hoopfellas-nba

Τέσσερα συμπεράσματα από την επανέναρξη του ΝΒΑ

Το ΝΒΑ ξεκίνησε και κάποια πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα αφήσαμε πριν τη διακοπή. Αυτές είναι μερικές σημειώσεις από τις ημέρες της επανέναρξης…

Οι δυσκολίες των φαβορί

Ένα από τα βασικά ερωτήματα πριν την επανέναρξη του ΝΒΑ αφορούσε τη φόρμα των ομάδων που οδηγούσαν την κούρσα της λίγκας μέχρι τη διακοπή. Η αποχή ήταν σημαντική και κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για την εικόνα καμίας ομάδας. Τόσο οι Μπακς όσο και οι Λέικερς μοιάζουν μουδιασμένοι. Η κορυφή βέβαια είναι δική τους και αυτό το γεγονός δίνει την ευκαιρία για δοκιμές στους δύο προπονητές. Όμως ο αγωνιστικός ρυθμός και το καλό μομέντουμ είναι κάτι που χτίζεται στο γήπεδο.

Ειδικά οι Λέικερς, φαίνεται ότι απέχουν ακόμα από το επιθυμητό επίπεδο. Η επίθεση τους έχει αποσυγχρονιστεί, οι αυτοματισμοί δεν είναι εκεί και η ομάδα σουτάρει άσχημα. Ο Λεμπρόν παίζει με τις μηχανές στο «χαμηλό» και οι Λιμνάνθρωποι κρατιούνται από τις πλάτες του Ντέιβις ο οποίος (κλάταρε απέναντι στην Ιντιάνα). Το ενθαρρυντικό στην περίπτωση και των δύο φαβορί εντοπίζεται στην άμυνα τους όπου οι επιδόσεις τους παραμένουν καλές. Από εκεί θα προσπαθήσουν να βρουν πάλι τον καλό αγωνιστικό ρυθμό, τώρα πλέον που τα playoffs πλησιάζουν. Γιατί χωρίς σπουδαίο performance και στις δύο πλευρές του παρκέ οι ελπίδες τους να πάνε μακριά φέτος θα μειωθούν σημαντικά.

Η Ανατολή στις φλόγες

Οι Τορόντο Ράπτορς έδειξαν με το καλημέρα ότι αποτελούν ένα από τα πιο συμπαγή σύνολα στη λίγκα και ένα δυνατό outsider στη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου φέτος. Με ψυχολογία πρωταθλητή, ηθικό υψηλό, σούπερ άμυνα και σπουδαίες συνεργασίες και στις δύο πλευρές του παρκέ, η ομάδα του Νικ Νερς αποτελεί το πιο δυσκολοκατάβλητο σύνολο της λίγκας. Οι ζυμώσεις της περυσινής πορείας ήταν σημαντικές και οι φετινοί –άνευ Καουάι- Ράπτορς κεφαλαιοποιούν την αξία τους. 

Οι Σέλτικς του Μπραντ Στίβενς έχουν επίσης τα πάνω-κάτω τους όμως στο ματς με το Τορόντο έδειξαν μέρος των δυνατοτήτων τους, «γρονθοκοπώντας» ανελέητα έναν πολύ ισχυρό και φορμαρισμένο αντίπαλο. 

Το Μαϊάμι επίσης είναι η επιτομή της καλοπροπονημένης, καλά διαβασμένης ομάδας. Άψογη κατανομή ρόλων, χημεία η οποία επιτρέπει στους Χιτ να μη χάνουν τη ταυτότητα και τον προσανατολισμό τους στο παρκέ ακόμα και τις βραδιές που έχουν να διαχειριστούν σημαντικές απουσίες. Το ματς με τους Μπακς, όπου αγωνίστηκαν χωρίς τους βασικούς τους δημιουργούς (Μπάτλερ-Ντράγκιτς) είναι χαρακτηριστικό.

Η μάχη στην Ανατολή αναμένεται μεγάλη και παρότι το Μιλγουόκι έχει τον πρώτο λόγο στα προγνωστικά, τα πάντα μοιάζουν ανοιχτά. 

Η ώρα του Ντέμιαν

Οι Μπλέιζερς έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις μέχρι τώρα στη «φούσκα» με τον μαχητικό τους χαρακτήρα. Ουσιαστικά κάνεις δεν υπολόγιζε το Πόρτλαντ  ως βασικό διεκδικητή μιας θέσης για την post season όμως η πραγματικότητα στο Ορλάντο είναι τελικά πολύ διαφορετική. Ο Ντέμιαν Λίλαρντ (11.3 τελικές και 44% από το τρίποντο) οργιάζει έχοντας ξεσηκώσει τους συμπαίχτες του οι οποίοι παίζουν κάθε ματς με την απαιτούμενη «δίχως αύριο» νοοτροπία. Οι Μακόλουμ και Νούρκιτς είναι «σταθερές», ο Γκάρι Τρεντ τζούνιορ βρίσκεται σε καλό φεγγάρι και η προσπάθεια του Καρμέλο εμπνέει τους πάντες.  Με την εικόνα που παρουσιάζει το Μέμφις αυτή τη στιγμή, οι Μπλέιζερς δικαιούνται να πιστεύουν κάλλιστα πως έχουν τον πρώτο λόγο για την όγδοη θέση που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους Λέικερς στον πρώτο γύρο των playoffs.

To δυνατό χαρτί των Πέισερς

Ο T.J. Warren σόκαρε το ΝΒΑ και τους Σίξερς όταν σκόραρε 53 πόντους απέναντι στη «Phily», μετρώντας 20/29 σουτ και 9/12 τρίποντα. Ήταν η τρίτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του οργανισμού (57 ο Ρέτζι Μίλερ, 55 ο Ζερμέιν Ο’Νίλ). Ο Warren βέβαια δεν έμεινε εκεί. Συνέχισε να φορτώνει τα καλάθια με πόντους έχοντας σκοράρει 32+ στα τέσσερα από τα πέντε ματς των Πέισερς μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (έχει σχεδόν 35 πόντους μέσο όρο στο Ορλάντο). Γεννημένος στην ευλογημένη γη της Βόρειας Καρολίνας και δη στο Durham, την πόλη που φιλοξενεί το πανεπιστήμιο του Ντιούκ, υπήρξε πάντοτε ένας σπουδαίος σκόρερ. Το απέδειξε άλλωστε και στο Φοίνιξ. Οι Ολαντίπο-Μπρόγκντον έχουν βρει ένα σπουδαίο στήριγμα και η Ιντιάνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ  της στη μάχη με το Μαϊάμι και τους Σίξερς για τη τέταρτη θέση στην Ανατολή.