Η επιστροφή ενός μεγάλου δημιουργού

Ένας κορυφαίος δημιουργός, ένα πολύ φιλόδοξο κλαμπ, μια ιντριγκαδόρικη συνεργασία που στοχεύει στην κορυφή. Με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή. Η Μπάγερν Μονάχου του Πάμπλο Λάσο αποτελεί την πρώτη αντίπαλο του Παναθηναϊκού στο «Παύλος Γιαννακόπουλος» και μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες ομάδες στη φετινή Ευρωλίγκα.

Η Βαυαρία λοιπόν. Ο Γερμανικός Νότος θα αποτελέσει το νέο σπίτι του μεγάλου Πάμπλο Λάσο, στην επιστροφή του στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο επόμενος προορισμός του σπουδαίου Βάσκου προπονητή ήταν ένα από τα πιο καυτά θέματα για συζήτηση στη μπασκετική κοινότητα, μπαίνοντας στην Offseason. Μιλάμε άλλωστε για τον κορυφαίο ίσως προπονητή (ξέρετε μετά από ποιον) που εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην ήπειρο μας. Η επιλογή του να επιλέξει το Μόναχο και τη Μπάγερν ξένισε αρκετούς, όμως στην πραγματικότητα δεν αποτελεί έκπληξη.

Μεταξύ των προπονητών αυτού του επιπέδου, το κλαμπ της Βαυαρίας θεωρείται ως ένας από τους πιο ελκυστικούς εργασιακούς προορισμούς. Δεν έχει την «πολεμικού τύπου» πίεση της Ελλάδας, το front office βλέπει μακριά και διαθέτει υπομονή δείχνοντας εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό, η ζωή στην πόλη είναι καλή και η γερμανική λίγκα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρώπη. Σημειώστε ότι το ολοκαίνουργιο SAP Garden θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες ενώ προβλέπεται μια γενναία αύξηση του μπάτζετ την επόμενη σεζόν ώστε η Μπάγερν να βρεθεί στην ελίτ στα χρόνια που ακολουθούν. Και όλα αυτά μετά από ένα καλοκαίρι που η εθνική ομάδα της χώρας κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στο Μουντομπάσκετ, αυξάνοντας σημαντικά το ενδιαφέρον του κόσμου για το άθλημα.

Προπονητής και δάσκαλος

Ο Πάμπλο Λάσο είναι από τους ελάχιστους κορυφαίους προπονητές που συνδυάζουν την ικανότητα του να «κοουτσάρω» σπουδαίους αθλητές αλλά παράλληλα και να μπορώ να «αναπτύσσω» νέους, ταλαντούχους παίχτες. Η δουλειά του στη Ρεάλ Μαδρίτης  είναι αποστομωτική. Οι τίτλοι, η αγωνιστική υπεροχή, οι προσωπικότητες που δεσμεύθηκαν αμέσως με το σύστημα του ακολουθώντας τον με τυφλή εμπιστοσύνη, οι (παγκοσμίου κλάσης) νέοι παίχτες που πέρασαν από τα χέρια του και ετοιμάστηκαν για το επόμενο βήμα. Ξέρετε, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο ειδικά όταν μιλάμε για ένα οργανισμό που συνεχώς οφείλει να νικά, όπως η Ρεάλ. Ο Λάσο το κατάφερε όμως. Ακόμα και σε σεζόν μερικής ανοικοδόμησης, οι Μαδριλένοι ήταν «εκεί», στην ελίτ.

Η δική του Μπάγερν είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον πρότζεκτ που έχουμε παρακολουθήσει μέχρι τώρα στη φετινή περίοδο προετοιμασίας, ανάμεσα στις ομάδες της Ευρωλίγκας. Έχει την ένταση και τον ενθουσιασμό αυτού του «κάτι καινούργιου και μεγάλου» που χτίζεται στα χέρια κάποιου που γνωρίζει όλα τα κρυφά μονοπάτια προς την κορυφή. Νέα παιδιά, αθλητές έτοιμους για να εξελιχθούν και να νικήσουν. Κυρίως όμως “πείνα”. Ολόκληρος ο οργανισμός έχει κάνει buy in στη φιλοσοφία του Λάσο και ετοιμάζεται για το ταξίδι.

Ο Παναθηναϊκός θα βρει απέναντι του μια ομάδα του προπονητή. Στο εσωτερικό της υπάρχει μια «φωνή», αυτή του Πάμπλο Λάσο να ψιθυρίζει συνεχώς στο αυτί των αθλητών του. Με βασικούς παίχτες όπως οι Ομπστ, Μπόνγκα, Λούτσιτς, Ιμπάκα «εκτός» για διαφορετικούς λόγους, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα νέα αστέρια των Βαυαρών και τη διαχρονική ικανότητα του κόουτς να παρουσιάζει ποιοτικό μπάσκετ (πάντα σε συνάρτηση με την εποχή) ανεξαρτήτων προσώπων. Bolmaro και Weiler-Babb στα γκαρντ, ο 17χρονος Ρωσογερμανός Ivan Khranchenkov (πολύ καλός στο U18 της Νις φέτος) στη θέση «3» και ο 22χρονος Danko Brankovic (από τη Mega BG) στο «5» δίπλα στον Devin Booker. Αυτή ήταν η βασική πεντάδα της Μπάγερν στο τουρνουά του Μονάχου όπου υπέταξε σε δύο κλειστά ματς τη Βίρτους και τον Ερυθρό Αστέρα.

Bet Builder με Παναθηναϊκός-Μπάγερν Μονάχου Πόντοι Under 167.5 και Χάντικαπ Μπάγερν Μονάχου +9.5 σε απόδοση 3.36 στη Stoiximan

To δίδυμο των Sylvain Fransisco-Carsen Edwards κλέβει την παράσταση με τη δυναμική του στο επιθετικό κομμάτι και τη φρεσκάδα του. Δύο πολύ φιλόδοξα παιδιά που θέλουν πολύ να ηγηθούν και να λάμψουν στο υψηλό επίπεδο. Ο Edwards είναι εξαιρετικός μέχρι τώρα και έχει τις προδιαγραφές για να κάνει σπουδαία σεζόν, χτίζοντας επάνω στο πολύ καλό πρόσωπο που έδειξε στην περυσινή σειρά με τον Ολυμπιακό και συνολικά στην πρώτη του εμπειρία στην Ευρωλίγκα με τη Φενέρ. Ο Dino Radoncic (ερχόμενος από τη Σαραγόσα) δίνει ευελιξία σε όρους σχημάτων και δυναμισμό στη γραμμή των φόργουορντ ενώ η δυάδα των Ibaka-Gillespie θα αποτελέσει το βαρύ χαρτί αναφορικά με την άμυνα στο «ζωγραφιστό» και τον έλεγχο της ρακέτας για τους Βαυαρούς.

Εν κατακλείδι, το ενδιαφέρον στο Μόναχο είναι τεράστιο. Με τον Πάμπλο Λάσο στο τιμόνι η Μπάγερν ξεκινάει το ταξίδι της με στόχο την κορυφή της μπασκετικής Ευρώπης. Χτίζει ένα καινούργιο, «πεινασμένο» σύνολο το οποίο εάν αφομοιώσει τη φιλοσοφία του κορυφαίου Ισπανού κόουτς, ίσως αποτελέσει την έκπληξη της διοργάνωσης φέτος. Στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» (το preseason event με το μεγαλύτερο πρεστίζ) η γερμανική ομάδα ίσως έχει σημαντικές επιστροφές βασικών παιχτών και μια μερική ανακατανομή ρόλων, όμως μέχρι τώρα η εικόνα της στα παιχνίδια προετοιμασίας είναι εξαιρετική και αφήνει υποσχέσεις για τη συνέχεια. Η παρουσία του Λάσο προσφέρει –εκτός από τη διαφορετική αίγλη- σιγουριά και ηγεσία σε μια περίοδο όπου οι Βαυαροί φαίνεται πως συγκεντρώνουν όλες τις προδιαγραφές για να μετατρέψουν το Μόναχο στο επόμενο σημείο αναφοράς του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan