Euroleague Madness is on!

Η πρώτη εβδομάδα διπλών παιχνιδιών αποτελεί το Oktoberfest της φετινής Ευρωλίγκας. Ετοιμαστείτε για τη μπασκετική νιρβάνα στην οποία θα βυθιστούμε τις τέσσερις επόμενες ημέρες.

«Αγάπη μου, θα σε δω το Σάββατο..» Αυτή είναι η πιο σωστή/τίμια τοποθέτηση απέναντι στους/στις συντρόφους όλων εσάς που περιμένετε με ανυπομονησία τη πρώτη εβδομάδα διπλών αναμετρήσεων της σεζόν για την Ευρωλίγκα. Καμία παραχώρηση, μόνο μπάσκετ και «βύθισμα» στις εικόνες και τις συγκινήσεις που θα μας προσφέρει το πρώτο overdose της χρονιάς.

Τι περιέχει το πιάτο του πρώτου διημέρου;

-To τουρκικό ντέρμπι μεταξύ Φενέρ και Αναντολού. Πριν μερικές ημέρες για την TBL, η ομάδα του Περάσοβιτς με κορυφαίο τον Μακόλουμ υποχρέωσε τους πρωταθλητές σε ήττα και η άτυπη ρεβάνς αναμένεται με ενδιαφέρον.

-Τη μάχη της Ιβηρικής. Θα μπορέσει η Μπασκόνια να κάνει «σεφτέ» στη διοργάνωση παίζοντας αυτή τη φορά εντός έδρας απέναντι στη Βαλένθια; Ποια θα είναι η έκβαση της μονομαχίας των καυτών πιστολιών Beaubois-Green;

-Την Αρμάνι Μιλάνο του 120.9 Offensive Rating (No1) να ταξιδεύει στη Μαδρίτη για να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ του 119.9 Offensive Rating (επίδοση ανά 100 κατοχές) και των Λούκα Ντόνσιτς-Τζέησι Κάρολ (ήταν εκπληκτικός στο τελευταίο ματς της ACB).

-Toν Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, μετά την έντονη πίεση που δέχθηκε το καλοκαίρι για να αναλάβει τις τύχες της Μπαρτσελόνα, να ταξιδεύει στη Βαρκελώνη.

-Τη μονομαχία Πλάθα-Τρινκιέρι στην Ανδαλουσία.

-Τον Τσαρλς Τζένκινς να υποδέχεται στη Μόσχα τη παλιά του αγάπη από το Βελιγράδι.

Και φυσικά, τις ελληνικές ομάδες.

 

Στο Τελ Αβίβ ο Ολυμπιακός

 

Σπουδαίο τεστ και για τις δύο ομάδες. Αυτό είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό προσπαθώντας να φτιάξω πρόωρα εικόνες από την αναμέτρηση. Χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη, χτυπημένος από διάφορα προβλήματα αλλά ποτέ νικημένος, ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στο Ισραήλ με βασικό στόχο να αναχαιτίσει τη κυκλοφορία τις μπάλες και να χαλάσεις τις αποστάσεις και το μυαλό της Μακάμπι. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου κεφαλαιοποιεί τη συνοχή και τους αμυντικούς αυτοματισμούς που έχει αναπτύξει τόσα χρόνια, στο πρώτο μισό της σεζόν. Σε αυτά τα στοιχεία στηρίχτηκε στις δύο πρώτες αγωνιστικές για ρίξει διαδοχικά στο καναβάτσο τις δύο ισπανικές ομάδες , Μπασκόνια και Ουνικάχα, που ήρθαν με φιλοδοξίες διπλού στη χώρα μας.

Ο μυστικισμός που κρύβει το πρώτο εκτός έδρας ματς και κυρίως η έδρα της Μακάμπι στρώνουν το ιδανικό χαλί για ένα ντέρμπι από τα παλιά. Όπως υπογραμμίσουμε από το καλοκαίρι στο Hoopfellas, ο Νέβεν Σπάχια προχώρησε σε βαθιά τομή στο ρόστερ της Μακάμπι. Έχτισε ένα τελείως καινούργιο σύνολο, αποδεσμεύοντας τους βετεράνους γηγενείς, με νέα/φρέσκα πρόσωπα και κυρίως με στόχο να στρίψει το τιμόνι σε μια διαφορετική αγωνιστική κατεύθυνση. Ξεχάστε το USA Basketball που χαρακτήριζε διαχρονικά τη Μακάμπι.. Οι επιρροές της συνεργασίας με τους Χοκς και το ευρωπαϊκών αρχών στυλ μπάσκετ του Μάικ Μπούντενχολζερ φέρνουν έναν καινούργιο, δροσερό άνεςμο αλλαγής στο παραθαλάσσιο Τελ Αβίβ.. Η φετινή Μακάμπι παίζει ένα μοντέρνο μπάσκετ που θυμίζει περισσότερο τη περυσινή Brose Baskets, με ταχύτητα στην επίθεση και επιμονή στο λεπτομερειακό spacing. Παίζει με το μέγεθος, δε φοβάται να χαμηλώσει αρκεί να κερδίσει σε ταχύτητα ανάπτυξης και εκτέλεσης, είναι δημιουργική και efficient μέσα από συνεργασίες και όχι αποκλειστικά προσωπική φάση. Και αν η επίθεση της είναι ακόμα υπό κατασκευή (λογικό), η άμυνα της παρουσίασε αρκετά καλά δείγματα στα δύο πρώτα ματς της σεζόν. Συνολικά ο Σπάχια αρέσκεται να παίζει μα χαμηλά σχήματα (δύο εκ των Ντι Μπαρολομέο-Τζάκσον-Κόουλ στο backcourt, κατεβάζει τον βασικό του SG, Μάικλ Ρολ, στο «3») ενώ η παρουσία ενός φόργουορντ που καλύπτει εξίσου καλά τις δύο θέσεις ως μπαλαντέρ (Ντισόουν Τόμας) τον βοηθάει να προσαρμόζεται στα ζητούμενα του «μεγέθους» και «ταχύτητας» κάθε φορά.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει ένα πολύ καλό αμυντικά παιχνίδι, περιορίζοντας τη δράση των περιφερειακών παιχτών του αντιπάλου με στόχο να μη τους αφήσει να κινηθούν ελεύθερα, παντού στο παρκέ με τη μπάλα. Πιέρ Τζάκσον και Νόρις Κόουλ ήταν εκπληκτικοί στη πρώτη και δεύτερη αντίστοιχα αγωνιστική της διοργάνωσης.

Ο Ολυμπιακός υποχρεούται να πιέσει τη Μακάμπι χαλώντας τον δείκτη Ασσίστ/Λαθών της, ο οποίος μέχρι τώρα βρίσκεται στο εξαιρετικό 1.7 (34/20). Οι ερυθρόλευκοι έχουν αυτή την ικανότητα όπως φάνηκε και στα δύο πρώτα μας απέναντι στις ομάδες της ACB. Χρειάζεται επίσης πολύ προσοχή στις Pick & Roll δράσεις της Μακάμπι με τον Τάιους, κομμάτι στο οποίο οι ερυθρόλευκοι έδειξαν ότι χρειάζονται δουλειά. O Μπράιαν Ρόμπερτς και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ μπορούν να αποτελέσουν τα κλειδιά στην επίθεση της ελληνικής ομάδας (δυνατό τεστ για τις παραγωγικές δυνατότητες της η άμυνα και η έδρα της Μακάμπι) ενώ είναι θετικό ότι υπάρχει μια βαθιά γραμμή φόργουορντ η οποία μπορεί να αμυνθεί πάνω στον φορμαρισμένο Ντισόουν Τόμας. Πάμε για σπουδαία μάχη. Όποια ομάδα επιβιώσει φτάνει στο 3-0.

 

Απέναντι στη παράδοση και τη «ζαλισμένη» ΤΣΣΚΑ ο Παναθηναϊκός

Η Μόσχα δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα φιλόξενος τόπος για τον Παναθηναϊκό. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως το timing της φετινής πρώτης αναμέτρησης με τη ΤΣΣΚΑ δεν είναι άσχημο. Η «αρκούδα» βρίσκεται σε καθαρά μεταβατική περίοδο όσο αφορά το αγωνιστικό της προφίλ και κυρίως το μοίρασμα της τράπουλας από τη στιγμή που ο Δημήτρης Ιτούδης έφερε στη Μόσχα καινούργια πρόσωπα σε βασικούς ρόλους.

Πλέον, τόσο η ΤΣΣΚΑ όσο και οι αντίπαλοι της (στη προκειμένη περίπτωση ο Παναθηναϊκός) γνωρίζουν ότι η μεταβλητή αυτή δεν υπάρχει πλέον στην εξίσωση.

 

 

Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ βρίσκεται μερικούς μόλις μήνες στη Μόσχα και είναι πολύ φυσικό να μη μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα σε επίπεδο ηγετικών προσόντων τον Μίλος Τεόντοσιτς ο οποίος κατεύθυνε τη μπάλα στην επίθεση της ΤΣΣΚΑ ακόμα και με σβηστά φώτα εντός του γηπέδου.. Η προσπάθεια του Δημήτρη Ιτούδη να πάει το πείραμα που ξεκίνησε με τον ερχομό του στο κλαμπ (αφήνοντας πίσω το αναχρονιστικό Big των σχημάτων της ΤΣΣΚΑ και επενδύοντας στη ταχύτητα) ένα βήμα παραπέρα, περνάει αυτό το «άβολο», άσχημο στάδιο της αρχικής κατασκευής. Τίποτα δε δουλεύει ακόμα σωστά. Οι Ρώσοι έχουν αμυντικά θέματα να λύσουν και αυτό επηρεάζει σοβαρά τη συμπεριφορά τους στην επίθεση. Χτίστηκαν για να είναι η πιο δυνατή ομάδα σε επίπεδο προσωπικής φάσης στη διοργάνωση όμως ακόμα δε μπορούν να εργαστούν «μαζί» εντός του παιχνιδιού ώστε να δημιουργήσουν το κατάλληλο πλαίσιο για τους σολίστ τους. Χρειάζονται χρόνο. Ακόμα δε συνεργάζονται σωστά και δεν λειτουργούν έξυπνα ως ενιαία μονάδα. Είναι ευάλωτοι.. Όμως θα βελτιωθούν σύντομα, αυτό είναι δεδομένο όπως και η ποιότητα των παιχτών και του staff τους.

Να λοιπόν η ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι απογοήτευσαν στη πρεμιέρα τους στη Βαρκελώνη και δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για μια ανάλογη εμφάνιση και εύκολη ήττα/παράδοση στο δεύτερο εκτός έδρας ματς της σεζόν. Το πρόβλημα με τον αχίλλειο του Γκιστ ήρθε τη πιο ακατάλληλη στιγμή δεδομένου ότι με τους Χάινς και Χάντερ στο «5», η άμυνα στα ball screens που στήνουν οι Ρώσοι, απαιτεί συγκεκριμένο φυσικό/αθλητικό πακέτο. Είναι βασικό για το «τριφύλλι» να ελέγξει τον ρυθμό με προαπαιτούμενο για να φτάσει εκεί τη δυναμική παρουσία στη μάχη του ριμπάουντ. Θα είναι ένα σπουδαίο τεστ για τα νέα πρόσωπα του ρόστερ των πρασίνων με τον Παναθηναϊκό να στοχεύει σε μπάσκετ λίγων λαθών και ελεγχόμενου αριθμού κατοχών. Σε αυτή τη φάση της περιόδου, έχει μεγαλύτερη σημασία η αντίδραση που θα δείξει η ελληνική ομάδα, σε ένα τέτοιο περιβάλλον και απέναντι σε έναν αντίπαλο που θα τα δώσει όλα για να αποδώσει καλό μπάσκετ, ακόμα ίσως και από το ίδιο το αποτέλεσμα. Μη ξεχνάμε ότι δύο ημέρες αργότερα και μετά το ντέρμπι της Μόσχας, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τη Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς. Είναι λοιπόν υπέρ του δέοντος σημαντικός ο τρόπος που θα χειριστούν οι πράσινοι τον εαυτό τους σε αυτή την πρώτη εβδομάδα διπλών παιχνιδιών της φετινής σεζόν..