stoiximanblog_oly

Μέχρις εσχάτων…

«Μην μπαίνεις στο ρινγκ εάν δεν είσαι αποφασισμένος να παλέψεις και τους δώδεκα γύρους» είχε πει ο Κλιντ Ιστγουντ. Ελλάδα εναντίον Ρωσίας με τρεις Έλληνες προπονητές στην εξίσωση και τεράστια βαθμολογικά συμφέροντα να διακυβεύονται. Δύο μάχες μέχρις εσχάτων..

Στη Μόσχα ο Ολυμπιακός..

H Κίμκι διανύει μια δύσκολη για αυτήν περίοδο. Μοιάζει μπερδεμένη και είναι φανερό ότι απέχει ακόμα από την πολυπόθητη ισορροπία στο παιχνίδι της που είναι το ζητούμενο για τον κόουτς Μπαρτζώκα. Η διοίκηση δυσανασχετεί και το προπονητικό τιμ ψάχνει τη λύση. Το δεύτερο ημίχρονο στο Βελιγράδι απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα (ο οποίος είχε τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού στα πρώτα 20 λεπτά) μοιάζει με «ξέσπασμα» ή με μια εσωτερική έκρηξη στον εσωτερικό κόσμο της ομάδας μετά την πίεση που έχει συσσωρεύσει σε αυτόν η κακή απόδοση των τελευταίων ημερών.

stoiximanblog_khimki

Η Ρωσική ομάδα «πονάει» από την απουσία του Τόμας Ρόμπινσον (ένας από τους αδιαμφισβήτητα καλύτερους σέντερ της φετινής Ευρωλίγκας) και τη δυσκολία του να βρεθεί ισορροπία μεταξύ του δεσποτισμού που ποτίζει το παιχνίδι του Σβεντ στη περιφέρεια της και της παρουσίας γκαρντ με προσωπικότητα όπως ο Μάρκοβιτς ο οποίος αποτελεί τον έτερο δημιουργικό πόλο στην επίθεση των Ρώσων.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να ελέγξει τον ρυθμό στη Μόσχα. Η Κίμκι παίζει γρήγορο μπάσκετ και ψάχνει το ανοιχτό γήπεδο με τον Σβεντ και τα γρήγορα πόδια των Αμερικανών της. Η ελληνική άμυνα μπορεί να αμυνθεί σε πολύ καλό βαθμό σε σετ καταστάσεις. Ο Αλεξέι Σβεντ απογειώνει την επίθεση της ομάδας του όταν λειτουργεί ως εκτελεστής και ως δημιουργός παράλληλα. Είναι σημαντικό για την άμυνα του Ολυμπιακού να του δώσει ταυτότητα εκτελεστή αποκόβοντας τον από τους συμπαίχτες του. Μιλάμε για έναν από τους καλύτερους 1on1 παίχτες στην Ευρώπη ο οποίος γίνεται διπλά επικίνδυνος όταν ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με τους συμπαίχτες του στην αδύνατη πλευρά και το κέντρο του ζωγραφιστού. Ο Κώστας Παπανικολάου μοιάζει ως η καλύτερη λύση για το μαρκάρισμά του..

Οι δύο ομάδες έχουν μέχρι στιγμής τις δύο πιο αναιμικές επιθέσεις της διοργάνωσης. Η Κίμκι βρίσκεται στη 15η θέση στην αξιολόγηση του Defensive Rating (108.9) και ο Ολυμπιακός στην 16η (108.1). Προβλέπεται ένα παιχνίδι που θα πάει στη δύναμη και θα παιχτεί στο όριο των 75 πόντων (με ροπή προς τα κάτω εφόσον είναι κλειστό). Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα προσπαθήσει να θωρακίσει το ζωγραφιστό του, αναγκάζοντας τον Ολυμπιακό να εκτελέσει από τη περίμετρο. Είναι σημαντικό για τη Κίμκι να εμποδίσει τις συνεργασίες που οδηγούν τη μπάλα στη καρδιά του ζωγραφιστού και να παίξει καλή close out-άμυνα «σπρώχνοντας» τη μπάλα στην επίθεση του Ολυμπιακού συνεχώς προς τη περίμετρο. Είναι βασικό για την ελληνική ομάδα λοιπόν να μπορέσει να αναμείξει από νωρίς στην επίθεση της τους ψηλούς της βρίσκοντας σκορ από το ζωγραφιστό.

Αναμένεται σπουδαία μάχη. Για τον Ολυμπιακό πιθανόν είναι ένα από τα ματς που προκρίνουν μια θέση στη κορυφή της διοργάνωσης. Η Κίμκι μετράει δύο σερί εντός έδρας ήττες από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Οι παραγωγικές της δυνατότητες είναι συγκεκριμένες. Ο Ολυμπιακός ποντάρει ότι μπορεί να την κρατήσει πολύ χαμηλά, κερδίζοντας τη παρτίδα μέσα από τον έλεγχο των ριμπάουντ και των κατοχών. Βαρόμετρο για την ελληνική ομάδα θα είναι, εκτός από τα ριμπάουντ, τα λάθη τα οποία μπορεί να στρώσουν το χαλί του ανοιχτού γηπέδου στους Ρώσους δίνοντας τους έξτρα πόντους. Ο Ολυμπιακός απλά πρέπει να αποτρέψει την εμφάνιση του παράγοντα-Χ σήμερα στα προάστια της Μόσχας. Σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο. Εάν ελέγξει τον ρυθμό και το ριμπάουντ θα έχει πολύ καλή τύχη..

Η «αρκούδα» έρχεται στο ΟΑΚΑ..

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε πολύ στη Κωνσταντινούπολη απέναντι στη Φενέρ και ακούμπησε τη νίκη σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Το «τριφύλλι» είναι υποχρεωμένο πλέον να απαντήσει, διατηρώντας το αήττητο του ΟΑΚΑ στην αναμέτρηση με τη πρωτοπόρο ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η «αρκούδα» είναι η ομάδα που ξεχωρίζει στη κούρσα για τη πρώτη θέση της κανονικής περιόδου όμως στην Αθήνα, ανεξαρτήτως αντιπάλου, φαβορί είναι πάντα ο Παναθηναϊκός..

stoiximanblog_cska

Η φετινή ΤΣΣΚΑ διαθέτει και πάλι ένα πολύ ποιοτικό σύνολο το οποίο όμως παρουσιάζει αρκετά τρωτά σημεία στο παιχνίδι του. Ο Ιανουάριος δεν έχει ξεκινήσει ακριβώς καλά για τους Μοσχοβίτες. Μετά τη καθαρή ήττα από τη παθιασμένη Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη, όπου η ΤΣΣΚΑ δυσκολεύτηκε πολύ να βρει σκορ στην επίθεση, ακολούθησαν δύο σερί ήττες στη VTΒ από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν του Σάσα Ομπράντοβιτς και τη Ζενίτ. Και στα δύο αυτά ματς η ΤΣΣΚΑ παρουσίασε σημαντικές αμυντικές αδυναμίες. Ο Δημήτρης Ιτούδης προσπαθεί να επαναφέρει το τραίνο στις ράγες με το τελευταίο δείγμα απέναντι στην Αναντολού να είναι άκρως ενθαρρυντικό. Όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι το ΟΑΚΑ είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση.

Ο Τσάβι Πασκουάλ θα χτίσει το πλάνο του κυκλώνοντας μερικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το performance της ρωσικής ομάδας φέτος.

-Η ΤΣΣΚΑ δομήθηκε για να παίξει μπάσκετ υψηλού ρυθμού. Όμως βασίζεται υπερβολικά στη προσωπική φάση. Έχει παίχτες ικανούς στο ένας εναντίον ενός και ακουμπάει πολύ σε αυτή τους τη δυνατότητα. Ο Παναθηναϊκός όμως έχει με τη σειρά του πολύ ικανούς αμυντικούς παίχτες σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός. Η ιδιαιτερότητα αυτή στην επιθετική κατεύθυνση της ΤΣΣΚΑ τη κάνει αυτόματα πιο ευανάγνωστη.

-Οι Ρώσοι στελέχωσαν το ρόστερ τους με στόχο τη ταχύτητα σε άμυνα και επίθεση. Ο Ιτούδης έφερε τον Κλάιμπερν στα φόργουορντ και συμπλήρωσε τον Χάινς με τον Χάντερ στη θέση «5» όπου ενίοτε κατεβάζει πλέον και τον Κριάπα. Θεωρεί ότι το μέγεθος των φόργουορντ και των πλαγίων περιφερειακών του μπορεί να ματσάρει την έλλειψη μεγέθους στο ζωγραφιστό. Δεν είναι πάντα έτσι όμως.. Η ΤΣΣΚΑ είναι πολύ δυνατή στο επιθετικό ριμπάουντ όμως παρουσιάζει σημαντική αδυναμία στο αμυντικό ριμπάουντ την οποία ο Παναθηναϊκός του Κρις Σίνγκλετον μπορεί να χτυπήσει ενισχύοντας με έξτρα κατοχές την επίθεση του στο μισό γήπεδο.

-Από την ΤΣΣΚΑ λείπει ο Defensive Stopper στα γκαρντ. Το κενό του Τζάκσον καλύφθηκε με γκαρντ διαφορετικής κατεύθυνσης και ο Ιτούδης συχνά ανεβάζει στη πρώτη γραμμή τον Χίγκινς ή τους Κλάιμπερν-Κουρμπάνοβ για να βρει λύσεις. Μετά τον τραυματισμό του Ουέστερμαν, ο Έλληνας κόουτς έχει μετακινήσει τον Ντε Κολό στη θέση «1», με τον Γάλλο να είναι ο μοναδικός πραγματικός γκαρντ στο αρχικό σχήμα που περιέχει τον Χάινς και τρεις φόργουορντ (ο Αντόνοβ είναι σε καλή κατάσταση και έχει κάνει άλμα φέτος στο rotation), θέλοντας να δώσει μέγεθος και να ελαχιστοποιήσει τη πιθανότητα miss match καταστάσεων στη ρωσική άμυνα, δημιουργώντας αντίστοιχα τέτοια υπέρ του στην επίθεση της ΤΣΣΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να χτυπήσει με τα γκαρντ του, αυτό είναι δεδομένο. Ο Καλάθης είναι σε καταπληκτική κατάσταση ενώ είναι προφανές ότι ο Ντένμον νιώθει πολύ καλύτερα έχοντας αποβάλλει την αρχική πίεση από πάνω του. Ο τρόπος με τον οποίον ηττήθηκαν οι πράσινοι στη Πόλη και τα συναισθήματα που αποκόμισαν από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση πρέπει να μετατραπούν σε ώθηση και τόνους αποφασιστικότητας σπρώχνοντας μαζί με τη δύναμη της έδρας το «τριφύλλι» στη νίκη. Δε χρειάζονται πολλές κουβέντες για το συγκεκριμένο ματς. Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει πολύ καλά τον δρόμο που οδηγεί στη νίκη σε εντός έδρας αναμετρήσεις με πολύ ταλαντούχες ομάδες όπως αυτή της ΤΣΣΚΑ. Μένει να τον περπατήσει..