Μονομαχία στον ουρανό..

Το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ αποτελεί ένα κλασσικό ελληνικό ντέρμπι. Ένα ματς που “μυρίζει” Α1, ένταση και πάθος. Η σχέση των δύο δικεφάλων έχει περάσει από διάφορα στάδια. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα δώσουν άλλη μια μάχη, αυτή τη φορά στον ουρανό της Θεσσαλονίκης…

Από τις εποχές του Λανέ, του Αριδά και του “Γεώργιος Μόσχος” στον Μπάνε, τον Μπέρι, τον Γαλακτερό και τον Μουλαμέροβιτς μέχρι τους σημερινούς stars των ομάδων, το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ κάνει το δικό του ταξίδι μέσα στον χωροχρόνο της Α1.

Σπουδαίες προσωπικότητες έχουν κάνει την αντίθετη διαδρομή με τον Μπάνε Πρέλεβιτς να βρίσκεται στη κορυφή της λίστας αυτής. Ο Νάσος Γαλακτερός και ο Άγγελος Κορωνιός. Η τριάδα της ΑΕΚ του Ιωαννίδη, Κολντεμπέλα-Μπιλ Έντουαρντς-Αλεξάντερ ανηφόρισε προς τη Θεσσαλονίκη σταδιακά επίσης. Παίχτες όπως ο Ιμπραήμ Κουτλούαι, ο Τσάρλι Ουέσον, οι πιο φρέσκιοι Κούπερ-Κρίστμας και άλλοι πολλοί. Προπονητές όπως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο Σούλης Μαρκόπουλος και ο Ντράγκαν Σάκοτα είναι μόλις μερικοί από τους τεχνικούς ηγέτες που έπιασαν το τιμόνι και στις δύο ομάδες. Πάμε μαζί να θυμηθούμε μερικά παιχνίδια-ραμφομαχίες τα οποία “έγραψαν” στη μνήμη μας..

1989. Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια μεταξύ των δύο αντιπάλων. Στην εκπνοή της τρίτης παράτασης ο Βασίλης Λανές σταματάει τον Μπάνε Πρέλεβιτς και η ΑΕΚ του Κρέζιμιρ Τσόσιτς παίρνει τη νίκη με σκορ ΝΒΑ (112-111). Είναι το πιο παραγωγικό παιχνίδι στις συγκεκριμένες συναντήσεις.

Πρεμιέρα της σεζόν 1990-91 στο θρυλικό “Γεώργιος Μόσχος”. Η ΑΕΚ με τους Παταβούκα-Γαλακτερό στις τάξεις τις αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ σε μια έδρα πραγματικό καμίνι. Οι Θεσσαλονικείς προηγούνται με 33-41 στο ημίχρονο. Μετά τη λήξη των πρώτων 20 λεπτών ο διαιτητής Νίκος Παπαδημητρίου δέχεται ιπτάμενο αντικείμενο στο κεφάλι. Ακολουθεί το αδιαχώρητο (όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό βίντεο). Ο αγώνας διακόπτεται και κατοχυρώνεται στον Δικέφαλο του Βορρά.. Ήταν το μοναδικό ματς στο οποίο αγωνίστηκε για λογαριασμό του ΠΑΟΚ ο Ίρβινγκ Τόμας. Τον αντικατέστησε κάποιος Κένεθ Μπάρλοου..

1993-94: Διπλό του ΠΑΟΚ στο Γεώργιος Μόσχος. Η ΑΕΚ έχει “φορτώσει” τη frontcourt με Κανάρντ Τζόνσον (PF από τη Λεβερκούζεν, καλός σκόρερ και δυναμικός παίχτης, 19 πόντοι) και τον μετέπειτα “μίστερ-πετσέτα” του ΝΒΑ Τζακ Χάλεϊ (21+14 ριμπάουντ με 8/24 σουτ) όμως δεν έχει γκαρντ. Ο Ουόλτερ Μπέρι είναι πραγματικά ασυγκράτητος σκοράροντας με κάθε τρόπο από τα 5 μέτρα και μέσα (32 πόντοι-13 ριμπάουντ-4 κλεψίματα- 2 μπλοκ). Με την αρωγή και του Κόρφα (18 πόντοι) ο ΠΑΟΚ παίρνει τη νίκη χωρίς μεγάλη δυσκολία τελικά.. Τα ζόρια ήταν αλλού.

Αρχικά οι οπαδοί της ΑΕΚ τα έβαλαν με τον τότε υπουργό Σωτήρη Κούβελα στόχο. Ο Αντώνης Μάνος διέκοψε το ματς αλλά μετά από περίπου 6-7 λεπτά επέστρεψε στο παρκέ. Στο 12′ είχαμε επίσης μια διακοπούλα και στο 36′ οι οπαδοί της ΑΕΚ βρήκαν τον τρόπο που η ομάδα τους θα σταματήσει τη τρανζίσιον επίθεση του αντιπάλου πετώντας μπουκάλι του οποίου τα θραύσματα τραυματίσμουν τους Μαματζιώλα και Μπέρι. Η απόφαση για εκκένωση είναι ότι λιγότερο μπορούσε να κάνει ο Μάνος. Οι οπαδοί δε το κουνάνε ρούπι και οι Ψωμιάδης-Γιατζόγλου σπρώχνουν τον κόσμο προς την έξοδο. Ο αρχηγός της ορίτζιναλ Δήμητρης Χατζηχρήστος παίρνει το μικρόφωνο.. “Φεύγουμε αλλά όχι για πάντα. Θα είμαστε εδώ γ’υρω όλο το χρόνο και θα πίνουμε τη πίκρα με το κουταλάκι..”. Είχε προηγηθεί πορεία 2 χιλιάδων οπαδών της ΑΕΚ (επικεφαλής ο Μάκης Ψωμιάδης) ως διαμαρτυρία για την “κλοπή” του Νάσου Γαλακτερού. Το γύλο πήγε ..σύννεφο και τα συνθήματα στα πανό έγραψαν (“Όχι στη Νέα Δημοκρατία, ο Γαλακτερός είναι η αιτία” “Ήρθαμε από το Μονακό και γ.. τον υπουργό”). Με παρέμβαση του Ντούσαν Ίβκοβιτς πάντως το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά όταν όλα πήγαν να διαλυθεί.

Κατά έναν περίεργο τρόπο πάντως ο ΠΑΟΚ κατάφερνε να κερδίζει στη κόλαση του “Μόσχος” και έχανε στον αυτόματο στο πιο ήσυχο ΟΑΚΑ. Όταν λέμε “Γεώργιος Μόσχος” για να μαθαίνουν και οι νεότεροι, εννοούμε αυτό..

Οκτώβριος 1997, χαρακτηριστικό ματς της εποχής μεταξύ των δύο ομάδων, με την ιδιαιτερότητα της επιστροφής του “τίγρη”, Μπάνε Πρέλεβιτς, στην ελληνική λίγκα και το γεγονός ότι βρισκόταν αντιμέτωπος με την ομάδα που λάτρεψε. Ο ΠΑΟΚ του Σερφ δε παίζει καλή άμυνα όμως τα πολλά λάθη της ΑΕΚ τον φέρνουν μπροστά στο σκορ με 49-55 στο 28′. Εκεί μιλάει ο (ντεφορμέ στο ξεκίνημα της σεζόν) Μπάνε ο οποίος τελειώνει την πρώην ομάδα του (83-71 τελικό) σκοράροντας 20 πόντους συνολικά με 7/7 δίποντα, κερδίζοντας τη μάχη από τον μαθητή του Πέτζα (18 πόντους , 6/15 σουτ). Την ώρα που ο Σερφ στους διαδρόμους “κλαψούριζε” για το ξύπνημα του Μπάνε ο ίδιος ο Σέρβος παραδεχόταν ότι “ο ένας χρόνος που πέρασα στην Ιταλία με την Κίντερ δε μου έκανε καλό..”’

 ÐÁÏÊ - ÁÅÊ PAOK - AEK (BASKET LEAGUE 2015-2016)Πιθανόν την ίδια στιγμή να θέλει να ζήσει φέτος ο Κώστας Βασιλειάδης. Σίγουρα βρίσκεται στο μυαλό του..

Πυλαία, σεζόν 2003-04. Η πολύ καλή ΑΕΚ των Τζένκινς, Κουάντρε Λόλις, Ζήση, Μπουρούση, Άντιτς, Ταπούτου ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκηγια να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ του Νταμίρ Μουλαμέροβιτς. Το παιχνίδι εξελίσσεται σε τρομερό ντέρμπι με τον Χόρας Τζένκινς να κάνει παπάδες (27 πόντοι) για τους φιλοξενούμενους οι οποίοι ισοφαρίζουν στο τελευταίο λεπτό με follow του Άντιτς (73-73). Όμως είναι η βραδιά του Παναγιώτη Βασιλόπουλου. Με 5 συνεχόμενους πόντους (καθοριστικό τρίποντο 17” πριν τη λήξη) δίνει τη νίκη στον ΠΑΟΚ με 78-74 μέσα σε αποθέωση.

Την επόμενη σεζόν η ΑΕΚ των Νίτσεβιτς, Κους, Λόλις, Μπέηλι, Ζήση χάνει με διαφορετικό τρόπο στη Πυλαία. Ο Τόμπι Μπέηλι (κορυφαίος του ματς με 19 πόντους και 5/8 τρίποντα) παρά το πρόβλημα της ομάδας του απέναντι στη ζώνη καθαρίζει μόνος του και βάζει τους κιτρινόμαυρους μπροστά με 56-61 στο 35′. Όταν ο γηπεδούχος φέρνει το ματς στα ίσα ο Μπέηλι αποβάλλεται γιατί είχε τη φαεινή ιδέα να κάνει χειρονομία στη κερκίδα. Εκεί ουσιαστικά αποχώρησε μαζί του κάθε ελπίδα της ΑΕΚ για καλό finish με τον ΠΑΟΚ να κάνει ένα 9-0 και να τελειώνει το ματς με 80-67..

2005-06, Πυλαία. Η ΑΕΚ στήνει τη νέα της ομάδα με τον Λευτέρη Κακιούση τεχνικό ηγέτη και πραγματικά περνάει πάνω από τον ΠΑΟΚ (80-91) παίρνοντας από την αρχή το τιμόνι του ματς. Ο δικέφαλος της Αθήνας πήρε μεν παιχνίδι από το δίδυμο Χάτζατζ (ο μικρόσωμος Ισραηλινός ναι..) και Ρίματς (από 12 πόντους ο καθένας) όμως το μεγάλο πάρτι έγινε στο ζωγραφιστό όπου οι Taylor Coppenrath (21 πόντοι, από τα καλύτερα παιχνίδια του στην ΑΕΚ) και Γιάννης Μπουρούσης (17+8 ριμπάουντ) έκαναν πραγματικά θραύση..

Σπουδαίο παιχνίδι στο ίδιο γήπεδο έγινε τον Γενάρη του 2015 όταν η ΑΕΚ του Ντράγκαν Σάκοτα ακούμπησε τη νίκη όμως ο Τζέικ Όντουμ με αυτή τη βόμβα δίνει μεγάλη νίκη στον ΠΑΟΚ με 73-71