Μονακό: Κοντσέρτο για πολυβόλα

Μια εφτάρα εκτός έδρας, δυο εξάρες, άφθονες τεσσάρες, εκ των οποίων δυο μέσα-έξω με τη Μαρσέιγ, πέντε γκολ στην Μπαστιά, μια σφαλιάρα 3-1 στο ματς του πρώτου γύρου με την Παρί Σεν Ζερμέν: η φετινή Μονακό σκορπίζει τον τρόμο. Είναι η πιο παραγωγική επίθεση στην Ευρώπη με 64 γκολ σε 21 αγωνιστικές. Διασκεδαστικό στατιστικό: η Παρί Σεν Ζερμέν κι η Μαρσέιγ μαζί έχουν βάλει συνολικά ένα περισσότερο. Χορταστικός μέσος όρος 3,04 ανά αγώνα –η Μπαρτσελόνα (2,68), η Μπάγερν (2,35), η Λίβερπουλ (2,31) ακολουθούν σε κάποια απόσταση. Ακόμη κι οι ήττες της είναι για μερακλήδες, όπως το 4-0 του πρώτου γύρου από τη Νις, που ουσιαστικά την κρατούσε μακριά από την πρώτη θέση μέχρι πριν δυο αγωνιστικές.

Κι όλα αυτά με προπονητή τον Λεονάρντο Ζαρντίμ: τι άλλο έχουν να δουν τα μάτια μας;

 

Καλοκαίρι του 2014. Η νεοφώτιστη Μονακό έχει τερματίσει δεύτερη στο γαλλικό πρωτάθλημα πίσω από την πανίσχυρη Παρί. Διώχνει τον προπονητή της Κλάουντιο Ρανιέρι και εγκαταλείπει τα φιλόδοξα σχέδια της προηγούμενης σεζόν. Οι εντυπωσιακές αφίξεις, όπως αυτή, του ντυμένου στα ροζ Ραδαμέλ Φαλκάο που αγοράστηκε από την Ατλέτικο το καλοκαίρι του 2013 για 60 εκατομμύρια και τραυματίστηκε σοβαρά λίγους μήνες αργότερα, ανήκουν στο παρελθόν. Το διαζύγιο του ιδιοκτήτη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ –η αρχική απόφαση προέβλεπε ότι η πρώην του θα έπαιρνε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια, υπολόγισε πόσους Φαλκάο, δηλαδή –και οι περιορισμοί του οικονομικού κανονισμού της ΟΥΕΦΑ βάζουν φρένο και αναρτούν πωλητήρια. Ο Φαλκάο φεύγει δανεικός στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με κινηματογραφικό τρόπο μερικά λεπτά πριν αρχίσει το πρώτο ματς του πρωταθλήματος, ο Χάμες Ροντρίγκεζ πάει στη Ρεάλ, η οποία έκανε μια πρόταση που δεν μπορούσε κανείς να αρνηθεί, οι λιγοστοί οπαδοί αγριεύουν και γράφουν με σπρέι έξω από το προπονητικό κέντρο: «Μέντεζ=Μαφία» –κανείς δεν αγνοεί τους στενούς δεσμούς του παντοδύναμου μάνατζερ με την ομάδα. Αναρχία στο Πριγκιπάτο.

Η ομάδα μοιάζει έκτοτε να ακολουθεί νέο σχέδιο, να γίνει κάτι σαν την Πόρτο των πολύ πλουσίων. Να αγοράζει χωρίς τσιγκουνιές –λεφτά υπάρχουν– νεαρούς έως πολύ νεαρούς παίκτες, αν μιλούν πορτογαλικά ακόμη καλύτερα, και να τους μοσχοπουλάει ώστε να επαναεπενδύει τα χρήματα με τον ίδιο τρόπο. Η ιδέα είναι ελκυστική, πιο ζόρικη η πραγματοποίηση, αλλά στο Μονακό ξέρουν από μπίζνες, έχουν παράδοση στην παραγωγή ή την εξέλιξη νέων παικτών (θυμόμαστε τον Τουράμ, τον Ανρί, τον Πετί) κι είχαν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, τεχνικό διεθυντή τον δαιμόνιο Λουίς Κάμπος. Και, ας το παραδεχτούμε, έχουν έναν πολύ καλό προπονητή.

Ένα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2015, χρήμα με ουρά. Πουλιέται η μισή ομάδα με καθαρό κέρδος που υπολογίζεται πάνω από 150 εκ.: ο Ζοφρέ Κονγκοντμπιά στην Ίντερ, ο Γιανίκ Φερερά-Καρασκό στην Ατλέτικο, ο Αϊμέν Αμπντενούρ στη Βαλένσια, ο Λεβίν Κουρζαβά στην Παρί αλλά η αποθέωση έρχεται με τον εικοσάρη Αντονί Μαρσιάλ που πουλιέται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 80 ζεστά εκατομμύρια, 75 περισσότερα από όσα αγοράστηκε από τη Λυόν. Φέτος είχαμε λίγα πράγματα αλλά βλέποντας τον Φαμπίνιο, τον Κουτίνιο, τον Ντιράρ, τον Λεμάρ, τον καταπληκτικό Μπερνάρντο Σίλβα, τον Σιντιμπέ, τον Μποσίλια και κάτι πιτσιρίκια όπως τον Κιλιάν Μ΄μπαμπέ που αναγγέλλεται σαν ο νέος Τιερί Ανρί με μια υποψία Νταβίντ Τρεζεγκέ, είμαστε σίγουροι ότι το γλυκό κουδούνισμα της ταμειακής μηχανής θα ξαναντηχήσει πολύ γρήγορα στην Κυανή Ακτή.

Κι από μπάλα; Καλά, ευχαριστώ. Η ομάδα ή ό,τι έμεινε από αυτήν συνεχίζει σα να μην τρέχει τίποτε.  Η δεύτερη ή η τρίτη θέση στη Γαλλία μοιάζει σίγουρη κάθε σεζόν (ίσως ελλείψει αντιπάλων της προκοπής)  μαζί της κι η δυνατότητα για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου οι Μονεγάσκοι δεν τα καταφέρνουν άσχημα. Θυμόμαστε την εντυπωσιακή πρόκριση επί της Άρσεναλ στη φάση των 16 το 2015, φέτος τερμάτισαν πρώτοι σε έναν δύσκολο όμιλο, αφήνοντας στην τρίτη θέση την Τότεναμ.

Αλλά, τουλάχιστον μέχρι τις φετινές οργιαστικές επιδόσεις, το θέαμα που προσέφερε η Μονακό του Ζαρντίμ δεν ήταν, ας πούμε, εντυπωσιακό κι οι φιλοδοξίες για τίτλο γρήγορα υποχωρούσαν όσο προχωρούσε η σεζόν. Καλή άμυνα, καλός τερματοφύλακας, καλή κυκλοφορία της μπάλας, βαρεμάρα, συχνές κριτικές:«ο Ζαρντίμ σκοτώνει το ποδόσφαιρο» . Όλα άλλαξαν φέτος με την επιστροφή του Ραδαμέλ Φαλκάο, αλλά όχι με τον προφανή τρόπο –παρότι δεν παίζει πολύ έχει βάλει 12 γκολ, αλλά το σκοράρισμα στην ομάδα είναι ομαδική υπόθεση: «Και οι πλάγιοι αμυντικοί μας, επιθετικοί είναι κι αυτοί», λέει ο Ντάνιελ Σούμπασιτς, ο Κροάτης τερματοφύλακας.

Δυο χρόνια βασάνιζε το ταλαιπωρημένο κορμί του ο Κολομβιανός στα αγγλικά γήπεδα, δανεικός στην Τσέλσι και τη Γιουνάιτεντ, προκαλώντας συχνά τον οίκτο για το πώς είχε καταντήσει ένα από τα καλύτερα εννιάρια του πλανήτη. Η επιστροφή του ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας να πωληθεί. Φέτος, και παρότι οι τραυματισμοί δεν τον αφήνουν εντελώς ήσυχο, κάνει μια πολύ καλή σεζόν, σχεδόν αγνώριστος με κομμένα τα μαλλιά, ένας Σαμψών από την ανάποδη. Και κυρίως, το 4-4-2 που υιοθέτησε ο Ζαρντίμ για χάρη του μοιάζει να λειτουργεί στην εντέλεια. Ο Τίγρης καταφέρνει να λάμπει παίζοντας ταυτόχρονα πολύ ομαδικά, ο προπονητής του τον καμαρώνει («αναμφισβήτητα, ένας από τους καλύτερους κυνηγούς στον κόσμο»), κι η ομάδα προσφέρει επιτέλους θέαμα, γκολ, φοβερά ποσοστά ευστοχίας και την αίσθηση ότι όλα είναι εύκολα:«Απέναντί μας είχαμε μια ομάδα που έπαιζε το τέλειο ποδόσφαιρο, παίκτες που δεν κάνουν ποτέ λάθος», θα πει ο Ζοσλάν Γκουρβενέκ, προπονητής της Μπορντό, ενός από τα θύματα της Μονακό.  Και το εστέτ κοινό του Πριγκιπάτου απολαμβάνει.

Ανάμεσά τους διάφοροι διάσημοι μπαταχτσήδες –το Μονακό είναι φορολογικός παράδεισος– όπως ο Νέναντ Τζόκοβιτς, που προπονείται συχνά με την ομάδα, αλλά κυρίως το αρρωστάκι Πρίγκιπας Αλβέρτος, που μεγάλωσε παίζοντας μπάλα στους κήπους του παλατιού με τον Ανρί Μπιανκερί κι άλλα αστέρια της δεκαετίας του ’60, ενώ έχει και ένα αξιοζήλευτο προνόμιο, να μπαίνει ανενόχλητος στο γήπεδο ακόμη και στα ματς κεκλεισμένων των θυρών, καθώς τα επίσημα του γηπέδου ανήκουν στο παλάτι. Η πριγκιπική οικογένεια, εξάλλου, μεσολάβησε με δυναμικό τρόπο, ώστε η ομάδα να βρει πλούσιο ιδιοκτήτη, ενώ η μαμά του Αλβέρτου, η Γκρέις Κέλι, επέβλεψε προσωπικά το σχεδιασμό της πολύ όμορφης  φανέλας του συλλόγου, με τη χαρακτηριστική διαγώνια διχρωμία.

Οι Μονεγάσκοι απόψε παίζουν στο Παρκ ντε Πρενς απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Στην εξέδρα θα βρίσκεται ο σπουδαίος Ροναλντίνιο, που στις αρχές του αιώνα φώτισε για δυο σεζόν την Πόλη του Φωτός με το ακαταμάχητο ταλέντο του. Στην Παρί, που ελπίζουν το χαμόγελο του Ρόνι να τους φέρει γούρι, έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν από την τρίτη θέση της βαθμολογίας όπου βρίσκονται.

Παρόμοιους λόγους ανησυχίας οφείλει να έχει και μια άλλη ναυαρχίδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Μάντσεστερ Σίτι, αντίπαλος της Μονακό στο Τσάμπιονς Λιγκ.