Δικαίωμα στο όνειρο

To Χάντμπολ παραμένει ένα άθλημα άγνωστο στο πλατύ ελληνικό κοινό, καθώς παρότι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, δεν ευτύχησε ποτέ να βρει τον δικό του Γκάλη και να φέρει τη μεγάλη διάκριση που θα πυροδοτούσε την εξάπλωση της δημοτικότητας του. Παραμένει για δεκαετίες στη σκιά των άλλων δύο αθλημάτων σάλας, του Μπάσκετ και του Βόλεϊ, παρότι παρουσιάζει (ειδικά σε σχέση με το Μπάσκετ) αρκετές ομοιότητες ως προς την πλοκή του και τον θεαματικό χαρακτήρα που του προσδίδει ο ρυθμός, οι συνεχείς εναλλαγές και η πυκνότητα της δράσης στο τερέν.

Ένα από τα προβλήματα ίσως της συγκριτικά χαμηλής δημοτικότητας του, είναι η πολυπλοκότητα του και κάποιες γκρίζες ζώνες στο κανονιστικό του σκέλος. Σαν φίλαθλοι, μας αρέσει να παρακολουθούμε κάτι που καταλαβαίνουμε εύκολα. Δυστυχώς στο χάντμπολ, δεν καταλαβαίνουν ενίοτε ούτε οι ίδιοι οι παίκτες τα σφυρίγματα των διαιτητών, καθώς αρκετοί επιμέρους κανονισμοί δεν είναι ξεκάθαροι και επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών (παθητικό παιχνίδι, επιθετικό φάουλ, πέναλτι, δίλεπτη αποβολή). Παράλληλα το άθλημα έχει μείνει αρκετά πίσω και σαν τηλεοπτικό προϊόν, με υποτυπώδεις μεταδώσεις, χωρίς καν τα στοιχειώδη στατιστικά δεδομένα και τα ανάλογα επεξηγηματικά σχόλια ως προς την αξία των τεκταινομένων στον αγωνιστικό χώρο.

Αντίστοιχα και σαν στοιχηματικό προϊόν το χάντμπολ υπολείπεται σημαντικά των υπολοίπων, με την προσφορά λίγων αγορών και χωρίς πρώιμες αποδόσεις – συνήθως δεν βρίσκεις τίποτα πριν φτάσουμε στην ημέρα των αγώνων. Το χάντμπολ από στοιχηματικής άποψης παραμένει ένα ιδιαίτερο άθλημα, καθώς η μεγάλη ταχύτητα, μαζί με τις πολλές εναλλαγές και τα υψηλά σκορ που το χαρακτηρίζουν, δυσκολεύουν ιδιαίτερα την αλγοριθμική παραγωγή αποδόσεων, με συνέπεια οι μπουκ να το φοβούνται σε μεγάλο βαθμό και ορισμένοι δε, να φτάνουν στο σημείο ακόμη και να το κρύβουν στα μενού τους – ώστε να χρειάζονται πολλαπλά κλικ για να το “ανακαλύψει” (κυριολεκτικά) ο παίκτης.

Σήμερα και αύριο πάντως, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα κλικ για να βρεις τις αποδόσεις των δύο προημιτελικών του European Cup, μεταξύ της ΑΕΚ και της Νέβα Αγίας Πετρούπολης που θα διεξαχθούν στο ΟΑΚΑ. Η Ένωση θεωρείται το μεγάλο φαβορί, όχι μόνο για την πρόκριση, αλλά και συνολικά για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού τίτλου που αποτελεί και τον μεγάλο της στόχο μετά την απόλυτη κυριαρχία της εντός των συνόρων κατά την τελευταία διετία. Εξάλλου το γεγονός ότι οι Ρώσοι δέχθηκαν αμέσως την διεξαγωγή και των δύο αγώνων στην Αθήνα (γλυτώνοντας την Ένωση από την μεγάλη ταλαιπωρία του ταξιδιού στην Αγία Πετρούπολη εν μέσω πανδημίας), λέει πολλά αναφορικά με το πόσες ελπίδες (δεν) τρέφουν για την πρόκριση.

Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ έχει φτιάξει ένα ρόστερ πολύ υψηλού επιπέδου για τα δεδομένα της Ελλάδας και το όραμα της διοίκησης είναι όχι μόνο η κατάκτηση του φετινού European Cup, αλλά η μελλοντική συμμετοχή και διάκριση στα σαλόνια του αντίστοιχου Champions League. Έχοντας την εγγύηση μιας πολύ σοβαρής διοίκησης και την αμέριστη στήριξη του φίλαθλου κόσμου της (είναι μάλλον το μοναδικό “μεγάλο” κλαμπ που τα τελευταία χρόνια έχει χτίσει “χαντμπολιστικό” κοινό) και έχοντας θέσει σαν βασική της προτεραιότητα να αποκτήσει το δικό της κλειστό γήπεδο, ίσως αποδειχθεί ο Δούρειος Ίππος που θα φέρει το άθλημα της χειροσφαίρισης πιο ψηλά στις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού.

Maestro