Ίγκνας Μπραζντέικις: Με το βλέμμα στο σήμερα και στο αύριο

Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε μια δυνατή κίνηση φέρνοντας στο λιμάνι τον Ίγκνας Μπραζντέικις, ένα από τα σημαντικά κομμάτια του παζλ της Ζάλγκιρις. Πρόκειται για μια σπουδαία αγορά, σε πολύ καλή ηλικία. Μπορεί όμως να είναι πραγματικά αποτελεσματικός εντός του συγκεκριμένου συνόλου, δίνοντας στους ερυθρόλευκους την ώθηση που επιζητούν;

Μετά από αρκετή αναμονή οι πρωταθλητές Ελλάδας προτίμησαν τελικά έναν πολυσύνθετο, ταχυδυναμικό wing, θεωρώντας ότι θα τους λύσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που δυνητικά θα έλυνε η απόκτηση ενός κόμπο γκαρντ με έφεση στο σκοράρισμα και στην προσωπική φάση. Ο Ίγκνας Μπραζντέικις ήταν όντως μια πολύ καλή περίπτωση που δεν προσπερνάς εύκολα εκεί έξω. Είναι όμως το κομμάτι που έλειπε από τον Ολυμπιακό;

Πάμε να δούμε μαζί μερικές σημειώσεις αναφορικά με τον καινούργιο wing των ερυθρολεύκων:

-Ο Μπραζντέικις είναι ένας παίχτης που προσωπικά μου αρέσει αρκετά, από τη χρονιά του στους Wolverines. Ήταν τότε που ο John Beilein είχε δημιουργήσει μια από τις καλύτερες  ομάδες στη χώρα (Zavier Simpson, Jordan Poole, Charles Mathews, Isaiah Livers) και ο Λιθουανός αποτελούσε βασικό του εργαλείο, μαρκάροντας 5 θέσεις και φέρνοντας τόνους ενέργειας και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Το Μίτσιγκαν διέθετε ένα σκληροτράχηλο σύνολο με πολύ καλούς αμυντικούς δείκτες που διάβαζε τα πάντα στο σετ παιχνίδι.

Ο Λιθουανός έκανε μια αρκετά καλή ρούκι-χρονιά στην Ευρωλίγκα, ξεπερνώντας σταδιακά τα συνήθη εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πρωτοεμφανιζόμενοι, βοηθούμενος και από το αγωνιστικό πλαίσιο της Ζάλγκιρις το οποίο του ταίριαζε αρκετά. Η στροφή που έκανε ο κόουτς Μακσβίτις σε ένα μοντέλο που έδινε σαφώς μεγαλύτερη έμφαση στο αθλητικό κομμάτι και το ένας εναντίον ενός, λειτούργησε θετικά για τον καινούργιο του «πλάγιο».

-Πρόκειται για έναν παίχτη που αγωνίζεται στις θέσεις του SF και του SG. H βάση στο παιχνίδι του εντοπίζεται στο καλό επίπεδο ταχυδύναμης που τον διακρίνει. Συνδυάζει το μέγεθος, ώστε να ποστάρει χαμηλότερα γκαρντ από τη θέση «2» και την ταχύτητα ώστε να περάσει βαρύτερα κορμιά αγωνιζόμενος ως φόργουορντ. Πρόκειται για έναν περιφερειακό παίχτη (G/F) ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει σωστά ως δεύτερος χειριστής (secondary ball handler) και να υποστηρίξει άμυνα αλλαγών. Δυνητικά (λαμβάνοντας υπόψη τα μεγάλα κορμιά των ερυθρολεύκων στο «5») ο Λιθουανός μπορεί να καλύψει και τις τρεις ενδιάμεσες θέσεις (ίσως χρειαστεί σε κάποια ειδική κατάσταση ή εντός συνόρων για μερικά λεπτά).

-Τη σεζόν 2018-19 το Μίτσιγκαν ακουμπούσε πολύ στο διάβασμα και την αξιοποίηση των mismatches στο μισό γήπεδο και ο Μπραζντέικις ήταν ένας από τους βασικούς εκφραστές αυτής της φιλοσοφίας. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας  θα έχει στα χέρια του έναν πλάγιο ο οποίος θα του δώσει έξτρα καταστάσεις στο χαμηλό ποστ και ένα ακόμα όπλο στη δημιουργία από μέσα προς τα έξω. Έναν wing που θα χτυπήσει σε close out-καταστάσεις και συνολικά στη μετακίνηση της άμυνας, θα τρέξει Pick & Rolls (0.984 πόντοι ανά κατοχή), θα ενεργοποιήσει «κοψίματα» προς το καλάθι και θα τελειώσει φάσεις στο ανοιχτό γήπεδο. Κυρίως όμως, έναν παίχτη που θα τον βοηθήσει να επιτεθεί απέναντι σε άμυνα αλλαγών.

Ο Μπραζντέικις είναι ικανός με τη μπάλα στο παρκέ, παρότι πέρυσι τα νούμερα του σε καταστάσεις απομονώσεων δεν ήταν ιδιαίτερα καλά (0.714 πόντοι ανά κατοχή). Το κύριο προσόν του είναι ότι μπορεί να σκοράρει μέσα σε traffic και απέναντι σε επαφή (πολύ σημαντικό στο μπάσκετ της Ευρωλίγκας). Περιμένουμε επίσης δράσεις με σκριν μεταξύ των γκαρντ όπου ο Λιθουανός θα σκρινάρει τον χειριστή για να «κλειδώσει» τον χαμηλότερο αμυντικά και να τον σύρει μαζί του στο low post.

-Η περιφερειακή του εκτέλεση αποτελεί ένα κομμάτι που ακόμα χτίζει. Ο μηχανισμός του είναι καλός και αφήνει υποσχέσεις για βελτίωση. Στην παρούσα φάση του λείπει η σταθερότητα. Έχει την ικανότητα να εκτελέσει μετά από ντρίμπλα, από μέση και μακρινή απόσταση. Όταν δεν βρει τον διάδρομο προς το καλάθι σε καταστάσεις κάθετης επίθεσης, συνηθίζει να σταματάει στην ακτίνα της γραμμής του φάουλ και να σουτάρει στατικά guarded midrange shots (απέναντι σε καθεστώς άμυνας).

Είναι «σουτέρ ημέρας». Τα νούμερα του στις εκτελέσεις από θέση ήταν χαμηλά πέρυσι ενώ το ποσοστό του στα ελεύθερα σουτ ήταν σημαντικά μικρότερο από το αντίστοιχο που αφορούσε τα σουτ απέναντι σε άμυνα. Όπως καταλαβαίνετε, σε επίπεδο κυκλοφορίας της μπάλας και φιλτραρίσματος των εκτελέσεων, οι Πειραιώτες πρέπει και φέτος να πιάσουν πολύ υψηλά standards ώστε να σουτάρουν με πραγματικά καλά ποσοστά από την περίμετρο.

-Ο Μπραζντέικις είναι ικανότατος ριμπάουντερ και στις δύο πλευρές του παρκέ και μάλιστα θα τον δούμε συχνά να τελειώνει φάσεις μετά από επιθετικό ριμπάουντ χρησιμοποιώντας τα δυνατά πόδια του και την εκρηκτικότητα που διαθέτει. Επίσης έχει τα φυσικά εργαλεία για να εξελιχθεί σε καλό αμυντικό παίχτη.

Αυτή τη στιγμή το footwork του στην περιφερειακή άμυνα θέλει δουλειά όπως συνολικά και η συμπεριφορά του στην άμυνα μακριά από τη μπάλα. Περιστρέφεται σωστά στα rotations αλλά θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός όταν χαμηλώνει και στις περιπτώσεις που οφείλει να μείνει συνδεδεμένος με τον επιτιθέμενο κυνηγώντας τον γύρω από τα σκριν. Φέρνει ένταση, ενέργεια και το δυνατό του κορμί θα είναι χρήσιμο ώστε να μεγαλώσει η γκάμα των ερυθρόλευκων σχημάτων.

Σπουδαία αγορά, ερωτηματικό το fit

Η τοποθέτηση του Λιθουανού σε ένα ρόστερ που υπάρχει ήδη ο ΜακΚίσικ δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Ο Μπραζντέικις είναι ξεκάθαρα ένας «πλάγιος παίχτης Μπαρτζώκα». Δυναμικός, καλός αθλητής, παραγωγικός με διαφορετικούς τρόπους και ικανός να τρέξει ball screen-καταστάσεις ως χειριστής παρότι υπάρχει χώρος για βελτίωση στο κομμάτι της απόφασης. Τα χαρακτηριστικά του (δεδομένης και της έλλειψης σταθερότητας στο κομμάτι της  περιφερειακής εκτέλεσης) τρακάρουν με αυτά του ΜακΚίσικ και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τις σκέψεις του κόουτς σχετικά με τη συνύπαρξη τους. Ο Αμερικανός wing βέβαια βρίσκεται  πίσω ακόμα έχοντας χάσει την προετοιμασία και ίσως (και) αυτό να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή του Λιθουανού.

Πρόκριση στο F4 της Ευρωλίγκας για τον Ολυμπιακό σε απόδοση 2.30 στη Stoiximan

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν εξαιρετικό περιφερειακό σε πολύ καλή ηλικία και με εμπειρία στη διοργάνωση της Ευρωλίγκας, ο οποίος συνεχώς αναπτύσσεται. Ο Μπραζντέικις έχει το (macho) φυσικό προφίλ που αρέσει στον κόουτς, καλό αθλητικό υπόβαθρο και έναν πληθωρικό χαρακτήρα (δημιουργία και εκτέλεση  από διαφορετική αφετηρία στο παρκέ, ικανότητα να υποστηρίξει πολλά σχήματα και τακτικές) που αλλάζει το εύρος της τακτικής γκάμας για το επιτελείο των ερυθρολεύκων. Στον Πειραιά ευελπιστούν πως εντός της αγωνιστικής τους πλατφόρμας θα μπορέσουν να αναπτύξουν τον Λιθουανό, δημιουργώντας ένα πολύ βασικό κομμάτι του κορμού τους για τα επόμενα χρόνια.

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan