hoopfellas-retro

StoiximanBlog Retro: Οι καλύτεροι dunkers στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος

Η ελληνική λίγκα πέραν από σπουδαίους σουτέρ, έχει φιλοξενήσει και παίκτες με «ελατήρια στα πόδια» οι οποίοι χάρισαν σπουδαίο θέαμα στο μπασκετικό κοινό της χώρας. Αθλητές που κάρφωναν όπως ήθελαν και μαγνήτιζαν τα βλέμματα, κρατώντας τους πάντες σε αγωνία ενόψει της επόμενης  «μεγάλης φάσης». Πάμε να θυμηθούμε μαζί μερικούς από αυτούς…

Στα late 80s και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1988, η ΕΟΚ αποφασίσει να ανοίξει τις πόρτες της ελληνικής λίγκας για τους ξένους αθλητές αλλάζοντας τη δυναμική του πρωταθλήματος μας για τα καλά. Ήταν τότε που μπήκε στην καθημερινότητα μας , με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν, το κάρφωμα. Το επίπεδο των αθλητικών προσόντων αλλά και οι δεξιότητες που φιλοξενούσε η Α1 ανέβηκαν σημαντικά και ο κόσμος διψούσε πλέον για θέαμα, αποθεώνοντας τους σπουδαίους  (εξ Αμερικής κυρίως προερχόμενους) dunkers  που απειλούσαν να κατεδαφίσουν τα καλάθια κάθε εβδομάδα. Πάμε να θυμηθούμε μερικούς από αυτούς…

Κλιφ Λέβινγκστον (2.04, Πάουερ Φόργουορντ)

Ο «ρολίστας πολυτελείας» των Μπουλς και δις πρωταθλητής  με την ομάδα του Μάικλ Τζόρνταν, σκόρπισε τεράστιο ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών του ΠΑΟΚ με τον ερχομό του.  Μετά τις πρώτες «συστάσεις» μεταξύ αυτού και του Ντούντα, ο Αμερικανός μπήκε στο νόημα και βοήθησε σημαντικά τον «Δικέφαλο» να φτάσει μέχρι το Φάιναλ-Φορ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ο δυναμισμός, η αθλητικότητα, η εμπειρία και η έμφαση στην εκτέλεση λεπτομερειών που δίνουν τη νίκη έκανε τον Λέβινγκστον πυλώνα της γραμμής ψηλών του ΠΑΟΚ (δίπλα σε Φασούλα και Μπάρλοου, με τον Ίβκοβιτς να ανεβάζει τον τελευταίο στο «3» για τους χωρέσει όλους στο βασικό σχήμα). Αλήστου μνήμης το κάρφωμα του Αμερικανού πάουερ φόργουορντ στο πρόσωπο του γίγαντα (2.32 γαρ) Γκεόρκε Μουρεσάν, στην εκτός έδρας αναμέτρηση των Θεσσαλονικιών με την Ορτέζ. 

«Κλιφ, Κλιφ, Κλιφ»… 

Κάρεϊ Σκάρι (2.03, Φόργουορντ)

Ο πρώτος ξένος παίχτης στην ιστορία του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι το 1988 έφερναν στην Ελλάδα ένα σπουδαίο όνομα, υπογράφοντας τον σμολ-φόργουορντ των Γιούτα Τζαζ ο οποίος κάνει ονειρεμένο ντεμπούτο στο «Παπαστράτειο» απέναντι στην ΑΕΚ του Ντάνι Βρέινς. Ο Σκάρι ήταν κάτι ασυνήθιστο για την τότε Α1. Πολύ δυνατός, σούπερ αθλητικός, παρέσυρε στο διάβα του συμπαίχτες και αντιπάλους όταν επιτιθόταν από τον κεντρικό διάδρομο, έπιανε κάθε λόμπα, είχε σπουδαία δεύτερα άλματα. Ο καβγάς του με τον προπονητή του Στηβ Γιατζόγλου (ο Σκάρι τον δάγκωσε…)  αποτέλεσε για αυτόν την αρχή του τέλους του στη σχέση του με τον Ολυμπιακό ενώ ο εθισμός του στις ουσίες αποτέλεσε εμπόδιο για μια μεγάλη καριέρα.

Λόρενς Φάντερμπεργκ (2.05, Πάουερ Φόργουορντ)

Ο ιπτάμενος Λόρενς των Αμπελοκήπων, υπέγραψε αργότερα στον ΠΑΟΚ χτίζοντας το υπόβαθρο που τον  βοήθησε να ανοίξει την πόρτα του ΝΒΑ αργότερα (Σακραμέντο). Προικισμένος πάουερ φόργουορντ με ικανότητα στο σκοράρισμα, το ριμπάουντ και …ελατήρια στα πόδια. Ο τρόπος που έφερνε τη μπάλα με τα δύο χέρια πίσω από το κεφάλι για να καρφώσει μανιασμένα ερχόμενος συνήθως από την αδύνατη πλευρά, ήταν απλά απολαυστικός. Ο Φάντερμπεργκ νίκησε το 1996 στον ετήσιο διαγωνισμό καρφωμάτων του ελληνικού All Star Game το μεγάλο φαβορί, Ντομινίκ Ουίλκινς.

Tζον Χάντσον (2.05-Φόργουορντ-Σέντερ)

Ένα Σεπτεμβριάτικο απόγευμα του 1990, ο Βλάντο Τζούροβιτς παρουσιάζει στο «Ανδρέας Βαρίκας» έναν άγνωστο Αμερικανό ο οποίος κλέβει την παράσταση σκοράροντας 24 πόντους απέναντι στη Γιουγκοπλάστικα. Ο Τζον Χάτσον άφησε το δικό του στίγμα στην ελληνική λίγκα με την εκρηκτικότητα, το αθλητικό του πακέτο και τα δυνατά του τελειώματα (νόμιζες ότι θα «δαγκώσει» το καλάθι κάθε φορά που ξεκινούσε την προσπάθεια του). Ο απόφοιτος του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας ήταν ο νικητής καρφωμάτων στο πρώτο ιστορικά ελληνικό All Star Game (1991) όταν σε μια αξέχαστη βραδιά, διέλυσε το ταμπλό με ένα πολύ δυνατό κάρφωμα, δίνοντας τέλος σε οποιεσδήποτε περαιτέρω σκέψεις για τον νικητή.

Ντέρεκ Χάμιλτον (2.01, Σμολ Φόργουορντ)

Ο Σπύρος Φώσκολος τον έφερε στον Σπόρτινγκ με 10 εκατομμύρια δραχμές όμως είναι πολύ πιθανό να μην είχε ακριβώς στο μυαλό του το «σενάριο» που θα ακολουθούσε. Ο αέρινος Ντέρεκ εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο θεαματικούς παίχτες στην ιστορία της ελληνικής λίγκας. Δυνατά πόδια, μακριά άκρα, ικανότητα να περπατάει στον αέρα και να τελειώνει εμφατικά στο transition. O Xάμιλτον αγωνίστηκε επίσης στην ΑΕΚ, τον Απόλλωνα Πάτρας και το Ηράκλειο. Ποιος δεν θυμάται το εκπληκτικό κάρφωμα 360 μοιρών στο «Γεώργιος Μόσχος» απέναντι στον Παναθηναϊκό;

Ντομινίκ Ουίλκινς (2.03, Σμολ Φόργουορντ)

Ο «Human highlight film» δεν θα μπορούσε ποτέ να λείπει από αυτή  τη λίστα. Νικητής του διαγωνισμού καρφωμάτων στο ΝΒΑ το 1985 και το 1990 ενώ το 1988 έδωσε μια μοναδική παράσταση με τον Μάικλ Τζόρνταν στο αντίστοιχο event, ανεβάζοντας το πρεστίζ του στα ουράνια. Ο Ντομινίκ σήκωσε πολλές φορές το ΟΑΚΑ και τους οπαδούς του Παναθηναϊκού «στο πόδι» με τις εμπνεύσεις του. Παρότι ήρθε στην Ελλάδα στα 35 του, αθλητικά ήταν σε αρκετά καλό επίπεδο ώστε να μας συστήσει από κοντά τα πολύ δυναμικά τελειώματα του στο «ζωγραφιστό». Ο Ουίλκινς ήταν σημείο αναφοράς των πρασίνων στο πρώτο πρωτάθλημα Ευρώπης που κατέκτησε ελληνική ομάδα, το 1996 στο Παρίσι (γενέτειρα του Ντομινίκ).

Χένρι Τέρνερ (2.00, Γκάρντ-Φόργουορντ)

Ο «Βασιλιάς» του θεάματος στους αιθέρες της ελληνικής λίγκας. O Πανιώνιος της εποχής του είχε πολύ ταλέντο και σπουδαίο σύνολο όμως η παρουσία του Αμερικανού από το Όκλαντ μετέτρεψε τις αναμετρήσεις της ομάδας σε σόου, το οποίο τραβούσε με τη δύναμη μαγνήτη τη ματιά κάθε μπασκετικού, ανεξαρτήτων οπαδικών προτιμήσεων. Ο Τέρνερ έκανε το κάρφωμα των 360 μοιρών μα μοιάζει με ρουτίνα. Έφερνε φάσεις από τα highlights του ΝΒΑ στην καθημερινότητα της Α1. «Τάπωνε»  τον Γκάλη στον αιφνιδιασμό και μάλιστα στην εκπνοή δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του. Και κάρφωνε στο πρόσωπο του Στόγιαν Βράνκοβιτς για να κερδίσει ένα στοίχημα…