Λουίς Ντίας: Η αποκάλυψη του Κόπα Αμέρικα ήρθε από την Κολομβία

Το Κόπα Αμέρικα του 2021 πέρασε στην ιστορία ως ένας ξεχωριστός θεσμός. Ξεχωριστός γιατί άλλαξε 3-4 χώρες μέχρι να βρεθεί η Βραζιλία να το φιλοξενήσει, ξεχωριστός γιατί έγινε χωρίς κόσμο μέχρι και τον τελικό και γιατί έφερε επιτέλους έναν εθνικό τίτλο για την Αργεντινή και τον Λιονέλ Μέσι. Όπως είναι φυσικό, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν σε αυτή την τεράστια ποδοσφαιρική στιγμή. Υπήρχαν όμως και κάποιοι άλλοι πρωταγωνιστές που δεν πέρασαν απαρατήρητοι. Στην 11αδα του τουρνουά ψηφίστηκε ως αριστερό εξτρέμ ο Κολομβιανός Λουίς Ντίας, ενώ ανακηρύχθηκε και  “αποκάλυψη της διοργάνωσης”. Όσοι ξενύχτησαν για να δουν τα ματς της Κολομβίας δεν θα έχουν καμία αντίρρηση για το βραβείο. Ο Ντίας έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις, σκόραρε 4 γκολ (σε μόλις 10 τελικές προσπάθειες) και ταλαιπώρησε πολλούς αντιπάλους. Ειδικά όσοι είδαν τον ημιτελικό με την Αργεντινή θα τον ξεχώρισαν. Ποιος είναι όμως ο 24χρονος παίκτης που ήδη από το 2019 η Πόρτο είχε φροντίσει να αποκτήσει;

Ο Λουίς Φερνάντο Ντίας Μαρουλάντα γεννήθηκε τον Γενάρη του 1997 στην Μπαράνκας της Κολομβίας, στο πιο βόρειο τμήμα της χώρας. Το “βόρειο” μην σας τρομάζει, η θερμοκρασία είναι κατά Μ.Ο. στους 27 βαθμούς. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η απομακρυσμένη αυτή περιοχή είναι αρκετά υποβαθμισμένη και ο κόσμος πολύ φτωχός. Ακόμα περισσότερο για τους αυτόχθονες πληθυσμούς, μια που ο Λουίς Ντίας προέρχεται από τη φυλή Γουαγιού (η προφορά ελέγχεται). Μια φυλή που κατοικεί σε εκείνα τα μέρη της Κολομβίας, αλλά και στη γειτονική Βενεζουέλα, με τη δική της γλώσσα και φυσικά τις δικές της παραδόσεις. Για πολύ κόσμο αυτό αποτελεί δυσκολία για μια καλύτερη ζωή. Για τον μικρούλη Λουίς έγινε πλεονέκτημα, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

 

Άρθρο της El Heraldo για τον 12χρονο “Λουτσίτο” Ντίας που πέρασε πέντε παίκτες πριν σκοράρει.

Παίζοντας από μικρός μπάλα, ξεχώρισε. Παρά το γεγονός ότι ήταν υποσιτισμένος, η ενέργειά του για μπάλα ήταν αμέτρητη. Το ποδόσφαιρο το λάτρευε, μαζί με τους αδερφούς του, και “ένοχος” γι’ αυτό ήταν ο πατέρας του, προπονητής ποδοσφαίρου. Ο μικρός Λουίς προσπαθούσε να μιμηθεί το μεγάλο είδωλό του, τον Ροναλντίνιο. Ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής και κανείς δεν του είπε όχι. Είχε προπονητή τον πατέρα του που πολύ συχνά δεν τον έβαζε βασικό, παρότι ήταν ο καλύτερος και με διαφορά παίκτης του. Στόχος του ήταν να κάνει τον Λουίς να μην επαναπαυθεί, να συνεχίσει να δουλεύει. Αυτό φυσικά δεν σήμαινε ότι θα έκανε και καριέρα. Είναι εκατομμύρια τα παιδιά που λατρεύουν την μπάλα, έχουν ταλέντο και δουλεύουν. Και ας ξεκίνησε ο Λουίς να παίζει από τα 5. Όταν έφτασε στα 18 του, ένας θείος του τον πήγε να δοκιμαστεί στην Ατλέτικο Τζούνιορ (ή Γιούνιορ για να είμαστε ακριβείς). Ανάμεσα στα 800 περίπου παιδάκια που δοκιμάστηκαν, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Λουτσίτο ήταν πιθανότατα από τα πιο αδύνατα. Δεν εντυπωσίασε κανέναν με το παρουσιαστικό του, αλλά, όταν πάτησε το χορτάρι,  μάγεψε.

Η Ατλέτικο Τζούνιορ τον πήρε στις μικρές της ομάδας, ο Λουίς Ντίας μετακόμισε και έμενε με τον θείο του, αλλά ήταν ένα ντροπαλό παιδάκι που δεν μιλούσε πολύ και δεν παραπονιόταν για τίποτα. Το εντυπωσιακό είναι ότι επειδή δεν μπορούσε να παίξει στην Κ17 και ήταν αρκετά αδύναμος για την Κ20, ο σύλλογος ίδρυσε ομάδα Κ18 μόνο και μόνο γι’ αυτόν. Το ξεπέταγμά του ήρθε εξαιτίας της καταγωγής του. Όταν κλήθηκε στην “εθνική αυτοχθόνων” για το αντίστοιχο πρωτάθλημα της Νότιας Αμερικής. Μόλις 6 χρόνια πριν ξεχωρίσει στο κανονικό Κόπα Αμέρικα, αγωνιζόταν μαζί με άλλους ανθρώπους διαφόρων φυλών της Ν. Αμερικής στο Copa Americana de Pueblos Indígenas, σίγουρα όχι στον πιο διάσημο θεσμό του κόσμου. Προπονητής στην ομάδα δεν ήταν άλλος από τον τεράστιο Κάρλος Βαλντεράμα. Η Κολομβία έφτασε μέχρι τον τελικό, με τον αρχηγό Ντίας να σκοράρει δυο φορές. Οι Παραγουανοί ήταν όμως αυτοί που κέρδισαν κι ο αδύνατος πιτσιρικάς ξέσπασε σε λυγμούς. Το όνομα του Ντίας όμως γινόταν όλο και πιο γνωστό κι η Τζούνιορ του έκανε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

Μετακόμισε στην Μπαρανκίγια, μια ομάδα Β’ εθνικής, πoυ είναι και θυγατρική της Ατλέτικο Τζούνιορ για να “ψηθεί”. Ο σύλλογος τον έβαλε σε ειδική διατροφή με πρωτεΐνες, με στόχο ο Λουτσίτο να πάρει καμιά δεκαριά κιλά. Από εκεί και πέρα η άνοδος του ήταν εκρηκτική. Ο Ντίας έκανε τις περίφημες “γκαμπέτας”, τα σόλο στα οποία ντρίμπλαρε τη μισή αντίπαλη ομάδα για πλάκα. Όταν η εθνική Κολομβίας του Πέκερμαν βρέθηκε για προετοιμασία στην Μπαρανκίγια, έκανε μερικά προπονητικά διπλά με την τοπική ομάδα. Ο Ντίας ξεχώρισε αμέσως, όπως λέει ο νυν συμπαίκτης του Χουάν Κουαδράδο που τον αντιμετώπισε τότε. Η κλήση για την Κ20 ήρθε γρήγορα και αφού έμεινε μια χρονιά μόνο στην Μπαρανκίγια, επέστρεψε στην Ατλέτικο Τζούνιορ. Μαζί της κατέκτησε τίτλους, έφτασε σε τελικό Σουνταμερικάνα και έγινε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της μόλις στα 21 του, κερδίζοντας και την πρώτη κλήση στην εθνική Ανδρών.

Στις “διακοπές” του επιστρέφει στην πατρίδα του για τι άλλο; Να παίξει λίγη μπαλίτσα βρε αδερφέ στο χωριό.

Τα κατορθώματά του έφτασαν στην αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού και οι προτάσεις έφτασαν στην Κολομβία. Τελικά, μετά τις συμβουλές του Χάμες Ροντρίγκες και του Φαλκάο, ο Λουίς Ντίας προτίμησε την Πόρτο και ταξίδεψε εκεί το καλοκαίρι του 2019. Πλέον έχει δύο σεζόν εκεί, αλλά το μπαμ έγινε αυτό το καλοκαίρι με τα όσα έκανε στο Κόπα Αμέρικα. Με τη Βραζιλία έβαλε το γκολ του τουρνουά, με την Αργεντινή ανάγκασε τον Σκαλόνι να αλλάξει το δεξί του μπακ (και τελικά ο Λουίς Ντίας κατάφερε να σκοράρει και εκεί), γεμίζοντας βίντεο με highlights από ντρίμπλες και μαγικές ενέργειες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι γλίτωσε τον κόουτς της Κολομβίας Ρεινάλντο Ρουέδα, καθώς η γκρίνια για τη μη κλήση του Χάμες στο τουρνουά ήταν έντονη και όλοι τον περίμεναν να αποτύχει. Η Κολομβία ζορίστηκε αρκετά, αλλά χάρη και στον Λουίς Ντίας τα πήγε περίφημα με Βραζιλία και Αργεντινή. Όπως η Ατλέτικο Τζούνιορ είχε προλάβει να του κάνει συμβόλαιο πριν το Κόπα Αμέρικα των αυτοχθόνων, έτσι κι η Πόρτο είχε κινηθεί σωστά και έχει βάλει μια ρήτρα αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων στο συμβόλαιό του. Ο Ντίας ήταν εδώ και χρόνια ένα παιδί θαύμα για την Κολομβία και προς το παρόν δεν έχει σταματήσει να προοδεύει. Το αν του χρόνου θα τον βλέπουμε στην Πορτογαλία ή αν θα μπορέσει να γίνει ακόμα μεγαλύτερο όνομα σε συλλογικό επίπεδο θα το μάθουμε στο άμεσο μέλλον. Προς το παρόν μπορούμε να απολαύσουμε το παρακάτω αριστούργημα, με τον σπίκερ να ουρλιάζει Γκολάαασοοοοοοοο ιμπρεσιονάντε!