Οι κορυφαίες καλοκαιρινές μετακινήσεις Βρετανών στην Πρέμιερ Λιγκ

Η Πρέμιερ Λιγκ είναι ένα πρωτάθλημα γεμάτο από εξαιρετικούς ξένους ποδοσφαιριστές. Αυτοί συνήθως -τα τελευταία χρόνια- κάνουν και τη διαφορά για τις ομάδες τους, κάτι που ευτυχώς δείχνει σιγά-σιγά να αλλάζει. Ολοένα και περισσότερες ομάδες δίνουν περισσότερο χώρο σε Βρετανούς (κυρίως Άγγλους) ποδοσφαιριστές που με τη σειρά τους κλέβουν τη δόξα από τους ξένους συναδέλφους τους και οδηγούν τις ομάδες τους σε μεγάλα αποτελέσματα. Ο Χάρι Κέιν και ο Ντέλε Άλι (αμφότεροι παίκτες της Τότεναμ) είναι τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα των τελευταίων δύο ετών. Και είναι κι άλλοι πολλοί που όμως δεν θα αναφέρουμε σε αυτό εδώ το κείμενο. Σε αυτό το κείμενο θα διαβάσετε για τις προσθήκες (κανονικές μεταγραφές και δανεισμοί) ταλαντούχων (κυρίως νεαρών) “νησιωτών” που έγιναν αυτό το καλοκαίρι και αξίζει να τους ρίξουμε μια ματιά λίγο καιρό πριν τη σέντρα του φετινού πρωταθλήματος.

Τζος Κερρ/ 19 ετών/ αμυντικός / Μπράιτον

Ο σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό Σκωτσέζος είναι προσωπική επιλογή του Κρις Χιούτον και αποκτήθηκε απ’ την ακαδημία της Σέλτικ ως ελεύθερος μιας και θεωρείται μεγάλο ταλέντο του ποδοσφαίρου της χώρας του. Συμμετοχές με τους πρωταθλητές Σκωτίας δεν είχε και -εννοείται- θα ξεκινήσει τη σεζόν με την U-23 των “γλάρων”, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να πατήσει χορτάρι με την πρώτη ομάδα, με όνειρο να καθιερωθεί. Είναι δεξιοπόδαρος και μπορεί να καλύψει με άνεση τόσο τη θέση του στόπερ όσο και αυτή του πλάγιου μπακ. Είναι ο παίκτης με τις λιγότερες πιθανότητες να κάνει κάτι εξαιρετικό στο πρωτάθλημα -από όλους όσους βρίσκονται σε αυτό το αφιέρωμα- αλλά ας κρατήσουμε το όνομά του. Ο προπονητής του στη β’ ομάδα, Σάιμον Ράσκ, τον πιστεύει και περιμένει  πολλά απ’ αυτόν στο άμεσο μέλλον. Μένει να δούμε αν θα δικαιωθεί. Κάτι παραπάνω θα γνωρίζει από όλους εμάς σίγουρα.

Μάικλ Κιν/ 24 ετών/ στόπερ/ Έβερτον

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια περίπτωση που όλοι οι φίλοι της Πρέμιερ Λιγκ και κυρίως αυτοί της Έβερτον περιμένουν πάρα πολλά (και καλά κάνουν). Ο διεθνής -πλέον- Άγγλος θα υπερασπίζεται την άμυνα των “ζαχαρωτών” και αναμένεται να συνθέσει ένα εκρηκτικό δίδυμο με τον Ουαλό, Άσλεϊ Γουίλιαμς. Ψηλός, δυνατός, ανίκητος στον αέρα, με εξαιρετική μακρινή μπαλιά και μια σπάνια ωριμότητα στο παιχνίδι του, φαντάζει πλέον ως ο ικανότερος για παρτενέρ του Στόουνς στην εθνική Αγγλίας τα επόμενα χρόνια. Φυσικά θέλει να εξελιχθεί ως ο νέος ηγέτης της αμυντικής λειτουργίας της ομάδας του Κούμαν, κάτι που θεωρείται δεδομένο σύμφωνα με τον σπουδαίο προπονητή του. Ο Ολλανδός δεν έβγαλε άλλωστε τυχαία 30 εκατομμύρια ευρώ απ’ τα ταμεία της ομάδας για να κάνει τον πρώην παίκτη της Μπέρνλι δικό του.

Τομ Ίνς/ 25 ετών/ εξτρέμ/ Χάντερσφιλντ

Προϊόν των ακαδημιών της Λίβερπουλ, ο γιος του Πολ Ίνς, δεν μπόρεσε ποτέ να καταξιωθεί στους “κόκκινους” και μοιραία άρχισαν οι δανεισμοί δεξιά και αριστερά για μικρότερες ομάδες. Οι δύο τελευταίες σεζόν που πραγματοποίησε με τη φανέλα της Ντέρμπι, στην Τσάμπιονσιπ, ήταν εξαιρετικές και πλέον η ομάδα του Ντέιβιντ Βάγκνερ περιμένει πολλά από τον “πυραυλοκίνητο” Άγγλο στη μάχη που έχει να δώσει για την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία. To “γλυκό” αριστερό του πόδι αναμένεται να δώσει πολλές λύσεις (και γκολ) με το ποσό για όλο το πακέτο να φτάνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως οι δύο φορές που ο παίκτης πέρασε από την μεγάλη κατηγορία κατά το παρελθόν (2014-2015 με τη Χαλ και 2013-2014 με την Πάλας) ήταν αποτυχημένες.  Ο Ινς θα αποτελέσει σίγουρα βαρόμετρο στην απόδοση της ομάδας μιας και έχει να αποδείξει πολλά, να σώσει την ομάδα, την καριέρα του και φυσικά το βαρύ όνομα που κουβαλάει.

Χάρι Μαγκουάιρ/ 25 ετών/ στόπερ/ Λέστερ

Η περσινή Λέστερ αν είχε ένα μεγάλο πρόβλημα αυτό δεν ήταν άλλο από το κέντρο της άμυνας της. Οι Χούτ και Μόργκαν πλέον είναι μεγάλοι και αργοί και το γεγονός πως υπήρχαν και Ευρωπαϊκά παιχνίδια επιβάρυνε κατά πολύ την κατάστασή τους. Ο Σαίξπηρ, προπονητής της ομάδας μετά την απόλυση Ρανιέρι, όμως ως άλλος Άμλετ στην περιβόητη σκηνή Β’ του ομώνυμου έργου (εκεί που μιλά στον Ά θεατρίνο για την αρετή, την τόλμη και την υπερβολή) προνόησε, και έφερε στην ομάδα τον Μαγκουάιρ της Χαλ για να μπαλώσει πολλές τρύπες και κενά (ο παίκτης μπορεί να καλύψει και τη θέση του δεξιού μπακ). Ο Άγγλος δεν είναι κάτι το εξαιρετικό απλά έχει ακριβώς τα ίδια συστατικά που έχουν και οι “συμπολεμιστές” του στην άμυνα των “αλεπούδων”, συν περισσότερες αντοχές αλλά και το κίνητρο για να καθιερωθεί σε μια ομάδα που θα συνεχίσει να είναι δύσκολος αντίπαλος, για όλους. Το ποσό της μεταγραφής άγγιξε τα 20 εκατομμύρια ευρώ και οι φίλοι της ομάδας περιμένουν να τον δούνε να εξελίσσεται στον ηγέτη της άμυνας τους σε ένα μεγάλο “στοίχημα” τόσο για τους ίδιους όσο και για την ομάδα.

Γουίλ Χιουζ/ 22 ετών/ μέσος/ Γουότφορντ

Εδώ έχουμε ακόμα μια περίπτωση από αυτές που έχουν χαρακτηριστεί “παιδί-θαύμα” που όμως δεν δικαίωσαν κανένα. Ο Χιούζ προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση από τα 17 του χρόνια στη Ντέρμπι για την τεχνική και την ωριμότητα που έβγαζε στη μεσαία γραμμή των “κριαριών”. Το γεγονός όμως πως αμέσως ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτόν όλες οι μεγάλες ομάδες του Νησιού αλλά και οι ταμπέλες που του κόλλησε ο βρετανικός Τύπος ως “ο Άγγλος Ινιέστα” και “ο Άγγλος Τσάβι” μόνο καλό δεν του έκαναν. Ο πιτσιρίκος δεν μπόρεσε ποτέ να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και έμεινε στάσιμος. Όταν μάλιστα ήρθε και ο σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο, το 2015, τα όνειρα για μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ γκρεμίστηκαν σαν χάρτινος πύργος. Τον έχουμε δει να κάνει τεράστια παιχνίδια, τον έχουμε δει όμως και να “χάνεται” σε παιχνίδι-ανόδου στο Γουέμπλεϊ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι γνωρίζει πολλά καντάρια μπάλα και πως το αριστερό του πόδι μπορεί να προκαλέσει πολλές ζημιές. Στα 22 του δηλώνει πανέτοιμος για το μεγάλο βήμα στην Πρέμιερ Λιγκ και η Γουότφορντ είναι μια ομάδα που σίγουρα του ταιριάζει πολύ για να ξεδιπλώσει το -σπουδαίο- ταλέντο του.

Ντομινίκ Σολάνκε/ 19 ετών/ επιθετικός/ Λίβερπουλ

Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά. Όσοι παρακολούθησαν το Παγκόσμιο U-20 θα συμφωνήσουν. Ο Σολάνκε είναι ήδη ένας έτοιμος ποδοσφαιριστής με σπάνια χαρίσματα. Ο Κλοπ δεν άφησε την ευκαιρία και έντυσε τον παίκτη στα “κόκκινα” με όλους τους φίλους της ομάδας να περιμένουν πολλά από αυτόν. Ο νεαρός διαθέτει όλο το πακέτο μιας και είναι γρήγορος, ψηλός, δυνατός, με εξαιρετική τεχνική και τελειώματα και μπορεί να αγωνιστεί τόσο στην κορυφή όσο και στα άκρα της επίθεσης στο 4-3-3. Το μέλλον του ανήκει σίγουρα και αναμένεται να πάρει αρκετές ευκαιρίες από τον Γερμανό προπονητή σε μια σεζόν που η Λίβερπουλ θα έχει πολλά ανοικτά μέτωπα και θα στοχεύσει την κορυφή.

Τζος Τάιμον/ 18 ετών/ αριστερός μπακ-χαφ/ Στόουκ Σίτι

Οι πιο ψαγμένοι θα τον έχετε ακούσει μιας και πέρσι πήρε κάποιες συμμετοχές με τη φανέλα της Χαλ στην Πρέμιερ Λιγκ. Η ομάδα του μπορεί να μην έμεινε στη μεγάλη κατηγορία αλλά ο ίδιος -μετά την άρνησή του να μείνει στις “τίγρεις”- βρήκε συμβόλαιο στην Πρέμιερ Λιγκ και τη Στόουκ του Μαρκ Χιούζ, και μάλιστα για 5 χρόνια. Στη νέα του ομάδα τον πιστεύουν πολύ και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ομάδας που ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε πως ο νεαρός τα επόμενα χρόνια θα είναι στέλεχος της εθνικής Ανδρών. Ο προπονητής του στην εθνική U-18, Νηλ Ντούσνιπ, τον έχει παρομοιάσει με τον Λουκ Σο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μένει να δούμε αν όλες αυτές οι μεγάλες κουβέντες θα φανούν και εντός του αγωνιστικού χώρου.

Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ /21 ετών/ μέσος/ Κρίσταλ Πάλας

Ακόμα ένα παιδί των ακαδημιών της Τσέλσι, ακόμα ένας που φεύγει δανεικός για να πάρει παιχνίδια και να επιστρέψει πανέτοιμος για να μπορεί να στηριχθεί η Τσέλσι πάνω του στο μέλλον. Ο Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ θα βρεθεί για ένα χρόνο στην Κρίσταλ Πάλας και αναμένεται να δώσει πολλές λύσεις στον Φρανκ Ντε Μπουρ (όπως φυσικά να μάθει πολλά απ’ τον σπουδαίο Ολλανδό). O νεαρός διεθνής έχει εξαιρετική τεχνική και μπορεί να καλύψει τόσο την θέση του κεντρικού χαφ αλλά και τη θέση πίσω από τον επιθετικό ως δεκάρι, θέση που τον χρησιμοποίησε και ο Κόντε στους “μπλε”. Ο Ντε Μπουρ πάντως τον πιστεύει πολύ (όπως και ο Κόντε) και θεωρεί πως ο νεαρός μέσος μπορεί να εξελιχθεί και να κερδίσει μια θέση βασικού στην ομάδα του.

Τζόρνταν Πίκφορντ/ 23 ετών/ τερματοφύλακας/ Έβερτον

Last but not least ο νέος τερματοφύλακας της Έβερτον. Με ένα εξαιρετικό β’ γύρο στο πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν με τη φανέλα της Σάντερλαντ (και ας έπεσε κατηγορία η ομάδα του) ο νεαρός διεθνής Άγγλος δεν μπορούσε να μην τραβήξει πάνω του τα βλέμματα των προπονητών που έψαχναν απεγνωσμένα για γκολκίπερ. Ο Κούμαν τον ήθελε σαν τρελός και το απέδειξε περίτρανα με το deal να κλείνει στις 30 εκατομμύρια λίρες. Αναμένεται να πάρει το νούμερο-1 του Ρομπλς και να εξελιχθεί στον βασικό τερματοφύλακα της ομάδας για πάρα πολλά χρόνια. Ο Πίκφορντ έχει αγωνιστεί σε 5 διαφορετικές κατηγορίες του Αγγλικού ποδοσφαίρου και σε όλες τις μικρές εθνικές. Λογικά μέσα στη νέα σεζόν θα κληθεί και θα ντεμπουτάρει και με την εθνική Ανδρών πραγματοποιώντας το μεγάλο όνειρό του.

Ως ώρας αυτές είναι οι σημαντικότερες κινήσεις νεαρών (και πολλά υποσχόμενων) από τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Από το αφιέρωμα, όπως είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό, απουσιάζουν τα ονόματα των Κάιλ Γουόκερ, που άφησε την Τότεναμ για την Σίτι, και του Τζέι Ροντρίγκεζ, που άφησε την Σάουθαμπτον για τη Γουέστ Μπρομ. Στα 28 τους και διεθνείς αρκετά χρόνια δεν νομίζω να έχουν να αποδείξουν κάτι περισσότερο.