Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός: Αντιμετωπίζοντας το μπάσκετ του πλουραλισμού

Με ανεβασμένη ψυχολογία μετά τη νίκη επί της Μπασκόνια, ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του απέναντι στο Νο1 της διοργάνωσης. Η Φενέρ του Δημήτρη Ιτούδη είναι μέχρι τώρα η ομάδα με τον πιο πληθωρικό αγωνιστικό χαρακτήρα στην Ευρωλίγκα.

Σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος δυνατός αντίπαλος αυτή τη στιγμή για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος θέλει να χτίσει επάνω στη νίκη της προηγούμενης εβδομάδας. Η Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη δεν είναι απλά στο Νο1 της διοργάνωσης γιατί εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία ενός θεωρητικά (γιατί στην πραγματικότητα όταν ξεκινάει η χρονιά όλα είναι ρευστά) βολικού προγράμματος. Βρίσκεται εκεί γιατί παίζει το πιο ισορροπημένο μπάσκετ στην Ευρωλίγκα. Αυτό του πλουραλισμού. Ένα σύνολο φρέσκο, εξίσου αποτελεσματικό και στις δύο πλευρές του παρκέ και έτοιμο να ανταγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο, κερδίζοντας οποιονδήποτε, οπουδήποτε.

Η μοντέρνα Φενέρ του Ιτούδη

Η νέα πνοή που έδωσε ο κόουτς Ιτούδης στη Φενέρμπαχτσε είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συνόλου με μοντέρνο, πλουραλιστικό χαρακτήρα και two way-στοιχεία. Η ομάδα του ομοσπονδιακού μας προπονητή διαθέτει την πιο αποτελεσματική άμυνα στη φετινή Ευρωλίγκα και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση. Είναι ικανή να επιβιώσει σε παιχνίδια διαφορετικής φύσεως, κερδίζοντας κλειστά ματς χαμηλού ρυθμού και παραγωγικότητας ή shootouts σε up tempo-περιβάλλον. Έχει τη δυνατότητα να παράγει με υψηλούς δείκτες αποτελεσματικότητας τόσο στο σετ παιχνίδι όσο και στο transition. Διαθέτει βάθος και χαρακτήρα. Παίχτες με προσωπικότητα και ταλέντο. Και κυρίως, έχει καταφέρει να οικοδομήσει ένα σύνολο, συμπληρώνοντας πολύ σωστά τις δεξιότητες μεταξύ τους.

Η Φενέρ ρολάρει από το ξεκίνημα της σεζόν. Ο Ουίλμπεκιν κουμπώνει άψογα με τον Καλάθη ο οποίος είναι πολύ αποτελεσματικός στον ρόλο του «μηχανοδηγού» (9.1 πόντοι με 55% στα τρίποντα, 4.7 ριμπάουντ και 5.9 τελικές πάσες), ο Γκούντουριτς διαπρέπει ως εναλλακτικός δημιουργός και εκτελεστής, οι δυναμικοί και versatile forwards (Νάιτζελ Χέιζ-Ντισόουν Πιέρ) αποτελούν την «πανοπλία» και ο Τζόναθαν Μότλεϊ  οργιάζει στο κέντρο της ρακέτας, όντας κυρίαρχος με τον συνδυασμό δεξιοτήτων και δύναμης που τον διακρίνει.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τουρκική ομάδα μπορεί να βγάζει διαφορετικούς πρωταγωνιστές στο πάλκο κάθε φορά. Το βάθος αλλά και ο τρόπος λειτουργίας της, το επιτρέπουν. Στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις (Βαρκελώνη και εντός με Ερυθρό Αστέρα) όπου ο Ουίλμπεκιν ήταν άσφαιρος (0/9 τρίποντα) , ο αρχηγός Melih Mahmutoglu βγήκε μπροστά μετρώντας 15.5 πόντους με 8/14 τρίποντα σε 14.0 μόλις λεπτά, αναλαμβάνοντας να αντικαταστήσει τον Αμερικανό ως εκτελεστής στις Off screen-δράσεις της επίθεσης του Δημήτρη Ιτούδη. Ο Mahmutoglu είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η ελληνική άμυνα θα πρέπει να προσέξει πολύ απέναντι του.

 Πώς μπορεί να χτυπήσει ο Παναθηναϊκός αυτή τη Φενέρ;

Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι δεν έχουν πολλές αδυναμίες στο παιχνίδι τους καθώς αποδίδουν σε πολύ υψηλά standards αυτήν την εποχή, στους περισσότερους τομείς. Όμως είναι ένα σύνολο καινούργιο, το οποίο χτίζει ακόμα τον χαρακτήρα του. Σε αυτό το χρονικό σημείο ρολάρει και μοιάζει πολύ δυνατό. Είναι δεδομένο ότι θα έρθουν όμως και οι άσχημες βραδιές. Πρόκειται για κανόνα, ειδικά όταν μιλάμε για τέτοια σύνολα που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα «μαζί».

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν μπορεί να ελπίζει ότι θα της δώσει μια τέτοια βραδιά. Έχει τους παίχτες και τον προπονητή με την απαιτούμενη εμπειρία για να το κάνει. Η Βαλένθια άλλωστε τα κατάφερε πριν λίγο καιρό, χάνοντας την νίκη στο καλάθι. Η Φενέρ παίζει πολύ καλό μπάσκετ σήμερα, όμως έχει τρωτά σημεία και οι πράσινοι μπορούν να χτυπήσουν σε αυτά.

Το δίδυμο Πονίτκα-Γκουντάιτις έχει τα στοιχεία για να πληγώσει την άμυνα των γηπεδούχων. Η Φενέρ συνολικά έχει μια εξαιρετική άμυνα, η οποία όμως θέλει ακόμα δουλειά στο transition, στην αναχαίτιση του Pick & Roll-χειριστή και στα Post ups. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να ακουμπήσει τη μπάλα στον Λιθουανό για να σκοράρει, να φθείρει τον αντίπαλο αλλά κυρίως για να ελέγξει τον ρυθμό, αποφεύγοντας δυσάρεστες καταστάσεις στο transition με τη μπάλα στα χέρια του «μάγου» του ανοιχτού γηπέδου, Nικ Καλάθη. Σημειώστε ότι το «τριφύλλι» έχει την καλύτερη άμυνα μισού γηπέδου στη διοργάνωση, όμως υστερεί πολύ στο transition όπου παρουσιάζει μια από τις χειρότερες επιδόσεις. Προσοχή λοιπόν στο αμυντικό transition.

Nick Calathes Συνολικές Ασίστ 6+ σε απόδοση 1.72 στη Stoiximan

Oι πράσινοι πλέον με την προσθήκη του Μπέικον έχουν το ταλέντο για να ανταγωνιστούν σε αυτό το επίπεδο. Οι Ουόλτερς και Πονίτκα μπορούν να πληγώσουν με τη μπάλα στα χέρια την άμυνα της Φενέρ και ο πρώην φόργουορντ της Μονακό πιθανόν θα είναι σε θέση να βρει καλές καταστάσεις στο transition. Ο κόουτς Ράντονιτς στοχεύει σε ένα ματς χαμηλού ρυθμού όπου ο έλεγχος του ριμπάουντ και τα λάθη θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Σε αυτή τη συνθήκη, τα «κιλά» και η δύναμη του Γκουντάιτις θα είναι σημαντικά εργαλεία για το ματσάρισμα του Μότλεϊ. Ο Αμερικανός της Φενέρ είναι ένας από τους πιο δυνατούς παίχτες της διοργάνωσης και παράλληλα ικανότατος ριμπάουντερ (3.1 επιθετικά ανά παιχνίδι).

Ο Παναθηναϊκός έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή στην Τουρκία. Η Φενέρμπαχτσε βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση όμως έχει αδύναμα σημεία τα οποία εάν διαβαστούν σωστά θα δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική ομάδα να παίξει το ματς στο «δικό της γήπεδο», δίνοντας μια κλειστή αναμέτρηση στους Τούρκους.  Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, είναι σημαντικό για τον κόουτς Ράντονιτς και τους αθλητές του σε μια περίοδο όπου θέλουν να κάνουν μικρά βήματα προς τα εμπρός, να το καταφέρουν.

Bet Builder με Πόντοι Over 147.5 και Πόντοι O/U Arturas Gudaitis Line 5.5 Οver  σε απόδοση 2.77 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr