stoximanblog-real

“Για αυτόν θα έκανα τα πάντα…”

Το μακρινό 1995, η Ρεάλ Μαδρίτης του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς περνάει μια δύσκολη περίοδο, ευρισκόμενη  σε ένα κομβικό σημείο της σεζόν. Ένα περιστατικό όμως έμελλε να την ωθήσει στο να γυρίσει τον διακόπτη..

 

stoiximanblog-arlauckas

Ο θρυλικός Joe Arlauckas διηγήθηκε πρόσφατα μια ιστορία από τη σεζόν όπου η ομάδα του, Ρεάλ Μαδρίτης, κατέκτησε τη κορυφή της Ευρώπης έχοντας στο τιμόνι της τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Όλα ξεκινούν σε ένα σημείο της τότε σεζόν (1994-95) κατά το οποίο η “Βασίλισσα” αντιμετωπίζει αγωνιστικό πρόβλημα..

“Είχαμε ραντεβού το πρωί για προπόνηση όμως μας ενημέρωσαν ότι ο Μεντόζα ήθελε να μας μιλήσει και έπρεπε να μεταφερθούμε στη κεντρική σάλα..”

stoiximanblog-mendoza

Για όσους δε γνωρίζουν, ο Ραμόν Μεντόζα ήταν πρόεδρος του κλαμπ της Ρεάλ για δέκα χρόνια (από το 1985 μέχρι το 1995). Ένας πραγματικά ισχυρός άνθρωπος, ευφυής με σπουδαία δικτύωση σε πολλούς τομείς. Είχε καταφέρει να γαλουχήσει τη συμπεριφορά των ultras της Ρεάλ στις τάξεις των οποίων μάλιστα  κυκλοφορούσε έντονα η φήμη πως ο Μεντόζα ήταν “πρώην πράκτορaς της KGB”..

Το μπασκετικό τμήμα του συλλόγου περνούσε δύσκολες ημέρες με την απόδοση του να κυμαίνεται σε χαμηλά, σε σχέση  με τον πήχη των προσδοκιών, επίπεδα. Ήταν η εποχή που ο Ομπράντοβιτς έψαχνε την ισορροπία ανάμεσα στη “πυρηνική δύναμη” της γραμμής ψηλών (Σαμπόνις-Αρλάουκας) και μιας περιφέρειας με γρήγορα πόδια αλλά χωρίς σπουδαίο παραγωγικό ταλέντο.

“Μαζευτήκαμε και περιμέναμε. Ο Μεντόζα είχε αργήσει λίγο. Υπάρχει μια παγωμάρα σχετικά με τι θα ακούσουμε” διηγείται ο Αρλάουκας.

“Ο πρόεδρος έρχεται και την ώρα που αρχίζει να μιλάει, ο Ομπράντοβιτς σηκώνεται και τον διακόπτει..”  “Θέλω απλά να πω δύο πράγματα” του λέει ο κόουτς. “Πρώτον,  αυτή είναι η πρώτη και τελευταία φορά που αλλάζεις το πρόγραμμα της προπόνησης μας. Και δεύτερον, όταν δίνεις ραντεβού στην ομάδα μου στις έντεκα, οφείλεις να είσαι εδώ πέντε λεπτά νωρίτερα γιατί εμείς δε  περιμένουμε κανέναν..”

Ο Αρλάουκας εκστασιασμένος από την αντίδραση του προπονητή του συνεχίσει τη διήγηση.. “Καθόμουν εκεί και ακούγοντας τα λόγια του Ζοτς ένιωσα ότι αυτός είναι ένας προπονητής για τον οποίο θα έκανα τα πάντα…” Όσο για τον Μεντόζα; “Δεν τον ξαναείδαμε μέχρι την Άνοιξη οπότε και κατακτήσαμε την Ευρωλίγκα..”

Η Ρεάλ Μαδρίτης εκείνης της σεζόν (ίσως και με αφορμή ένα τέτοιο περιστατικό) συσπειρώθηκε και έφτασε στο F4 της Σαραγόσα μαζί τις δύο ελληνικές ομάδες και τη Λιμόζ. Οι Μαδριλένοι με το δίδυμο Σαμπόνις-Αρλάουκας σε καταπληκτική κατάσταση και την άμυνα τους να αγγίζει το άριστα, φτάνουν στη κατάκτηση του τροπαίου νικώντας στον τελικό τον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη..