Westbrook-stoiximan-blog

Άγρια Δύση

Η συγκέντρωση σημαντικού “οπλισμού” που παρατηρείται στη δυτική ακτή αυτό το καλοκαίρι κορυφώθηκε με τη μετακίνηση του Ράσελ Ουέστμπρουκ από την Οκλαχόμα στο Χιούστον. Η επιθετική διάνοια που ακούει στο όνομα Μάικ Ντ’Αντόνι καλείται να επιλύσει ίσως την πιο δύσκολη εξίσωση της καριέρας του…

Oι δύο ομάδες του L.A. απέκτησαν το επιθυμητό star quality τραβώντας και πάλι τους προβολείς του ενδιαφέροντος επάνω από την “Πόλη των Αγγέλων”. Oι Νάγκετς διατήρησαν τον πολύ καλό κορμό τους και η Γιούτα πρόσθεσε σημαντικό επιθετικό ταλέντο που θα την κάνει πιο επικίνδυνη. Οι Ουόριορς φυσικά θα είναι πάντα εκεί. Το Χιούστον χρειαζόταν μια “αλλαγή” για να ακολουθήσει. Κάπως έτσι ο Ντάριλ Μόρεϊ πάτησε το “κουμπί” ενεργοποιώντας τη βόμβα που φέρνει τον Ράσελ Ουέστμπρουκ στο Τέξας και δίνει τέλος στη θητεία του Κρις Πολ στο Χιούστον. 

Σαφέστατα οι αμφιβολίες για το εάν μπορεί να ταιριάξει το παιχνίδι του Ουέστμπρουκ με το περιβάλλον των Ρόκετς και αυτό του  Χάρντεν, είναι σημαντικές. Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν “προσαρμογές” και θυσίες σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο. Το πακέτο του Κρις Πολ ήταν σαφώς πιο συμβατό με τη συνολική αγωνιστική κατεύθυνση των Ρόκετς, “κουμπώνοντας” σωστά με αυτό του Χάρντεν.

Στο Χιούστον σίγουρα οφείλουν να σκεφτούν πως θα απορροφήσουν στη συμπεριφορά τους τα δυνατά χαρτιά του Russ. Πρόκειται για έναν γρίφο. Ο Ουέστμπρουκ υστερεί σε ζωτικούς τομείς του παιχνιδιού σε σχέση με τον Πολ. Δεν είναι ακριβώς ο “στρατηγός” με την υψηλή αποτελεσματικότητα σε επίπεδο απόφασης που ζητάει μια ομάδα στο παρκέ και δεν σουτάρει το ίδιο καλά με τον 34χρονο πρώην PG του Ντ’Αντόνι. Ο Πολ έχει έναν πολύ υψηλό δείκτη ασσίστ/λαθών σε ολόκληρη τη καριέρα του ακουμπώντας το 4.0 ενώ ο Ουέστμπρουκ βρίσκεται μόλις στο 2.0. Είναι επίσης περιφερειακός σουτέρ της τάξεως του 38% σε αντίθεση με το πολύ φτωχό 31% του Ουέστμπρουκ. Υπερτερεί σημαντικά σε αμυντικά fundamentals στα μετόπισθεν όπου είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από τον σαφώς αθλητικότερο “Russ”. Αυτά τα κομμάτια του παιχνιδιού είναι πολύ σημαντικά αναφορικά με τη συνολική εικόνα του Χιούστον και τη γενικότερη προσπάθεια του στην εποχή του Ντ’Αντόνι να δώσει τη μπάλα στα χέρια του Χάρντεν αποκλειστικά, στήνοντας πολλά ζευγάρια έτοιμα χέρια πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Χάρντεν-Ουέστμπρουκ βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις της λίγκας σε λάθη την τελευταία τριετία. Μιλάμε για σταρ της λίγκας οι οποίοι έχουν μάθει να παίζουν αποκλειστικά με τη μπάλα στα χέρια, κυριαρχώντας (σε σχέση με τους συμπαίχτες τους) αναφορικά με τον όγκο των αποφάσεων που παίρνουν εντός του παιχνιδιού.

Υπάρχει φυσικά και η “άλλη πλευρά του φεγγαριού. Οι δύο νυν σούπερ-σταρ των Ρόκετς έχουν συνυπάρξει στο παρελθόν στην Οκλαχόμα οικοδομώντας μια πολύ καλή σχέση. Αυτή θα αποτελέσει τη βάση επάνω στην οποία το Χιούστον θα προσπαθήσει να περάσει τις οποιεσδήποτε αγωνιστικές “μεταρρυθμίσεις” αποφασίσει το staff. Ο Ουέστμπρουκ βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη ηλικία από τον Πολ (31) και αγωνιστικά μπορεί να αναβαθμίσει την ομάδα αθλητικά στη περιφερειακή γραμμή αλλά και να φέρει ένα στοιχείο που εάν απορροφηθεί σωστά στο παιχνίδι των Ρόκετς μπορεί να εκτοξεύσει την αποτελεσματικότητα τους στο τρίποντο. Αυτό αφορά την ικανότητα του στη διείσδυση και στη δημιουργία ρήγματος στις αντίπαλος άμυνες. Ο Russ είναι πολύ αποτελεσματικός όταν επιτίθεται στο καλάθι -τελειώνοντας εντός του “ζωγραφιστού”- και βρίσκεται στη κορυφή της λίγκας αναφορικά με πάσες που οδηγούν σε σουτ τριών πόντων. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν οι Ρόκετς τη νέα σεζόν.

Ο GM των Ρόκετς Ντάριλ Μόρεϊ έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν τη ροπή που έχει στο να επιλέγει το ελίτ ταλέντο επάνω από τα σωστά κομμάτια που χρειάζεται το παζλ της ομάδας του ώστε να συμπληρωθεί σωστά. Βλέποντας την συγκέντρωση δυνάμεων και βαρέως οπλισμού στη Δυτική ακτή, αποφάσισε να πάρει το δικό του ρίσκο ώστε να φρεσκάρει τους Ρόκετς στη προσπάθεια τους να πατήσουν στη κορυφή. Μη ξεχνάμε ότι πριν περίπου έναν χρόνο, το Χιούστον του εκπληκτικού Κρις Πολ ακούμπησε την πρόκριση στους τελικούς του ΝΒΑ και φυσικά τον τίτλο, “πέφτοντας” μόνο όταν οι τραυματισμοί άφησαν έξω τον βετεράνο πόιντ γκαρντ, στο τέλος της σειράς με τους Ουόριορς. Η κίνηση με τον Ουέστμπρουκ συνοδεύεται από μεγάλο ρίσκο αναφορικά με τη μετάφραση του παιχνιδιού στο αγωνιστικό περιβάλλον των Ρόκετς και τα ερωτηματικά είναι δικαιολογημένα πολλά. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε κάτι. Το Χιούστον έχει στον πάγκο του μια επιθετική ιδιοφυΐα της οποίας οι σκέψεις επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη λίγκα τα νεότερα χρόνια. Εάν κάποιος μπορεί να βρει τη λύση στο να ταιριάξει το παιχνίδι του Τζέιμς Χάρντεν με αυτό του Ράσελ Ουέστμπρουκ, αυτός είναι ο Μάικ Ντ’Αντόνι…