Vassilis Spanoulis

Η νίκη δείχνει πλεονέκτημα έδρας

Δεν είναι μια ακόμα αγωνιστική, αν υπάρχει ο όρος αυτός στη φάση του TOP-16. Το ματς αυτής της εβδομάδας για τον Ολυμπιακό δείχνει κατεύθυνση. Η νίκη αυτή τη φορά τους φέρνει πολύ κοντά στον στόχο, ο οποίος, για τον Ολυμπιακό, με τα σημερινά δεδομένα, είναι το τελικό πλεονέκτημα έδρας

Οι “ερυθρόλευκοι” (2,10 στον Stoiximan.gr) υποδέχονται το αήττητο ρωσικό τανκ του Δημήτρη Ιτούδη, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (φαβορί στο 1.90 στον Stoiximan.gr). Ας πάμε λίγο στο κομμάτι της τακτικής και της προετοιμασίας του παιχνιδιού. Τι έχουμε κυκλώσει αναφορικά με την αντιμετώπιση της ομάδας του Ιτούδη.

Ο βασικός αμυντικός στόχος του Ολυμπιακού στο συγκεκριμένο ματς συνδέεται με την κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση των Ρώσων. Είναι απλά θέμα επιβίωσης για την ομάδα του Σφαιρόπουλου να πετύχει σε αυτό το κομμάτι (όπου έχει αποτύχει σχεδόν κάθε ομάδα στην Ευρώπη μέχρι τώρα).  Ο Ολυμπιακός θα πρέπει από την  αρχή να πιέσει την ΤΣΣΚΑ και να αποκόψει τη συνεργασία του ίσως ποιοτικότερου (σίγουρα πιο φορμαρισμένου πάντως) μπακόρτ της διοργάνωσης με τη φροντκόρτ της «αρκούδας».

Με τις προσθήκες των Ντάρντεν και Λαφαγιέτ φέτος ο Ολυμπιακός έχει δυναμώσει σημαντικά στα μετόπισθεν και, παράλληλα, ενώ η ομάδα δείχνει εμφανώς πιο hard-caliber, διαθέτει και μεγαλύτερη γκάμα επιλογών στο αμυντικό κομμάτι δεδομένου ότι πρόκειται για δύο παίκτες που αμύνονται εξίσου καλά και στις δύο γραμμές (γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον κόουτς να «παίξει» με το rotation ή να αμυνθεί με switch όποτε θελήσει με το μικρότερο δυνατό κόστος).

Απέναντι σε ψηλά γκαρντς (όπως ο Τεόντοσιτς και ο καυτός ΝτεΚολό) και πλάγιους με μέγεθος και δημιουργία (Ουίμς) είναι ευλογία να έχει παίκτες που μπορούν να μείνουν μαζί τους διατηρώντας έναν physical  χαρακτήρα με σύμμαχο το βάθος του πάγκου. Η ομάδα του Σφαιρόπουλου θα πρέπει λοιπόν να κάνει την ΤΣΣΚΑ να νιώσει άβολα. Πίεση στη μπάλα, διείσδυση στα passing lanes των Ρώσων και εν συνεχεία καλή προσωπική άμυνα στο ποστ.

Υπήρξαν ομάδες που έβγαλαν ενέργεια απέναντι στους Ρώσους (με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το εκπληκτικό αμυντικό πρώτο δεκάλεπτο της Αναντολού πρόσφατα) όμως καμία δεν άντεξε στα συνεχή χτυπήματα της ρώσικης επίθεσης απέναντι στα οποία φαίνεται βέβαιο ότι ο αντίπαλος κάποια στιγμή θα πέσει. Χαλώντας τις γραμμές πάσες αλλάζεις το spacing και τους κώδικες επικοινωνίας του αντιπάλου. Στην ουσία τον βγάζεις από τις καλές του (για εκτέλεση ή δημιουργία) θέσεις. Χρησιμοποιώντας, στο ψυχολογικό κομμάτι, το χαστούκι της προηγούμενης εβδομάδας στην Πόλη οι ερυθρόλευκοι μπορούν να σταθούν όρθιοι απέναντι σε έναν αήττητο αντίπαλο.

0% ΓΚΑΝΙΟΤΑ και διαθέσιμο για LIVE Stream το παιχνίδι στον Stoiximan.gr

Δημήτρης Κατσιώνης

hoopfellas.blogspot.gr