MJ Stories #3: Είναι διαφορετικό να φωνάζεις τον διάβολο από το να τον αντιμετωπίζεις

Ο Μάικλ Τζόρνταν εκτός από σπουδαίος παίχτης υπήρξε και ένας από τους μεγαλύτερους trash talkers που είδαν τα παρκέ του ΝΒΑ. Το τρίτο μέρος των MJ Stories του Stoiximan Blog, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το γιατί.

«Εμένα μου τις δίνουν τσάμπα»

O «πολυλογάς» Γκάρι Πέιτον μπήκε στο ΝΒΑ το 1990. «Τότε ο Τζόρνταν ήταν ένας πολύ μεγάλος σταρ και όχι ο μύθος» που έγινε αργότερα» λέει ο τότε γκαρντ των Σόνικς. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Πέιτον ήταν εκτός από κορυφαίος αμυντικός, ανεπανάληπτος trash talker. Πρόκειται για τον τύπο που αποτέλεσε τον πνευματικό καθοδηγητή του συντοπίτη του Τζέισον Κιντ (μεγάλωσαν στο Όκλαντ, «ήταν απλά ένα soft παιδάκι, εγώ έβαλα το γκέτο μέσα του» θα πει «το γάντι» για τον Κιντ) και του Κέβιν Γκαρνέτ (μετά το καλοκαίρι τους στη TEAM USA ο συνήθως ήρεμος Γκαρνέτ έγινε αγρίμι) επιδρώντας καθοριστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς τους.

Οι Μπουλς αντιμετώπισαν τρεις φορές τους Σόνικς εκείνη την off season, βγαίνοντας νικητές στα δύο ματς. Στη μια τους ήττα, ο ρούκι Γκάρι Πέιτον είχε παίξει πολύ καλά και επάνω στον ενθουσιασμό του γύρισε στον πάγκο των «Ταύρων» και είπε μερικά λογάκια στον Τζόρνταν. Μάλιστα το ίδιο βράδυ οι δύο τους συναντήθηκαν τυχαία σε ένα κλαμπ του Σιάτλ.

Ο παρακάτω διάλογος είναι χαρακτηριστικός:

«Ξέρεις Μάικλ… Τώρα έχω και εγώ εκατομμύρια. Μπορώ να αγοράσω και εγώ μερικές Τεσταρόσα (η Φεράρι που είχε ο MJ)».

«Ωραίος φίλε. Εμένα (όμως) μου τις δίνουν τσάμπα» απάντησε ο Τζόρνταν αφήνοντας τον «παγωτό».

Όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στην κανονική περίοδο, ο σταρ των Μπουλς εξόφλησε το γραμμάτιο.

«Αφήστε τον ρούκι σε εμένα» φώναξε στους συμπαίχτες του περνώντας δίπλα από τον πόιντ γκαρντ του Σιάτλ. Στην πρώτη φάση του αγώνα ο «Αιρ» κλέβει τη μπάλα από τον Πέιτον και κερδίζει φάουλ στην προσπάθεια του για κάρφωμα. Στη δεύτερη, κλέβει ξανά τη μπάλα από το «γάντι» και καρφώνει ενώ στην επόμενη κατοχή των Σόνικς κλειδώνει την ντρίμπλα του και τον οδηγεί σε λάθος με αποτέλεσμα ένα εύκολο lay up για το Σικάγο.

Οι Μπουλς χτίζουν μεγάλη διαφορά και ο Τζόρνταν μετράει 33 πόντους και 7 κλεψίματα πριν καν τελειώσει η τρίτη περίοδος. Αποσύρθηκε νωρίς στον πάγκο αλλά φρόντισε λίγο πριν αφήσει το παρκέ να περάσει μπροστά από τον αντίστοιχο των Σόνικς και να περιποιηθεί τον Πέιτον, με το γνωστό του παγωμένο βλέμμα, μασώντας τη τσίχλα του..

«Αυτά που έλεγες στην preseason τα θυμάσαι; Εδώ είναι πραγματικότητα όμως, η κανονική περίοδος. Καλώς ήρθες στο ΝΒΑ μικρέ»…

Ποτέ ξανά σπαγγέτι

Ο Κέβιν Γκαρνέτ ήταν ένα παιδί χαμηλών τόνων, τουλάχιστον πριν βρεθεί στο δρόμο του μέντορας Πέιτον (όπως θα διαβάσετε παρακάτω). Στο λύκειο βρισκόταν στην Ακαδημία του Farragut στο Σικάγο. Ο Μάικλ Τζόρνταν φυσικά αποτελούσε ένα είδος θεότητας για αυτόν. Όταν ο Γκαρνέτ (με το παρατσούκλι Big Ticket) ξεκίνησε τη πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ με τη Μινεσότα ανυπομονούσε όσο τίποτα άλλο ώστε να συναντήσει τον MJ.

Στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων ο ρούκι προσπάθησε με κάθε τρόπο να μπει στα αποδυτήρια των “Ταύρων” για να πει ένα “γεια” στον Τζόρνταν όμως η είσοδος του απαγορεύτηκε. Όταν πια οι Μπουλς και οι Γούλβς βγήκαν στο παρκέ, ο Γκαρνέτ ωθούμενος από τον παιδικό ενθουσιασμό του έτρεξε προς τον Τζόρνταν εκφράζοντας του τα σέβη του. Το Alpha Dog της λίγκας όχι απλά δε του άφησε κανένα περιθώριο αλλά τον γείωσε κανονικά.

“Έχω ήδη δύο γιούς, πήγαινε να βρεις κάποιον άλλον να γίνει ο μπαμπάς σου, μικρή σκυλίτσα…”

Ο Γκαρνέτ προσπάθησε να χαμογελάσει όμως τον βρήκε δεύτερος κεραυνός..

“Τι γελάς..; Δε δικαιούσαι να γελάς μέχρι να πάρεις ένα δαχτυλίδι. Μέχρι τότε θα είσαι ένα σκυλάκι “ παραφράζοντας μάλιστα το παρατσούκλι του KG (Β@#$% Τicket).

Ο Air δε σταμάτησε εκεί. Φημολογείται ότι για πολλά χρόνια, μετά το τέλος της σεζόν έστελνε μια κάρτα στον Γκαρνέτ με εξώφυλλο το παιδικό “Λαίδη και ο αλήτης” (με τους δύο ήρωες να τρώνε μαζί από το ίδιο πιάτο σπαγγέτι) θυμίζοντας του ότι πέρασε άλλος ένας χρόνος που δεν δικαιούται να γελάει ενώ μάλιστα δεν σταμάτησε τη συνήθεια του αυτή ακόμα και όταν ο Γκαρνέτ πήρε το πρώτο του δαχτυλίδι.

Ο αστικός μύθος μάλιστα λέει ότι από εκείνη τη προσφώνηση του Τζόρνταν, ο KG δεν ακούμπησε ξανά ποτέ σπαγγέτι.

Με όπλο την ευγένεια

1992. Οι Μπουλς ταξιδεύουν στο Λος Άντζελες για να παίξουν με τους Λέικερς και ο Μπάιρον Σκοτ (ο παίχτης που θα αμυνόταν απέναντι στον Τζόρνταν) θα έχανε την αναμέτρηση εξαιτίας ενός διαστρέμματος που τον ταλαιπωρούσε.

«Απολάμβανα τις αναμετρήσεις με τον Μάικλ. Πάντα φρόντιζα να είμαι ευγενικός μαζί του. Όταν έβαζε ένα καλάθι του έλεγα “Μπράβο Μάικλ, καλό σουτ” στοχεύοντας να τον κρατήσω χαλαρό. Προσπαθούσα να τον σκοτώσω με την ευγένεια μου. Εάν του αντιμιλήσεις και εκνευριστεί θα φας 60. Αυτό είναι σίγουρο» περιγράφει γλαφυρά ο Σκοτ.

Χωρίς τον Σκοτ στο παρκέ, το χρίσμα πήγαινε στον νεαρό Άντονι Πίλερ που θα προσπαθούσε να αμυνθεί απέναντι στο θηρίο. Λίγο πριν το ζέσταμα των δύο ομάδων, Τζόρνταν και Σκοτ συναντιούνται. Ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος.

MJ: «Μπ. Σκοτ τι έπαθες, έμαθα δεν παίζεις;»
BS: «Ναι Μάικλ, είμαι εκτός. Έπαθα διάστρεμμα.
MJ: «Και ποιος θα με μαρκάρει;»
BS: «Ο Άντονι Πίλερ»
MJ: Lol… (ξεκαρδίζεται). Πενήντα.

Ο Σκοτ πηγαίνει στα αποδυτήρια και ξεμοναχιάζει τον Πίλερ.

«Κοίτα… Ο Τζόρνταν πιθανόν πάει για πενηντάρα απόψε. Προσπάθησε να μην τον εκνευρίσεις (και γίνει χειρότερο), μείνε ήρεμος» ήταν η συμβουλή του βετεράνου Laker στον νεαρό.

Ο Πίλερ ήταν ευγενέστατος, δεν τον εκνεύρισε.

Ο Τζόρνταν σκόραρε 54.

Υοu reach, I teach

Νοέμβριος του 1999. Ο Μάικλ Τζόρνταν μετράει σχεδόν 1.5 χρόνο στη σύνταξη και απολαμβάνει τη ζωή με την οικογένεια και τους φίλους του. Οι Μπουλς έχουν πάρει την κατιούσα. Η διαδικασία του rebuilding ούτως ή άλλως αναμενόταν επίπονη για τον οργανισμό. Ο νεαρός Κόρεϊ Μπέντζαμιν ξεκινούσε τη δεύτερη σεζόν του με την ομάδα. Ήταν ένας πολύ ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος παίχτης στο λύκειο που φοίτησε στο Oregon State και επιλέχθηκε το 1998 στο Νο28 του ντραφτ από τους «Ταύρους». Το λοκ-άουτ και οι τραυματισμοί του στη rookie season δεν τον βοήθησαν ιδιαίτερα όμως ο ίδιος είχε υψηλές βλέψεις για τη τρέχουσα χρονιά .

Όλα ξεκίνησαν όταν ο νεαρός σε μια συζήτηση με τον βετεράνο Ράντι Μπράουν (συμπαίχτης του Τζόρνταν στο δεύτερο three-peat) δεν κράτησε το στόμα του κλειστό, ξεστομίζοντας το αμίμητο «θα κέρδιζα τον Τζόρνταν σε ένα 1on1 εύκολα»… Ο Μάικλ δυστυχώς για τον Μπέντζαμιν το έμαθε. Και η ανταγωνιστική του φύση ως γνωστόν δεν του επιτρέπει να αγνοήσει τέτοιες αυθάδειες.

Λίγες ημέρες αργότερα, η πόρτα του προπονητηρίου ανοίγει και η προπόνηση των Μπουλς σταματάει. Το Νο23 μπαίνει μέσα και όλοι ξέρουν το γιατί. Χωρίς πολλές φιλοφρονήσεις φέρνει τον Μπέντζαμιν στο παρκέ. Η υπόλοιπη ομάδα έχει παραταχθεί αναπαυτικά στις θέσεις του πάγκου και παρακολουθεί με τους περισσότερους να προσπαθούν να συγκρατήσουν το γέλιο τους. Μεταξύ τους ο Τόνι Κούκοτς, ο Ρον Αρτέστ και ο Έλτον Μπραντ.

Ο Τζόρνταν ξεκινάει το μάθημα και ο Μπέντζαμιν βαριέται να μαζεύει τη μπάλα από το διχτάκι. Από ένα σημείο και μετά η κατάσταση γίνεται πραγματικά άβολη για αυτόν. Ο Τζόρνταν του λέει εκ των προτέρων που θα πάει και θα σκοράρει γιατί «δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό».

“You reach, I teach”.

Eν συνεχεία ο «Αιρ» του λέει να κοιτάξει γύρω του. Όλα αυτά τα μπάνερ και τους τίτλους ώστε να συνειδητοποιήσει που βρίσκεται και απέναντι σε ποιον.

«Έλα κάτσε κάτω τώρα. Και μη με αναγκάσεις να διακόψω ξανά τη ξεκούραση μου για να κάνω κάτι τέτοιο»…

Τα νέα της αναμέτρησης διαδόθηκαν γρήγορα σε όλο το ΝΒΑ και ο Κένταλ Γκιλ (παίχτης που έχει αντιμετωπίσει τον Μάικλ στο παρελθόν) λίγο καιρό μετά, είχε μάλλον την καλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική της κατάστασης ατάκα από όλους:

« Είναι διαφορετικό να φωνάζεις τον διάβολο από το να τον αντιμετωπίζεις».

Αυτό ακριβώς.