αναθηναϊκός - Άρης game 2

Έχουμε “παιχνίδι”..;

Μπορεί ο Άρης του Δημήτρη Πρίφτη να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από μια αξιοπρεπή εμφάνιση στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που βρίσκεται σε ένα μεταβατικό -πριν τον μεγάλο στόχο των τελικών- στάδιο..;

Παναθηναϊκός-Άρης και Αργύρης Πεδουλάκης vs Δημήτρη Πρίφτη, πράξη δεύτερη μετά το 85-79 των πρασίνων στο ματς που άνοιξε τη σειρά τη περασμένη Τετάρτη το βράδυ. Μερικές χρήσιμες παρατηρήσεις..

Για τον Άρη, ειδικά στη συγκεκριμένη σειρά, η απουσία του Χάγκινς ήταν πολύ βαρύ πλήγμα. Σε επίπεδο τακτικής (και με βάση πάντα την ομάδα που υπάρχει απέναντι) εκτιμώ ότι θα ήταν προτιμότερο για τον Δημήτρη Πρίφτη να μην είχε στη διάθεση του το μεγάλο όπλο της ομάδας που ακούει στο όνομα Οκάρο Ουάιτ από το να παραταχθεί στην ημιτελική σειρά χωρίς τον Χάγκινς που διαθέτει συνολικά λιγότερη ποιότητα αλλά το κενό του είναι πιο δύσκολο να καλυφθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρώτο ματς..

Πολύ σωστά ο Αργύρης Πεδουλάκης κύκλωσε το ζωγραφιστό του αντιπάλου στην επίθεση του και προετοίμασε την ομάδα του ώστε να μπει για να τελειώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτελέσεων της εντός αυτού. Μου άρεσε όχι μόνο η πολύ ρεαλιστική (και αναμενόμενη) αυτή προσέγγιση των πρασίνων στο επιθετικό κομμάτι αλλά κυρίως η υπομονή την οποία επέδειξαν και η επιμονή να τελειώσαν φτάνωντας μέχρι το τέλος. Είναι πολύ σημαντικό να μένεις συγκεντρωμένος σε βάθος χρόνου στους στόχους σου στην επίθεση ειδικά όταν η άμυνα σου δε σε υποστηρίζει πάντα προσφέροντας τη σχετική σιγουριά.

Κλειδί σε όλη αυτή τη διαδικασία (και σημείο αναφοράς στην επιθετική προσέγγιση των πρασίνων) η ικανότητα του Ραντούλιτσα να πασάρει, η οποία ουσιαστικά “σκότωσε” την άμυνα του Άρη. Προσέξτε μια λεπτομέρεια που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τα συνεχή double teams που είχε ετοιμάσει ο Δημήτρης Πρίφτης στην άμυνα του, αναφορικά πάντα με την ικανότητα αυτή του Ραντούλιτσα. Έγραψα να πασάρει, όχι απλά να βγάλει τη μπάλα από επάνω του. Ο Παναθηναϊκός πάτησε στις βοήθειες της άμυνας του Άρη ώστε να βάλει τη μπάλα στη καρδιά της ρακέτας του αντιπάλου δουλελυοντας πολύ καλά Weak side cuts (Ουίλιαμς) ή κάθετα κοψίματα με τον Καλάθη. Ακόμα και σε close outs καταστάσεις πολλές φορές ο Παναθηναϊκός απέρριψε μακρινό ή midrange shot (αν και του δόθηκε) επιμένωντας σε έξτρα πάσα και ρήγμα ξανά μέχρι να βρεθεί η ιδανική κατάσταση για τελείωμα στο ζωγραφιστό εν απουσία του Χάγκινς. Ο Ουάιτ είναι μεν ένας καλός μπλοκέρ όμως δεν έχει τον κορμό και τα “κιλά” του Χάγκινς και στις περισσότερες περιπτώσεις τα αμυντικά rotations (στοχευμένα) δε τον έβρισκαν στο κέντρο της ρακέτας κατά τη τελική εκτέλεση.

-Ο Αργύρης Πεδουλάκης σε αυτό το μικρό διάστημα το οποίο έχει στη διάθεση του ώστε να αλλάξει κάποια πράγματα φαίνεται ότι “πιάνεται” από δύο παιδιά, αρκετά “λαοφιλή” στον κόσμο του Παναθηναϊκού γεγονός που δίνει στα χέρια του κόουτς ένα καλό προσωπικό χαρτί ώστε να πιστωθεί πράγματα, τα οποία είχαν μείνει πίσω μέχρι τώρα στο rotation. Το θέμα όμως είναι ότι με τον συγκεκριμένο προπονητή οι Χαραλαμπόλουλος και Παππάς πρέπει να κερδίσουν τα λεπτά τους μέσα από την άμυνα.. Οι Small lineups των πρασίνων εκτιμώ ότι τους δίνουν την ευκαιρία αυτή..

-Ο Άρης θα πρέπει να είναι πιο aggressive στο δεύτερο παιχνίδι της ημιτελικής σειράς εαν θέλει να έχει καλύτερη τύχη. Είναι μονόδρομος σε αυτή τη προσπάθεια το να κατεβάσει τον Παναθηναϊκό όσο το δυνατόν πιο χαμηλά στο σκορ. Ψηλά δύσκολα θα τον ακολουθήσει σε βαθμό που θα μπορέσει να τον απειλήσει πραγματικά.. Η τακτική των Double teams πρέπει αυτή τη φορά να βγάλει τη μπάλα από το “ζωγραφιστό” των κιτρίνων και όχι να αποτελέσει τη βάση στην εισαγωγή της. Αυτό σημαίνει απόλυτη συγκέντρωση και ετοιμότητα από την άμυνα να ελέγξει την ..πλάτη της. Ο Παναθηναϊκός σούταρε 8/23 τρίποντα στο πρώτο ματς και εκεί θα χτίσει και πάλι ο Δημήτρης Πρίφτης το αμυντικό του πλάνο..

Και για τις δύο ομάδες αυτή η σειρά είναι πραγματικά ένα πολύ καλό τεστ. Ο Παναθηναϊκός δουλεύει την εισαγωγή κάποιων καινούργιων πραγμάτων στο παιχνίδι του και ο Άρης τον χαρακτήρα του. Τακτικά η ομάδα της Θεσαλλονίκης μπορεί να συναγωνιστεί τον Παναθηναϊκό. Όταν όμως το παιχνίδι προχωράει πηγαίνοντας στη φθορά δεν είναι εύκολο να ακολουθήσει μια ομάδα με σαφώς πιο ποιοτική second unit και πλεονέκτημα στο φυσικό κομμάτι. Ο Άρης θα πρέπει να μείνει προσηλωμένος στις αμυντικές του αρχές (μοιράζοντας σωστά τα φάουλ του) και να ελπίζει ότι η ρουλέτα του τριπόντου θα τον ευνοήσει. Ο καθένας από εσάς πλέον μπορεί να δώσει έναν αριθμό στη ποσοστιαία επαλήθευση αυτής της πιθανότητας..