Ένα ισπανικό ντέρμπι δίπλα στην Αφρική

1,1 εκατομμύριο. Αυτός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που ταξίδεψαν τον περασμένο Μάρτιο στις Κανάριες Νήσους για τουρισμό. Το 28% περίπου του συνόλου των τουριστών που πήγαν στην Ισπανία εκείνον τον μήνα. Φανταστείτε τι γίνεται τώρα που σφίγγουν οι ζέστες και ξεκινούν οι διακοπές σιγά σιγά για αρκετούς Ευρωπαίους. Οι τουρίστες στο αρχιπέλαγος των νησιών που ανήκουν στην Ισπανία αλλά βρίσκονται περίπου στα 100 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Μαρόκου σχεδόν φτάνουν σε αριθμό τους κατοίκους του. Κι αν η τελευταία φορά που ασχοληθήκαμε με αυτά τα νησιά ήταν το μακρινό 2016 (απίστευτο πώς περνάει ο χρόνος) σε ένα κείμενο για τη Λας Πάλμας, από τότε άλλαξαν πολλά. Τόσο για το νησί, όσο και για την ομάδα από την ομώνυμη πόλη στο νησί Γκραν Κανάρια. Η πανδημία στέρησε σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό στα νησιά, έφερε σημαντικά οικονομικά προβλήματα, ενώ μέσα σε όλα η Κούμπρε Βιέχα ξύπνησε μετά από 50 χρόνια. Ίσως κάποιοι θυμάστε τις απίστευτες εικόνες στις ειδήσεις πέρσι, όταν το ηφαίστειο που είχε εκραγεί ξανά το 1949 και το 1971 έπιασε δουλειά τον Σεπτέμβριο του 2021 και δεν σταμάτησε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Κι η ομάδα, υποβιβάστηκε το 2018 και από τότε δεν μπόρεσε να ανέβει ξανά. Υπό κανονικές συνθήκες, τα νησιά θα ασχολούνταν αποκλειστικά με το πώς θα αρχίσουν να ανασαίνουν ξανά χάρη στους τουρίστες. Για ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού όμως, αυτές οι μέρες είναι μέρες ποδοσφαίρου, ίσως οι μεγαλύτερες στην ιστορία των νησιών.

Για περίπου τρεις μήνες υπήρχε αυτή η εικόνα

Ο λόγος; Το derbi canario, το τοπικό ντέρμπι των νησιών. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στις δύο πιο ιστορικές ομάδες. Από τη μία η Κλουμπ Ντεπορτίβο Τενερίφε με ιστορία 112 ετών και από την άλλη η Ουνιόν Ντεπορτίβα Λας Πάλμας με ιστορία 72 ετών. Ομάδες από νησιά έχουμε δει αρκετές, άλλωστε και στην Ελλάδα μια από τις πιο ιστορικές ομάδες είναι ο ΟΦΗ. Ντέρμπι σε νησιά επίσης βλέπουμε,αν εξαιρέσουμε τα προφανή της Βρετανίας, η Σικελία και η Κορσική μας έχουν χαρίσει μοναδικές ιστορίες. Αλλά ένα τέτοιο παιχνίδι, με ομάδες που δεν βρίσκονται στο ίδιο νησί, αλλά σε γειτονικά, σε ένα αρχιπέλαγος που ανήκει στην Ευρώπη, αλλά βρίσκεται πιο κοντά στην Αφρική δεν είναι συνηθισμένο. Και το ντέρμπι, παρά την πολυετή πορεία των δύο συλλόγων, δεν έχει πολλά ματς. Μόλις 44 αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα (και άλλες 19 στο Κόπα ντελ Ρέι). Ο λόγος; Οι ομάδες βρίσκονταν συχνά σε διαφορετικές κατηγορίες. Η Λας Πάλμας, όσο περίεργο και αν ακούγεται, έχει περάσει περισσότερες σεζόν στην Πριμέρα, παρά στη Σεγούντα. Ήταν ομάδα με συνεχή παρουσία στην Α’ εθνική της Ισπανίας από τη δεκαετία του 1950 ως και τη δεκαετία του 1980. Την ίδια στιγμή η Τενερίφη κατάφερε πρώτη φορά να ανέβει το 1961, να πέσει αμέσως και χρειάστηκαν άλλα 30 χρόνια περίπου από τότε για να φτάσει στην Πριμέρα και πάλι και να ζήσει την καλύτερη περίοδό της στα 90s, φτάνοντας μάλιστα και στους 16 του ΟΥΕΦΑ (έχοντας αποκλείσει τον Ολυμπιακό) τη μια χρονιά και στα ημιτελικά την άλλη. Σύμπτωση ότι εκείνη την περίοδο η Λας Πάλμας βολόδερνε μέχρι και στη Γ’ εθνική;

Κάπως έτσι λοιπόν, το ντέρμπι κανάριο έχει διεξαχθεί μόλις μία φορά στα πλαίσια της Πριμέρα (τη σεζόν 2001-02), όταν και υποβιβάστηκαν παρέα. Και 20 χρόνια αργότερα θα δούμε τις ομάδες να παίζουν ίσως στα πιο σημαντικά παιχνίδια αυτό του ντέρμπι, για τα μπαράζ της ανόδου στην Πριμέρα. Κάτι που μέχρι πρόσφατα φαινόταν πολύ δύσκολο. Την 31η αγωνιστική η Λας Πάλμας βρισκόταν μόλις 14η στη Σεγούντα. Την ίδια στιγμή η Τενερίφε ήταν 4η και πάλευε ακόμα και για την απευθείας άνοδο στα ποδοσφαιρικά σαλόνια της Ισπανίας. Από τότε οι ομάδες ακολούθησαν βίους αντίθετους. Ένα εντυπωσιακό 9-2-0 της Λας Πάλμας την έφερε στο τέλος της κανονικής διάρκειας στην 4η θέση και την Τενερίφη έναν βαθμό από κάτω της. Κάπως έτσι, την τελευταία στιγμή, τα ζευγαρώματα έφεραν τις δύο ομάδες αντιμέτωπες σε διπλούς αγώνες για την είσοδο στον τελικό των πλέι-οφ και το όνειρο της επιστροφής στην Πριμέρα. Δυο ομάδες αρκετές διαφορετικές σε στιλ, με τη Τενερίφη να έχει τη 2η καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα και την Λας Πάλμας να προσπαθεί να παίξει πιο επιθετικό ποδόσφαιρο.

Στιγμές από παλιότερο ντέρμπι

Είναι τόση η σημασία του αγώνα που η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι 150 αστυνομικοί και σκυλιά θα χρησιμοποιηθούν ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, ενώ θα υπάρχει επίβλεψη από αέρος με ελικόπτερο και drones. Η επιτροπή κατά της βίας στην Ισπανία ονόμασε τα δύο παιχνίδια ως υψηλού κινδύνου. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν αναμένεται να δούμε ένα ντέρμπι μίσους ή κάτι τέτοιο, όπως ένα Παλέρμο-Κατάνια. Για Ισπανία μιλάμε. Είναι περισσότερο η σημασία του αγώνα που οδηγεί σε αυτά τα μέτρα. Ο πρόεδρος της Τενερίφης άλλωστε χαρακτήρισε τον αγώνα “μια γιορτή του ποδοσφαίρου για τα Κανάρια”. Πριν από τα τελευταία ματς της κανονικής διάρκειας, οι οπαδοί της Τενερίφης ψήφισαν στην τελευταία θέση την Λας Πάλμας ως την ομάδα που θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν. Τώρα αν αυτό είχε να κάνει με το γεγονός ότι τη φοβούνται περισσότερο δεν το γνωρίζουμε. Πάντως η ιστορία έχει γράψει ότι σε 19 νοκ άουτ παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων, η Τενερίφη έχει μόλις 3 νίκες.

Η Τενερίφη έχασε και τα δύο ντέρμπι σε αυτή τη σεζόν, ενώ βρίσκεται σε κακή αγωνιστική κατάσταση.
Ο κόσμος της όμως θα στηρίξει.

Κάπως έτσι, λίγες ημέρες μετά την “εθνική γιορτή” των νησιών, την Ημέρα των Καναρίων στις 30 Μαΐου, ο κόσμος θα ζήσει τα πιο κρίσιμα ντέρμπι στην ιστορία των νησιών. Είναι ίσως οι μόνες μέρες που το καράβι που ενώνει τα δύο νησιά, την Τενερίφη που είναι το μεγαλύτερο στο αρχιπέλαγος και την Γκραν Κανάρια τρίτη σε μέγεθος, αλλά δεύτερη σε πληθυσμό, θα έχει λιγότερους τουρίστες από ντόπιους. Οι ουρές για τα εισιτήρια ήταν μεγάλες και η ζήτηση τεράστια, με τον πρώτο οπαδό της Λας Πάλμας να πηγαίνει να στήνεται στην ουρά από τις 9 το βράδυ της προηγούμενης. Η διοίκηση της Λας Πάλμας μάλιστα σταμάτησε την αγορά εισιτηρίων για να μπορέσει να διασφαλίσει ότι δεν θα αγοραστούν εισιτήρια από οπαδούς των αντιπάλων με πιθανό κίνδυνο επεισοδίων. Και για λίγες μέρες, οι παραλίες, ο ήλιος, οι τουρίστες και τα ξενοδοχεία θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.