olympiacos-panathinaikos

Σημειώσεις από το Μόναχο και την Κύπρο

Μύρισε Ευρωλίγκα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, με τους δύο «αιώνιους» να συμμετέχουν σε τουρνουά πολύ υψηλού επιπέδου, στην προσπάθεια τους να προετοιμαστούν για τη χρονιά που ξεκινά σε σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η περίοδος προετοιμασίας κυλάει με μεγάλο ενδιαφέρον σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις ομάδες να προσπαθούν πλέον να ανεβάσουν ρυθμούς ώστε να βρεθούν στην αφετηρία όντας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για την εποχή. Είναι δεδομένο ότι τα σύνολα παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην απόδοση τους. Το επιβάλλει η φύση αυτών των παιχνιδιών τα οποία διέπονται από δοκιμές και συνεχόμενους πειραματισμούς. Είναι απλά Σεπτέμβρης…

Αυτήν ακριβώς την διαδρομή, από τον Ζενίθ στο ναδίρ και αντίστροφα, περπάτησαν οι δύο ελληνικές ομάδες το Σαββατοκύριακο. Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τη Ζενίτ στην Κύπρο στο πρώτο ματς αλλά «έσβησε» στο δεύτερο, χάνοντας σχετικά εύκολα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Παναθηναϊκός από τη μεριά του, παρότι έκανε ένα θετικό πρώτο εικοσάλεπτο απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, βίωσε μεγάλη «κατηφόρα» στην επανάληψη γνωρίζοντας τη συντριβή. Αντίθετα στην αναμέτρηση της Κυριακής απέναντι στη Βίρτους,  το τριφύλλι εμφανίστηκε πεισμωμένο και κατέβαλλε την αντίσταση των Ιταλών στη δεύτερη παράταση. 

Τώρα το MatchCombo διαθέσιμο και στο μπάσκετ! Συνδυάζεις διαφορετικές αγορές του ίδιο αγώνα σε ένα στοίχημα στη Stoiximan!

Πάμε να δούμε τι κρατήσαμε για τις ομάδες μας από το διήμερο αυτό.

-Oι Αλέξανδρος Βεζένκοφ και Ιωάννης Παπαπέτρου θα είναι τα βαριά χαρτιά των δύο ομάδων στο κομμάτι του σκορ.

 Από την αρχή της προετοιμασίας ο Βεζένκοφ έχει κάνει ξεκάθαρο, αυτό που είχαμε επισημάνει πέρυσι. Ότι πρόκειται για τον καλύτερο σκόρερ των ερυθρολεύκων. Είναι το TOP GUN της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα. Σκοράρει αρκετά και κυρίως (το πιο σημαντικό) το κάνει διατηρώντας πολύ υψηλούς δείκτες αποτελεσματικότητας (efficiency). Είναι άλλο πράγμα να είσαι σκόρερ και άλλο σκόρερ με ποσοστά όπως καταλαβαίνετε… Ο Βεζένκοφ αναμένεται να είναι ένας από τους κορυφαίους τέτοιους στη φετινή Ευρωλίγκα και αναμφίβολα διαθέτει το πιο σίγουρο ζευγάρι χέρια στο ρόστερ των ερυθρόλευκων.

Ο Παπαπέτρου έδωσε την Κυριακή μια μοναδική παράσταση (41 πόντοι με 8/13 τρίποντα και το νικητήριο καλάθι), η οποία μας θύμισε τους μεγάλους σολίστ των 80s και των 90s. Ο διεθνής φόργουορντ ήταν ασταμάτητος σκοράροντας σε σειρά μέσα από εκτελέσεις με πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας, δείγμα της ποιότητας, της αυτοπεποίθησης και της κλάσης του. Και φέτος ο Παπαπέτρου θα έχει σημαντική συμμετοχή στο δημιουργικό κομμάτι, όντας ένας από τους πυλώνες των πρασίνων. Στο Μόναχο η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη παρατάχθηκε χωρίς τους άλλους δύο σπουδαίους σκόρερ της, τον Νέντοβιτς και τον Μέικον, με αποτέλεσμα το βάρος να πέσει ολοκληρωτικά στις πλάτες του αρχηγού και του Κέντρικ Πέρι.

-Οι παίχτες-ρόλων ανταποκρίθηκαν με θετικό τρόπο στις αποστολές που τους δόθηκαν. Ξεχωρίσαμε -εντός αυτής της δεξαμενής αθλητών-  τους δύο Έλληνες διεθνείς,  Λεωνίδα Κασελάκη και Γιαννούλη Λαρεντζάκη. 

Ο φόργουορντ των πρασίνων έπαιξε και στις τρεις ενδιάμεσες θέσεις της πεντάδας (επαναλαμβάνουμε, ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε χωρίς τους Μέικον-Νέντοβιτς ενώ στο ματς της Κυριακής οι δύο PFs της ομάδας –Έβανς και Ουάιτ- δεν ήταν σε καλή βραδιά για αυτό και ο κόουτς αναγκάστηκε να ανακατέψει την τράπουλα) όντας έτοιμος να βάλει μεγάλα σουτ ενώ στα μετόπισθεν πρόσφερε αυτά τα στοιχεία που όλοι γνωρίζουμε και χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του (συγκέντρωση, πάθος, δυναμισμό, σωστές περιστροφές, hustling). Ο Δημήτρης Πρίφτης του έδωσε μπάλες στο χαμηλό ποστ όπου ο διεθνής φόργουορντ αποδείχθηκε πολύ αξιόπιστος (6/8 δίποντα συνολικά στις δύο αναμετρήσεις). Ο Κασελάκης έγραψε 14.5 πόντους και 4.0 ριμπάουντ στο τουρνουά του Μονάχου.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήταν αυτός που άλλαξε τους συσχετισμούς στο παρκέ στην αναμέτρηση με τη Ζενίτ. Μπήκε πολύ επιθετικά και στις δύο πλευρές του παρκέ, κατάσταση η οποία έδωσε ενεργειακό πλεονέκτημα στους ερυθρόλευκους με αποτέλεσμα να «σαρώσουν» τη Ζενίτ στη συνέχεια. Η συνεισφορά του Λαρεντζάκη δεν αποτυπώθηκε ακριβώς στο χαρτί της στατιστικής, όμως στην πραγματικότητα ήταν σημαντική. Ο ίδιος οφείλει να φιλτράρει καλύτερα τις εκτελέσεις του και να μην παρασύρεται από τον ενθουσιασμό του. Ο Έλληνας πλάγιος έχει κερδίσει πόντους στον εσωτερικό ανταγωνισμό μέσα στην προετοιμασία, αν και  στο κακό ματς της ομάδας την Κυριακή, εμφανίστηκε (επιτέλους) ο Μακίσικ.

Ποιος θα κατακτήσει την Stoiximan Basket League; Δείτε τις αποδόσεις!

-Ο Παναθηναϊκός προβλημάτισε με την εικόνα του σε τομείς όπως το αμυντικό ριμπάουντ και η τρανζίσιον άμυνα ενώ και πάλι (όπως συνήθιζε τις τελευταίες χρονιές) έδωσε πολλά ελεύθερα τρίποντα στην αντίπαλη επίθεση. Η απουσία ενός ελίτ ριμπάουντερ όπως ο Μήτογλου δεν καλύπτεται εύκολα και θα χρειαστεί τόνους ομαδικής δουλειάς για να μπορέσει η ομάδα να παρουσιάσει ένα καλύτερο πρόσωπο στο κομμάτι του ριμπάουντ, παρότι έχει καλά rebounding guard (Πέρι, Ρος) και μέγεθος.

Ο Ολυμπιακός προβλημάτισε με την πλήρη έλλειψη ενέργειας στο δεύτερο ματς. Η ΤΣΣΚΑ μπήκε στο παρκέ και άρχισε να «γρονθοκοπεί» την ελληνική ομάδα, η οποία πέτυχε μόλις πέντε πόντους στην πρώτη περίοδο. Οι Ρώσοι διάβασαν πολύ σωστά κάθε mismatch και έτρεξαν υποδειγματικά τη διαδικασία αξιοποίησης του στις περισσότερες περιπτώσεις, δουλεύοντας πολύ την έξτρα πάσα με καλή συνολικά κυκλοφορία της μπάλας. Οι ερυθρόλευκοι ήταν μπερδεμένοι και κυρίως, δεν είχαν την ενεργειακή βάση για ανταγωνιστούν τον αντίπαλο. 

-Ο Κέντρικ Πέρι είναι μια άκρως σοβαρή κίνηση από την πλευρά των πρασίνων, επιβεβαιώνοντας σε πρώτη φάση (φυσικά όλοι θα κριθούν την αγωνιστική σεζόν που έρχεται όμως τα δείγματα είναι ενθαρρυντικά στην περίπτωση του Αμερικανού) τα όσα έχουμε γράψει για αυτόν. Δεν είναι εύκολο να βρεις με αυτά τα χρήματα έναν τέτοιον γκαρντ που προσφέρει εξίσου και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Πέρι θα χρειαστεί βοήθεια βέβαια για να πιάσει το μάξιμουμ των potentials του σε αυτό το επίπεδο. Η ομάδα χρειάζεται να τον πλαισιώσει με έναν έξτρα δημιουργό για να τον αποσυμπιέσει και να μην τον κάψει.

Ο Χασάν Μάρτιν από την άλλη πλευρά, μοιάζει να έχει επιστρέψει πλήρως από το πρόσφατο πρόβλημα το οποίο τον ταλαιπώρησε (13.5 πόντους στην Κύπρο). Η συνθήκη που έχει δημιουργηθεί φέτος με την παρουσία δύο ικανότατων στο δημιουργικό κομμάτι γκαρντ (Σλούκας, Ουόκαπ), οι οποίοι μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα να παίζουν μαζί αρκετά λεπτά, τον ευνοεί. Ο Μάρτιν είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς finishers στο «ζωγραφιστό» σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχει πολύ καλά χέρια, αντίληψη και αίσθηση του καλαθιού, παρότι απέχει από αυτό που ορίζουμε στο άθλημα ως «τεχνική αρτιότητα». Ευχή όλων να μείνει υγιής. Είναι δεδομένο ότι θα προσφέρει, αποτελώντας μια σημαντική σταθερά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.