Η μελωδία της ευτυχίας

Η ΑΕΚ αγωνίστηκε ως «Βασίλισσα» κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας σε έναν τελικό που σηματοδότησε την επιστροφή του «Δικεφάλου» στα τρόπαια και του Ολυμπιακού στη δίνη του προβληματισμού για το φετινό αγωνιστικό του οικοδόμημα.

Αλήθεια, πόσο διαφορετικός είναι ο χαρακτήρας των ματς όπου η γυαλάδα της κούπας φωτίζει το πρόσωπο των αθλητών κατά τη διάρκεια της μάχης..; Σαράντα λεπτά, ένας τίτλος. Και η πιο σκληροτράχηλη ομάδα υπό καθεστώς πίεσης των τελευταίων χρόνων σε επίπεδο Ευρωλίγκας να λυγίζει απέναντι στο απόλυτο outsider.. ΑΕΚ και Ολυμπιακός μας χάρισαν μια σπουδαία αναμέτρηση η οποία προσέφερε σασπένς, θέαμα και το κερασάκι της έκπληξης δίνοντας απλόχερα ένα ηλεκτροσόκ σε ένα θεσμό που φαινόταν να αργοσβήνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε πλήρως το συναισθηματικό υπόβαθρο ενός τέτοιου παιχνιδιού. Ήταν η ομάδα που το ήθελε περισσότερο και αυτό πέρασε εντός των τεσσάρων γραμμών από το ξεκίνημα. Τακτικά ήταν σωστή γαρνίροντας κάθε δράση της με θαυμαστή αποφασιστικότητα. Τα κλειδιά για την Ένωση στην εξέλιξη του ματς ήταν δύο:

  • Κατάφερε να είναι ανταγωνιστική σε φυσικό/αθλητικό επίπεδο απέναντι σε μια κορυφαία ομάδα της Ευρωλίγκας. Συνήθως διαφορά σε αυτό το κομμάτι κάνει τις τοπ-επιπέδου ομάδες (EL) να ξεχωρίζουν από αυτές των υπολοίπων διοργανώσεων όμως η φρεσκάδα και η αποφασιστικότητα των κιτρινόμαυρων άλλαξε τις ισορροπίες στο παρκέ.
  • Σκόραρε απέναντι στην άμυνα του Ολυμπιακού. Το μεγαλύτερο ερώτημα αναφορικά με την εξέλιξη ενός ματς με φαβορί και outsider ήταν το κατά πόσο η ΑΕΚ θα καταφέρει να είναι παραγωγική απέναντι σε μια elite άμυνα της Ευρωλίγκας. Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα συνδέθηκε από την αρχή με το καλάθι και διατήρησε ένα πολύ καλό πρόσωπο επιθετικά με άξονες τους δύο wings, Χάρις και Πάντερ, οι οποίοι βρέθηκαν σε εξαιρετική βραδιά.

Η επικράτηση των παιχτών της ΑΕΚ σε επίπεδο προσωπικών μονομαχιών ήταν καθοριστική και της έδωσε το μομέντουμ σε κομβικά σημεία του ματς.

Ο Ολυμπιακός απογοήτευσε. Η άμυνα του φάνηκε ότι έχει πρόβλημα από την αρχή και όταν αυτό συμβαίνει ο πνευματικός ιστός της ομάδας καταρρέει. Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν συγκινητικός όμως πλέον είναι παραπάνω από φανερό ότι αυτό δε φτάνει. Οι ερυθρόλευκοι είχαν και πάλι δημιουργικό πρόβλημα (απέναντι σε μια ομάδα που έπαιξε μπάσκετ λίγων λαθών με 18 τελικές πάσες για 8 μόλις λάθη) αδυνατώντας να εκμεταλλευτούν την υπεροχή τους σε όρους μεγέθους και αγωνιστικής ποιότητας κοντά στο καλάθι. Η καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας έμεινε στα… αποδυτήρια τη στιγμή που η ΑΕΚ χτυπούσε με αιφνιδιαστική αυτοπεποίθηση σε miss match-καταστάσεις εντός της ρακέτας. Και πάλι φάνηκε ότι στις κακές βραδιές του Γιώργου Πρίντεζη, οι ερυθρόλευκοι αδυνατούν να βάλουν τη κατάλληλη πίεση στις αντίπαλες άμυνες.

Το Σάββατο, όπου ο φόργουορντ των ερυθρολεύκων αδυνατούσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι απέναντι του αμυνόταν ο Ντούσαν Σάκοτα, ήταν μια τέτοια… Το πρόβλημα στη περιφερειακή του Ολυμπιακού μοιάζει μεγάλο αυτή τη στιγμή και η τελευταία εικόνα έχει κινητοποιήσει τους ιθύνοντες των ερυθρολεύκων σχετικά με το ζήτημα ενίσχυσης της ομάδας. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται φρεσκάδα και συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που του λείπουν στη παρούσα φάση. Προσδοκεί ότι θα μπορέσει να τα βρει με την επιστροφή του Kim Tillie και τη προσθήκη ενός ξένου περιφερειακού. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν οι συχνές βόλτες της ομάδας από το ζενίθ στο ναδίρ και στο υπόλοιπο της σεζόν.

Για την ΑΕΚ η κατάκτηση του τροπαίου ήταν μια σπουδαία επιτυχία και επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί σωστά. Ο «Δικέφαλος» διανύει μια ακόμα αγωνιστική σεζόν όπου δε παίζει καλό μπάσκετ και εικόνα της ομάδας είναι επιεικώς μέτρια σε σχέση με την επένδυση που έχει γίνει. Σκεφτείτε ότι για ένα σουτ του Σάκοτα, η ΑΕΚ θα βρισκόταν σήμερα εκτός BCL, γεγονός που θα συνιστούσε σημαντική αποτυχία.. Τα όσα παρουσίασε στη Κρήτη αφήνουν ενθαρρυντικά μηνύματα. Μένει να υπάρξει συνέχεια. Ο σύλλογος έχει τη δυναμική.. Μένει να κατακτήσει και την απαιτούμενη τεχνογνωσία φέρνοντας πίσω τη μπασκετική κουλτούρα που έχει απολέσει εδώ και χρόνια ώστε να δώσει τη κατάλληλη ώθηση στο μπάσκετ της χώρας μας…