Ολυμπιακός εναντίον Εφές Αναντολού Stoiximan Blog

Μυρωδιά Playoffs..

Ολυμπιακός και Αναντολού συγκρούονται στο Φαληρικό Στάδιο για τη τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης σε ένα ματς που ανοίγει παράθυρο στο μέλλον μιας και οι δυο ομάδες κατατάσσονται σε αυτές που έχουν τον πρώτο λόγο για μια θέση στα Playoffs και γιατί όχι, στο F4 του Βερολίνου..

Eίναι ένα ματς στο οποίο ο ένας αντίπαλος ζυγίζει τον άλλον και τον τρόπο που ματσάρει απέναντι του. Ένας αγώνας που θα τελειώσει με το συναίσθημα του “θα τα ξαναπούμε” να κάνει έντονη τη παρουσία του στη σκέψη των αντιπάλων. Σίγουρα ένα Μust Watch παιχνίδι. Ειδικά σε επίπεδο τακτικής. Όποιος αμφιβάλλει, μπορεί να ψάξει και να δει τι έγινε στο ματς του πρώτου γύρου στη Πόλη..

Crucial Points

-Άμυνα εναντίον επίθεσης. Ο Ολυμπιακός καλείται να σταματήσει το γρήγορο τέμπο και το μπάσκετ πολλών κατοχών που έχει εισάγει επιτιδευμένα ο Ίβκοβιτς στο σύνολο του για να μοιράσει μπάλες σε όλους και να κεφαλαιοποιήσει τους τόνους ταλέντου που διαθέτει η ομάδα του. Η Αναντολού στην επίθεση πραγματικά μπορεί να παίξει ότι θελήσει. Οι ερυθρόλευκοι έχουν τα γκαρντς για να ελέγξουν τη μπάλα όμως στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα χρειαστούν και το βάθος τους σαν ομάδα για να ματσάρουν τις κάρτες που θα πετάξει από ένα σημείο και μετά αλλεπάληλα ο Ίβκοβιτς. Δεν είναι εύκολο πάντως να κρατήσεις τη Τουρκική ομάδα χαμηλά συνολικά σε παραγωγικότητα. Μπορείς όμως (με συγκέντρωση, γρήγορα αμυντικά rotations και χέρια πάνω στο μεγαλύτερο ποσοστό των σουτ τους) να χαμηλώσεις τα ποσοστά της, κατάσταση που μπορεί να γείρει τη ζυγαριά υπέρ των γηπεδούχων.

Pick & Roll άμυνα: H Aναντολού έχει επιλογές στην επίθεση της όμως , ας μη γελιόμαστε, παραμένει μια Pick & Roll based ομάδα σε αυτή τη πλευρά του γηπέδου. Πάνω σε αυτή τη βάση έχει χτιστεί άλλωστε. Και πως να μην είναι φυσικά από τη στιγμή που διαθέτει παίχτες όπως ο Ερτέλ, ο Γκρέηντζερ, ο Ντάνστον και ο Τάιους. Αυτός ο άξονας (συνεργασία του PG με τον ψηλό) αποτελεί τον θεμέλιο λίθο στο επιθετικό οικοδόμημα, τη στιγμή που ο Ντούντα έχει προσθέσει “σπεσιαλίστες” όπως ο Ντίμπλερ στην άδυνατη πλευρά. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα στοχεύσει να αποκόψει τους γκαρντ δημιουργούς της Αναντολού από τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους σπάζωντας αυτή την αόρατη γραμμή επικοινωνίας που βοηθάει τη τουρκική ομάδα να ρολάρει.

-Υψηλή παραγωγικότητα: Ο Ολυμπιακός μπορεί να παράγει απέναντι στους Τούρκους, αυτό είναι δεδομένο. Η άμυνα της Αναντολού είναι το μεγάλο της πρόβλημα μέχρι στιγμής. Δεν έχει αναπτύξει τη συνοχή και το επίπεδο συνεργασιών σε κανένα σημείο από την αρχή της σεζόν για αυτό και δυσκολεύεται να ελέγξει θεωρητικά πιο αδύνατους αντιπάλους. Η τακτική του κάνω outscore στον αντίπαλο είναι τουλάχιστον συζητήσιμη σε αυτό το επίπεδο. Oι ερυθρόλευκοι ξέρουν ότι δύσκολα θα κρατήσουν τον συγκεκριμένο αντίπαλο στα γνωστά σκορ των 65 πόντων που βγάζει η άμυνα της στον Πειραιά. Όμως γνωρίζουν επίσης ότι και οι ίδιοι έχουν μια καλή ευκαιρία να σκοράρουν παραπάνω. Αρκεί (εδώ είναι το κλειδί) να διαχειριστούν και να μοιράσουν σωστά τις παραπάνω μπάλες στην επίθεση τους.

-Ο παράδεισος και η κόλαση του τριπόντου: Για τον Ολυμπιακό η αποτελεσματικότητα στη περιφερειακή εκτέλεση ήταν ένα θέμα από την αρχή της σεζόν. Τα αυξημένα λεπτά του Αθηναίου στο rotation έχουν βοηθήσει την ομάδα σε αυτό το κομμάτι όμως (ασχέτως αν η άμυνα καθαρίζει τη μπουγάδα) αν η ομάδα του κόουτς Σφαιρόπουλου δε βρει (κάποια) εκτέλεση και από τη θέση “4” θα δυσκολευτεί στη συνέχεια απέναντι σε πιο ανταγωνιστικές ομάδες. Η Αναντολού βασίζεται πολύ στο τρίποντο (το οποίο παράγει αρκετά μέσα από την Pick & Roll επίθεση της) και εκεί βρίσκεται το μυστικό των μπλακ-άουτς αλλά και των εντυπωσιακών τριλέπτων στα οποία εξαπολύει επίθεση κατά κύματα..

-Κριτήριο αξιολόγησης: Κυρίως για τον νεοφερμένο Τζέημς και τους ψηλούς των ερυθρολεύκων. Ο Αμερικανός θα κληθεί να αντιμετωπίσει μερικούς από τους πιο ποιοτικούς mobile ψηλούς της διοργάνωσης και να αξιολογήσει τη κατάσταση του. Το ίδιο ισχύει και για το δίδυμο Αγραβάνη-Μιλουτίνοβ.

-Η Αναντολού σας υπογράφω ότι ζηλεύει αυτό που έχει καταφέρει να χτίσει στο ξεκίνημα της σεζόν ο Ολυμπιακός. Οι Τούρκοι έχουν αρκετή ποιότητα αλλά υπολείπονται σε συνοχή και αυτοματισμούς ενώ πνευματικά ακόμα είναι αδύνατοι, χιλιόμετρα μακριά από την ιδιοσυγκρασία νικητή του Ολυμπιακού. Η Αναντολού ώρες ώρες μοιάζει υπερβολικά ανέμελη στο γήπεδο, ποτισμένη με μια Αμερικανικού τύπου regular season-νοοτροπία, γεγονός που έχει προβληματίσει σημαντικά το staff της.

Το χρονικό σημείο διεξαγωγής δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να απολαύσουμε το ματς. Η πρώτη αναμέτρηση στη Κωνσταντινούπολη έβγαλε μια εκρηκτική χημεία μεταξύ των δύο αντιπάλων και ένα συνολικά εντυπωσιακό αγωνιστικό αποτέλεσμα. Ανταγωνιστικό πνεύμα στα κόκκινα λοιπόν.. Και όταν αυτή η κατάσταση μεταφέρεται στο τοπ-επίπεδο, η μάχη είναι απλά Must Watch..