Fredette-stoiximanblog

Για τον Τζίμερ Φριντέτ…

Πράγματα και γεγονότα από τη σταδιοδρομία του άλλοτε μεγάλου σκόρερ του κολεγιακού πρωταθλήματος…

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του Τζίμερ Φριντέτ  όντας έτοιμος να ανακοινώσει μια από τις μεγαλύτερες «βόμβες» της φετινής Οffseason για την Ευρωλίγκα. Ο Φριντέτ αποτέλεσε «θρύλο» του κολεγιακού πρωταθλήματος κουβαλώντας τη φήμη του τεράστιου σκόρερ και μιας αρεστής σε όλους «περσόνας» με τεράστια δημοτικότητα στο αμερικανικό μπάσκετ μέχρι τις ημέρες μας.

Πάμε να δούμε μαζί μερικά αξιοσημείωτα, γνωστά ή άγνωστα, σημεία της μέχρι τώρα πορείας του εντός και εκτός γηπέδων…

-Το μικρό του όνομα είναι James. H μητέρα του τον αποκαλούσε Jimmer από όταν ακόμα ήταν μωρό καθώς στην οικογένεια υπήρχαν αρκετοί James και Jims εμπνευσμένη από το όνομα του  μικρού αδερφού ενός συμμαθητή της στο σχολείο. Η αδερφή του Jimmer επέμενε ότι το όνομα αυτό ακουγόταν «ανόητο».

-O Jimmer κουβαλούσε παντού μια μπάλα όταν ήταν μικρός και ντρίμπλαρε συνεχώς σε κάθε χώρο του σπιτιού. Μπορούσε να σουτάρει και να ευστοχήσει σε ένα κανονικό τρίποντο από την ηλικία των πέντε…

-Όταν φοιτούσε στο λύκειο έλαβε μέρος μαζί με τον αδερφό του T.J. (ο οποίος ασχολούταν έντονα με τη ραπ μουσική) σε τουρνουά μπάσκετ που διοργάνωσαν τρόφιμοι φυλακών σε ένα τοπικό ίδρυμα.

-Τελειώνοντας το λύκειο είχε λάβει σοβαρό ενδιαφέρον μόνο από δύο κολεγιακά προγράμματα. Το BYU (όπου κατέληξε) και αυτό της Siena. Ο ίδιος ως γνήσιο τέκνο της Νέας Υόρκης ήταν οπαδός του Σίρακιουζ αλλά δεν ευτύχησε να προσελκύσει  κανένα ενδιαφέρον από τους «πορτοκαλί».

-Επέλεξε ως «Μορμόνος» το Brigham Young φυσικά. Η μητέρα του που ήταν καθολική και ο πατέρας του είχε μπει στην εκκλησία των «Μορμόνων» στα 18 του, του έδωσαν την ελευθερία να διαλέξει ο ίδιος τη θρησκεία που θέλει να ακολουθήσει. Το BYU διακατέχεται από αυστηρό εσωτερικό κώδικα «δεν πίνω αλκοόλ, δεν καπνίζω, δεν κάνω σεξ». 

Το 2011 και σε μια σεζόν όπου το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε εξαιρετική πορεία και υψηλές βλέψεις απέβαλλε έναν από τους σταρ της ομάδας (τερματίζοντας ουσιαστικά τις ελπίδες της για κάτι σπουδαίο στη συνέχεια όπως και όντως έγινε) μετά τη παραδοχή του ότι προέβη σε συνουσία με την κοπέλα του. Ο παίχτης αυτός ήταν ο γνωστός μας Μπράντον Ντέηβις (πρώην της Ζάλγκιρις, νυν της Μπαρτσελόνα), ένας από τους καλύτερους ψηλούς της Ευρωλίγκας σήμερα. Την επόμενη σεζόν ο Ντέηβις επέστρεψε στο πρόγραμμα.

-Στη πρώτη του σεζόν στο κολέγιο είχε 7.0 πόντους μ.ο. Έφτασε στους 28.9 ως senior σπάζοντας το ρεκόρ πόντων του προγράμματος το οποίο κατείχε ο θρυλικός Ντάνι Έιντζ. Σκόραρε 52 εναντίον του New Mexico σε ένα ματς που πήρε 37 σουτ, περισσότερα από όσα όλοι οι συμπαίχτες του μαζί.

-Μετά τους 43 πόντους που πέτυχε εκείνον τον Γενάρη απέναντι στο Σαν Ντιέγκο Στέητ, ο Κέβιν Ντουράντ (πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ) τον χαρακτήρισε στο twitter ως «τον κορυφαίο σκόρερ στον κόσμο». 

-Η ρουτίνα του να πετυχαίνει τόσα πολλά σουτ από πολύ μακρινή απόσταση οδήγησε τους δημοσιογράφους που περιέγραφαν τα παιχνίδια του κολεγιακού πρωταθλήματος στο να βαφτίσουν ανάλογες εκτελέσεις ως «Jimmer-like».

-Επιλέχθηκε στο Νο 10 του ντραφτ του 2011 από τους Μπακς και δόθηκε ανταλλαγή στους Κινγκς. Δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμόσει το παιχνίδι του στα ζητούμενα της μεγάλης λίγκας γεγονός που συγκέντρωσε μεγάλο σκεπτικισμό σταδιακά προς το πρόσωπο του από τους προπονητές του ΝΒΑ. 

-Στον τοίχο του παιδικού του δωματίου υπήρχε μονίμως καρφωμένο ένα σημείωμα που έγραψε ο ίδιος πριν τελειώσει το λύκειο. Ήταν ένα είδος προσωπικού συμβολαίου. «Υπόσχομαι να δουλέψω όσο χρειαστεί και να κάνω ότι θυσία απαιτείται για να πετύχω τον απόλυτο στόχο μου, να παίξω στο ΝΒΑ»…