mobile ψηλός stoiximan blog

Ο ΜΟBILE ΨΗΛΟΣ..

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει για ένα γρήγορο «5» που θα ταιριάξει με τον Ραντούλιτσα ώστε να καλυφθούν οι (αμυντικές κυρίως) ανάγκες της ομάδας στη θέση και το ενδιαφέρον από τον κόσμο (μετά και τα τελευταίες σπουδαίες κινήσεις ) για τη συγκεκριμένη προσθήκη είναι πολύ αυξημένο.

Άλλωστε είναι νωπές οι περυσινές μνήμες με το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας στη pick & roll άμυνα σε μια εποχή που η τάση του αθλήματος θέτει ως προαπαιτούμενο σε αυτό το επίπεδο την ύπαρξη ψηλού με γρήγορα πόδια. Με τον Στεφάν Λάσμε να καθυστερεί να απαντήσει, οι πράσινοι προσέγγισαν τον Άλεξ Τάιους που είναι ελεύθερος. Βασιζόμενος λοιπόν σε αυτό,  θα ήθελα να το πάμε λίγο διαφορετικά στη παρούσα ανάρτηση, αναδημοσιεύοντας τις σκέψεις/απαντήσεις μου στα ερωτήματα του κοινού στη προσωπική μου σελίδα (Ηoopfellas). Moυ ζητήθηκε λοιπόν μια σύγκριση των δύο ψηλών αλλά και μια εκτίμηση για το ποια θεωρώ καλύτερη κίνηση για τους πράσινους στη παρούσα φάσα φάση..

«Καλοί παίχτες και οι δύο, μπορούν να καλύψουν τις βασικές απαιτήσεις της ομάδας για έναν mobile ψηλό. Φαίνονται παρόμοιοι αλλά βλέποντας βαθύτερα καταλαβαίνεις πως είναι διαφορετικοί παίχτες.

Ο Λάσμε, το καλοκαίρι πριν έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελούσε για εμένα το πρότυπο στη θέση. Τώρα όμως έχει αρχίσει και φαίνεται πλέον ο χρόνος στις αντιδράσεις του και στους χρόνους του στην άμυνα (ειδικά στα recovers). Σε αντίθεση με τον Τάιους (που είναι παίχτης ενστίκτου), ο Λάσμε είναι ψηλός με υψηλό IQ και έχει ένα μεγάλο συν που δε διαφημίζεται τόσο αλλά είναι πολύ σημαντικό: ευστοχία στις προσωπικές. Είναι ευλογία στο τέλος κλειστών παιχνιδιών (που πηγαίνουν συνήθως στο ένας με ένας στο τελευταίο δίλεπτο) να έχει ο mobile ψηλός σου (που θα είναι στο παρκέ σε τέτοιες καταστάσεις γιατί εκεί θα τον χρειαστείς περισσότερο) αυτό το πλεονέκτημα.

Ο Τάιους είναι πιο φυσικός, υπερτερεί πλέον στο αθλητικό κομμάτι. Είναι ένας από τους καλύτερους finishers γύρω από το καλάθι και αμύνεται εξαιρετικά ψηλά (παρότι δεν έχει το timing του Λάσμε). Όμως υστερεί σε άμυνα θέσης και συχνά χάνει τη συγκέντρωση του στα αμυντικά rotations. Τον τελευταίο 1.5 χρόνο είχε θεματάκια με το front office της Μακάμπι γεγονός που επηρέασε την απόδοση του. Είναι σε σαφώς καλύτερη ηλικία από τον Γκαμπονέζο. Αυτό σίγουρα μετράει..

Αξιολογώντας μια αγορά (επειδή χρησιμοποίησες τη λέξη κίνηση) πάντα η βασικότερη παράμετρος είναι το οικονομικό. Η αξία που θα προσθέσεις με βάση τα χρήματα που διέθεσες. Ο Τάιους είναι μεγαλύτερη αξία στην αγορά αυτή τη στιγμή δεδομένου του ότι βρίσκεται σε πολύ καλύτερη ηλικία. Ο Λάσμε σαν πακέτο είναι καλύτερο fit για το παιχνίδι των πρασίνων λόγω των χαρακτηριστικών του. Θα “μπεί” πιο γρήγορα και θα προσαρμοστεί άμεσα. Αλλά είναι σε πτωτική πορεία (σε μια αγορά με συμβόλαιο πέραν του ενός έτους μετράει αυτό). Βλέποντας πιο μακριά ο Τάιους μπορεί μέσα στο πρόγραμμα των πρασίνων να εξελιχθεί σε σταθερά σε μια εποχή που οι παίχτες της κοψιάς του είναι περιζήτητη βάσει της τάσης του αθλήματος. Εξαρτάται λοιπόν.. Αν μιλάς στα ίδια λεφτά και με τους δύο (ή κάπου κοντά) παίρνεις Τάιους. Αν η διαφορά είναι μεγάλη παίρνεις Λάσμε που έτσι κι αλλιώς θεωρώ ότι ταιριάζει πιο πολύ στο παιχνίδι σου, με δική σου οψιόν μετά τη πρώτη σεζόν όμως.»

Σύντομα λοιπόν θα έχουμε νέα από το front office του Παναθηναϊκού για το θέμα. Το κλειδί (και) εδώ, για τον παίχτη με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα δέσει με τον Ραντούλιτσα (όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό) θα είναι η διαχείριση του από τον κόουτς Τζόρτζεβιτς. Η περυσινή σεζόν για τον Παναθηναϊκό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο σημαντικό ρόλο παίζει αυτή..