dunston_Euroleague_17

Match Ball

Λένε ότι ένα από τα πράγματα που πρέπει να ζήσει κάποιος αναφορικά με το αμερικανικό μπάσκετ είναι η ατμόσφαιρα ενός Game 7. Στην Ευρώπη έχουμε το Game 5 και ένα τέτοιο λαμβάνει σήμερα χώρα στο Φάληρο. Ολυμπιακός και Αναντολού, σαράντα λεπτά πριν το F4 της Κωνσταντινούπολης..

Είναι ξεχωριστό το τελευταίο ματς μιας σειράς όταν αυτή εξαντλείται. Είναι η γοητεία του ότι “σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει αύριο”.. Είναι επίσης παιχνίδια που γράφουν ιστορία. Μια ακολουθία από μάχες όπου ο κάθε παίχτης (όταν πατάει παρκέ) δίνει το κάτι παραπάνω το οποίο συνολικά δημιουργεί όλη αυτή την ένταση που γίνεται εύκολα αναγνώσιμη στα πέμπτα παιχνίδια. Είναι επίσης το ιδανικό “χαλί” για να παρελάσουν “ήρωες”. Παίχτες, προπονητές.. Η αξία του “ήρωα της μιας βραδιάς” διπλασιάζεται όταν η παράσταση του παίρνει μέρος σε πέμπτο ματς μια σειράς Playoffs. Είναι απλά μόνο για άντρες..

Δύο λόγια για τη σημερινή μεγάλη μάχη..

-Ο Ολυμπιακός έκανε το μεγάλο break στο τέταρτο ματς. Break σε όλα τα επίπεδα.. Δεν ήταν μόνο το βάρος του 1-2 που έτσι κι αλλιώς είχε να αντιμετωπίσει πριν αρχίσει το παιχνίδι. Όταν βρέθηκε στο ξεκίνημα να κυνηγάει παραπατώντας, όντας ζαλισμένος από τα πρώτα χτυπήματα του αντιπάλου και ένα βήμα πριν χάσει τις αισθήσεις του (επαφή με το σκορ) κατάφερε να ανασυγκροτηθεί και να ανέβει γρήγορα την ανηφόρα που δημιούργησαν τα αργά αντανακλαστικά του στα πρώτα λεπτά.

Αυτή η επαναφορά του έδωσε μεγάλο ψυχολογικό πλεονέκτημα (βάζοντας πίεση στους ώμους της Αναντολού παράλληλα) και τον έχρισε μεγάλο φαβορί για την αποψινή τελική αναμέτρηση των δύο μονομάχων. Αυτό είναι που φοβάμαι και περισσότερο όμως.. Η αίσθηση του ότι αφού πέρασε τον σκόπελο του τέταρτου (εκτός έδρας) παιχνιδιού, έχει ουσιαστικά καθαρίσει. Οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν από τον απλό κόσμο και μεγάλη μερίδα του τύπου δημιούργησαν την αίσθηση ότι οι ερυθρόλευκοι δε θα χρειαστεί καν να κατέβουν στο πέμπτο παιχνίδι. Σίγουρα δεν είναι έτσι. Η πνευματική χαλάρωση είναι ύπουλος εχθρός και χρειάζεται προσωπικότητα και υψηλό δείχτη συναισθηματικής νοημοσύνης για να τη κρατήσεις έξω από το ..παράθυρο. Ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει και σήμερα στο όριο. Και για αυτό τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει το προπονητικό επιτελείο της ομάδας το οποίο καλείται να ετοιμάσει πνευματικά τους παίχτες του ώστε να κλειδώσει το μυαλό τους σε αυτόν τον στόχο και να μπουν στο παρκέ για μια δύσκολη μάχη δίχως αύριο..

-Η Αναντολού έχασε μια μεγάλη ευκαιρία για μια ιστορική (για το club) πρόκριση και εκτός των άλλων η δραστική αλλαγή στην εικόνα του τέταρτου ματς με την επαναφορά του Ολυμπιακού, ήταν σοκαριστική για αυτήν. Ο Περάσοβιτς το γνωρίζει, όπως και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η ομάδα του αυτή τη στιγμή. Θα προσπαθήσει όμως να επωφεληθεί από τον κανόνα της “μια ακόμα ευκαιρίας”. Όταν πλημμυρίζεις από απογοήτευση μετά από μια αποτυχία, είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια ακόμα ευκαιρία. Η Αναντολού “στεναχωρήθηκε”, “έκλαψε”, πιθανόν έχασε για λίγο τον αυτοσεβασμό της, όμως έχει μια τελευταία ευκαιρία να επανορθώσει ακόμα και εάν ο πήχης δυσκολίας μοιάζει να έχει ανέβει ψηλότερα.

-Και σήμερα ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει από την άμυνα του και τις ευκαιρίες που του προσφέρει αυτή ώστε να γίνει κάτοχος του μομέντουμ και φυσικά να παράγει. Είναι φανερό ότι κλειδί για την Αναντολού είναι η δραστηριότητα του Ντάνστον στο ζωγραφιστό. Όταν ο Ολυμπιακός προστατεύει το καλάθι του ενεργητικά, κρατώντας μακριά τον θηριώδη Αμερικανό, η επίθεση των Τούρκων γίνεται πολύ “περιφερειακή” και συνεπώς πιο εύκολα αναγνώσιμη. Ρίξτε μια ματιά..

Ο Ντάνστον στις δύο ήττες της Αναντολού

7.5 πόντοι, 5/18 σουτ-5/8 προσωπικές, 6.5 Ranking

Ο Ντάνστον στις δύο νίκες της Αναντολού

16.0 πόντοι, 12/16 σουτ-8/9 προσωπικές, 25.0 Ranking

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο το οποίο λογικά θα χρησιμοποιήσει ο κόουτς Σφαιρόπουλος για να χτίσει την αποψινή αμυντική του τακτική είναι η συνεχιζόμενη αστοχία των Τούρκων πίσω από τη γραμμή του τριπόντου η οποία έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη για τον Περάσοβιτς. Η Αναντολού σούταρε 5/37 τρίποντα στα δύο τελευταία ματς. Έχει 17/78 σε ολόκληρη τη σειρά.. Έκλεισε τη regular season έχοντας στα τρία τελευταία ματς και απέναντι σε ελίτ ανταγωνισμό (Φενέρ, ΟΣΦΠ, Ρεάλ) 16/53 προσπάθειες.. Το τρίποντο μοιάζει κάτι πολύ μακρινό για τον αντίπαλο του Ολυμπιακού και η ελληνική ομάδα πρέπει να προσαρμόσει ανάλογα την αμυντική της τακτική. Πρώτα θα προσπαθήσει ελεγχόμενα να εντοπίσει και να σιγουρευτεί ότι και πάλι δε θα αλλάξει κάτι στα ποσοστό των Τούρκων απόψε και έπειτα θα προσαρμοστεί τζογάροντας συγκεκριμένες εκτελέσεις.

Η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά καθοριστική στο τέταρτο και ελπίζω το ίδιο να γίνει και σήμερα το βράδυ. Ο Ολυμπιακός έχει τη πολυτέλεια του να να διαθέτει τέτοιους παίχτες-ηγέτες όπως ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης οι οποίοι έχουν ξοδέψει μια ολόκληρη καριέρα παίζοντας “τέτοια” ματς στα χαρακώματα. Είναι σημαντικό που αυτοί οι αθλητές βρίσκονται στις τάξεις της ελληνικής ομάδας σήμερα. Μια ομάδα άλλωστε που συνολικά είναι πιο παιγμένη και ξέρει να παίζει και να κλείνει σωστά τέτοια ματς. Ο Ολυμπιακός πάνω από όλα θα χρειαστεί “διαχείριση” απόψε. Διαχείριση του ρυθμού, του σκορ, των συναισθημάτων. Είναι πιο έμπειρος από την Αναντολού η οποία θα χρειαστεί να υπερβεί τα προσωπικά της όρια σε πολλά επίπεδα για να φύγει όρθια από το Φάληρο. Ο Ολυμπιακός καλείται να σφραγίσει ένα ακόμα σπουδαίο κεφάλαιο της ιστορίας του. Και παράλληλα να φτιάξει μια ακόμα σπουδαία ανάμνηση για τον οργανισμό. Όπως λέγεται άλλωστε, το καλό σχετικά με τις αναμνήσεις είναι η διαδικασία του ..να τις δημιουργείς..