ncaa game

March Madness: 5 λόγοι για έκπληξη

To March Madness είναι εδώ και μέρες σε εξέλιξη και πλέον το Final 4 είναι μπροστά μας. Μπορούν οι Σπάρτανς να κάνουν την έκπληξη;

Σαν κάθε Basketball Junkie που σέβεται τον εαυτό του, έχω χάσει κάθε επαφή με το αντικείμενο «ύπνος» (και αυτόν) τον Μάρτη καταβροχθίζοντας τη March Madness, η οποία κορυφώνεται πλέον με το F4 της Ιντιανάπολις. Πρώτα, όμως, απολαύσαμε ένα πολύ δυνατό Elite Eight με τους Fighting Irish του Notre Dame να φτάνουν μια ανάσα από το θαύμα και τα παιδιά των Ίζο-Πιτίνο να δίνουν μια μάχη με μπασκετικές σκηνές που θύμισαν “Braveheart”.

Oι Σπάρτανς του θρυλικού Τομ Ίζο, οι οποίοι έχουν τραβήξει τα βλέμματα με τα intangibles που καταθέτουν και το overachieving performance τους, πάνε για τη μεγάλη μάχη απέναντι στο Ντιούκ ώστε να διεκδικήσουν μια ζαριά για τον τίτλο. Για την κοινή γνώμη (βασικά για όλους, εκτός του Τομ Ίζο..) είναι το outsider απέναντι στην πολύ ταλαντούχα ομάδα του Σιζέφσκι. Όμως το μπάσκετ είναι απρόβλεπτο..

Εδώ λοιπόν παραθέτω 5 λόγους για τους οποίους το Μίσιγκαν Στέιτ μπορεί να κάνει θόρυβο στον ημιτελικό του F4 απέναντι στους Blue Devils.

– Βeen there, done that. Απέναντι στο Λούιβιλ οι Σπάρτανς αντιμετώπισαν έναν ψηλό που κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια, τον Montrezl Harrell. Για ένα ημίχρονο ζούσαν τον εφιάλτη του όμως στην επανάληψη έπαιξαν εκπληκτική άμυνα ντουμπλάροντας το ποστ και κάνοντας επίδειξη ποδιών και αμυντικών περιστροφών όταν έφευγε η μπάλα από αυτό. Ο σούπερ-σταρ του Ντιούκ, Jahlil Okafor είναι σαφώς πιο ταλαντούχος και έχει ένα εντυπωσιακό supporting cast, όμως η αμυντική αποτελεσματικότητα των Σπάρτανς στο ποστ απέναντι στο Λούιβιλ και τον καυτό Χάρελ του πρώτου ημιχρόνου αφήνει πολλές ελπίδες στον κόουτς Ίζο. Το κλειδί θα είναι να μείνουν μακριά από την πρώιμη φθορά οι Costello-Schilling. Δεν είναι και εύκολο.

Ντιουκ – Μίσιγκαν Στέιτ 1,40-2,95 στον Stoiximan.gr

– Το ότι το Μίσιγκαν σκόραρε 65 πόντους (συνολικά 76  με την παράταση) στην αποπνικτική, απολύτως lockdown, match up press άμυνα του Ρικ Πιτίνο μόνο ως θετικό μπορεί να λογισθεί. Το Ντιούκ είναι μια καλή αμυντική ομάδα, όχι τόσο σκληρή και physical όμως όσο οι Κάρντιναλς στα μετόπισθεν. Αυτόματα αυτό δίνει ελπίδες ότι οι Σπάρτανς θα μπορέσουν να είναι πιο παραγωγικοί, στοιχείο σημαντικό απέναντι σε μια ομάδα που σκοράρει πάνω από 80 π.μ.ο. και έχει πολλές επιλογές στη φαρέτρα της.

– To δίδυμο Trice-Dawson.. O Τravis Trice, ένας παίκτης των 7.3 πόντων πέρυσι, τρέχει μια εξαιρετική σεζόν και έχει ευτυχήσει να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση σε αυτό το τουρνουά, κάνοντας δύο φοβερά ματς απέναντι σε Βιρτζίνια και Οκλαχόμα. Ένα μεγάλο ματς του Trice μπορεί να απογειώσει τους Σπάρτανς οι οποίοι στη καλή ημέρα του 22χρονου γκαρντ βγάζουν φτερά. Ο Dawson από την άλλη είναι ο καταλύτης της ομάδας. Ειδικά στο αμυντικό κομμάτι, όπου πλέον έχει την πιο δύσκολη αποστολή της σεζόν καθώς θα κληθεί να κλειδώσει τον πολυτάλαντο –με μέσα/έξω παιχνίδι- Justise Winslow και να αποτελέσει τη «βοήθεια» στο μαρκάρισμα του Οκαφόρ. Περιμένω ενέργεια, επαφή και μερικά από τα γνωστά του putbacks.

– Το μομέντουμ. Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας εκ των 5 που σας παρουσιάζω. Οι Σπάρτανς είναι μια ομάδα που πολεμάει με σπάνιο χαρακτήρα και μαχητικότητα όταν βρίσκεται από κάτω. Τομ Ίζο γαρ. Έχουν ατσαλωθεί φτάνοντας μέχρι εδώ αφού επιβίωσαν μέσα σε δύσκολες καταστάσεις. Αυτό δεν είναι το καλύτερο πνευματικό υπόβαθρο για μια ομάδα που μπαίνει σε ένα F4;

– O Toμ Ίζο. Κανονικά δε πρέπει να γράψω τίποτα παραπάνω. Ο θρυλικός κόουτς «τρέχει» ίσως την καλύτερη δουλειά της καριέρας του έχοντας γιγαντώσει μέσα από το αμυντικό κομμάτι, την ομαδική δουλειά και τα intangibles μια ομάδα χωρίς το ιδιαίτερο ταλέντο. Αν φτάσει στον τίτλο; Έπος.

 

Ας μη γελιόμαστε, το Ντιούκ μπαίνει στο παρκέ ως το φαβορί όντας η πιο ποιοτική ομάδα εκ των δύο. Όμως δε παίζει μόνο του. Και ομάδες με το τωρινό status του Μίσιγκαν Στέιτ μας έκαναν να αγαπήσουμε αυτό του τουρνουά. Impossible is nothing.

 

Δημήτρης Κατσιώνης

hoopfellas.blogspot.gr