Μονακό-Παναθηναϊκός: Στο κυνήγι των κατοχών

Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στην Κυανή Ακτή έχοντας όλα τα προγνωστικά εναντίον του. Για να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να πάει πολύ βαθιά πνευματικά και να υπερβεί τα σωματικά όρια και τις αντοχές του. Η φετινή Μονακό, είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στη διοργάνωση.

 

Τα προβλήματα τραυματισμών συνεχίζουν να στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια του Παναθηναϊκού να αναπροσαρμόσει τους ρόλους εντός του ρόστερ του και σταδιακά να αρχίσει να παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα υπό τον Χρήστο Σερέλη. Το «τριφύλλι» έδειξε ένα  καλό πρόσωπο στο ντεμπούτο του 48χρονου Έλληνα τεχνικού στο Μιλάνο, όπου φάνηκε μάλιστα πως θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από μια αξιοπρεπή εμφάνιση, εάν δεν υπήρχε ο αποδεκατισμός στη γραμμή ψηλών. Πλέον ταξιδεύει στο Πριγκιπάτο, με την κατάσταση στο απουσιολόγιο να είναι ακόμα χειρότερη μετά το πρόβλημα που προέκυψε με τον Ουόλτερς (συν αυτά των Λι-Ουίλιαμς που όμως –σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή- θα αγωνιστούν).

 

Ένα club που θέλει να κερδίσει άμεσα

Η Μονακό είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στη φετινή διοργάνωση. Χρησιμοποίησε την πολύ καλή περυσινή της σεζόν στην προσπάθεια της να οικοδομήσει τη δική της κουλτούρα και να σφυρηλατήσει χαρακτήρα νικητή σε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού. Έχει ακόμα δρόμο σε αυτήν την κατεύθυνση, όμως είναι προφανές ότι υπάρχει η όρεξη και  οι οικονομικές δυνατότητες για να διατηρηθεί στα υψηλά στρώματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για μια πρόταση με διαφορετικό υπόβαθρο από την αντίστοιχη της μεγάλης αντιπάλου ASVEL, δεδομένου του ότι οι Μονεγάσκοι θέλουν να κερδίσουν άμεσα και δεν το κρύβουν. Αυτός είναι το όραμα του club, το οποίο έθεσε νέα οικονομικά standards στο γαλλικό μπάσκετ, με τους ιθύνοντες να στοχεύουν να παρουσιάσουν ένα πολύ καλό αθλητικό θέαμα στην πόλη, προσελκύοντας ελίτ ταλέντο στον οργανισμό.

Φέτος η ομάδα του Πριγκιπάτου έχει δείξει στο γήπεδο ότι μπορεί να φέρει την ταμπέλα της «διεκδικήτριας» στη διοργάνωση. Στην παρούσα φάση βρίσκεται στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα όμως φαίνεται ότι συνολικά έχει την ποιότητα για να μπει στην πρώτη τετράδα και να κάνει δικό της το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Στο Πριγκιπάτο δεν κρύβονται άλλωστε. Μετά την εκπληκτική περυσινή σειρά των πέντε παιχνιδιών με τον Ολυμπιακό, η Μονακό φέτος στοχεύει στο Final Four. Ο καθρέφτης του γηπέδου δείχνει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Έχει το βάθος, το ταλέντο, το φυσικό/αθλητικό υλικό και τις προσωπικότητες για να φτάσει μέχρι το Κάουνας. Μένει να δούμε εάν διαθέτει και τη δύναμη στο πνευματικό κομμάτι για να φτάσει μέχρι την τελική πίστα.

Κυνηγώντας τις κατοχές

Ο Παναθηναϊκός  ταξιδεύει στην Κυανή Ακτή ως η πιο αδύναμη rebounding team της διοργάνωσης. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπάρχει από την αρχή της σεζόν και σχετίζεται (και) με την ομαδική λειτουργία. Οι απουσίες στη frontcourt δεν δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας αναφορικά με τη βελτίωση της εικόνας στον συγκεκριμένο τομέα, ενόψει της αναμέτρησης στο Μονακό. Οι τραυματισμοί ψηλών με «κυβικά» όπως ο Γκουντάιτις και ο Αγραβάνης αφαιρούν από το «τριφύλλι» βασικά όπλα στο συναπάντημα με τους Μονεγάσκους.

Πάμε να δούμε μαζί μερικά σημεία αναφοράς που σχετίζονται με τη μάχη στο τακτικό πεδίο και απορρέουν από τη φύση του ματσαρίσματος των δύο αντιπάλων:

*Το παιχνίδι στο Πριγκιπάτο είναι πρωτίστως μια μάχη κατοχών για τον Παναθηναϊκό. Εάν η ελληνική ομάδα καταφέρει να αποκρούσει την επιθετικότητα και να ματσάρει το physicality των γηπεδούχων, ισορροπώντας τον αριθμό των κατοχών, θα έχει τύχη για κάτι καλό στη Κυανή Ακτή. Είναι κατανοητό ότι οι οιωνοί δεν είναι ιδιαίτερα καλοί. Το πρόβλημα των πρασίνων στο ριμπάουντ και οι δείκτες της Μονακό στους τομείς των λαθών (ΤΟ% 12.6, η καλύτερη επίδοση στην Ευρωλίγκα μέχρι τώρα) και των κλεψιμάτων (STL% 10.6, No2 στη διοργάνωση) καταδεικνύουν το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλει η ομάδα του κόουτς Σερέλη στο συγκεκριμένο ματς, για να πιάσει αυτόν τον τακτικό στόχο.

*Η Μονακό είναι μια από τις  πιο αποτελεσματικές transition ομάδες στην Ευρώπη φέτος. Η δυναμική της σε αυτές τις καταστάσεις και στις δύο πλευρές του γηπέδου, είναι ένα από τα μεγάλα της όπλα και βασικό χαρακτηριστικό του αγωνιστικού της προφίλ. Σημειώστε ότι οι πράσινοι υστερούν στο κομμάτι του αμυντικού transition, παρά το γεγονός ότι η εικόνα τους εκεί είναι λίγο καλύτερη τον τελευταίο καιρό (πριν την απομάκρυνση του Ράντονιτς) σε σχέση με αυτήν που βλέπαμε στο ξεκίνημα της χρονιάς.

*Ο Παναθηναϊκός οφείλει να προστατέψει τη μπάλα και να αναχαιτίσει την επιθετικότητα παιχτών όπως ο Μπράουν και ο Ντιαλό. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Πρόκειται για αθλητές που κολλούν σαν βδέλλες επάνω στον αντίπαλο, όντας πολύ δυνατοί σε επίπεδο προσωπικών μονομαχιών. Μην ξεχνάτε ότι ο Σάσα Ομπράντοβιτς διαθέτει την καλύτερη ίσως “πανοπλία” για τους σταρ του (δηλαδή την τριάδα Τζέιμς-Οκόμπο-Λόιντ) καθώς εκτός του διδύμου Ντιαλό-Μπράουν, έχει στη φαρέτρα του “όπλα” όπως οι Μακούντου, Ουατάρα, Μπλόσομγκεϊμ και Μονέκε). Είναι παίχτες-ρόλων που καταθέτουν τόνους ενέργειας στο παρκέ και ζουν για να κερδίζουν έξτρα κατοχές.

*Οι γηπεδούχοι βασίζονται στην προσωπική φάση αλλά και στις συνεργασίες δύο ατόμων σε όρους ανάπτυξης στο επιθετικό κομμάτι. Οι κυρίως δημιουργοί του Ομπράντοβιτς έχουν την ικανότητα να σκοράρουν αλλά και να δημιουργήσουν υπό καθεστώς πίεσης, απέναντι σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή άμυνα. Είναι δεδομένο ότι απέναντι στο «τριφύλλι» (με την κατάσταση που υπάρχει στην ελληνική γραμμή ψηλών) θα σημαδέψουν την καρδιά της ρακέτας, εκτελώντας μέσα από Post ups για τον Μοτιεγιούνας και Pick & Rolls για τον Ντόντα Χολ.

*Το κίνητρο των «πρώην». Οι Λι και Μπέικον αποτέλεσαν σημαντικά κομμάτια του περυσινού θαύματος των Μονεγάσκων και σίγουρα θα θελήσουν να υπενθυμίσουν στο κοινό που τους αποθέωνε πριν μερικούς μήνες, την ατομική τους ποιότητα. Εντός μια πολύ δύσκολης συνθήκης που έχει δημιουργηθεί για τον Παναθηναϊκό στο Μονακό, αυτό το στοιχείο μπορεί να δώσει ένα πάτημα και μια καλή ώθηση ώστε να μπορέσει η ελληνική ομάδα να ανταγωνιστεί. Οι γηπεδούχοι έχουν σημαντικά αμυντικά κενά στο μισό γήπεδο (οι Ουίλιαμς και Μαντζούκας  θα βρουν καλά περιφερειακά σουτ από τη θέση «4») και χαμηλούς δείκτες αναφορικά με την αξιολόγηση τους στην ένας εναντίον ενός άμυνα.

Bet Builder με Alpha Diallo Πόντοι 10+ και Dwayne Bacon Πόντοι O/U Over 13.5 σε απόδοση 3.04 στη Stoiximan

Είναι σημαντικό να μπορέσει ο Μπέικον επιτέλους να λειτουργήσει καλύτερα σε όρους επιλογών εκτέλεσης (shot selection) και αποφάσεων ώστε να μπορέσει να συνδεθεί από νωρίς με το καλάθι, όντας αποτελεσματικός. Οι συνεχείς διεισδύσεις απέναντι σε τρία άτομα που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό (και δημιουργούν ανισορροπία στο αμυντικό transition των πρασίνων), στο Πριγκιπάτο θα μεταφραστούν σε lay ups για τους Μονεγάσκους. Τα πράγματα λοιπόν είναι ξεκάθαρα για τον Αμερικανό σκόρερ: Είτε θα διαβάσει σωστά την άμυνα και θα πάρει έξυπνες εκτελέσεις είτε ο Παναθηναϊκός θα βαρεθεί να μαζεύει τη μπάλα από το διχτάκι.

Η αποστολή του Παναθηναϊκού στην Κυανή Ακτή είναι δύσκολη, καθώς η φύση των απουσιών και συνολικά των προβλημάτων του, του στερεί βασικά εργαλεία (μεγαλύτερη δυναμική στο ριμπάουντ, καταστάσεις με πλάτη στο καλάθι) με τα οποία θα μπορούσε να πλήξει τους γηπεδούχους. Οι πράσινοι οφείλουν να εγκλωβίσουν τη Μονακό σε παιχνίδι μισού γηπέδου, προστατεύοντας τη μπάλα και επιλέγοντας σωστές εκτελέσεις στην επίθεση τους, με την ελπίδα ότι οι Μονεγάσκοι θα βγουν έξω από τη «ζώνη ασφαλείας» τους. Δεν θα είναι εύκολο, όμως η όλη προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση θα αποτελέσει ένα πολύ καλό τεστ για το «τριφύλλι» στη φάση που αυτό διανύει.

Bet Builder με Χάντικαπ Μονακό -6.5 και Πόντοι Μονακό Over 82.5 σε απόδοση 2.16 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr