GRIGONIS

2021-22 Euroleague Offseason: Oι μετακινήσεις που μας άρεσαν

Οι ζυμώσεις στην καλοκαιρινή αγορά της Ευρωλίγκας συνεχίζονται και το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Αυτές είναι μερικές κινήσεις που ξεχωρίσαμε μέχρι τώρα…

Καλοκαίρι ίσον μπασκετική αγορά, μετακινήσεις, στελέχωση, φήμες και συνεχές refresh στο κινητό για πληροφόρηση των εξελίξεων. Η Offseason στην Ευρωλίγκα συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, με τις ομάδες να προσπαθούν κλείσουν συμφωνίες και να ολοκληρώσουν το παζλ του ρόστερ τους για τη σεζόν που έρχεται. 

Αυτές είναι μερικές από τις μετακινήσεις που έχουμε ξεχωρίσει έως τώρα…

Tόμας Ουόλκαπ (Ολυμπιακός)

Ο Ολυμπιακός έκανε μια κίνηση ουσίας, υπογράφοντας έναν περιφερειακό που έλειπε από το backcourt του. Ο «Peaky Blinder» της Ζάλγκιρις φέρνει μέγεθος, δυναμισμό, άμυνα σε όλες τις γραμμές και facilitating, αναλαμβάνοντας τον ρόλο της «πανοπλίας» δίπλα στον Κώστα Σλούκα. Ο Ουόλκαπ μπήκε στην Ευρωλίγκα πρωτίστως ως «πλάγιος» (wing) όμως ο Σάρας τον ανέβασε στη θέση «1» (σε μια περίοδο όπου οι Λιθουανοί είχαν πληγεί από τραυματισμούς) και αυτός ανταποκρίθηκε άψογα ως γκαρντ οικονομίας.

Σιμόνε Φοντέκιο (Μπασκόνια)

Μετά τον Γκεντράιτις πέρυσι, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς φέρνει στη Βιτόρια και τον φόργουορντ που επιλέχθηκε από τον Ρενέσες πέρυσι για να αντικαταστήσει τον Λιθουανό στο Βερολίνο. Ο Σιμόνε Φοντέκιο έρχεται από μια εξαιρετική σεζόν με την Άλμπα όπου (επιτέλους) έδειξε το τι μπορεί να κάνει στο υψηλότερο επίπεδο. Οι δεξιότητες του μεταφράζονται σωστά στο περιβάλλον της Μπασκόνια μιας και η διεισδυτικότητα του (slashing) θα δέσει αρμονικά με τις off screen-δράσεις των Γκεντράιτις και Μαρίνκοβιτς στις πλάγιες θέσεις της ομάδας. Η ικανότητα του δε ως finisher στο transition, θα κάνει τον κόουτς Ιβάνοβιτς να τρίβει τα χέρια του. Με τον 26χρονο wing από την Πεσκάρα, οι Βάσκοι ενισχύουν κι άλλο το ευρωπαϊκό προφίλ που διαχρονικά θέλει ο κόουτς να έχουν οι ομάδες του.

Μάριους Γκριγκόνις (ΤΣΣΚΑ)

Xτυπώντας γρήγορα ώστε να εκμηδενίσει τα περιθώρια που υπήρχαν για τον ανταγωνισμό, η ΤΣΣΚΑ έκανε δικό της τον Μάριους Γκριγκόνις, προσθέτοντας έναν από τους καλύτερους «πλάγιους» παίχτες της Ευρώπης στο ρόστερ της. Ο Γκριγκόνις έκανε μια ακόμα σπουδαία σεζόν στο Κάουνας, όντας ο ηγέτης της Ζάλγκιρις.  Two way-περιφερειακός (εξίσου αποτελεσματικός σε επίθεση και άμυνα), με ζηλευτές δεξιότητες στο σουτ και τη δημιουργία, ικανός να απειλήσει με τη μπάλα στα χέρια ή παίζοντας μακριά από αυτήν. Πειθαρχημένος, παίχτης-ομάδας και του προπονητή που όμως θα βγει μπροστά στα δύσκολα και δεν θα αποποιηθεί την ευθύνη. Πολύ δυνατή κίνηση για την ΤΣΣΚΑ.

Βίκτορ Γουεμπανιαμά (ASVEL)

Το παιδί-θαύμα του γαλλικού και παγκοσμίου μπάσκετ, βάζει το πόδι του στο σκαλοπάτι της Ευρωλίγκας μόλις στα 17 του χρόνια (γεννημένος τον Ιανουάριο του 2004). Ο Γουεμπανιαμά έχει μια πρώτη ύλη που παρόμοια της, είναι αμφίβολο ότι έχει ξαναδεί το άθλημα. Με ύψος 2.19, πλαστικότητα και κινήσεις περιφερειακού, υψηλού επιπέδου αθλητικότητα και αντίληψη, μοιάζει με ένα κράμα Γκομπέρ-Αντετοκούνμπο. Η Ευρωλίγκα θα αποτελέσει «σχολείο» και σπουδαία εμπειρία για τον νεαρό, ο οποίος αφήνει τη Ναντέρ για τη Λυών και την ASVEL των αδερφών Πάρκερ. Μένει να δούμε πως θα τον προετοιμάσουν ώστε να αναπτυχθεί σωστά. Θα πρέπει πρώτα να μπορέσει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού (πράγμα δύσκολο για ένα παιδί 17 ετών, ακόμα και εάν αυτό είναι ο Γουεμπανιαμά). Αφού φτάσει σε αυτήν την πρώτη του «κατάκτηση», θα μπορέσει να δείξει τι μπορεί να κάνει, διεκδικώντας και τον ανάλογο ρόλο στο rotation της γαλλικής ομάδας.

Ακίλε Πολονάρα (Φενέρμπαχτσε)

O Πολονάρα είναι η επιτομή του late bloomer στο υψηλό επίπεδο και η περίπτωση του αποτελεί έμπνευση για πολλούς συναδέλφους του, ώστε να μη σταματήσουν να δουλεύουν και να βελτιώνοντας ακόμα και όταν έχουν αφήσει πίσω τα «χρόνιας της ανάπτυξης». Στα 30 του ο Ιταλός σταρ (ουσιαστικά από πέρυσι) έκανε το βήμα  μπροστά, ευρισκόμενος στο ιδανικό –όπως αποδείχθηκε- για αυτόν αγωνιστικό περιβάλλον. Το motor, το hustling, η αθλητικότητα και τα ψυχικά αποθέματα του έκαναν τη διαφορά στο παιχνίδι της Μπασκόνια. Πλέον μετακινήθηκε στην Πόλη για να δώσει φρεσκάδα στη γραμμή ψηλών της Φενέρ. Το πληθωρικό αγωνιστικό του προφίλ και ο εθισμός του με το να δίνει το 110% κάθε βράδυ, συνιστούν «εργαλεία» που η Φενέρ οφείλει να αξιοποιήσει.

Τζόρνταν Μίκι (Ζενίτ)

Νομίζω πως η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ με τη βολή αυτή βρίσκει ακριβώς στο κέντρο του στόχου. Φιλτράροντας την εικόνα της στη γραμμή ψηλών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο πρώην F/C της Χίμκι ήταν αυτό που ακριβώς έλειπε πέρυσι από αυτήν. Ο Μίκι μπορεί να παίξει στο «4» (σουτάρει, έχει παιχνίδι με πρόσωπο και συνολικά τις δεξιότητες και την ταχύτητα για να σταθεί εκεί) αλλά και στο «5» (είναι εξαιρετικός στην άμυνα ψηλά, μπορεί να κάνει ζημιά στο χαμηλό ποστ σε κάθε αντίπαλο) καλύπτοντας μια πιθανή απουσία του Γκουντάιτις ο οποίος φαίνεται πως έχει ροπή στους τραυματισμούς. Ο Μίκι με την παρουσία του ανοίγει τη γκάμα των διαθέσιμων επιλογών για τον κόουτς Πασκουάλ σε άμυνα και επίθεση, κάνοντας το ρόστερ της Ζενίτ πιο ποιοτικό και σίγουρα πιο βαθύ.