Η μετακίνηση της δεκαετίας

Ο Κώστας Σλούκας πήρε τη μεγάλη απόφαση αφήνοντας τον Ολυμπιακό για να γίνει ο νέος ηγέτης του Παναθηναϊκού. Είναι η μεγαλύτερη βόμβα των τελευταίων ετών και μια ιστορική μετακίνηση που αλλάζει τα δεδομένα, την ώρα που ανταγωνισμός των «αιωνίων» στην Offseason πλέον χτυπάει «κόκκινο». Ζούμε εποχές 90s. Η Ελλάδα είναι και πάλι το «Ελντοράντο» του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το βλέπετε γύρω σας. Πρόκειται για μια απίστευτη, δίχως προηγούμενο, φρενίτιδα η οποία εξαπλώνεται με τη μορφή κύματος. Ο αθλητικός κόσμος ζει και αναπνέει για την επόμενη κίνηση της ομάδας του στο μπάσκετ, σκρολάρει συνεχώς στο κινητό στον δρόμο, σε παραλίες ή «κλέβοντας» χρόνο στη δουλειά, για να μη χάσει τις εξελίξεις.

Τότε ήταν οι εφημερίδες, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση. Οι λίγο παλαιότεροι θυμούνται. Αναβλύζει άρωμα 90s εκεί έξω. Σαν πεινασμένα αρπακτικά, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν βγει στα βαθιά νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ έτοιμα να συλλέξουν οποιοδήποτε μεγάλο ψάρι κινείται γύρω τους. Στην επίμονη προσπάθεια επιστροφής τους στην ελίτ, οι πράσινοι πέτυχαν ένα ιστορικό χτύπημα.

Απόφαση που λέει πολλά

Η μετακίνηση-βόμβα του Κώστα Σλούκα θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο για την «αλλαγή στρατοπέδου» ενός παίχτη-ηγέτη, αλλά γιατί δοκίμασε έντονα συναισθηματικά και τις δύο πλευρές. Μέσα σε μια ημέρα, δύο πολύ μεγάλοι οργανισμοί βίωσαν έντονα το συναίσθημα της χαράς και λύπης. Του απόλυτου ενθουσιασμού και του θυμού.

Έχουν περάσει 13 χρόνια από την ημέρα που ο Βασίλης Σπανούλης πέρασε τη «λεπτή κόκκινη γραμμή», αλλάζοντας εν τέλει την ιστορία του αθλήματος στην Ευρώπη. Ήταν Ιούλιος του 2010. Ο Κώστας Σλούκας έκανε την αντίθετη διαδρομή αρκετά χρόνια μετά, σε μια διαφορετική φάση της καριέρας του. Η απόφαση του αυτή λέει πολλά. Κυρίως για τον τρόπο που βλέπει ο ίδιος τον εαυτό του και για το πόσο πιστεύει στις δυνατότητες του, αγωνιστικά και πνευματικά.

Στα 33 του χρόνια ο διεθνής πόιντ γκαρντ βλέπει έναν καινούργιο κόσμο να ανοίγεται μπροστά του. Μια νέα, τεράστια πρόκληση. Eίναι ένας από τους πιο αξιοσέβαστους ηγέτες της ηπείρου μας. Τα γαλόνια του πολλά. Σε 12 (ολοκληρωμένες) σεζόν στην Ευρωλίγκα, μετράει 10 συμμετοχές σε F4, 7 παρουσίες στον τελικό και τρεις κατακτήσεις. Το αθλητικό του «εγώ» ακόμα πιο μεγάλο. Και αυτό το χρειαζόταν απεγνωσμένα ο καινούργιος Παναθηναϊκός.

Ο Σλούκας ήθελε να είναι το Alpha Dog. Να έχει τον σεβασμό του μεγαλύτερου ίσως νικητή που αγωνίζεται στη διοργάνωση σήμερα και μαζί τα κλειδιά της ομάδας. Λέει πολλά αυτό και δη το γεγονός ότι στα 33 του αποφάσισε να αφήσει τη «ζώνη ασφαλείας» του και τον Πειραιά (στρωμένη κατάσταση, υψηλές προδιαγραφές και στόχοι, γνώριμο περιβάλλον, μεγάλη πιθανότητα να φτάσει και πάλι στα ματς του τίτλου) για να εξερευνήσει τα όρια και τις δυνατότητες του, ταξιδεύοντας σε «αχαρτογράφητα νερά» (νέο πρότζεκτ, καινούργιοι συμπαίχτες και συνεργάτες σε όλα τα επίπεδα). Ο Σλούκας πιστεύει πολύ στον εαυτό του. Όπως όλοι οι πραγματικά μεγάλοι αθλητές, ενδόμυχα αισθάνεται ως ο καλύτερος όλων όταν βγαίνει στο παρκέ, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξει τη μοίρα ενός συνόλου με το χτύπημα του μαγικού του ραβδιού. Και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει στο ΟΑΚΑ. Διάλεξε την πίεση και το δύσβατο μονοπάτι της αυτοβελτίωσης. Όχι την ασφάλεια.

Στο 1.80 η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό στη Stoiximan

Έχω την αίσθηση ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής μέσα του ότι δεν πρόκειται να τοποθετήσει τον εαυτό του ξανά στη διαδικασία της συμπόρευσης με ένα «τοτέμ» του συλλόγου στα τελευταία αγωνιστικά χρόνια αυτού. Του κόστισε πολύ μια τέτοια κατάσταση στη Βαρκελώνη με τον Ναβάρο και στον Πειραιά με τον Σπανούλη. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν κατάφερε να φτιάξει ανταγωνιστικά σύνολα και να οικοδομήσει αυτό που ήθελε γιατί (εκτός των άλλων) δεν βρήκε τον τρόπο να διαχειριστεί την παρουσία ενός βετεράνου σταρ σωστά. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό, ας μην κατηγορούμε τον κόουτς.

Η περίπτωση του Σλούκα όμως ήταν διαφορετική. Ο 33χρονος άσσος δεν περπατάει το μονοπάτι των τελευταίων αγωνιστικών του ημερών. Έρχεται από μια πολύ καλή (και λόγω της σωστής διαχείρισης από τον προπονητή του) σεζόν όπου έπιασε άκοπα τα αγωνιστικά standards της πρόσφατης  εξαετίας (οι αριθμοί του κυμαίνονται σταθερά στο ίδιο περίπου επίπεδο σε αυτό το διάστημα) και η πρόγνωση λέει ότι τουλάχιστον για τα επόμενα ένα-δύο χρόνια θα βρίσκεται κάπου κοντά, αναφορικά με τους δείκτες αποτελεσματικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και τη μερική διαφοροποίηση που θα προκληθεί από την αλλαγή αγωνιστικού περιβάλλοντος.

Στον Ολυμπιακό με τη σειρά τους γνώριζαν ότι η ομάδα πιθανόν θα χρειαστεί να πορευτεί φέτος χωρίς την «ασφάλεια» του ηγέτη της. Αξιολόγησαν τα δεδομένα και κατέληξαν ότι μπορούν να το κάνουν. Η απόκτηση του Ουίλιαμς Γκος ήταν μια «δήλωση» έστω και εάν οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν (ή δεν ήθελαν) να τη διαβάσουν σωστά. Οι ερυθρόλευκοι πήραν έναν εξαιρετικό γκαρντ που κέρδισε την Ευρωλίγκα φέτος και έχει τις προδιαγραφές να παίξει ακόμα καλύτερο μπάσκετ στο σύστημα τους. Ήταν ξεκάθαρο μετά τη μετακίνηση αυτή, ότι ο ρόλος του Σλούκα –εάν αυτός παρέμενε στο λιμάνι- όχι μόνο δεν θα ήταν αναβαθμισμένος αλλά πιθανόν θα ήταν και ολίγον μικρότερος με την έννοια ότι θα έπρεπε να μοιραστεί λεπτά, μπάλες και αποφάσεις με έναν ακόμα χειριστή. Τα «θέλω» των δύο πλευρών ήταν διαφορετικά και οι δρόμοι τους αδύνατο να συναντηθούν. Και τότε εμφανίστηκε ο Παναθηναϊκός.

Τι φέρνει στο ΟΑΚΑ ο Κώστας Σλούκας;

Oι πράσινοι κατάφεραν να αλλάξουν τα δεδομένα στη σκακιέρα με ένα χτύπημα που λίγοι περίμεναν. Το πρότζεκτ τους τώρα ξεκινάει, σε αντίθεση με αυτό των ερυθρολεύκων που βρίσκεται στην κορύφωση του και διατηρεί το πλεονέκτημα της συνοχής. Όμως η απώλεια του Βεζένκοφ και η μετακίνηση του Σλούκα στο ΟΑΚΑ δημιουργούν τη συνθήκη για μια εντελώς διαφορετική μάχη πλέον.

Ο Παναθηναϊκός επένδυσε πολλά χρήματα, πληρώνοντας τα πολλαπλά οφέλη που δημιουργεί μια τέτοια κίνηση, πέραν του καθαρά αγωνιστικού κομματιού. Είναι μια τεράστια επικοινωνιακή επιτυχία που αλλάζει το ψυχολογικό status στο εσωτερικού του οργανισμού αλλά κυρίως τον τρόπο που τον βλέπουν οι υπόλοιποι εκεί έξω. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί εντός των τεσσάρων γραμμών (θα παίξει και αυτό ρόλο αλλά όχι τον βασικότερο), το «τριφύλλι» είναι  και πάλι ελκυστικός προορισμός για κορυφαία ονόματα στην αγορά. Εκτός αυτού, το πλεονέκτημα του εγχώριου κορμού επιστρέφει στο ΟΑΚΑ.

Η συσπείρωση φυσικά γύρω από το τμήμα θα είναι τεράστια αν και αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί σωστή διαχείριση μέσα στη χρονιά ώστε να αξιοποιηθεί σωστά και να μπορέσει το κλαμπ να ανέβει στο κύμα ενθουσιασμού που ήδη έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομα του και μπορεί να του δώσει μεγάλη αγωνιστική ώθηση. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη πλέον.

Στο παρκέ, ο Σλούκας είναι ο Pick & Roll PG που τόσο έλειπε από την ομάδα. Ο γκαρντ που θα κάνει τους πάντες γύρω του καλύτερους. Μπορεί να βάλει τους συμπαίχτες του στη σωστή θέση και να προετοιμάσει το έδαφος, δημιουργώντας το κατάλληλο timing και συνολικά την καλύτερη δυνατή συνθήκη εκτέλεσης. Η δυνατότητα του να σουτάρει αποτελεσματικά μετά από ντρίμπλα και να εκτελέσει κάθε είδους πάσα (λόμπα, skip επάνω από το κεφάλι της άμυνας, bounce σε πρώτο χρόνο) βάζει τεράστια πίεση στον αντίπαλο.

Είναι δεδομένο ότι οι ψηλοί, οι cutters (αυτοί που εκτελούν «κοψίματα» προς το καλάθι) αλλά και οι σουτέρ θέσης των πρασίνων θα καρπωθούν τη συνύπαρξη με έναν τέτοιον “μάγο” του PnR . Όμως είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο για να τρέξει σωστά μια τέτοιου είδους επίθεση. Οι πράσινοι λοιπόν οφείλουν να προσθέσουν σουτέρ στο ρόστερ τους. Αυτή τη στιγμή και με τα σημερινά δεδομένα, χρειάζονται δύο πλάγιους (“2” και “3”) και πιθανόν έναν PF οι οποίοι θα μπορούν να ανοίξουν το γήπεδο, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες αποστάσεις για να δράσει ο Σλούκας. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της επίθεσης του Ολυμπιακού άλλωστε αποτέλεσε το εξαιρετικό spacing που την διέκρινε. Ο ίδιος ο Σλούκας μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό παίζοντας και μακριά από τη μπάλα κάποιες στιγμές (1.31 πόντοι/κατοχή σε Catch & Shoot υπό καθεστώς άμυνας, 1.385 από Offscreen εκτελέσεις, εξαιρετικά νούμερα) όμως ως επί το πλείστον η μπάλα και τα κλειδιά στο κομμάτι της απόφασης, θα βρίσκονται στα χέρια του.

Στο 7.00 η κατάκτηση της Ευρωλίγκας από τον Παναθηναϊκό στη Stoiximan

Ο Παναθηναϊκός ενεργοποίησε τη μεγαλύτερη βόμβα των τελευταίων ετών με την απόκτηση του Κώστα Σλούκα. Πρόκειται για μια ιστορική μετακίνηση την οποία θα μνημονεύουμε χρόνια μετά. Μια απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στο παιχνίδι, εντός και εκτός συνόρων. Είναι σημαντικό δε, να συνεχιστεί η καλή δουλειά που γίνεται στο ΟΑΚΑ σε επίπεδο στελέχωσης του ρόστερ ώστε να μπορέσουν οι πράσινοι να πάρουν το μάξιμουμ από τον καινούργιο ηγέτη τους. Το σίγουρο είναι ότι ο χειμώνας που έρχεται μπροστά μας θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Το μπάσκετ πλέον είναι και πάλι το πιο καυτό θέμα συζήτησης στη χώρα και ο ανταγωνισμός των «αιωνίων» αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για την εκτόξευση τους.

Καλώς ήρθατε στο ένδοξο παρελθόν.