Κάιλ Γκάι: “Iππότης” του Ναού

Ένας σύγχρονος «Ναΐτης» στην υπηρεσία του “Μάγιστρου”. Ο Εργκίν Αταμάν οραματίζεται στο πρόσωπο του Κάιλ Γκάι τον ιδανικό floor spacer δίπλα στην πλειάδα των ικανών χειριστών του. Μπορεί ο Αμερικανός να αποτελέσει έναν καινούργιο σταρ στο ιδιαίτερο αγωνιστικό περιβάλλον της Ευρωλίγκας;

Ήταν σίγουρα κάποιου είδους έκπληξη. Την ώρα που ο Παναθηναϊκός υποτίθεται πως έψαχνε έναν τεσταρισμένο στο υψηλό επίπεδο σουτέρ για να συμπληρώσει την περιφερειακή του γραμμή, μπήκε από το πουθενά στην υπόθεση Guy και έκλεισε τον «Ιππότη» του Βιρτζίνια με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι πληροφορίες λένε πως οι πράσινοι ήθελαν την ασφάλεια που τους παρείχε μια τέτοια επιλογή στην περίπτωση που δεν προχωρήσει το θέμα του Ντόρσεϊ, χωρίς όμως να είναι πλήρως απαγορευτική ως προς την προοπτική απόκτησης και άλλου περιφερειακού. Το στάτους του Guy βρίσκεται σε άνοδο και η δυναμική του μετά τα πρόσφατα playoffs της ACB είναι σημαντική.

Είναι όμως «αυτός» ο τύπος; (Τhat Guy)

Όχι. Όχι τώρα, όχι ακόμα. Μπορεί να γίνει; Πιθανόν.

O Kyle Guy είναι ένα παιδί που ακόμα αναπτύσσει το παιχνίδι του. Βρίσκεται σε εξαιρετική ηλικία, έχει καλό υπόβαθρο και έρχεται από μια πολύ γόνιμη πρώτη σεζόν στην Ευρώπη με τη Χουβεντούτ. Αυτό που δυσκολεύεται να κάνει ο κόσμος στις αξιολογήσεις του είναι η μετάφραση του αγωνιστικού προφίλ και δη όταν αυτή αφορά τη μεταφορά ενός αθλητή στην πολύ ιδιαίτερη αγωνιστική πλατφόρμα της Ευρωλίγκας.

Ο Guy αγωνίστηκε πέρυσι σε μια λίγκα η οποία στοιχειοθετεί το ιδανικότερο περιβάλλον για παίχτες αυτής της «κάστας» (ACB). Ήταν επίσης παραγωγικός στο Eurocup (με χαμηλότερους δείκτες στην επίθεση). Η Ευρωλίγκα όμως είναι άλλο «όπλο». Πολλές από τις δεξιότητες του Αμερικανού σκόρερ δεν μεταφράζονται ακριβώς σωστά στο περιβάλλον της.

Στο 1.60 η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό στη Stoiximan

Πάμε να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι.

-O Guy είναι ένας γκαρντ με ανεπτυγμένα ένστικτα σκόρερ και ακατέργαστα combo skills. Η έλλειψη ισχυρού φυσικού προφίλ τον πληγώνει σε διάφορους τομείς του παιχνιδιού, σε επίθεση και άμυνα. Το ένας εναντίον παιχνίδι του θα χρειαστεί να προσαρμοστεί στη διαφορετική δυναμική των επαφών, των κορμιών και της αθλητικότητας του πολύ φυσικού περιβάλλοντος της Ευρωλίγκας. Ενώ λοιπόν ο Αμερικανός γκαρντ έχει ένα ικανοποιητικά βαθύ ρεπερτόριο σε όρους προσωπικής φάσης, θα πρέπει σύντομα να μάθει να παίζει στα δυνατά του σημεία, ξεχωρίζοντας τι μπορεί να κάνει και τι όχι.

-Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για αυτόν ότι δίπλα του θα βρεθεί το δίδυμο Σλούκα-Βιλντόζα. Όποιος παρακολουθεί τον παίχτη από τα χρόνια του Βιρτζίνια και τη σύμπραξη του με τον PG Ty Jerome, καταλαβαίνει πολύ καλά τι εννοώ. Ο Guy στον Παναθηναϊκό θα λειτουργήσει ως επί το πλείστον ως shooting wing, δηλαδή αυτό που στην πραγματικότητα είναι με βάση τις δεξιότητες του και όχι σαν κάτι που οι άλλοι θεωρούν ότι είναι λόγω μεγέθους.

Έχει πολύ μεγάλη γκάμα εκτέλεσης στο περιφερειακό σουτ (από pindowns με flare και κάθετα σκριν, μετά από ντρίμπλα, από θέση) και του αρκεί μόνο η οπτική επαφή για να απασφαλίσει, καθώς σετάρει τα πόδια του στο μισό γήπεδο πολύ γρήγορα. Πέρυσι ήταν Νο2 σε ποσότητα Offscreen εκτελέσεων στο Eurocup με 2.4 ανά παιχνίδι. Η ύπαρξη πραγματικού πόιντ γκαρντ δίπλα του μπορεί να τον εκτοξεύσει. Περιμένετε επίσης σχήματα με τρία γκαρντ (δύο facilitators -εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο Γκραντ συνήθως για λόγους που αφορούν το αμυντικό κομμάτι-συν τον Guy) άπό τον Αταμάν φέτος.

-Είναι παραγωγικός και αποτελεσματικός στις PnR-δράσεις (0.903 πόντοι/κατοχή στο Eurocup πέρυσι) και θα λειτουργήσει και σαν δεύτερος χειριστής στην πεντάδα όμως ο βασικός ρόλος του θα είναι να ανοίξει τις άμυνες και τους χώρους για να τρέξουν οι δημιουργοί των πρασίνων τις δικές τους PnR-καταστάσεις. Στην ACB «έγραψε» 1.300 πόντους/κατοχή σε Catch & Shoot εκτελέσεις υπό καθεστώς πιεστικής άμυνας. Το νούμερα αυτό έπεσε δραστικά στο Eurocup (0.690) όμως είναι δεδομένο ότι ο 26χρονος sharpshooter έχει την ικανότητα να υποστηρίξει τους χειριστές του Αταμάν εκτελώντας μέσα από τέτοιες καταστάσεις (με άμυνα ή χωρίς).

-Όσον αφορά το αμυντικό κομμάτι, ο Guy δεν ήταν κακός όπως λέγεται κατά κόρον. Αντίθετα ήταν συνεπής μαρκάροντας Spot up εκτελέσεις γιατί ξέρει τη θέση και το που πρέπει να πάει, καλός κυνηγώντας μακριά από τη μπάλα (γιατί ως πολύ δυνατός επιθετικός σε αυτό το κομμάτι ήξερε να διαβάζει και να αποφεύγει τα σκριν) ενώ η απόδοση του κυμάνθηκε στον μέσο όρο απέναντι στους χειριστές των PnR-δράσεων. Ήταν αδύναμος αμυνόμενος σε Post ups (απαγορευτική άμυνα αλλαγών) και στο καθαρό ένας εναντίον ενός. Εκεί θα χρειαστεί τη βοήθεια των συμπαικτών του καθώς η πραγματικότητα στην Ευρωλίγκα είναι σκληρή και οι απανταχού δυναμικοί γκαρντ της διοργάνωσης θα προσπαθήσουν να περάσουν από πάνω του ή θα τον σύρουν μαζί τους χαμηλά και σε παιχνίδι επαφής όπου είναι αδύναμος.

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα επένδυση σε ένα παιδί που μπορεί την επόμενη διετία να ανέβει σκαλοπάτια και να καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους σουτέρ στην Ευρώπη. Είναι αλήθεια πως οι πράσινοι χρειάζονταν έναν shooting wing εκεί, με μεγαλύτερο μέγεθος από τον Guy και παράλληλα ικανό να πάρει κάποια λεπτά και στο «3». Αυτό θα ήταν ιδανικό και θα έκανε το ρόστερ της ομάδας να μοιάζει βαθύτερο από ότι πραγματικά είναι. Ο κόουτς Αταμάν όμως ήταν κάθετος, επιλέγοντας τον Αμερικανό πρώην σταρ του Βιρτζίνια.

Στο 8.00 η κατάκτηση της Ευρωλίγκας από τον Παναθηναϊκό στη Stoiximan

Πλέον, δίπλα στους υψηλού επιπέδου χειριστές και PnR-δημιουργούς που θα φιλοξενήσει στις τάξεις του το «τριφύλλι» φέτος, ο Guy θα πρέπει απλά να φέρει τον πραγματικό του εαυτό. Έναν σουτέρ με ανεπτυγμένα ένστικτα σκόρερ ο οποίος θα βρίσκεται συνεχώς σε attack mode, βάζοντας πίεση στις άμυνες με την επιθετικότητα του. Ο Guy θα ξεκινήσει ως instant scorer της ομάδας (πιθανόν ερχόμενος από πίσω) ο οποίος θα μπορεί δυνητικά να προσφέρει συνεχόμενους πόντους σε μικρό διάστημα. Είναι δεδομένο ότι η Ευρωλίγκα θα αποτελέσει σχολείο για αυτόν, καθώς θα αναγκαστεί να δουλέψει σε πολλούς τομείς (ενδυνάμωση, παιχνίδι με τη μπάλα, απόφαση, προσωπική άμυνα) για να γίνει ολοκληρωμένος περιφερειακός και να πιάσει τα star potential του.

Δύσκολο; Ναι. Μακρινό; Σε καμία περίπτωση. Ο Guy είναι φτιαγμένος για το «δικό μας» μπάσκετ. Πιθανόν το γνώριζε και ο ίδιος, πριν καν διασχίσει τον Ατλαντικό. Ας ελπίσουμε ότι οι εικόνες που μας έδωσε πριν λίγο καιρό στα playoffs της ACB απέναντι σε Μπασκόνια και Ρεάλ, να ήταν ένα σημάδι για αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει.