Ιστορίες ανθρώπινης δύναμης: Πρώτα πατέρας, ύστερα ηγέτης

Ήταν Τρίτη πρωί και σε ένα μικρό δωμάτιο του Memorial Sloan Kettering Cancer Center, ο Ντέρικ Φίσερ έπρεπε μέσα σε τριάντα λεπτά να πάρει τη σημαντικότερη απόφαση της ζωής του.

Ο τότε πόιντ γκαρντ των Γιούτα Τζαζ βρισκόταν σε μια γωνιά του αντικαρκινικού νοσοκομείου του Μανχάταν μαζί με τους Dr.Gobin και Dr.Abramson. Το επόμενο βράδυ εκείνου του Μάη, οι Τζαζ φιλοξενούσαν τους Ουόριορς, στο δεύτερο ματς των ημιτελικών της Δυτικής περιφέρειας για τα playoffs του 2007. Όμως εκείνη τη στιγμή αυτό δεν βρισκόταν καν στο μυαλό του Φίσερ. Συζητούσε με τους δύο γιατρούς τις πιθανές επιλογές της μόλις δέκα μηνών κόρης του, Tatum, η οποία είχε διαγνωσθεί με όγκο στον αμφιβληστροειδή μερικές ημέρες πριν στο Σολτ Λέηκ.

Οι γιατροί ενημέρωσαν τον Φίσερ ότι η αφαίρεση του ματιού ουσιαστικά αποτελεί μονόδρομο σε αυτές τις περιπτώσεις ώστε να αποφευχθεί πιθανή μετάσταση στο άλλο μάτι και μετέπειτα σε οποιοδήποτε άλλο όργανο της μικρής. Ο γκαρντ των Τζαζ ήταν αμίλητος και πολύ σκεπτικός για μερικά λεπτά. Μέχρι που σήκωσε το κεφάλι του και ρώτησε:

“Υπάρχει περίπτωση ενδοαρτηριακής θεραπείας;”

Οι γιατροί σοκαρίστηκαν. Ήταν φανερό ότι ο Φίσερ είχε ψάξει σε βάθος όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Η ερώτηση του αφορούσε μια πειραματική θεραπεία την οποία οι δύο γιατροί είχαν εφαρμόσει σε ελάχιστα άτομα και ουσιαστικά ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό. Είχαν μάλιστα την πρόθεση να την παρουσιάσουν σε ένα επιστημονικό συνέδριο λίγο καιρό μετά, στην Ευρώπη.

“Είσαι σίγουρος για αυτό;” αποκρίθηκε ο Abramson. “Βρισκόμαστε ακόμα σε πειραματικό στάδιο”. Οι πιθανότητες επιτυχίας δεν ήταν πολύ μεγάλες, σε βαθμό που να εξασφάλιζαν ένα καλό αποτέλεσμα. Όμως αυτός ήταν ο μόνος δρόμος που πρόσφερε στην οικογένεια την ελπίδα να μπορέσει το παιδί να θεραπευτεί χωρίς να χάσει το μάτι του. Ο Φίσερ έγνεψε καταφατικά.

Οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι μπορούν να μεταθέσουν το ξεκίνημα της θεραπείας για λίγες ημέρες , ώστε ο αθλητής να μπορέσει με κάποιο τρόπο να αγωνιστεί στη σειρά των playoffs όμως αυτός ήταν κάθετος. “Δεν έχει καμία σημασία. Ξεκινάμε άμεσα”.

Το επόμενο απόγευμα ο Dr. Gobin προχωράει με γρήγορα βήματα στον διάδρομο. Το ύφος του είναι χαρούμενο, θέλοντας να μειώσει ίσως την αγωνία του πατέρα μέχρι τη στιχομυθία που θα ακολουθούσε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα. Όλα είχαν εξελιχθεί περίφημα. Η Tatum φαινόταν να ανταποκρίνεται άψογα στην πειραματική θεραπεία. Μπορούσε μάλιστα να βγει άμεσα από το νοσοκομείο, ταξιδεύοντας μαζί με τους γονείς της πίσω στο Σολτ Λέηκ. Λίγη ώρα μετά, οι οικογένεια βρισκόταν στο ιδιωτικό τζετ των Τζαζ επιστρέφοντας στη Γιούτα.

Η αστυνομία του Σολτ Λέηκ περίμενε τον Φίσερ στο αεροδρόμιο, ανοίγοντας τον δρόμο με τη συνοδεία της μέχρι το κατάμεστο γήπεδο. Η αναμέτρηση βρισκόταν στο τέλος της τρίτης περιόδου. Ο βετρεράνος γκαρντ βγαίνει στην αρένα τρέχοντας από τα αποδυτήρια. Ακολουθεί πανδαιμόνιο. Οι οπαδοί της Γιούτα του προσφέρουν ένα συγκλονιστικό standing ovation. Ο Τζέρι Σλόαν, βλέποντας τον σταρ-PG του, Ντέρικ Ουίλιαμς να έχει φορτωθεί με τέταρτο φάουλ, πετάει τον Φίσερ στο παρκέ άμεσα. Ο Μπαρόν Ντέηβις, σταρ των Ουόριορς, ήταν σε σπουδαία βραδιά και κάποιος έπρεπε να του δώσει μερικά stops.

Η συνδρομή του Φίσερ ήταν καταλυτική. Βγάζει μερικά clutch plays στα μετόπισθεν και πετυχαίνει το μεγάλο τρίποντο στην παράταση με το οποίο η Γιούτα κάνει το 2-0 στη σειρά απέναντι στην πρώην ομάδα του. Οι ηττημένοι, μέχρι πριν κάποιους μήνες συμπαίχτες του, τον αποθεώνουν. Στο γήπεδο τα ντεσιμπέλ χτυπούν κόκκινο.

Μερικούς μήνες μετά, ο Φίσερ θα ζητήσει να αφήσει το Σολτ Λέηκ για το L.A αποφασίζοντας ότι εκεί είναι το ιδανικό περιβάλλον ώστε να υποστηριχθεί ιατρικά η κόρη του. Η επιστροφή του στους Lakers είναι γεγονός. Οι φίλοι των Τζαζ δεν τον συγχώρεσαν για αυτό, ξεχνώντας ίσως τι είχε προσφέρει στον οργανισμό λίγο καιρό πριν. Στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων στη Γιούτα θα τον γιουχάρουν. Αυτός δε θα αντιδράσει καθόλου. Θυμάται. Ξέρει ότι έπραξε αυτό που έπρεπε πρωτίστως ως πατέρας. Η μικρή Tatum είχε αναρρώσει. Και αυτό, είχε τη μεγαλύτερη σημασία από όλα…

Πηγές: Youtube, New York Times