Εuroleague playoffs: Αντίδραση ή υποχώρηση;

Εντός έδρας αναμετρήσεις λοιπόν για τους Ισπανούς σήμερα στη τέταρτη αγωνιστική των playoffs της Ευρωλίγκας η οποία δυνητικά μπορεί να μας δώσει τη τελική τετράδα του F4 της Βιτόρια, μετά τη πρόκριση των Ρεάλ Μαδρίτης και Φενέρμπαχτσε. Πάμε μαζί να δούμε τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί ενόψει των σπουδαίων βραδινών ματς.

Οι ισπανικές ομάδες, Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια, βρίσκονται με τη πλάτη στον τοίχο μετά τις εντός έδρας ήττες από Αναντολού και ΤΣΣΚΑ αντίστοιχα. Μπορούν να βρουν τη δύναμη για να αντιδράσουν στα σημερινά καθοριστικά τέταρτα ματς;

Βιτόρια


Παιχνίδι μεγάλης αγωνιστικής έντασης το τρίτο στη Μπουέσα Αρίνα. Οι Βάσκοι μπήκαν έτοιμοι να πιέσουν και να επιβληθούν με την άμυνα τους στον αντίπαλο όμως η ΤΣΣΚΑ έκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της σεζόν όντας πεισμωμένη μετά το break που δέχθηκε στη Μόσχα. Ήταν μεγάλο τεστ αυτό για την «αρκούδα». Η ίδια η σειρά συνεχίζει να αποτελεί ένα κριτήριο αξιολόγησης για αυτήν. Ο Δημήτρης Ιτούδης στράφηκε στη παλαιά φρουρά (Χάινς, Βοροντσέβιτς, Κουρμπάνοφ, Ντε Κολό, όλοι στο αρχικό σχήμα) για να διαχειριστεί αυτή την οριακή κατάσταση και δεν απογοητεύτηκε. Ο Νάντο Ντε Κολό (28 πόντοι- 5 τελικές πάσες) ήταν ασταμάτητος και μίλησε σε όλα τα κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης παρά τη πολύ φυσική άμυνα των γηπεδούχων απέναντι του.

Η ΤΣΣΚΑ έλεγξε τα ριμπάουντ και κυρίως απάντησε με το ίδιο νόμισμα στο πολύ «φυσικό» παιχνίδι της Μπασκόνια. Kαθοριστικός παράγοντας στις μάχες της ρακέτας η αφύπνιση του Κάιλ Χάινς που θύμισε τον «τοίχο» που γνωρίζαμε από παλιά.

Οι Βάσκοι έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία και μαζί το πλεονέκτημα έδρας που είχαν κερδίσει στη Μόσχα. Δυστυχώς για αυτούς, παρά τη σπουδαία θέληση τους σούταραν πολύ άσχημα και αυτό λειτούργησε ανασταλτικά απέναντι σε μια άμυνα που ήταν πολύ επιθετική στις μπάλες που εισήγαγαν οι γηπεδούχοι στο χαμηλό ποστ. Ο Πουαριέ (19 πόντοι-15 ριμπάουντ) ήταν πολύ μόνος παρότι ουσιαστικά η ΤΣΣΚΑ δεν έχει παίχτη ο οποίος μπορεί να τον ματσάρει στη σειρά. Στον Περάσοβιτς στοίχισε η πολύ κακή επιθετικά βραδιά των περιφερειακών του και το γεγονός ότι ο ίδιος ξέχασε τον Τζάνινγκ στον πάγκο σε ένα σημείο που χρειαζόταν απελπιστικά ένα σουτ (και ο Αμερικανός έμοιαζε ως ο μόνος που μπορεί να το πετύχει).
Η ΤΣΣΚΑ πήρε πάλι το πλεονέκτημα έδρας αλλά και το ψυχολογικό αβαντάζ στη σειρά. Έχει δύο ευκαιρίες να τελειώσει τη πρόκριση και σήμερα είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσει να βάλει πίεση με μερικά μεγάλα σουτ στους εύθραυστους ψυχολογικά Βάσκους. Το «χοντρό» παιχνίδι θα παιχτεί και πάλι στην άμυνα των Ρώσων στο ζωγραφιστό με το περιφερειακό σουτ της Μπασκόνια (είναι αδύναμη σε αυτό το κομμάτι) να αποτελεί σημαντικό ρυθμιστικό παράγοντα.

Βαρκελώνη


Η Αναντολού έκανε μεγάλο θόρυβο περνώντας «επάνω» από τη Μπαρτσελόνα στο κομβικό τρίτο ματς της σειράς. Η διαφορά των 34 πόντων (68-102) ήταν ένα εκκωφαντικό χαστούκι για τη Μπαρτσελόνα η οποία είχε κάνει ένα μεγάλο break λίγες ημέρες πριν στη Πόλη.
Η ομάδα του Αταμάν απέδειξε την υπεροχή του παιχνιδιού της απέναντι στο αντίστοιχο της Μπαρτσελόνα. Είναι κάτι το οποίο έχει φανεί καθαρά στη κανονική περίοδο άλλωστε. Οι Καταλανοί δυσκολεύονται να ματσάρουν με ένα σύνολο εξίσου ικανό να επιτεθεί και να αμυνθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η δική τους επίθεση είναι στείρα και σε αρκετές περιπτώσεις μονοδιάστατατη. Ο Σέιν Λάρκιν έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη της φημισμένης φετινής Καταλανικής άμυνας.

Μετά τους 37 πόντους στο παιχνίδι της κανονικής περιόδου, ο Αμερικανός γκαρντ πρόσθεσε άλλους 30 με 11/12 σουτ στο τρίτο ματς δείχνοντας να μην έχει αντίπαλο στο παρκέ. Στα τρία ματς της σειράς μέχρι τώρα, ο Λάρκιν «μετράει» 20.0 πόντους με 71.4% στα δίποντα και 52.4% στα τρίποντα. Φυσικά εκτός αυτού, η επίθεση της Αναντολού λειτουργεί συνολικά πολύ καλά. Οι 25 τελικές πάσες για μόλις 7 λάθη είναι τρομερό νούμερο σε παιχνίδι τέτοιας κρισιμότητας. Οι Micic-Simon λειτούργησαν ως κομπιούτερ με τον Σέρβο γκαρντ να κάνει τη διαφορά και πάλι για την τουρκική ομάδα όποτε χρειάστηκε.
Η Μπαρτσελόνα πλέον είναι με τη πλάτη στον τοίχο. Πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια της και να βγάλει αθλητικό εγωισμό ρίχνοντας, με όσες δυνάμεις της έχουν μείνει, τη καλύτερη δυνατή «γροθιά» στον αντίπαλο. Θα χρειαστεί σίγουρα καλύτερο παιχνίδι από τα γκαρντ της (Ερτέλ-Πάνγκος) και τον Σίνγκλετον ώστε να είναι ανταγωνιστική. Θα «ακουμπήσει» και πάλι στην άμυνα της και τη δυνατότητα που τους δίνει αυτή (ειδικά με τη ταυτόχρονη παρουσία των Χάνγκα-Σίνγκλετον) να παράγει έξτρα πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Για τους Καταλανούς είναι (και) ζήτημα υπερηφάνειας το τέταρτο ματς. Η Αναντολού τους ντρόπιασε μπροστά στο κοινό τους, στη πιο λαμπερή σκηνή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αυτή των playoffs της Ευρωλίγκας. Οφείλουν να απαντήσουν. Μπορούν όμως να αναχαιτίσουν τη δράση των γκαρντ του Αταμάν και δη του διδύμου Larkin-Micic; Δεν θα είναι εύκολο. Οι Τούρκοι έχουν το ψυχολογικό πλεονέκτημα και θα μπορέσουν να παίξουν με λιγότερη πίεση ένα ενδεχόμενο κλειστό ματς.
Οι απαντήσεις σήμερα το βράδυ…