Brothers in arms

Δεν ξέρω αν υπάρχει ποδοσφαιρική αντιπαλότητα που να συνιστά λιγότερο «οξύμωρο σχήμα», από την όψιμη έχθρα της τελευταίας τετραετίας μεταξύ των δύο «Δικεφάλων». Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για συλλόγους με κοινές καταβολές και αξίες που ιδρύθηκαν από την ίδια παρέα φίλων, στην μνήμη των χαμένων τους πατρίδων.

Oι άνθρωποι που ίδρυσαν και δύο ομάδες έμεναν μαζί στην Πόλη, ήταν μια παρέα, ήταν φίλοι. Και μετά βρέθηκαν ξεριζωμένοι στην Ελλάδα και ίδρυσαν την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, ήτοι ο στοιχειώδης σεβασμός στη μνήμη τους επιβάλλει να υπάρχει καλή σχέση ανάμεσα στα δύο προσφυγικά σωματεία, πόσο μάλλον σε καιρούς χαλεπούς που το κοσμικό κράτος στη γειτονική χώρα, δείχνει να αποτελεί παρελθόν.

Όπως έγραφε χαρακτηριστικά και ο Ντέμης Νικολαϊδης σε παλιότερη ανάρτηση του, «η ομάδα που υποστηρίζουμε καθορίστηκε από το περιβάλλον μας και από γεγονότα σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε αλλάξει ομάδα, έχουμε δεθεί με αυτήν και καταλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι από την ζωή μας. Η πορεία, τα πρόσωπα και τα γεγονότα μπορούν να αλλάξουν, δυστυχώς, την ταυτότητα της κάθε ομάδας και το τι εκπροσωπεί σε βάθος χρόνου. Το βέβαιο είναι ότι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ιδρύθηκαν από τους ίδιους ανθρώπους, έχουν κοινή καταγωγή και είναι πρόσφυγες».

Η πρόσφατη απόφαση του CAS καθιστά την σημερινή αναμέτρηση «τελικό» για τη 2η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, με τον Δικέφαλο του Βορρά να έχει το πλεονέκτημα να παίζει για δύο αποτελέσματα, αλλά την πρόσφατη αγωνιστική εικόνα των δύο αντιπάλων στα Playoffs, όπως αποτυπώνεται και στα στατιστικά δεδομένα, να ευνοεί την Ένωση.

Στο παραπάνω πίνακα συνοψίζονται οι επιδόσεις των δύο Δικεφάλων, ξεχωριστά για την «κανονική» διάρκεια του Πρωταθλήματος (26 αγωνιστικές) και για τις οκτώ μέχρι τώρα αγωνιστικές στα πλαίσια των Playoff και οι αριθμοί (παρότι δεν λένε πάντα την αλήθεια) αποτυπώνουν το momentum των αντιπάλων.

Έτσι, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και το γεγονός ότι το επίπεδο δυσκολίας των αγώνων Playoff είναι σαφώς υψηλότερο από τη δυναμική του μέσου αντιπάλου κατά την κανονική περίοδο, αναδεικνύεται ανάγλυφα η μεγάλη αγωνιστική κάμψη του ΠΑΟΚ σε όλους τους στατιστικούς δείκτες, τη στιγμή που η ΑΕΚ του Καρέρα, χωρίς να έχει την κατοχή της μπάλας, δημιουργεί και σκοράρει πολύ περισσότερο, μπλοκάροντας παράλληλα την παραγωγή παιχνιδιού των αντιπάλων της. 

Το τι λένε οι αριθμοί βέβαια, ενόψει μιας τόσο οριακής και κρίσιμης αναμέτρησης δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, καθώς σε τέτοια παιχνίδια η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο και μετά το διπλό στο «Καραϊσκάκης» το ψυχολογικό αβαντάζ το έχει πλέον ο ΠΑΟΚ και κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η προσφορά της Stoiximan με εκατοντάδες στοιχήματα & ειδικές επιλογές για την καθοριστική αναμέτρηση, θα καλύψει και τον πιο απαιτητικό παίκτη…

** Τα xG (expected goals) του πίνακα, είναι η μονάδα μέτρησης των πιθανοτήτων που έχει κάθε τελική προσπάθεια για να γίνει γκολ. Τα xG υπολογίζουν δηλαδή, πόσο «καθαρές» ήταν οι ευκαιρίες κάθε ομάδας σε κάθε αναμέτρηση και αθροίζουν τον αριθμό τερμάτων που «δικαιούταν» να σκοράρει η κάθε ομάδα.