Κώστας Σλούκας Ολυμπιακός Stoiximan Blog

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ..

Δίδαγμα από τον πρώτο τελικό. Ο Παναθηναϊκός και πάλι αμύνθηκε εξαιρετικά πάνω στον Σπανούλη όμως ο Ολυμπιακός μπορεί και χωρίς τον ηγέτη του. Ή μήπως η ομάδα του Πειραιά βιώνει μια ιστορική αλλαγή σκυτάλης στο τιμόνι εντός παρκέ..; O Kώστας Σλούκας, το πρόσωπο του πρώτου τελικού, έδειξε με εμφατικό τρόπο αυτό που πολλές φορές έχει ψιθυριστεί τον τελευταίο 1.5 χρόνο. Ότι σιγά σιγά, η ημέρα αυτή της «αλλαγής» ξημερώνει..


Η ημέρα που ο Βασίλης Σπανούλης δε θα είναι το απόλυτο αφεντικό είναι κοντά. Μπορεί ο αρχηγός των ερυθρολεύκων να προέρχεται από σπουδαία σεζόν όμως ο χρόνος είναι ανίκητος και οι ευφυείς αλλαγές στο αγωνιστικό του στυλ (που γίνεται όλο και πιο περιφερειακό) αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη. Ο Σλούκας λοιπόν μπορεί να είναι η ημέρα που έρχεται. Και για αυτό πρέπει να δουλέψουν αρκετοί..
Πρώτα από όλα ο ίδιος. Η πρόοδος του στο φυσικό/αθλητικό κομμάτι τα τελευταία χρόνια εκτόξευσαν το παιχνίδι του. Ο Σλούκας δούλεψε πολύ στο αδύναμο σημείο του παιχνιδιού του μέχρι εκείνη τη στιγμή, αντιλαμβανόμενος ότι η εξέλιξη του αθλήματος στην Ευρώπη τον προσπερνάει και ο κίνδυνος να περάσει τα πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας του ως ένας ποιοτικός μεν αλλά back up (δε) σουτέρ σε αυτό το επίπεδο, ελλοχεύει. Η βελτίωση του στα «πόδια» αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη του παιχνιδιού του σε πολλές τομείς. Έγινε πιο εκρηκτικός, πολύ πιο αποτελεσματικός στο αμυντικό κομμάτι, πρόσθεσε τις αλλαγές κατευθύνσεων στο ρεπερτόριο του ενώ η παράλληλη βελτίωση του ballhandling του (πολλές φορές μοιάζει να «κολλάει» τη μπάλα στο χέρι του περνώντας από συμπληγάδες), του άνοιξε τη πόρτα του «ζωγραφιστού». Ο 25χρονος γκαρντ ήταν αυτός που «τρύπησε» τη Κυριακή την άμυνα του Παναθηναϊκού χτυπώντας την αδυναμία που διακρίνει στη πλευρική ταχύτητα και τα πίσω βήματα το δίδυμο Μαυροκεφαλίδη-Φώτση. Τον τελευταίο 1.5 χρόνο, ο Σλούκας έχει μεταμορφωθεί από έναν πολύ αξιόπιστο γκαρντ μισού γηπέδου σε «θεριστή» στο ρόλο του main ballhandler στη τρανζίσιον επίθεση, πατώντας στο πολύ καλό δημιουργικό του ένστικτο και την αντίληψη του παιχνιδιού που τον χαρακτηρίζει.

 

Αν γαρνίρουμε το ρεπερτόριο του και με το διαχρονικό clutching ability τότε καταλαβαίνετε γιατί στον Πειραιά ελπίζουν ότι στο άμεσο μέλλον ο Σλούκας θα μπορέσει να σηκώσει αυτό το πολύ μεγάλο βάρος.Σίγουρα για να φτάσουμε στην ημέρα αυτή θα πρέπει να δουλέψει και η διοίκηση του Ολυμπιακού. Το ερυθρόλευκο front office έχει να διαχειριστεί μια κατάσταση με λεπτές ισορροπίες, τη φετινή off season. Ο Σλούκας είναι free agent. Και οι δύο πλευρές επιθυμούν ανανέωση της συνεργασίες αλλά μόνο κάτω από τις σωστές συνθήκες. Το θέμα είναι να βρούν κοινό σημείο σε τι θεωρεί ο καθένας σωστό. Ο παίχτης μπορεί να βρεί παραπάνω από τα 600 χιλιάρικά που αρχικά του προτείνει η ομάδα, στην αγορά.

 

Είναι νέος, έχει εμπειρία και winning mentality που δε βρίσκεις εύκολα σε αυτές τις ηλικίες. Διαθέτει μια αγωνιστική ποιότητα και έναν χαρακτήρα που του δίνουν τα εφόδια να επιβιώσει παντού μιας και είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό μέλος για οποιαδήποτε ομάδα τοπ-επιπέδου. Η πλευρά του παίχτη πιστεύει ότι μπορεί να βρεί περίπου 900 χιλιάρικα (ειδικά με τις υπεραξίες που πληρώνονται εξ Ανατολής). Οι δικές μου πληροφορίες (σε αντίθεση με αυτά που γράφονται στον τύπο) λένε ότι ο Έλληνας γκαρντ βρίσκεται ψηλά στη wish list του Ντούσαν Ίβκοβιτς.. Οπότε διαπιστώνεται ότι οι χειρισμοί της διοίκησης πρέπει να είναι πολύ λεπτοί ώστε να καταφέρει να ανανεώσει τον Σλούκα. Εκτιμώ πάντως ότι οι δύο πλευρές θα τα βρούνε στη μέση..
Η σειρά αυτή των τελικών που μόλις ξεκίνησε μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο γενικότερα στην off season. Ο Σλούκας το γνωρίζει και μπορεί να βγεί κερδισμένος. Είναι πολύ σημαντικό να σου εμπιστεύονται (έστω και με τον ρυθμό που αυτό συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση) όλο και περισσότερες ευθύνες στο αγωνιστικό κομμάτι ενός τέτοιου κλαμπ. Γνωρίζει επίσης και την άλλη όψη.. Για να γίνεις Σπανούλης δε φτάνει το ταλέντο, ούτε αποκλειστικά η σκληρή δουλειά. Πάνω από όλα είναι ο χαρακτήρας. Όσο πλησιάζουμε προς το ..ξημέρωμα, ο Σλούκας θα πρέπει (μέσα στο σωστό πάντα πλαίσιο που δε θα επηρεάσει αρνητικά την ομάδα) να βγάζει ηγετικό χαρακτήρα στις εκδηλώσεις του εντός και εκτός παρκέ. Αυτό σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό για τη περίπτωση του..