olympiacosbc

Ολυμπιακός – Μπασκόνια: Με το βλέμμα στο τώρα και στο μετά

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στον Πειραιά όπου θα αντιμετωπίσει την ισόβαθμη του Μπασκόνια, σε μια μάχη ανάμεσα σε δύο από τις πιο «roller coasters» (με βάση τις αγωνιστικές τους διακυμάνσεις) ομάδες της φετινής διοργάνωσης.

Πέμπτη βράδυ λοιπόν και το μενού έχει παραδοσιακό ευρωπαϊκό ντέρμπι στο Φάληρο για τον Ολυμπιακό. Η Μπασκόνια δεν διανύει σίγουρα την καλύτερη δυνατή περίοδο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η πορεία της έχει κοινά σημεία με αυτή των ερυθρολεύκων καθώς η απόδοση και των δύο ομάδων θυμίζει «τρενάκι του λούνα-παρκ», με γνώμονα πάντα τα πολλά σκαμπανεβάσματα που τη διακρίνουν. Οι Βάσκοι είναι ξεκάθαρα underachievers φέτος, δεδομένου του ότι το ρόστερ τους έχει αξιοσέβαστη ποιότητα και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την εικόνα τους. 

Με νέο προπονητή στο τιμόνι (όπως και ο Ολυμπιακός) προσπαθούν να βρουν το δρόμο προς την οχτάδα όμως η παρουσία τους τον τελευταίο καιρό δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Μιλάμε για την ομάδα που κερδίζει στη Μαδρίτη τη Ρεάλ (94-95 για την ACB, πριν περίπου μια εβδομάδα, 26 πόντους με 10/11 δίποντα ο Χένρι και 27 με 7/8 τρίποντα ο Καμπάτσο) και γνωρίζει μερικές ημέρες μετά την ήττα από την Ανδόρα στη Βιτόρια. Η Μπασκόνια παραμένει πολύ αρτηριοσκληρωτική στο επιθετικό κομμάτι. Δεν σουτάρει καλά και βασίζεται στη προσωπική φάση, αφήνοντας εκτός εξίσωσης αρκετές δεξιότητες του ρόστερ της. 

Το πρόβλημα που υπάρχει στην περιφερειακή γραμμή αναφορικά με τους τραυματισμούς των γκαρντ της έχεις επίσης κοστίσει. Η εξ αρχής απουσία του Γκρέιντζερ, ο πονεμένος ώμος του Βιλντόζα, ο τελευταίος σημαντικός τραυματισμός του Χένρι. Ο Ιβάνοβιτς έφερε από την αγαπημένη του γαλλική αγορά τον Semaj Christon (βρέθηκε πολύ κοντά στην ΑΕΚ πρόσφατα) ο οποίος θα κάνει το ντεμπούτο του με τους Βάσκους στο ΣΕΦ ενώ παράλληλα έχει ανεβάσει στο rotation τον 22χρονο Sergi Garcia (η Μπασκόνια τον έφερε πίσω στην Ισπανία, έπαιζε ως δανεικός από τη Βαλένθια στη Βέχτα). 

Ο βετεράνος Μαυροβούνιος κόουτς δείχνει σαφή προτίμηση στον Σαβόν Σιλντς (ήταν σε καλή κατάσταση ούτως ή άλλως, 15.4 πόντοι-5.2 ριμπάουντ στα τελευταία 10 ματς της ισπανικής λίγκας, σκόραρε 22 απέναντι στην Χίμκι την προηγούμενη εβδομάδα) και στον Ακίλε Πολονάρα (έχει ανέβει σημαντικά ο χρόνος του) τον οποίον χρησιμοποιεί ως ζευγάρι με τον Σενγκέλια είτε στις θέσεις των φόργουορντ (ψηλά σχήματα) είτε ως δίδυμο στο «ζωγραφιστό» (light πεντάδες). Τα πολλά λάθη χαρακτηρίζουν την ανάπτυξη του επιθετικού παιχνιδιού των Βάσκων φέτος, αποτελώντας έναν από τους λόγους που δυσκολεύονται να βρουν ρυθμό.

Ο Ολυμπιακός έχει ένα παιχνίδι που φαίνεται στα μέτρα του. Οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται τη νίκη κυρίως για να «αναπνεύσουν» καλύτερα και να επαναφέρουν το χαμόγελο και την καλή διάθεση στην καθημερινότητα τους. Είναι ένα στοιχείο πολύ σημαντικό για ένα σύνολο που αυτή την περίοδο προσπαθεί να εντρυφήσει σε μια νέα φιλοσοφία ενώ παράλληλα πολλά νέα παιδιά χτίζουν διαπροσωπικές σχέσεις με το καινούργιο staff. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα πιέσει τον αντίπαλο στοχεύοντας στην παραγωγή λαθών (ο Κόνιαρης μπορεί να αποτελέσει παράγοντα εδώ) και σίγουρα θα δώσει έμφαση στο αμυντικό ριμπάουντ ώστε να απαγορεύσει τις δεύτερες ευκαιρίες στην ισπανική ομάδα (η Μπασκόνια είναι από τις πιο δυνατές ομάδες σε αυτό το κομμάτι). 

Για τους γηπεδούχους, το ντεμπούτο του θα κάνει ο Οκτάβιους Έλις. Ο 27χρονος Αμερικανός θα πάρει μια πρώτη γεύση από τον αγωνιστικό ρυθμό του υψηλότερου ευρωπαϊκού επιπέδου. Οι ερυθρόλευκοι περιμένουν από αυτόν παιχνίδι «πάνω από το καλάθι» και στις δύο πλευρές του παρκέ και ενέργεια ώστε να αναβαθμίσουν το αθλητικό τους επίπεδο. Η σιγουριά της παρουσίας του Νίκολα Μιλουτίνοφ στη θέση «5» (αναμένεται να ακουμπήσει ο Ολυμπιακός επάνω στο συγκεκριμένο ματς) μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τον Έλις.

Ενδιαφέρον φυσικά θα έχει να δούμε την ενδεχόμενη αντίδραση της περιφερειακής γραμμής των ερυθρολεύκων η οποία (με εξαίρεση τη μεγάλη εμφάνιση του Σπανούλη) εμφανίστηκε κατώτερη του αναμενομένου την προηγούμενη εβδομάδα, στην Αγία Πετρούπολη. Ίσως είναι η ώρα κάποιοι παίχτες να δώσουν μερικές απαντήσεις.

Ο Ολυμπιακός  αντιμετωπίζει μια ομάδα η οποία είναι ισόβαθμη του στις οχτώ νίκες και φυσικά δεν έχει την πολυτέλεια βαθμολογικής απώλειας εάν θέλει να κρατηθεί σε απόσταση επαφής με την όγδοη θέση. Ίσως δεν είναι τελικά αυτό που προέχει στην παρούσα φάση (η είσοδος στα playoffs) μιας και η ομάδα προσπαθεί να εντρυφήσει σε καινούργια τακτικά δεδομένα με το βλέμμα πάντα και στην επόμενη σεζόν. Όμως η ύπαρξη βαθμολογικού στόχου έχει τη δική της σημασία και μπορεί να λειτουργήσει ως χρήσιμο εργαλείο της αναπτυξιακής διαδικασίας ενός συνόλου. Οι ερυθρόλευκοι δεν θα πρέπει να παγιδευτούν σε ένα κλειστό παιχνίδι με χαμηλό σκορ αλλά να επιδιώξουν μέσα από την πίεση το λάθος στην επίθεση του αντιπάλου και κατά συνέπεια το ανοιχτό γήπεδο. Κάθε εβδομάδα πλέον είναι ένα τεστ, με το βλέμμα στο τώρα και στο μετά…