Μπουρούσης και Λαμποράλ Κούτσα εναντίον Μπαρτσελόνα Stoiximan Blog

Μπορεί να επιστρέψει..;

Η ομάδα θαύμα της φετινής Ευρωλίγκας, Λαμποράλ Κούτσα, βρίσκεται πεσμένη στο καναβάτσο μετά από δύο αγώνες απέναντι στο καμάρι της Καταλονίας για τα ημιτελικά της ACB. Η σειρά μεταφέρεται βόρεια, στη Χώρα των Βάκων και όλοι αναρωτιούνται αν η Baskonia μπορεί πραγματικά να επιστρέψει..

Στο 2-0 η Μπαρτσελόνα απέναντι στη Λαμποράλ σε μια σειρά η οποία αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον από ειδικούς και μη, κυρίως γιατί η τρέχουσα περίοδος έδειξε ότι το συγκεκριμένο ματσάρισμα μπορεί να δώσει πολύ ανταγωνιστικά και αμφίρροπα παιχνίδια. Οι Καταλανοί κυριάρχησαν στον πρώτο ημιτελικό ενώ η Λαμποράλ έχασε σημαντική ευκαιρία στον δεύτερο να κάνει το break, με τον Στράτο Περπέρογλου να είναι καθοριστικός για τους γηπεδούχους. Τι όμως πραγματικά (πέρα από το τακτικό κομμάτι) μας έχει οδηγήσει στο 2-0 υπέρ της ομάδας του Πασκουάλ μέχρι στιγμής..;

Θέμα βάθους και ενέργειας μέχρι τώρα..

Η Μπαρτελόνα φαίνεται σαφώς πιο φρέσκια. Εδώ νομίζω παίζεται όλο το παιχνίδι.. Η Λαμποράλ ήταν η κατεξοχήν High energy ομάδα η οποία έπαιζε με το γκάζι πατημένο στο.. σανίδι από την αρχή της σεζόν. Μια καλοπροπονημένη ομάδα που έχτισε το αγωνιστικό της στυλ πάνω στην υπεροχή της στο αθλητικό κομμάτι και τα τρομερά αποθέματα ενέργειας που έβγαζε ο βασικός της κορμός. Αυτή τη στιγμή, αυτό το πλεονέκτημα μοιάζει να έχει εξαφανιστεί. Οι Καταλανοί μοιάζουν πιο φρέσκοι και με αρκετές δυνάμεις ώστε να ματσάρουν αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα των Βάσκων. Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει ανοίξει το rotation του σημαντικά πηγαίνοντας βαθιά στον ποιοτικό του πάγκο και αυτό έχει βοηθήσει την ομάδα του σε ανάσες, διατηρώντας μάλιστα ένα ικανοποιητικό επίπεδο ενέργειας στο αμυντικό κομμάτι σε αυτά τα πρώτα 80 λεπτά των ημιτελικών. Οι Καταλανοί στηρίζονται σε ένα γεμάτο rotation 11 παιχτών τη στιγμή που ο αντίπαλος ουσιαστικά παίζει με 7-8 παίχτες. Στον πρώτο ημιτελικό, ενώ η παραγωγικότητα των starting lineups ήταν η ίδια (42 πόντοι ), ο πάγκος των Καταλανών έδωσε 42 πόντους (δηλαδή όσους και οι βασικοί) έναντι 15 αυτού της Λαμποράλ. Στο δεύτερο ματς, ο Πασκουάλ έβγαλε 4 παίχτες από τον πάγκο του οι οποίοι αγωνίστηκαν, λίγο λιγότερο ή περισσότερο, 20 λεπτά ο καθένας (Σάμιουελς, Βεζένκοφ, Περπέρογλου, Όλεσον).. Καταλαβαίνεται ότι σε αυτό το σημείο της σεζόν, το βάθος μετράει..

Άδειασε συναισθηματικά η Λαμποράλ;

Είναι ένα καλό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Οι Βάσκοι επέστρεψαν από μια επίπονη διαδικασία στο Βεολίνο όπου ακούμπησαν το όνειρο αλλά τελευταία στιγμή έμειναν εκτός τελικού σε ένα παιχνίδι όπου η ομάδα χτύπησε κόκκινα υπερβαίνοντας εαυτόν. Νομίζω στη τωρινή εικόνα των δύο ομάδων στην ημιτελική σειρά έχει παίξει ρόλο το υπόβαθρο του πρώτου γύρου των playoffs, πολύ δε παραπάνω από το αντίστοιχο των φετινών μεταξύ τους αναμετρήσεων. Η Μπαρτσελόνα είχε μια ξεκούραστη σειρά απέναντι σε μια πολύ limited επιθετικά Φουενλαμπράδα η οποία δεν απείλησε σε κανένα σημείο τους Καταλανούς. Αντίθετα η Λαμποράλ έδωσε μια πολύ δυνατή μάχη απέναντι σε μια αρκετά ποιοτική Γκραν Κανάρια, ομάδα που μπορούσε να τρέξει, να αναπτυχθεί και να σκοράρει στις ίδιες ταχύτητες με την ομάδα του Περάσοβιτς και χρειάστηκε να προσπαθήσει αρκετά σε όλα τα επίπεδα (πνευματικά και σωματικά) για να βγει από αυτή την απαιτητική σειρά. Λογικό (και με το υπόβαθρο του Βερολίνου) να μοιάζει πιο άδεια αυτή τη στιγμή απέναντι σε μια Μπαρτσελόνα η οποία σαν οργανισμός και ανεξάρτητα από τη σεζόν της στην Ευρωλίγκα έχει μάθει να συσπειρώνεται και να κυνηγάει προσηλωμένη και με υψηλό κίνητρο τον στόχο του ισπανικού πρωταθλήματος κάθε χρόνο.

Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση..;

H Mπαρτσελόνα έχει πάρει σημαντικό προβάδισμα όμως εκτιμώ ότι όσο η Λαμποράλ διατηρεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο ποιότητας στην άμυνα της δε θα είναι εύκολο να καταβληθεί. Οι Βάσκοι θα πρέπει κατ'αρχήν να καθαρίσουν το μυαλό τους και να πάνε βήμα βήμα τη σειρά.Η φετινή σεζόν έχει δείξει ότι μπορούν να κερδίσουν τη Μπαρτσελόνα οπουδήποτε. Η πανίσχυρη έδρα τους μπορεί να τους βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους αρκεί να μη πνιγούν στο άγχος τους εφόσον δε του έρθουν όλα ..δεξιά, για αυτό και πριν υπογράμμισα τη σημασία του να μπορείς να παρουσιαστείς σταθερά αποτελεσματικός στο αμυντικό κομμάτι ώστε να ελέγξεις το παιχνίδι από εκεί. Σαφέστατα θα χρειαστούν την άνοδο του Άνταμς (είναι κακός στα δύο πρώτα ματς) για να ανεβάσουν τον ρυθμό και τη παραγωγικότητα τους και φυσικά το leadership του Μπουρούση. Ο Περάσοβιτς πρέπει να αποσυμπιέσει τους παίχτες του και να τους γυρίσει στα βασικά, αυτά που έχτισαν με την επανάληψη όλη τη σεζόν. Η τριάδα των Χάνγκα-Τζέημς-Τίλι (παίχτες με εξαιρετική φυσική κατάσταση) είναι αυτή που μπορεί να δώσει την έξτρα ενέργεια ώστε να επιστρέψουν οι Βάσκοι απέναντι σε μια ομάδα σαφώς πιο φρέσκια, πιο ξεκούραστη, πιο ποιοτική σε μονάδες αλλά κυρίως πιο μαθημένη να κερδίζει κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Το τρίτο ματς αναμένεται εξαιρετικό..