Βόλφσμπουργκ για τους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ Stoiximan

Ένας ‘τελικός’ χωρίς λόρδο

Η Βόλφσμπουργκ παίζει σήμερα το βράδυ την πρόκριση της στους ’16’ του Τσάμπιονς Λιγκ και το σομπρέρο γράφει για τον καλτ θρύλο που έχει στο ρόστερ της.

Όπως όλα τα παιδάκια του κόσμου που κάποτε κλότσησαν σωστά μια μπάλα ο Νίκλας Μπέντνερ πίστευε ότι μια μέρα θα γινόταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Η μόνη διαφορά με τα υπόλοιπα παιδάκια είναι ότι Μπέντνερ το πίστευε στα 21 του. Και για να είμαστε ακριβείς, δεν το πίστευε μόνο τότε. Το πιστεύει ακόμα.

Το 2011 όλοι οι παίκτες της Άρσεναλ υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ. Το τεστ αποτελούταν από 117 ερωτήσεις που στόχο είχαν να ελέγξουν την αυτοπεποίθηση, τα επίπεδα συγκέντρωσης και την αποφασιστικότητα των παικτών. Στην κατηγορία «αυτό-αντιλαμβανόμενη ικανότητα», που εξετάζει την άποψη που έχει ένας παίκτης για τον εαυτό του, ο Μπέντνερ έσπασε τα κοντέρ. Όπως αποκάλυψε λίγο καιρό μετά ο ψυχολόγος της Άρσεναλ «σε μια κλίμακα ως το 9, ο Μπέντνερ πήρε 10! Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ο Πατ Ραις (βοηθός του Βενγκέρ) που καθόταν δίπλα μου δεν μπορούσε να σταματήσει να γελάει». Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς ο Νίκλας Μπέντνερ είναι ένας μικρός Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς. Χωρίς το ταλέντο του Ζλάταν. Και το μυαλό του. Και τη φαντασία του. Και την προσωπικότητα του. Αυτό που μένει στην τελική είναι ένας ψηλός τύπος, με μια χαζούλικη φάτσα, που πιστεύει πολύ στον εαυτό του.

«Μπορείτε να ρωτήσετε οποιονδήποτε στη Βόλφσμπουργκ. Είναι ο Νίκλας πάντα στο γυμναστήριο πριν την προπόνηση; Είναι ο Νίκλας πάντα στο γυμναστήριο μετά την προπόνηση; Όλοι θα σου πούνε πως είμαι. Έχω αγοράσει ακόμα και ποδήλατο γυμναστικής για το σπίτι. Οποιοσδήποτε μπορεί να δει ότι δουλεύω σκληρά. Πάντα είχα μεγάλη επιθυμία αλλά ίσως να είχα λάθος προοπτική. Πίστευα ότι ευθύνη του επιθετικού είναι απλά να σκοράρει. Τώρα ξέρω ότι πρέπει και να τρέχει» δήλωσε ο Νίκλας πριν λίγες μέρες σε μια συνέντευξη σε Γερμανικό περιοδικό, για να καταλήξει:

«Έχω κουραστεί να με απεικονίζουν σαν βλάκα», μια πρόταση που ακούγεται λίγο περίεργα από κάποιον που έχει συλληφθεί (μεταξύ πολλών άλλων) γιατί κατέβασε το παντελόνι του και έτριψε το “μαραφέτι” του σε ένα ταξί, που πριν δυο χρόνια δήλωνε πως η επόμενη του ομάδα λογικά θα είναι μια εκ των Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα, που στην τελική έχει μάπα ανθρώπου που είναι ικανός αν τον αφήσεις πέντε λεπτά να προσέχει το τραπέζι που με χίλια ζόρια βρήκατε σε ασφυκτικά γεμάτο μπαρ, να βρεις όταν γυρίσεις σ’αυτό δυο ξένους μαντράχαλους και τον Νίκλας όρθιο με ένα μπολ ξηρούς καρπούς στο χέρι να σου λέει ενθουσιασμένος, μασώντας φιστίκια, «κοίτα με τι το αντάλλαξα».

Δυστυχώς για τον Νίκλας ο μόνος άνθρωπος που πιστεύει τόσο πολύ στις ικανότητες του είναι ο ίδιος. Αλλά δεν είναι αυτός που βγάζει την ενδεκάδα. Σήμερα το βράδυ η Βόλφσμπουργκ δίνει ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια των τελευταίων χρόνων και ο Μπέντνερ θα είναι στον πάγκο, όπως και στα περισσότερα ματς. Οι Γερμανοί μπορεί να επένδυσαν στον προβληματικό Δανό αλλά κατάλαβαν γρήγορα ότι εκτός από καλτ θρύλος που προσφέρει γέλιο στο ίντερνετ με τα διάφορα καμώματα του δεν είναι τίποτα περισσότερο και έτσι οι συμμετοχές του φέτος είναι λίγες. Το ‘φίδι από την τρύπα’ βγάζουν μπροστά ο Ολλανδός Μπας Ντοστ και ο Γερμανός Μαξ Κρουζ. Και δεν τα πηγαίνουν καθόλου άσχημα.

Η ομάδα βρίσκεται ένα βαθμό μακριά από την 3η θέση της Μπουντεσλίγκα, που οδηγεί ξανά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, και μια ισοπαλία μακριά από τη φάση των 16 της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης, μια φάση στην οποία δεν κατάφερε να φτάσει στην προηγούμενη, πρώτη παρουσία της στους ομίλους το 2009. Με ποιους είχε παίξει τότε; Σχεδόν με τους ίδιους! Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν και τότε αντίπαλοι των Γερμανών (τότε την τετράδα συμπλήρωνε η Μπεσίκτας, τώρα η PSV), τους οποίους και είχαν αφήσει έξω την τελευταία αγωνιστική. Ποιο ήταν το τελευταίο ματς; Το ίδιο με τώρα! Η Βόλφσμπουργκ ήθελε μόνο τη νίκη στην έδρα της απέναντι στη Γιουνάιτεντ του Άλεξ Φέργκιουσον, την πίεσε όσο μπορούσε χάνοντας αρκετές μεγάλες ευκαιρίες αλλά οι Άγγλοι τελικά αποδείχτηκαν πολύ έμπειροι για τους πρωτάρηδες Γερμανούς. Με χατ τρικ του Όουεν πέρασαν με 1-3 από το Φολκσβάγκεν Αρένα αφήνοντας τους Γερμανούς με τη χαρμολύπη της πρώτης φοράς ανάμεσα στους μεγάλους της Ευρώπης.

Απόψε το βράδυ τα πράγματα θα είναι λίγο διαφορετικά. Οι Γερμανοί αυτή τη φορά περνάνε στην επόμενη φάση ακόμα και με ισοπαλία, κάτι που σημαίνει ότι η, προβληματική επιθετικά φέτος, Γιουνάιτεντ θα πρέπει να κάνει μια μικρή… υπέρβαση και να βρει τρόπο να σκοράρει και να κερδίσει σε μια έδρα που μόνο η Ντόρτμουντ το έχει καταφέρει φέτος. Σε περίπτωση πάντως που το ματς στραβώσει νωρίς, υπάρχει πάντα στον πάγκο ένας λόρδος (πραγματικός λόρδος, με επίσημο τίτλο που του χάρισε ένα περιοδικό της Δανίας, που αγόρασε στο όνομα του ένα κομμάτι γης στη Σκωτία!), για να δώσει ελπίδα στους οπαδούς. Και των δυο ομάδων.