H επιστροφή της ελληνικής λίγκας

Το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ αναβαθμίζεται και σκορπίζει αισιοδοξία ότι σύντομα θα επιστρέψει στη θέση που του ανήκει ανάμεσα στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό..

Η ηλιαχτίδα αισιοδοξίας που φάνηκε στο παράθυρο της Stoiximan.gr Basket League μέσα στη σεζόν που μας πέρασε φαίνεται να έχει πλέον ποτίσει με φως ολόκληρο τον χώρο στο εσωτερικό του πρωταθλήματος μας. Και η Αθήνα, γλυκοκοιτάζει και  πάλι τον τίτλο της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας του αθλήματος… Χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα όμως φαίνεται να βρισκόμαστε σε καλή κατεύθυνση. Άλλωστε η δυναμική ενός πρωταθλήματος αξιολογείται φιλτράροντας τη ποιότητα που υπάρχει πίσω από τις ομάδες της βιτρίνας.

Το μεγάλο μπαμ ήρθε από τον Ολυμπιακό. Η έλευση του Ντέηβιντ Μπλατ στον Πειραιά είναι ικανή από μόνη της να δώσει ένα διαφορετικό prestige στη Stoiximan.gr Basket League. Ο σπουδαίος Αμερικανός προπονητής θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει (με βάση τα προσόντα και το βιογραφικό του) μια θέση πρώτου προπονητή σε μια ομάδα του ΝΒΑ. Αυτός ήταν ο στόχος του άλλωστε από πέρυσι όταν παρέμεινε στη Νταρουσάφακα παρά την αποχώρηση του βασικού σπόνσορα του κλαμπ.Ο Μπλατ είναι αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους προπονητές στη σύγχρονη εποχή του αθλήματος και παράλληλα ένα σπουδαίο, πολύ δυνατό μυαλό που φέρνει μαζί του μια ξεχωριστή αύρα. Ό,τι καλύτερο δηλαδή για την επόμενη ημέρα του Ολυμπιακού ο οποίος, σαν ομάδα και οργανισμός, βάζει πλώρη για νέες “θάλασσες” θέλοντας να αλλάξει φιλοσοφία, με τον 59χρονο Αμερικανό κόουτς να ηγείται αυτής της αλλαγής.

Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός κατάφερε να κάνει μια επίσης πολύ σπουδαία κίνηση ανανεώνοντας τον ηγέτη του Νικ Καλάθη για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό που κάποιοι θεωρούσαν μετά το τέλος της σεζόν ως δεδομένο (δηλαδή την ανανέωση του Καλάθη) για τους “πράσινους”, αποτελούσε στη πραγματικότητα με σύνθετη διαδικασία με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Σκεφτείτε απλά ότι μιλάμε για τον παίχτη με το καλύτερο ίσως συνολικά performance στη περυσινή Ευρωλίγκα.

Ο αθλητής αυτός είναι Έλληνας (κάτι που επηρεάζει ακόμα περισσότερο τον σχεδιασμό της ομάδας),  αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο του αγωνιστικού σου στυλ και έπρεπε να κλείσει όσο το δυνατόν το συντομότερο για να μπορέσει να “τρέξει” το υπόλοιπο πλάνο, τη στιγμή που η πιθανότητα ενδιαφέροντος από το ΝΒΑ ήταν σημαντική. Δεν ήταν λοιπόν καθόλου εύκολο το όλο εγχείρημα για το front office του Παναθηναϊκού. Σημασία έχει ότι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους γκαρντ σήμερα στην Ευρώπη (όντας μάλιστα σε εξαιρετική ηλικία) θα παραμείνει στο ΟΑΚΑ…

 

Σημαντική είναι και η προσπάθεια της ΑΕΚ η οποία τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον πρώην κόουτς της Brose Bamberg Λούκα Μπάνκι ώστε να αναλάβει το τιμόνι της πρωταθλήτριας του BCL. Ο Μπάνκι θα είναι μια εξαιρετική κίνηση για τον “Δικέφαλο” σε αγωνιστικό και εμπορικό επίπεδο. Και εδώ το να εξασφαλίσει η ελληνική ομάδα την υπογραφή του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο Προμηθέας επίσης έχει κερδίσει τις εντυπώσεις μπαίνοντας γρήγορα και δυναμικά στο παιχνίδι της αγοράς, μετά τη περυσινή πολύ καλή σεζόν της ομάδας στη Stoiximan.gr Basket League.

Η ομάδα του Μάκη Γιατρά προσπαθεί (και έχει καταφέρει) να ενισχύσει τον ελληνικό κορμό της με ποιοτικούς παίχτες σε μια περίοδο  όπου η οργάνωση και η σοβαρότητα του συλλόγου τραβάει το ενδιαφέρον σημαντικών αθλητών οι οποίοι βρίσκονται εκτός ακτίνας των δύο “αιωνίων”. Εάν προσθέσουμε τη σταθερά του ΠΑΟΚ (οφείλει να χτίσει πάνω στη καλή περυσινή σεζόν), τον Άρη του Βαγγέλη Αγγέλου και την επιστροφή του Περιστερίου με τον Αργύρη Πεδουλάκη και πάλι ως κεντρικό πρόσωπο της προσπάθειας, γίνεται άμεσα κατανοητό ότι το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ της νέας σεζόν θα έχει ένα διαφορετικό χρώμα.

 

Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για τη λίγκα των προπονητών… Ένα πρωτάθλημα με πολύ υψηλό επίπεδο τακτικής και παραδοσιακά physical αγωνιστικό στυλ. Θυμάμαι πριν μερικά τον Ντέηβιντ Μπλατ, ως προπονητή του Άρη τότε, να δηλώνει ότι “το να κερδίζεις με 15 πόντους στην Ελλάδα είναι σαν να κερδίζεις με 40 αλλού..” θέλοντας να τονίσω αυτή ακριβώς την ετοιμότητα των ελληνικών ομάδων σε τακτικό επίπεδο σε συνδυασμό με τον ελεγχόμενο ρυθμό και το φυσικό προφίλ που χαρακτηρίζει τα περισσότερα παιχνίδια στη λίγκα μας. To ελληνικό πρωτάθλημα αναβαθμίζεται έχοντας αφήσει πίσω του το “πιο βαθύ σκοτάδι της βραδιάς”. Η αγάπη του Έλληνα για το άθλημα είναι διαχρονική και μπορεί να τροφοδοτήσει σταδιακά μια νέα “έκρηξη” του προϊόντος στα επόμενα χρόνια…