stoiximanblog-playoffs

Οι ημιτελικοί της Stoiximan.gr Basket League

Η Ευρωλίγκα αποτελεί παρελθόν και το ενδιαφέρον του μπασκετικού κοινού στρέφεται εντός συνόρων και στην ημιτελική φάση της Stoiximan.gr Basket League, ένα βήμα πριν τη κορύφωση με τους πολυαναμενόμενους τελικούς…

Η λίγκα μας αποκτά σταδιακά και πάλι ανταγωνιστικό πρόσωπο και η φετινή σεζόν είναι ένα πολύ σοβαρό δείγμα προς αυτή τη κατεύθυνση. Σιγά σιγά αφήνουμε πίσω μια μεταβατική περίοδο που στιγματίστηκε από τα χρόνια της κρίσης και επιστρέφουμε από έναν διαφορετικό όμως δρόμο, στην αναβάθμιση του προϊόντος. Μπορεί να μην υπάρχει το star quality του παρελθόντος σε ατομικό επίπεδο όμως βλέπουμε εξαιρετικές προπονητικές δουλειές, φρέσκα κλαμπ στο προσκήνιο να δουλεύουν σωστά, καλό «μάτι» στην αγορά και πάντα υψηλό επίπεδο τακτικής. Το μείγμα αυτών των νέων κλαμπ με τις παραδοσιακές δυνάμεις των δύο αστικών κέντρων μπορεί να μας δώσει την απαιτούμενη ώθηση.

Η ελληνική λίγκα κρύβει πολύ μπάσκετ μέσα της, αυτό είναι σίγουρο. Μη ξεχνάμε ότι κάποτε ο σπουδαίος Ντέηβιντ Μπλατ είχε πει ότι «η Ελλάδα είναι το πιο δύσκολο πρωτάθλημα για να κερδίσεις» δεδομένου του ότι το υψηλό επίπεδο τακτικής και προετοιμασίας μειώνει σημαντικά τον αριθμό εύκολων, «σβηστών» νικών μέσα στη σεζόν. Φτάσαμε στα ημιτελικά λοιπόν όπου η μεγάλη έκπληξη της σεζόν, ο Προμηθέας, αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό ενώ οι Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ μας προσφέρουν μια κλασσική αναμέτρηση playoffs σε αυτό το σημείο της χρονιάς..

Μπορεί ο Προμηθέας να εκμεταλλευτεί το κακό φεγγάρι του Ολυμπιακού;

Ο Ολυμπιακός του Γιάννη Σφαιρόπουλου μάλλον προβλημάτισε στη σειρά με τη Κύμη με τον Έλληνα κόουτς να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μετά την οριακή νικη στη πρώτη αναμέτρηση, θέλοντας να ξυπνήσει την ομάδα του ενόψει της συνέχειας. Η Κύμη είναι ένα σύνολο πολύ δυνατό στο κομμάτι του ριμπάουντ και το γεγονός ότι ισορρόπησε πλήρως τη μάχη στον τομέα αυτό απέναντι σε ένα σύνολο τέτοιου επιπέδου της εξασφάλισε έναν ανταγωνιστικό χαρακτήρα στη σειρά. Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιχνίδια τα οποία οι ερυθρόλευκοι είχαν κυκλώσει ώστε να τα χρησιμοποιήσουν για να ρολάρουν. Ο Προμηθέας είναι μια διαφορετική περίπτωση.

Οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες τη τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου στο Φάληρο, σε ένα παιχνίδι που δε προσφέρεται για συμπεράσματα μιας και οι Πατρινοί χρησιμοποίησαν κυρίως νεαρά παιδιά. Αντίθετα το παιχνίδι της 21ης του Γενάρη αποτέλεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη η οποία μάλιστα εξελίχθηκε σε ένα από τα ωραιότερα ματς της σεζόν. Ο Προμηθέας ήταν πολύ ανταγωνιστικός και στην ουσία «έσπρωξε» τον Ολυμπιακό στο να παίξει καλό μπάσκετ για να επιβληθεί. Το δίδυμο των Έλις (20 πόντοι και 12 ριμπάουντ)- Μιλόσεβιτς (21 πόντοι-6 ριμπάουντ) δημιούργησε προβλήματα εντός του «ζωγραφιστού» στους ερυθρόλευκους οι οποίοι πήραν τη νίκη (73-87) καταφέρνοντας να κλειδώσουν τη παραγωγική ικανότητα του περιφερειακού διδύμου Γκίκα-Χολ.

 

Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να βρει τον δρόμο και να ετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για τους τελικούς της ελληνικής λίγκας. Πρέπει να παίξει καλύτερα όμως για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του σε αυτούς. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν ο κόουτς Γιατράς θα καταφέρει να παρουσιάσει μια ομάδα με «σπίθα» και πίστη στη σειρά γιατί εάν οι Πατρινοί μπουν για να απολαύσουν τη συμμετοχή, πιστέψτε με δεν θα την απολαύσουν καθόλου.. Ο Κάιλ Ουίλτζερ έχει κάνει δύο εξαιρετικές εμφανίσεις απέναντι στον Προμηθέα φέτος (20.0 πόντοι) ενώ ο Γιάννης Σφαιρόπουλος περιμένει το ρολάρισμα παίχτών όπως οι Παπαπέτρου-Μάντζαρης-Στρέλνιεκς, οι οποίοι θα αποτελέσουν παράγοντες στη φετινή προσπάθεια των ερυθρολεύκων για τον τίτλο. Κλειδί η άμυνα του Ολυμπιακού απέναντι στη δημιουργία των Πατρινών μιας και η επίθεση τους στηρίζεται στις συνεργασίες.

Δυνατό τεστ ο ΠΑΟΚ για τον Παναθηναϊκό

Ο ΠΑΟΚ έκλεψε τη παράσταση στον πρώτο γύρο των playoffs «σκουπίζοντας» την ΑΕΚ για φέτος (4-0 συνολικά στη σεζόν) και φτάνοντας πανάξια στη ημιτελικά της Stoiximan.gr Basket League. O «Δικέφαλος» διανύει εδώ και καιρό το καλύτερο διάστημα της χρονιάς μιας και η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου έχει αρχίσει και ρολάρει . Τελείωσε τη κανονική περίοδο με 9 νίκες σε 10 αναμετρήσεις (έχασε μόνο στο ΣΕΦ) και η καλή του κατάσταση επιβεβαιώθηκε πλήρως στα playoffs. Σε ακόμα καλύτερη κατάσταση βέβαια βρίσκεται ο Παναθηναϊκός ο οποίος δεν έχει γνωρίσει φέτος ήττα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι «πράσινοι» του Τσάβι Πασκουάλ ανασυγκροτήθηκαν γρήγορα μετά τον αποκλεισμό από το F4 της Ευρωλίγκας, βρήκαν τη φρεσκάδα τους και αποδίδουν πάλι αρκετά καλό μπάσκετ έχοντας κερδίσει άξια τη ταμπέλα του φαβορί για τον τίτλο. Η φόρμα και υψηλό ηθικό του ΠΑΟΚ θα είναι ένα πολύ καλό τεστ για αυτούς. Οι Θεσσαλονικείς άλλωστε, έχουν τα δικά τους όνειρα για τη σειρά..

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν νωρίς φέτος στο ξεκίνημα της κανονικής περιόδου και στις αρχές Φλεβάρη, με το δεύτερο ματς να διεξάγεται στη Πυλαία. Ο πλουραλισμός και η υπεροχή των πρασίνων σε φυσικό και αθλητικό επίπεδο τους έδωσε τη νίκη. Ο ΠΑΟΚ βέβαια έχει αλλάξει από τότε. Ο ερχομός του Terran Petteway έδωσε στον «Δικέφαλο» έναν ακόμα σκόρερ υψηλού επιπέδου δίπλα στον Phil Goss, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του συνόλου απέναντι σε πραγματικά ποιοτικές άμυνες. Ο ελληνικός κορμός παίζει σαφώς καλύτερα έχοντας κατανοήσει τα «θέλω» του προπονητή ενώ είναι δεδομένο ότι οι Χαραλαμπόπουλος (δανεικός από τον Παναθηναϊκό) και Κόνιαρης (πρώην πράσινος) θα έχουν έξτρα κίνητρο στην ημιτελική αυτή σειρά.

Ο Τσάβι Πασκουάλ με τη σειρά του «φρέσκαρε» την ομάδα με την αναβάθμιση του Μήτογλου στο rotation (όσοι μας ακολουθείτε στο Hoopfellas γνωρίζετε πόσο περιμέναμε αυτήν την «προσαρμογή» στη διάρκεια των playoffs της Ευρωλίγκας) ενώ ο Τζέιμς πήρε τη θέση του Ντένμον στο ενεργό ρόστερ της μάχης για τη διατήρηση των σκήπτρων στην Ελλάδα, με τον Καταλανό τεχνικό να ποντάρει τα χρήματα του στο δίδυμο Ρίβερς-Λοτζέσκι αναφορικά με την ικανότητα της επίθεσης του στη περιφερειακή εκτέλεση. Ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να διαφυλάξει το «ζωγραφιστό» του στη σειρά αυτή, είναι δεδομένο. Το «τριφύλλι» θα χρειαστεί λοιπόν τουλάχιστον επαρκές (σε επίπεδο αποτελεσματικότητας) περιφερειακό σουτ για να αυξήσει τους χώρους, γνωρίζοντας ότι εάν βρει διαδρόμους στον άξονα ο αντίπαλος θα είναι αδύνατο να τον σταματήσει. Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του στη δική του άμυνα θα πιέσει πολύ τη μπάλα, επιδιώκοντας (με όπλο ακριβώς αυτήν την πιεστική άμυνα) να ανεβάσει τον ρυθμό του παιχνιδιού, βρίσκοντας σκορ στο ανοιχτό γήπεδο.

Αυτόματα γίνεται κατανοητό ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται παιχνίδι χαμηλού αριθμού λαθών δεδομένου του ότι η κάθε άσχημη μεταβίβαση θα κοστίσει. Το ματσάρισμα των δύο αντιπάλων, σε αυτό το συγκεκριμένο χρονικό σημείο της σεζόν (και οι δύο σε αρκετά καλή κατάσταση) έχει σημαντικό ενδιαφέρον..