Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η Αργεντινή δεν είναι ποδοσφαιρικά η πιο συμπαθής χώρα στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι γείτονες είχαν ησυχάσει με τα τόσα χρόνια ανομβρίας και τώρα τους βλέπουν να σαρώνουν τους τίτλους, να πανηγυρίζουν προκλητικά, να κάνουν καζούρα στους υπόλοιπους. Να είναι οι ενοχλητικοί γείτονες. Με λίγα λόγια, σχεδόν όλοι (Μεξικάνοι, Κολομβιανοί, Βραζιλιάνοι κτλ) τους έχουν άχτι. Επίσης δεν βοηθούν τα διάφορα ρατσιστικά επεισόδια που συμβαίνουν σε γήπεδα της Αργεντινής. Πέρα από αυτό όμως, ειδικά με τη Χιλή υπάρχει μια σημαντική κόντρα που ξεπερνά το ποδόσφαιρο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα σύνορα μεταξύ Χιλής-Αργεντινής είναι τα τρίτα μεγαλύτερα σύνορα σε μήκος στον κόσμο. Οι δυο χώρες μοιράζονται 5.300 χιλιόμετρα στα οποία η μία ακουμπάει στην άλλη. Όπως είναι φυσιολογικό, οι προστριβές υπήρξαν παραδοσιακά πολλές, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι Χιλή και Αργεντινή δεν βρέθηκαν ποτέ αντιμέτωπες σε έναν πόλεμο. Ουσιαστικά όμως έγινε και αυτό. Στον (σύντομο) πόλεμο μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας για τα νησιά Φώκλαντς ή Μαλβίνας. Τότε ήταν που η Χιλή βοήθησε τους Άγγλους, δίνοντάς τους σημαντικές πληροφορίες για την αεροπορία των Αργεντιών. Ο λόγος; Η Χιλή φοβόταν ότι η Αργεντινή με αφορμή τη διαμάχη για τα νησιά ετοιμαζόταν να καταλάβει και κάποιες δικές της περιοχές. Μια νίκη των Άγγλων ήταν προς όφελος των Χιλιανών.
Οι Αργεντίνοι δεν το ξεχνούν αυτό, αν και οι σχέσεις των δύο κρατών σε επίσημο επίπεδο έχουν βελτιωθεί με τα χρόνια. Ποδοσφαιρικά η κόντρα ήταν σχετικά αδιάφορη, λόγω διαφοράς μεγέθους. Όταν όμως η Χιλή με τη χρυσή γενιά της κατέκτησε δύο σερί Κόπα Αμέρικα απέναντι στην Αργεντινή του Μέσι, οι Χιλιανοί (που κι αυτοί δεν είναι τα καλύτερα παιδιά) δεν σταμάτησαν να το χτυπάνε στους γείτονές τους. Φυσικά, τώρα που τα πράγματα έχουν αλλάξει με κατακτήσεις Κόπα Αμέρικα και Μουντιάλ από τον Σκαλόνι και την ομάδα του, άλλος είναι αυτός που κάνει πλάκα. Αυτό είναι το γενικό υπόβαθρο, πριν πάμε στα πιο συγκεκριμένα. Στην κόντρα μεταξύ της Κόλο Κόλο με τη Ρίβερ Πλέιτ που δημιουργήθηκε σχεδόν από το πουθενά. Οι δυο σύλλογοι κληρώθηκαν να παίξουν μαζί στα προημιτελικά του Κόπα Λιμπερταδόρες, μερικές από τις ελάχιστες ομάδες εκτός Βραζιλίας (5 στις 8 είναι από τη Βραζιλία), σε έναν θεσμό που οι Βραζιλιάνοι σαρώνουν τα τελευταία χρόνια.
“Το φάντασμα της Β’ εθνικής”
Οπαδός της Κόλο Κόλο με ένα συνολάκι που θα εκνευρίσει τους Μιγιονάριος
Να πούμε εδώ ότι οι δυο ομάδες έχουν βρεθεί και άλλες φορές στο παρελθόν, χωρίς κάτι το τρομερό. Το ρεκόρ μέχρι και πριν τις φετινής αναμετρήσεις ήταν 4-1-1 υπέρ της Ρίβερ, χωρίς όμως κάποιο ιδιαίτερα σημαντικό παιχνίδι. Όλα ήταν ματς ομίλων, την πρώτη φορά το 1967 και τελευταία το 2022. Οι αναμετρήσεις όμως πήραν φωτιά τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου αγώνα. Όταν το λεωφορείο της Ρίβερ έφτασε στο Μονουμεντάλ του Σαντιάγο (οι δυο ομάδες έχουν γήπεδο με το ίδιο όνομα) η υποδοχή δεν ήταν καλύτερη. Αρκετοί οπαδοί της Κόλο Κόλο ήταν κρυμμένοι στο πάρκινγκ δίπλα στα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων και υποδέχτηκαν την αποστολή της Ρίβερ με πατροπαράδοτες πέτρες. Ευτυχώς το μόνο θύμα ήταν το λεωφορείο της ομάδας και όχι κάποιο μέλος της αποστολής. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ανθρώπων της Ρίβερ, οι Χιλιανοί αστυνομικοί, ήταν ας πούμε ευγενικά κομματάκι «παθητικοί» στην αντίδρασή τους, κάτι που εξόργισε τους Αργεντίνους. Η ανοχή αυτή δεν ήταν παραδοσιακό “έλα μωρέ δε βαριέσαι”, αλλά “παιδιά εμείς θα κοιτάμε, εσείς κάντε τη δουλίτσα σας”. Ο κόουτς Μαρσέλο Γκαγιάρδο δεν το άφησε να περάσει έτσι και το σχολίασε στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι.
Αλλά η κόντρα δεν έμεινε εκεί. Οι οπαδοί της Κόλο Κόλο (προς μεγάλη ικανοποίηση των οπαδών της Μπόκα) αποφάσισαν να χτυπήσουν τη Ρίβερ στο σημείο που ενοχλεί πολύ. Η αρχή έγινε με ένα παλιό αστέρι της ομάδας, τον Πατρίσιο Γιάνιες. Ο Γιάνιες, που είχε παίξει στο Μουντιάλ του 1982 με τη Χιλή, σε τηλεοπτική εκπομπή που έκανε ανάλυση των δύο ομάδων είπε το εξής: «Υπάρχει ένας τίτλος που έχει κατακτήσει η Ρίβερ και η Κόλο Κόλο δεν τον έχει κατακτήσει. Αυτόν της ανόδου. Βλέπετε, η Κόλο Κόλο δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ». Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία τι εννοούσε, το έκανε χειρότερο λέγοντας: «Είναι ένα γεγονός που δεν γίνεται να το παραβλέπουμε. Είναι ένα στατιστικό, τίποτα παραπάνω, απλώς ήθελα να το τονίσω». Το τόνισες Πατρίσιό μου.
Το καθόλου διακριτικό πανό των Χιλιάνων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν όμως και οι οπαδοί της Κόλο Κόλο. Σήκωσαν ένα τεράστιο πανό στην κεντρική εξέδρα του γηπέδου που έγραφε: «Αυτό το Μονουμεντάλ δεν ξέρει από υποβιβασμό». Μπορεί να έχουν περάσει πλέον 13 χρόνια από τη χειρότερη σεζόν στην ιστορία της Ρίβερ Πλέιτ, αλλά οι μνήμες πονούν ακόμα. Οι Χιλιανοί ήξεραν πού να χτυπήσουν. Και δεν έμειναν μόνο στο πάνο, είχαν πλήρες πρόγραμμα που θα έκανε κάποια αγόρια στο Μπομπονέρα να δακρύσουν από χαρά. Οι παίκτης της Ρίβερ άκουσαν πολλές φορές το “son de la B”, (“είναι ομάδα Β’ εθνικής), “όποιος δεν χοροπηδάει είναι της Β’ εθνικής”, ενώ είχαμε και άλλα μικρότερα πανό με ένα μεγάλο “Β” πάνω τους και τις παραδοσιακές στολές “φαντάσματα της Β’ εθνικής”.
Η Ρίβερ δεν έκανε καλό παιχνίδι και ίσως είναι τυχερή με το 1-1. Η Κόλο Κόλο είχε παραπάνω φάσεις, έπαιξε πιο καλά και θα μπορούσε να είχε κερδίσει το παιχνίδι. Η φιλοξενούμενη ομάδα άνοιξε το σκορ με τον Πεσέλα λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου. Ο διεθνής Αργεντινός πανηγύρισε φιλώντας το σήμα της Ρίβερ, δείχνοντάς το στους οπαδούς της Κόλο Κόλο. Η Κόλο Κόλο μπήκε πολύ δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο, έκανε τελικές, έχασε φάσεις και ισοφάρισε στο 61′ με τον Κάρλος Παλάσιος, έναν πολύ ταλαντούχο παίκτη για τον οποίο ο Ρικέλμε είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια και προσπάθησε να τον φέρει στην Μπόκα. Οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να είχαν πάρει τη νίκη, καθώς είχαν και μια μεγάλη φάση στο 96ο λεπτό. Το παιχνίδι όμως σημαδεύτηκε και από γκρίνια για τη διαιτησία.
Χορταστικό βίντεο με την ατμόσφαιρα και τις φάσεις του αγώνα
Στο 4.20 το γκολ της Ρίβερ
Στο 7.10 η ισοφάριση
Στο 10.39 η φάση των αποβολών
Οι Χιλιανοί ζήτησαν πέναλτι σε μια φάση με τον Ίσλα, αλλά δύο ήταν οι φάσεις που συγκέντρωσαν την οργή των ανθρώπων της Κόλο Κόλο. Στο 52′ ο Μπόρχα της Ρίβερ πατάει τον αντίπαλό του Αμόρ στον αστράγαλο και οι Χιλιανοί ζητούν απευθείας κόκκινη. Στο 88ο λεπτό σε κόρνερ ο Πάουλο Ντίας έπεσε κάτω μαζί με τον Φαλκόν. Οι Χιλιανοί διαμαρτύρονται ότι στην πτώση, ο Ντίας χτύπησε τον αντίπαλό του. Το παιχνίδι διακόπηκε για λίγη ώρα. Με την επανέναρξή του οι δύο είχαν και πάλι μια διαμάχη στην οποία ο Φαλκόν δεν φαίνεται να κάνει κάτι το ιδιαίτερο. Ο Ντίας τον σπρώχνει και τον ρίχνει κάτω και ο διαιτητής αποφασίζει να βγάλει 2η κίτρινη και στους δύο, σε στυλ “με κουράσατε”. Η απόφαση όμως φαίνεται άδικη, καθώς ο Φαλκόν δεν δείχνει να κάνει κάτι αντικανονικό.
Ο Αμόρ είπε ότι η Ρίβερ είχε τη βοήθεια του διαιτητή και του VAR και όμως δεν κέρδισε, ενώ ο πρόεδρος της Κόλο Κόλο χαρακτήρισε τη διαιτησία του αγώνα ως ντροπή, με όλη την έννοια της λέξης. Ανέφερε κι αυτός την κόκκινη της ομάδας του, καθώς και τη φάση του Μπόρχα για την οποία οι Χιλιανοί ζητούν αποβολή. Ο κόουτς Αλμιρόν (Αργεντινός και πρώην προπονητής της Μπόκα) είπε ότι ελπίζει στο δεύτερο παιχνίδι να μην υπάρχουν σημαντικά λάθη που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως έγινε στο πρώτο ματς.
O Αρτουρίτο Βιντάλ σήκωσε την παντιέρα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά μετά το τέλος του πρώτου ματς. «Ήμασταν καλύτεροι και με μεγαλύτερη ένταση. Όσον αφορά στους τίτλους, έχω κατακτήσει περισσότερους από όλους τους παίκτες της Ρίβερ», δήλωσε ο Χιλιανός χαφ. Φυσικά αυτό δεν έμεινε έτσι μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά. Κάθιδροι Αργεντινοί δημοσιογράφοι και στατιστικολόγοι άνοιξαν τα σημειωματάριά τους και διαπίστωσαν ότι ο τερματοφύλακας Φράνκο Αρμάνι της Ρίβερ έχει κερδίσει 27 σε σχέση με τους 25 του Βιδάλ, μεταξύ τους 2 Λιμπερταδόρες και 1 Μουντιάλ. Για το Μουντιάλ βέβαια ένας από τους λόγους που το πήρε η Αργεντινή είναι ότι ο τραυματισμός του Αρμάνι σε προηγούμενο Κόπα Αμέρικα έφερε επιτέλους έναν καλύτερο τερματοφύλακα από αυτόν βασικό, αλλά ας μην ρίχνουμε και εμείς λάδι στη φωτιά για τις εμφανίσεις του Αρμάνι με την Αργεντινή. «Θα είναι ένας πόλεμος, αλλά έχω πίστη στην ομάδα μου και το ξέρω ότι θα πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Χιλιανός που σίγουρα δεν θα έχει την καλύτερη υποδοχή στο Μονουμεντάλ.
Λίγο αργότερα, προσπαθώντας να ηρεμήσει την κατάσταση, εμφανίστηκε σε βίντεο που ανέβασε ο ίδιος για να κάνει διευκρινίσεις. «Αυτό που είπα ήταν απάντηση σε δημοσιογράφο που μου έκανε ερώτηση για ένα πράγμα που το έλεγαν ολόκληρη την εβδομάδα. Μας κοιτούσαν με ανωτερότητα γιατί η αξία της ομάδα μας είναι στα 26 εκατομμύρια και η δικιά τους πάνω από 100. Σημασία δεν έχουν οι τίτλοι που έχεις κερδίσει στο παρελθόν, αλλά το πόσο καλά προετοιμάζεσαι. Οι τίτλοι δεν παίζουν ποδόσφαιρο».
Το πόσο σημαντική είναι η ρεβάνς για την Κόλο Κόλο φαίνεται από το γεγονός ότι η αποστολή της ομάδας συνοδεύτηκε κατά τη διαδρομή της στο αεροδρόμιο του Σαντιάγκο από πολλούς φίλους της ομάδας που προσπάθησαν να εμψυχώσουν έτσι τους παίκτες. Οι παίκτες εντυπωσιασμένοι τραβούσαν βίντεο μέσα από το πούλμαν και τα ανέβασαν στα social media. Το Μονουμεντάλ (του Μπουένος Άιρες) θα είναι κατάμεστο και το κλίμα ζόρικο για τους Χιλιανούς, που μεταξύ άλλων δεν θα έχουν μαζί τους οπαδούς της ομάδας.
Κι αυτό γιατί οι οπαδοί της Κόλο Κόλο έχουν απαγόρευση παρουσίας στα γήπεδα της Αργεντινής. Κάτι που συμβαίνει όχι μετά από ένα, ούτε δύο, αλλά τρία ξεχωριστά περιστατικά. Το πρώτο όταν το 2022 οπαδοί της Κόλο Κόλο προσπάθησαν να μπουν στο Μονουμεντάλ του Μπουένος Άιρες χωρίς εισιτήρια και έτσι προκλήθηκαν επεισόδια. Το δεύτερο, ένα χρόνο αργότερα όταν και πάλι οπαδοί της Κόλο Κόλο προσπάθησαν να μπουν με πλαστά εισιτήρια, ενώ αργότερα πλακώθηκαν στο ξύλο με οπαδούς της Μπόκα σε δρόμους του Μπουένος Άιρες. Σε εκείνα τα γεγονότα είχαμε και 56 συλλήψεις, σε μάχες που έγιναν με μεταλλικά ραβδιά, ξύλα και οικοδομικά υλικά, ενώ πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν. Έξι οπαδοί της Κόλο Κόλο κατέληξαν στο νοσοκομείο. Συλλήψεις είχαν γίνει και στο Μπομπονέρα, κάποιες για πλαστά εισιτήρια (δυο υπάλληλοι στις εισόδους του γηπέδου μπουζουριάστηκαν επειδή πουλούσαν τα πλαστά εισιτήρια), αλλά οι περισσότερες για αντίσταση κατά της αρχής, γιατί Χιλιανοί ήταν σε λίστες χουλιγκάνων χωρίς δικαίωμα εισόδου και για βεγγαλικά.
Ο Βιδάλ πανηγυρίζει μπροστά στους εκδρομείς οπαδούς της Κόλο Κόλο στη Μεντόσα.
Κάποιες εξέχουσες προσωπικότητες απουσιάζουν γιατί βρίσκονται στο κρατητήριο.
Τα πιο πρόσφατα (και πιθανώς χειρότερα) γεγονότα είχαν σημειωθεί στην πόλη Μεντόσα της Αργεντινής, πριν από τα προκριματικά για την είσοδο στους ομίλους τον περασμένο Φεβρουάριο με αντίπαλο τη Γοδόι Κρους. Οι οπαδοί της Κόλο Κόλο που ταξίδεψαν εκεί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, σε περαστικούς (ανάμεσά τους μια ομάδα δημοσιογράφων και έναν ατυχή τύπο που φορούσε φανέλα της Μπόκα και τον ξυλοφόρτωσαν άσχημα), καθώς και σε δύσμοιρους οπαδούς της τοπικής ομάδας που πήγαιναν στο γήπεδο. Το χειρότερο όλων όμως ήταν ο βιασμός μιας 29χρονης γυναίκας από μια ομάδα οπαδών της Κόλο Κόλο για τον οποίο τελικά και συνελήφθη ένας 30χρονος Χιλιανός. Η κατακραυγή τεράστια.
Μετά από αυτά τα τρία γεγονότα, έπρεπε να παρθούν μέτρα. Αρχικά 21 οπαδοί της Κόλο Κόλο μπήκαν στη γνωστή μαύρη λίστα, σύμφωνα με την οποία δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στα γήπεδα της χώρας. Ήταν η πρώτη απόφαση από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τον Φεβρουάριο του 2024. Πριν λίγες ημέρες και με αφορμή το ζευγάρι Ρίβερ-Κόλο Κόλο, οι αρχές του Μπουένος Άιρες ανακοίνωσαν την απόφασή τους για απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα του Μπουένος Άιρες όλων των οπαδών της Κόλο Κόλο. Η απόφαση δεν είναι μόνο για αυτά τα παιχνίδια, αλλά για οποιοδήποτε διεθνές παιχνίδι με ομάδα της πρωτεύουσας. Μια απόφαση που θα συνεχιστεί και το 2025, μέχρι να αποφασιστεί αν οι συνθήκες επιτρέπουν για αλλαγή και οι οπαδοί των Άλμπος θα μπορέσουν να ξαναδούν εκτός έδρας ματς της ομάδας τους στην Αργεντινή. Παρόλα αυτά, κυκλοφορούν αρκετές περιπτώσεις οπαδών που έχουν φτάσει ήδη στο Μπουένος Άιρες και ψάχνουν εισιτήρια για να μπουν (χωρίς διακριτικά) στο γήπεδο. Σε μια κατάσταση που μυρίζει μπαρούτι, ίσως δεν είναι η σοφότερη επιλογή (μια που δεν μιλάμε μόνο για χουλιγκανέους, αλλά και για οικογένειες).