων και θα ρωτήσει τον κύριο με τα γυαλιά αν μπορεί να του πετάξει γρήγορα πίσω τη μπάλα. Αυτός θα τον κοιτάξει με το πιο χαλαρό βλέμμα του κόσμου, θα σηκώσει ψηλά το πιρούνι με το κρέας που έχει μόλις τσιμπήσει από την ψησταριά και θα του απαντήσει: “Χαλάρωσε νεαρέ. Γιατί βιάζεσαι τόσο; Να σε κεράσω ένα παϊδάκι;”

Όλο το παραπάνω φυσικά είναι ένα φανταστικό σενάριο με μηδαμινές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα το απόγευμα της Κυριακής όταν η Μαρίν θα υποδεχτεί την Τότεναμ για το κύπελλο Αγγλίας. Από την άλλη βέβαια, λιγοστές ήταν και οι πιθανότητες μια μέρα o 23χρονος επιθετικός Τζέιμς Μπάριγκαν, που όλη την εβδομάδα δουλεύει ως σκουπιδιάρης στο Λίβερπουλ, να κληθεί να αντιμετωπίσει στο ρεπό του τον τερματοφύλακα και αρχηγό της εθνικής Γαλλίας.

Η ομάδα από την μικρή παράκτια πόλη Κρόσμπι, που βρίσκεται 10 χλμ. βόρεια από το Λίβερπουλ, είναι εδώ και αρκετές μέρες ένα από τα θέματα συζήτησης στο αγγλικό ποδόσφαιρο, χάρη στο κατόρθωμα της να φτάσει ως τον 3ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας αλλά και την τύχη, που της έφερε αντίπαλο μια ομάδα του μεγέθους της Τότεναμ. Μια ομάδα που βρίσκεται στην 6η θέση της 8ης κατηγορίας απέναντι σε μια ομάδα που είναι 4η στην Πρέμιερ Λιγκ. Αυτή η χαώδης απόσταση μεταξύ τους (161 βαθμολογικές θέσεις) είναι και η μεγαλύτερη που καταγράφεται στην ιστορία του Κυπέλλου Αγγλίας.

Σε αντίθεση με τη φημισμένη αντίπαλο της, που θα παίξει την Κυριακή τον πρώτο της αγώνα στο φετινό Κύπελλο, η Μαρίν έχει ανέβει ολόκληρο Γολγοθά για να φτάσει μέχρι τον πολυπόθητο 3ο γύρο. Οι ομάδες της κατηγορίας της συμμετέχουν στα προκριματικά της διοργάνωσης τον Αύγουστο, κάτι που σημαίνει ότι για να φτάσουν μέχρι τον γύρο που μπαίνουν στο παιχνίδι οι ‘μεγάλοι’ χρειάζονται 7 προκρίσεις. Ανάμεσα στα φετινά θύματα της Μαρίν υπάρχουν ομάδες που αγωνίζονται δυο και τέσσερις κατηγορίες πιο ψηλά από αυτήν, γι’αυτό και η μέχρι τώρα επιτυχία της πανηγυρίστηκε με τον τρόπο που είδε σχεδόν όλος ο κόσμος, χάρη στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα: Με μπύρες που έφερε ο τερματοφύλακας από το γειτονικό μίνι μάρκετ.

Η ομάδα του Νιλ Γιανγκ (όχι του τραγουδιστή) έκανε την υπέρβαση και η κληρωτίδα την αποζημίωσε, φέρνοντας στο μικρό και γραφικό Ροζετ Παρκ τον Ζοσέ Μουρίνιο και τους διάσημους παίκτες του. Μια ονειρική αναμέτρηση από όλες τις απόψεις για μια ερασιτεχνική ομάδα που επιβιώνει κατά κύριο λόγο χάρη στην εθελοντική προσφορά δεκάδων ανθρώπων της περιοχής και τη στήριξη μερικών εκατοντάδων οπαδών. Δυστυχώς για τη μικρούλα Μαρίν, η τύχη της στέρεψε λίγο μετά την κλήρωση.

Η έξαρση της πανδημίας στην Αγγλία τις τελευταίες εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί το σχέδιο για διεξαγωγή του αγώνα με φιλάθλους. Η Μαρίν θα δώσει το πιο μεγάλο παιχνίδι της 127χρονης ιστορίας της χωρίς κόσμο στις κερκίδες και αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα και ψυχολογικά αλλά και οικονομικά. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ομάδας, η εξέλιξη αυτή ανάγκασε κάποιες εταιρείες που είχαν δεχτεί να διαφημιστούν στο γήπεδο στο παιχνίδι αυτό να ακυρώσουν τις συμφωνίες τους. Οι 100 χιλιάδες λίρες που χάθηκαν με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα όλης της χρονιάς. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει ό,τι σώζεται, η Μαρίν έκανε έκκληση σε όλο τον κόσμο να στηρίξει όπως μπορεί και η ανταπόκριση ήταν θεαματική.

Πάνω από 15.000 άνθρωποι αγόρασαν μέσα σε λίγες μέρες από ένα εικονικό εισιτήριο (αξίας 10 λιρών το ένα) ενώ εκατοντάδες άλλοι έσπευσαν να αγοράσουν κάποιο από τα αναμνηστικά προϊόντα που έβγαλε η ομάδα. Για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου στην αγορά των εισιτηρίων αυτών, η Μαρίν θα κληρώσει διάφορα δώρα με πιο αξιοσημείωτο από όλα τη δυνατότητα να γίνεις προπονητής της σε ένα φιλικό παιχνίδι της επόμενης σεζόν.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια να κερδίσει ο μικρός σύλλογος του Μερσεϊσάιντ όσα περισσότερα μπορεί από αυτό το παιχνίδι έχει η αντίπαλος της. Η Τότεναμ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ανθρώπους της Μαρίν και οι δυο ομάδες έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές και με διάφορους τρόπους όλες αυτές τις ημέρες. Εκτός από την ομάδα όμως και οι οπαδοί των ‘πετεινών’ κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν τους αντιπάλους τους. Πολλά από τα εικονικά εισιτήρια αγοράστηκαν από φίλους της Τότεναμ, που πιθανόν δεν θα βρεθούν ποτέ στη ζωή τους στο Ροζετ Παρκ, ενώ ένας σύνδεσμος των Λονδρέζων προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και μπήκε χορηγός μόνο για το συγκεκριμένο παιχνίδι στο σορτσάκι της Μαρίν!

Η καλοσύνη των ξένων όμως δεν τέλειωσε εκεί. Μόλις ο Τζέιμι Κάραγχερ, που έχει σπίτι στην περιοχή, έμαθε πως κάποιοι χορηγοί αποσύρθηκαν λόγω της απουσίας φιλάθλων, προσφέρθηκε να καλύψει ένα μέρος της χασούρας, βάζοντας διαφήμιση το ίδρυμα του στα φανελάκια της προθέρμανσης και στους πάγκους. Η επόμενη βοήθεια ήρθε από τους διάσημους γείτονες της ομάδας. Επειδή ο αγωνιστικός χώρος του Ρόζερτ Παρκ έπρεπε να προφυλαχθεί για να είναι πανέτοιμος για τον μεγάλο αγώνα και καθώς οι υπόλοιποι χώροι είναι κλειστοί λόγω των μέτρων της πανδημίας, η Έβερτον και η Λίβερπουλ διέθεσαν τα προπονητικά τους κέντρα για να προπονηθούν εκεί αυτές τις μέρες οι παίκτες του Γιανγκ. Γιατί καλά όλα τα γύρω-γύρω αλλά υπάρχει πάντα και ένα παιχνίδι που πρέπει να παιχτεί ανάμεσα στις τέσσερις γραμμές.

Εκεί που οι παίκτες της Τότεναμ (ο Μουρίνιο δήλωσε πως θα χρησιμοποιήσει κανονικά κάποιους βασικούς γιατί σέβεται το θεσμό και το πόσο σημαντικό είναι αυτό το παιχνίδι για τον αντίπαλο τους) θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ανθρώπους που έχουν άλλες δουλειές και απλά στον ελεύθερο χρόνο τους παίζουν και μπάλα, κάνοντας προπονήσεις δυο μόνο φορές την εβδομάδα. Στο έμψυχο υλικό της Μαρίν υπάρχει ο σκουπιδιάρης Μπάριγκαν που αναφέραμε στην αρχή, δάσκαλοι, υπάλληλοι γραφείων, νοσοκόμοι, κάποιος που δουλεύει στο πρόγραμμα ιχνηλάτησης του υπουργείου υγείας για τον COVID, ένας διεθνής δεξιός μπακ (με την εθνική ομάδα της Αγίας Λουκίας βέβαια που μέχρι πριν 5″ δεν ήξερες καν πως υπάρχει ως κράτος αλλά ας μην κολλάμε σε λεπτομέρειες) και ο προπονητής που βγάζει τα προς το ζην δουλεύοντας στο δίκτυο σιδηροδρομικών μεταφορών που εξυπηρετεί όλη την ευρύτερη περιοχή του Λίβερπουλ.

Η αίθουσα του γηπέδου που χρησιμοποιείται για δεξιώσεις θα μετατραπεί σε αποδυτήρια για την Τότεναμ, γιατί τα κανονικά αποδυτήρια είναι τόσο μικρά που, με τα νέα μέτρα λόγω COVID, η αποστολή της Τότεναμ δεν θα χωρέσει

Αυτή τη στιγμή το ρόστερ της Μαρίν αριθμεί μόνο 19 παίκτες, αφού λόγω της πανδημίας το ποδόσφαιρο στις χαμηλότερες κατηγορίες της Αγγλίας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Ομάδες από μεγαλύτερες κατηγορίες που στο παρελθόν δάνειζαν κάποιους παίκτες τους σε συλλόγους τέτοιου επιπέδου, φέτος αρνούνται να το κάνουν αφού δεν γνωρίζουν αν θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν. Πέντε μήνες μετά την έναρξη της σεζόν η Μαρίν έχει δώσει όλους κι όλους 7 αγώνες για το πρωτάθλημα ενώ με τα σημερινά δεδομένα της εξάπλωσης του ιού στην Αγγλία φαντάζει πολύ δύσκολο να παίξει ξανά μέσα στον επόμενο μήνα. “Το πιθανότερο είναι πως από Δευτέρα όλοι οι παίκτες μας θα τεθούν σε αναστολή” αποκάλυψε ο πρόεδρος του συλλόγου, Πολ Λίρι.

Το μόνο που κατάφερε να κάνει η ομάδα του Γιανγκ στον τομέα της αγωνιστικής ενίσχυσης είναι να εντάξει στο δυναμικό της έστω και την τελευταία στιγμή τον Ντέιβιντ Λιντς (όχι τον σκηνοθέτη). Ο 28χρονος που κάποτε πέρασε και από τις μικρές ομάδες της Μπέρνλι είναι αυτή την εποχή προπονητής (ναι, προπονητής, καλά διάβασες) της Κλίθερο και δέχτηκε να βοηθήσει τον Γιανγκ λόγω της φιλίας του δεύτερου με τον πρόεδρο της Κλίθερο. Τυπικά ο Λιντς έχει το ρόλο του παίκτη-προπονητή στην ομάδα του και η Μαρίν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την πρώτη ιδιότητα του. Ουσιαστικά όμως, ο πονόψυχος μέσος έχει αγωνιστεί ελάχιστα λεπτά φέτος αφού η ομάδα του αγωνίζεται και αυτή στην 8η κατηγορία που φέτος φυτοζωεί.

Ο δανεισμός του Λιντς στην Μαρίν θα διαρκέσει μόνο λίγες ημέρες ενώ το αν θα χρησιμοποιηθεί στο μεγάλο ματς θα εξαρτηθεί από το αν προκύψουν απώλειες για τους γηπεδούχους από τα τεστ COVID που θα κάνουν λίγο πριν το παιχνίδι. Όπως δήλωσε ο Γιανγκ: “Αυτά τα παιδιά δεν ζούνε σε προστατευόμενες φούσκες όπως οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Το περιβάλλον της δουλειάς τους είναι πολύ πιο επικίνδυνο. Γι’αυτό ανησυχώ για τα τεστ. Αν προκύψει πρόβλημα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χρησιμοποιήσουμε παίκτες από την ομάδα των αναπληρωματικών ή τις ακαδημίες, γιατί δεν έχουμε τέτοιους.”

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος την Κυριακή η Μαρίν έχει ήδη κερδίσει πολλά και μόνο που βρίσκεται σ’αυτό το σημείο. “Για μένα είναι σαν να πήραμε ήδη το κύπελλο” δήλωσε πριν λίγο καιρό ένας 90χρονος οπαδός της, που έλαβε από την εθελοντική ομάδα του συλλόγου, που ασχολείται με θέματα της τοπικής κοινότητας, ένα πακέτο βοηθείας με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι ελπίδες της απέναντι στην Τότεναμ είναι φυσικά απειροελάχιστες αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο Μουρίνιο: “Κατανοώ απόλυτα το όνειρο που ζούνε. Κανένας δεν μπαίνει σε ένα γήπεδο νιώθοντας ότι θα χάσει σίγουρα γι’αυτό πιστεύω πως αυτή τη στιγμή πραγματικά ελπίζουν ότι μπορεί να τα καταφέρουν και μ’εμάς. Είναι στο χέρι μας να τους προσγειώσουμε στην πραγματικότητα”.