Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός: Με κρυφούς «άσσους» στο μανίκι

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσει τη Φενέρμπαχτσε χωρίς τον Κώστα Σλούκα αλλά με κρυφούς «άσσους» στο μανίκι του. Η μάχη των δύο κορυφαίων Ελλήνων προπονητών κλέβει την παράσταση στην 22η αγωνιστική της φετινής, πολύ ενδιαφέρουσας Ευρωλίγκας.

 

Με ένα μεγάλο ματς ξεκινάει η εβδομάδα διπλών παιχνιδιών για τους ερυθρόλευκους οι οποίοι ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσουν τη Φενέρμπαχτσε, με στόχο να κρατηθούν στην κορυφή και να αυξήσουν τη διαφορά από έναν κυρίως ανταγωνιστή, στις δύο νίκες.

Οι ερυθρόλευκοι δεν θα έχουν στη διάθεση τους τον τραυματία Κώστα Σλούκα ο οποίος κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει την αναμέτρηση της Παρασκευής απέναντι στην πρωταθλήτρια Αναντολού. Μια απουσία η οποία είναι εξέχουσας σημασίας για συγκεκριμένους τακτικούς λόγους,  όπως θα δείτε και στην ανάλυση που ακολουθεί.

Με βάση στην τακτική του το καλό αμυντικό transition

Το 17-1 (εντός και εκτός συνόρων) με το οποίο ξεκίνησε η καινούργια Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη τη σεζόν έχει χαθεί ως ανάμνηση κάπου στα βάθη του Νοέμβρη, με τους Τούρκους να βιώνουν μια διαφορετική πραγματικότητα σήμερα. Ο Δεκέμβριος έφερε τραυματισμούς, πτώση στην καμπύλη απόδοσης ενός συνόλου που απέδιδε ισορροπημένο μπάσκετ και εν τέλει ένα ρεκόρ 3-6 σε EL και TBL. Πλέον στη Φενέρ προσπαθούν να επιστρέψουν σταδιακά στο επίπεδο απόδοσης που παρουσίασαν το πρώτο δίμηνο της περιόδου, αισιοδοξώντας ότι αυτό θα συμβεί στην τελική ευθεία της regular season και λίγο πριν τα playoffs.

Μέσα στο 2023 η Φενέρ μετράει ρεκόρ 4-1 στην Ευρωλίγκα. Η μοναδική της ήττα ήρθε την περασμένη εβδομάδα στα προάστια της Λυών, όταν παραδόθηκε από το ξεκίνημα στις διαθέσεις της ASVEL κάνοντας συνολικά ένα πολύ άσχημο παιχνίδι, ιδίως αμυντικά όπου αδυνατούσε να δώσει stops. Ο μοναδικός παίχτης του κόουτς Ιτούδη που στάθηκε στο ύψος της περίστασης ήταν ο Κάρσεν Έντουαρντς που σκόραρε 22 πόντους. Ο Αμερικανός γκαρντ μετράει στα τελευταία τρία ματς της Φενέρ (EL & TBL) 22.0 πόντους με 15/26 τρίποντα (57.7%) και 3.7 τελικές πάσες. Η επιθετικότητα του Έντουαρντς ως χειριστή βάζει πίεση στις άμυνες και προσφέρει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του Καλάθη.

Bet Builder με Carsen Edwards Πόντοι 8+ και Moustapha Fall Πόντοι 7+ σε απόδοση 2.67 στη Stoiximan

Με 1.38 πόντους/κατοχή η Φενέρ διαθέτει την καλύτερη transition επίθεση στη διοργάνωση. Σε αυτό το κομμάτι της άμυνας του θα πρέπει να στοχεύσει ο Ολυμπιακός, οικοδομώντας το τακτικό του πλάνο για την αναμέτρηση. Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα ελάχιστα μελανά σημεία της ερυθρόλευκης άμυνας φέτος καθώς με 1.19 πόντους/κατοχή παθητικό βρίσκεται στο Νο10 της λίγκας. Η Φενέρ πιέζει σωστά τη μπάλα, είναι αποτελεσματική στο ριμπάουντ και τρέχει πολύ καλά το γήπεδο με μηχανοδηγό τον Νικ Καλάθη. Η ελληνική άμυνα πρέπει να είναι έτοιμη ώστε να βγάλει άμεσα παίχτη στη μπάλα στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας και να στείλει τον Νικ στις πλάγιες γραμμές, απαγορεύοντας του τον άξονα. Ο Δημήτρης Ιτούδης διαθέτει ψηλούς που μπορούν να κάνουν ζημιά στο επιθετικό transition και σουτέρ οι οποίοι στήνουν γρήγορα τα πόδια τους ώστε να εκτοξεύσουν τα βέλη τους, πριν η άμυνα βρεθεί σε ισορροπία. Πολύ μεγάλη προσοχή λοιπόν εδώ.

Σημειώστε επίσης, πως είναι δεδομένο ότι οι γηπεδούχοι θα παίξουν το χαρτί των Off Screen-δράσεων στο μισό γήπεδο. Η ελληνική άμυνα έχει δείξει ότι δυσκολεύεται να αναχαιτίσει τέτοιες  καταστάσεις και ο κόουτς Ιτούδης θα ενεργοποιήσει τους Wilbekin-Mahmutoglou (και σε δεύτερη φάση τον Γκούντουριτς που είναι αρκετά επικίνδυνος και με τη μπάλα στα χέρια)  για να χτυπήσει.

Με όπλο τους ψηλούς

Σε παραγωγικό επίπεδο η ελληνική επίθεση μπορεί να ακουμπήσει στους ψηλούς της, με διάφορους τρόπους, ώστε να βρει σκορ. Το υποδεικνύουν άλλωστε σιωπηλά οι επιδόσεις της (συνολικά καλής) άμυνας της Φενέρ σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Οι Τούρκοι  είναι αδύναμοι στην Post-Up άμυνα, επιτρέποντας 1.006 πόντους/κατοχή (Νο16 στην Ευρωλίγκα). Ο τραυματισμός του Jekiri έχει παίξει καθοριστικό ρόλο εδώ καθώς ο Κώστας Αντετοκούνμπο φέρνει μεν αθλητικότητα και παιχνίδι επάνω από το καλάθι όμως είναι πολύ αδύναμος στην Post-Up άμυνα. Ο Ολυμπιακός μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιήσει τον Fall για να παράγει η να δημιουργήσει καταστάσεις για τους υπόλοιπους (περιφερειακό σουτ, «κοψίματα» προς το καλάθι με όπλο τον Βεζένκοφ).

Παράλληλα η Φενέρ δυσκολεύεται σημαντικά ως προς την αναχαίτιση του Roll Man (ο ψηλός που ρολάρει στο καλάθι μετά το σκριν) στις Pick & Roll καταστάσεις. Δυστυχώς εδώ είναι σημαντική η απουσία του Κώστα Σλούκα, ο οποίος έχει την ικανότητα να βρει γραμμές επικοινωνίας με τον ψηλό ακόμα και υπό καθεστώς πίεσης στις Pick & Roll δράσεις και θα μπορούσε δυνητικά να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην τουρκική άμυνα.

Οι «πλάγιοι» του Γιώργου Μπαρτζώκα (Λαρεντζάκης, ΜακΚίσικ) θα αναλάβουν να υποστηρίξουν τον Τόμας Ουόκαπ , λειτουργώντας ως δημιουργοί σε αυτόν τον τύπο επίθεσης. Με αυτούς και τον Fall στο χαμηλό ποστ θα προσπαθήσει η ελληνική ομάδα να καλύψει το κενό του Κώστα Σλούκα σε όρους ανάπτυξης και δημιουργίας ενώ ο ανεβασμένος Ταρίκ Μπλακ μπορεί να δώσει λύσεις με τον δυναμισμό και την ικανότητα του να τελειώσει φάσεις βαθιά στο «ζωγραφιστό». Οι (παραπάνω) εναλλακτικοί δημιουργοί μπορούν να αποτελέσουν τους κρυφούς «άσσους» στο μανίκι του κόουτς Μπαρτζώκα, πιστοποιώντας τον πληθωρικό χαρακτήρα της ερυθρόλευκης επίθεσης.

Ο φετινός Ολυμπιακός είναι δομημένος ώστε να καλύπτει οποιαδήποτε απουσία από το ρόστερ του, όσο σημαντική και εάν είναι αυτή, ενεργοποιώντας μηχανισμούς που διατηρούν το αγωνιστικό του πρόσωπο σε ένα υψηλό επίπεδο. Αυτό άλλωστε είναι γνώρισμα των μεγάλων ομάδων και των συνόλων που διέπονται από σωστή κατασκευή και στοχευμένη προπονητική κατεύθυνση. Η Φενέρ διαθέτει σπουδαία ποιότητα σε επίπεδο προσώπων αλλά και παιχνιδιού και μπορεί να του βάλει δύσκολα. Το bras de fer των δύο κορυφαίων Ελλήνων προπονητών δε, κλέβει την παράσταση με το βαθμολογικό (αλλά και το ψυχολογικό) διακύβευμα να είναι σαφέστατα μεγάλο.

 

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός +6.5 και Πόντοι Over 154.5 σε απόδοση 2.20 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr