Η Ευρωλίγκα, όπως και όλες σχεδόν οι αθλητικές διοργανώσεις της Ευρώπης, βάζει προσωρινά λουκέτο μιας και οι συνθήκες το απαιτούν. Αλήθεια, ποιοί αθλητές παίρνουν το χρίσμα για να απαρτίσουν την καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης μέχρι τώρα;
Ήταν η πιο λογική απόφαση. Το μπάσκετ είναι ένα σημαντικό, δευτερεύον πράγμα στη ζωή άλλωστε και η ασφάλεια όλων προέχει. Η σεζόν που διανύσαμε ήταν συναρπαστική αλλά πλέον, με την παρούσα συνθήκη εκεί έξω, το να έχουμε βάσιμες προσδοκίες για τη συνέχεια της ισούται -τουλάχιστον σήμερα- με ρομαντισμό. Ποιά είναι όμως καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης εάν η 28η αγωνιστική που παρακολουθήσαμε ήταν και η τελευταία για φέτος;
Πάμε να τη δούμε…
Νικ Καλάθης (1.96-PG-1989)
Στατιστικά: 13.3 πόντοι, 4.9 ριμπάουντ, 9.1 τελικές πάσες, 1.1 κλεψίματα, δείκτης ασσίστ/λαθών 2.75, αξιολόγηση 17.8
Το ματς: Στη Μόσχα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ και τον φίλο του Μάικ Τζέιμς τινάζει τα κοντέρ στον αέρα γράφοντας 22 πόντου;-18 ασσίστ, 41 αξιολόγηση και μια σειρά από clutch plays που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό σε ένα μεγάλο διπλό.
Έκανε μια “ρομποτική” σεζόν παραδίδοντας μαθήματα playmaking στο μεγαλύτερο μέρος της όταν και οδηγούσε με ακρίβεια μια από τις πιο γρήγορες και αποτελεσματικές επιθέσεις της διοργάνωσης. Το Double-Double βρισκόταν στην ημερησία διάταξη με ευκολία που έχουμε χρόνια να δούμε από άλλον (και δη περιφερειακό) παίχτη στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Πολύ υψηλό επίπεδο απόδοσης και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Καλάθης ήταν ο μηχανοδηγός της πράσινης παραγωγικής διαδικασίας αλλά και ο κρυπτονίτης της δεδομένου του ότι η αποτελεσματικότητα της έπεσε όταν αυτός άρχιζε, δικαιολογημένα, να κουράζεται.
Σέιν Λάρκιν (1.83-G-1992)
Στατιστικά: 22.2 πόντοι με 50.9% στο τρίποντο (σε 6.9 προσπάθειες) και 90.3% από τη γραμμή των προσωπικών, 3.1 ριμπάουντ, 4.1 ασσίστ, 1.3 κλεψίματα, αξιολόγηση 25.8
Το ματς: Απέναντι στη Μπάγερν “έγραψε” ρεκόρ που κανείς δεν γνωρίζει πότε θα σπάσουν, σκοράροντας 49 πόντους με 10/12 τρίποντα, 5/7 δίποντα, 9/10 βολές συν 5 τελικές πάσες. Εξωγήινος…
Ο MVP. Ο Λάρκιν έκανε φέτος πράγματα που δεν έχουν ξανασυμβεί στο θεσμό. Με φορά από το εκπληκτικό περυσινό δεύτερο μισό της σεζόν (θυμηθείτε ότι στους πρώτους μήνες του στην Αναντολού ακουμπούσε τη ταμπέλα της χειρότερης κίνησης του καλοκαιριού, συναντώντας μεγάλη δυσκολία στο να βρει ρυθμό) ο Αμερικανός έχει σαρώσει τον ανταγωνισμό. Η Ευρώπη είχε καιρό να δει έναν παίχτη να βάζει τέτοια πίεση στις άμυνες, απειλώντας με το εκπληκτικό μετά από ντρίμπλα σουτ ή το πολύ δυνατό πρώτο βήμα του. Ακόμα και όταν το ρόστερ των Τούρκων λαβώθηκε από τραυματισμούς, ο Λάρκιν ήταν εκεί οδηγώντας την Αναντολού με ασφάλεια σε μια πρωτόγνωρη επίδειξη υπεροχής.
Βασίλιε Μίσιτς (1.96-G-1994)
Στατιστικά: 14.5 πόντοι με 39.6% στο τρίποντο και 96.4% στις προσωπικές, 2.5 ριμπάουντ, 5.8 τελικές πάσες, 1.3 κλεψίματα, αξιολόγηση 16.0
Το ματς: Παρά τις δύο επικές παραστάσεις που έδωσε απέναντι στην Άλμπα φέτος , νομίζω το ματς που θα θυμόμαστε περισσότερο είναι αυτό του ΣΕΦ. Ο Αταμάν τον έχει βγάλει στο σφυρί πριν μερικές ημέρες για την απόδοση του απέναντι στον Παναθηναϊκό και ο Σέρβος απαντάει με 27 πόντους , 5/6 τρίποντα και 5 τελικές εναντίον του Ολυμπιακού.
Η θέση του Μίσιτς βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η φετινή σεζόν πιστοποίησε αυτή την άποψη. Ο Σέρβος γκαρντ ίσως είναι ο πιο ολοκληρωμένος περιφερειακός που αγωνίζεται αυτή τη στιγμή στο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο με την έννοια ότι το παιχνίδι του χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλά standards σε τομείς όπως η δημιουργία, η εκτέλεση και η άμυνα.
Νίκολα Μίροτιτς (2.08-F-1991)
Στατιστικά: 19.0 πόντοι με 61% στα δίποντα, 6.9 ριμπάουντ, 1.6 τελικές πάσες, 1.1 κλέψιμο, αξιολόγηση 22.5
Το ματς: 25 πόντοι, 14 ριμπάουντ με 9/14 σουτ και 3 τελικές στις 22 Νοέμβρη και η Μπαρτσελόνα περνάει επάνω από την Μακάμπι. Επίσης τέλη Φλεβάρη πετυχαίνει στην εκπνοή ένα εκπληκτικό νικητήριο καλάθι στη Μόσχα απέναντι στην άμυνα της ΤΣΣΚΑ η οποία δεν είχε αντίδοτο όλο το βράδυ για αυτόν (23 πόντοι, 7/11 σουτ-8 ριμπάουντ).
Στον γαλαξία αστέρων της Μπαρτσελόνα, ο Μίροτιτς ήταν αυτός που ξεχώρισε λάμποντας εκτυφλωτικά. Ουσιαστικά ήταν αυτός που έκανε ένα σύνολο με τρομερό star quality αλλά και εγγενείς αδυναμίες, απόρροια και της αγωνιστικής κατεύθυνσης που επιλέχθηκε στο επιθετικό κομμάτι, να ανέβει και να σταθεροποιηθεί στις κορυφαίες θέσεις της διοργάνωσης. Στον Μίροτιτς απεικονίστηκε πολύ πειστικά η υπεροχή ενός καλού εκτελεστικά παίχτη του ΝΒΑ στην Ευρώπη. Φυσικά βοηθήθηκε πολύ από τον υπόβαθρο που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη εμπειρία του με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εξαιρετικός.
Τόρνικε Σενγκέλια (2.06-F-1991)
Στατιστικά: 15.9 πόντοι με 58.6% στα δίποντα, 39.1% στα τρίποντα, 5.6 ριμπάουντ, 2.9 τελικές πάσες, 1.0 κλέψιμο, αξιολόγηση 18.5
Το ματς: Παλεύει μόνος του απέναντι στη Μακάμπι (σε ένα ματς όπου οι Ισραηλινοί έκαναν περίπατο στη Βιτόρια) θέλοντας να διατηρήσει ψηλά την υπερηφάνεια των Βάσκων, τελειώνοντας την αναμέτρηση του πρώτου γύρου με 31 πόντους, 6/9 τρίποντα και 8 ριμπάουντ. Γράφει 24 πόντους-7 ριμπάουντ και 5 ασσίστ στο τελευταίο ματς απέναντι στην Άλμπα δίνοντας το φιλί της ζωής στους Βάσκους με μια εντυπωσιακή τάπα στην εκπνοή.
Ο Σενγκέλια ήταν άτυχος διότι στη χρονιά που έπιασε το δικό του πικ, η ομάδα του δεν είχε την ποιότητα να ακολουθήσει. Ταύρος στο χαμηλό ποστ, καλλιέργησε τα τελευταία χρόνια δημιουργικές αρετές ενώ φέτος ήταν αρκετά αποτελεσματικός σε έναν τομέα που υστερούσε διαχρονικά, την περιφερειακή εκτέλεση. Ασυναγώνιστος με τη μπάλα στο παρκέ και σε επίπεδο προσωπικής φάσης, καλοπροπονημένος όσο λίγοι και με σωστή νοοτροπία, υπήρξε ο βασικός λόγος για τον οποίον οι Βάσκοι έμειναν μέχρι σήμερα ζωντανοί στη μάχη για την οχτάδα.