Ντέμιαν Λίλαρντ: Στα χνάρια του Κλάιντ Ντρέξλερ

Η ιστορία κάνει κύκλους και ο μεγάλος σταρ των Μπλέιζερς  Ντέμιαν Λίλαρντ, μετά από δεκαετία στο Πόρτλαντ  μετακομίζει στο Μιλγουόκι για να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με μοναδικό στόχο το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Αλήθεια, σας θυμίζει κάτι αυτή η ιστορία;

Flashback. Ήταν Φεβρουάριος του 1995 και μια ανταλλαγή ταράζει τα θεμέλια της καθημερινότητας του ΝΒΑ. Οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς ικανοποιούν το αίτημα του μεγάλου τους αστεριού για μετακίνηση, στέλνοντας τον Κλάιντ Ντρέξλερ στο Χιούστον με αντάλλαγμα τον βασικό πάουερ-φόργουορντ των πρωταθλητών, Ότις Θορπ, τον Μαρτσέλο Νικόλα και ένα πικ πρώτου γύρου.

Ο Ντρέξλερ έτρεφε μεγάλο σεβασμό (κρατείστε το αυτό) για τον πρώην συμπαίχτη του στο θρυλικό κολέγιο του Χιούστον, Χακίμ Ολάζουον, τον οποίο θεωρούσε (όπως όλοι μας τότε) ως τον «καλύτερο παίχτη της λίγκας».  Οι απόψεις των ειδικών διίστανται σχετικά με το μέλλον των Ρόκετς καθώς δεν είναι λίγοι που πιστεύουν ότι η ομάδα έχει πλέον μεγάλο κενό στο «ζωγραφιστό» και ότι η μετακίνηση του Ρόμπερτ Χόρι στη θέση “4”, δεν θα είναι αρκετή για να το καλύψει . Η ιστορία εξελίχθηκε όμως διαφορετικά. Παρότι μπήκαν στα playoffs με ρεκόρ 47-35, οι Ρόκετς καθαρίζουν διαδοχικά του Τζαζ, τους Σανς και τους Σπερς πριν «σκουπίσουν» στους τελικούς τους “θρασύτατους” νεαρούς  Ορλάντο Μάτζικ (Πένι & Σακίλ), τους οποίους και έβαλαν στο θρανίο. Το δίδυμο Ολάζουον-Ντρέξλερ κάνει ασύλληπτα πράγματα με τον πρώην σούτινγκ-γκαρντ του Πόρτλαντ να τελειώνει τα playoffs με 20.5 πόντους, 7.0 ριμπάουντ και 5.0 τελικές πάσες. Το Χιούστον γίνεται η πρώτη ομάδα που κατακτάει τον τίτλο ξεκινώντας από τόσο χαμηλά (Νο6) στην περιφέρεια της.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται (;)

Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνετε τον συμβολισμό. Μπορεί το Μιλγουόκι του 2024, με τον έναν σχετικά πρόσφατο τίτλο στο ενεργητικό του, να κάνει ότι και το Χιούστον του 1995; Πρόκειται για ένα ερώτημα που αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να απαντηθεί. Ας παραθέσουμε όμως μερικά δεδομένα.

-Ο Λίλαρντ είναι ένας γκαρντ που αδιαμφισβήτητα έλειπε από τα «Ελάφια». Αυτός ο σπουδαίος leading guard που θα πάρει αποφάσεις, θα βάλει μεγάλα σουτ και θα προσθέσει μια μεγάλη προσωπικότητα στο μείγμα, δίπλα σε αυτήν του Γιάννη. Ένας ball handler που μπορεί να μετατρέψει το Pick & Roll των Μπακς σε «φονικό όπλο» και να αλλάξει τους συσχετισμούς αναφορικά με τους διαθέσιμους χώρους στη ρακέτα. Καμία ένσταση μέχρι εδώ. Ο Λίλαρντ είναι ένας από τους καλύτερους περιφερειακούς που είδε η λίγκα τα τελευταία χρόνια.

-Οι Μπακς έχασαν τον Jrue Holiday για να αποκτήσουν τον Lillard και σίγουρα το κόστος είναι αξιοσημείωτο. Ο Jrue είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς παίχτες που είδαμε στο σύγχρονο ΝΒΑ, σημαντικό πρόσωπο για τον οργανισμό  και ένας από τους βασικότερους λόγος που οι Μπακς έφτασαν στον τίτλο πριν δύο χρόνια.

Είναι καλύτερο το Μιλγουόκι με τον Lillard στη θέση του Holiday; Κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί με σιγουριά. O Holiday ως καθαρά αγωνιστικό προφίλ ίσως ταίριαζε καλύτερα στους Μπακς σε μια Ανατολική Περιφέρεια που απαιτεί σκληράδα, αμυντική συνοχή και ανθεκτικότητα στις μάχες των χαρακωμάτων. Ο Lillard από την άλλη έχει μεγαλύτερο star quality και φέρνει μαζί του έξτρα οκτάνια για να εκτινάξει την επίθεση των Μπακς, δίπλα στον Γιάννη και τον Μίντλεντον. Τα «Ελάφια» θα χρειαστούν βέβαια 1-2 προσθήκες στα γκαρντ όπου το βάθος δεν είναι μεγάλο ενώ η δυναμική τους στα μετόπισθεν στην ίδια γραμμή σαφέστατα δεν είναι η ίδια χωρίς τον Jrue.

-Πάμε όμως και σε μια ακόμα παράμετρο που πιθανόν απαντάει το αρχικό ερώτημα.  Στο άκουσμα ότι οι Μπακς επενδύουν στον 33χρονο Lillard (με τα προβλήματα που τον ταλαιπωρούν τη τελευταία διετία) που έχει να λάβει ακόμα ένα ποσό ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων πριν γίνει free agent το 2027, ίσως γεννάται κάποιος σκεπτικισμός. Ας δούμε όμως την εναλλακτική. Εάν είχαν επιλέξει να συνεχίσουν με τον (επίσης 33χρονο) Holiday θα έπρεπε να τον πληρώσουν, δίνοντας τους ένα καινούργιο συμβόλαιο που θα του απέφερε 200+ εκατομμύρια επίσης. Σημειώστε επίσης ότι εάν δεν έκαναν τίποτα απολύτως, θα μπορούσαν να τον χάσουν τον ερχόμενο καλοκαίρι ως free agent και να έχουν στα χέρια τους μόλις μια non-taxpayer midlevel exception ύψους 12.9 εκατομμυρίων, για να κινηθούν για παίχτη.

ΝΒΑ 2023/24-Νικητής (περιλαμβάνονται τα πλέι-οφς) Μιλγουόκι Μπακς σε απόδοση 4.50 στη Stoiximan

Eπίσης (εδώ εντοπίζεται ο βασικός στόχος του πλάνου), με την απόκτηση Lillard, οι Μπακς κρατούν ικανοποιημένο τον Γιάννη, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για να τον διατηρήσουν στο Ουισκόνσιν. Παρότι ο Jrue είχε στενή σχέση με τον Έλληνα σούπερ-σταρ, ο ερχομός του Lillard (με τον οποίον υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός) μετατρέπει τους Μπακς σε superteam, τουλάχιστον στα χαρτιά. Θα πρέπει να πάνε πολύ άσχημα τα πράγματα για να επιδιώξει ο Γιάννης να ανοίξει την πόρτα πλέον. Αν και στο μπάσκετ τίποτα δεν είναι απίθανο. Κάποιες καταστάσεις δουλεύουν, κάποιες άλλες όχι. Τα άσχημα νέα για τα “Ελάφια” βέβαια ήρθαν εχθές το απόγευμα και αφορούν τη μετακίνηση του Χόλιντεϊ στους Σέλτικς. Ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά τους μέχρι πρότινος, εντάσσεται πλέον στο ρόστερ ενός κυρίως ανταγωνιστή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Νικητής  Ανατολικής Περιφέρειας (Κανονική περίοδος) Μιλγουόκι Μπακς σε απόδοση 2.00 στη Stoiximan

Εν τέλει, είναι οι Μπακς το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλητή; Όχι. Αλλά έχουν το υλικό για να μετατραπούν σε τέτοιο μέσα στη σεζόν. Θα πρέπει να δεχτούν όλες αυτές τις ζυμώσεις που θα φέρει η διαφοροποίηση στο αγωνιστικό στυλ και η μερική αλλαγή συνηθειών, απόρροια της έλευσης ενός ακόμα μεγάλου αστεριού στο παιχνίδι και στη μικροκοινωνία της ομάδας. Εάν περάσουν αυτό το στάδιο ομαλά, μπαίνοντας σε σταθερά ανοδική πορεία στο λυκαυγές του 2024, τότε ναι, ίσως αποτελέσουν τον βασικό διεκδικητή για το στέμμα. Η ιστορία κάνει κύκλους. Και γιατί όχι, τριάντα σχεδόν χρόνια μετά τα mid 90s  να επαναληφθεί με τους Ρόκετς του 1995 να ξυπνούν στο αγωνιστικό σώμα των φετινών Μπακς.

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan