euroleague-stoiximanblog

Ερυθρός Αστέρας-Παναθηναϊκός: Ο πιο σκληρός θα επιβιώσει

Με τον Ντέγιαν Ράντονιτς στο τιμόνι και ερχόμενος από ένα εφιαλτικό βράδυ απέναντι στην Ιγκοκέα, ο Ερυθρός Αστέρας υποδέχεται τον Παναθηναϊκό του Γιώργου Βόβορα και του «καυτού» Νεμάνια Νέντοβιτς, σε μια αναμέτρηση σωματικής και πνευματικής αντοχής.

Ήταν μια περιπετειώδης εβδομάδα για τους Σέρβους αυτή που αφήσαμε πίσω. Ο Σάσα Ομπράντοβιτς αποτέλεσε παρελθόν  και μαζί του αποδεσμεύθηκε ο Εμμάνουελ Τέρι. Ο Ντέγια Ράντονιτς επέστρεψε στο Βελιγράδι για να συγκροτήσει ξανά ένα σύνολο σαν κι αυτά που μας είχε παρουσιάσει στο πρόσφατο παρελθόν τρέχοντας το πρότζεκτ του Ερυθρού Αστέρα. Χωρίς τον Τζόρνταν Λόιντ, οι Σέρβοι διασύρθηκαν από την Ιγκοκέα σε ένα ματς που βρέθηκαν πίσω ακόμα και με 33 πόντους. Πλέον στην πρωτεύουσα της Σερβίας έρχεται ο Παναθηναϊκός. Αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα εβδομάδα για είσαι οπαδός του Ερυθρού Αστέρα…

Οι Σέρβοι μετρούν ρεκόρ 5-11 στην Ευρωλίγκα (έχουν έναν αγώνα περισσότερο από το «τριφύλλι») και θέλουν να κάνουν μια καινούργια αρχή. Ταλαιπωρήθηκαν αρκετά με διάφορα προβλήματα τραυματισμών, πρόσθεσαν παίχτες (Colom και πλέον Nnoko) και ποντάρουν στην αύρα και την εμπειρία του Ντέγιαν Ράντονιτς ώστε να αλλάξουν την κατάσταση, ξεκινώντας από το αμυντικό κομμάτι. Ο κόουτς ξέρει καλά να κατασκευάζει δυνατά αμυντικά σύνολα που παίζουν σωστά στο μισό γήπεδο, εστιάζοντας στη συνεργασία και σημαδεύοντας το low post.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μια περίοδο όπου ψάχνει την ισορροπία. Η ομάδα έχει παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης. Παίζει σταδιακά καλύτερα και προοδευτικά το κάνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στο σαραντάλεπτο. Απέχει βέβαια ακόμα από το επιθυμητό. Στο επόμενο διάστημα (αυτά τα 4-5 ματς που ακολουθούν) θα δείξει εάν μπορεί να πάρει το επόμενο βήμα σε επίπεδο ομαδικού performance, ανεβαίνοντας ένα σκαλοπάτι την απόδοση του. 

Ο Γιώργος Βόβορας βλέπει συγκεκριμένους παίχτες του να βρίσκονται σε καλό φεγγάρι. Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι πλέον ο πιο σταθερός παίχτης των πρασίνων, τραβώντας πολλά βλέμματα επάνω του με την εξαιρετική του απόδοση και τη συνέπεια την οποία επιδεικνύει. 

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς είναι «καυτός» και στις πλάτες του θα εναποθέσει το «τριφύλλι» ένα μεγάλο μέρος των ελπίδων του για διπλό στο Βελιγράδι. Ο Σέρβος διανύει περίοδο φόρμας αλλά χρειάζεται υποστήριξη καθώς παρά το πολυδιάστατο ταλέντο δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα του πράσινου backcourt, καλύπτοντας σε συνέχεια και με επιτυχία ζωτικούς ρόλους όπως αυτούς του off screen shooter, του κυρίως δημιουργού ή της βασικής 1on1 επιλογής για κάθετο παιχνίδι. Είναι ξεκάθαρο ότι με αυτόν όμως στο παρκέ ο Παναθηναϊκός είναι άλλη ομάδα, βάζοντας πολύ μεγαλύτερη πίεση στην αντίπαλη άμυνα δεδομένου ότι μέσα από την επιθετικότητα του Σέρβου δημιουργούνται καταστάσεις για όλους τους υπόλοιπους.

Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι οι δύο παίχτες που επωμίζονται την ευθύνη της θέσης «1», Μακ και Σαντ-Ρος, μοιάζουν να κατανοούν καλύτερα τον ρόλο τους επιδεικνύοντας έναν passive χαρακτήρα ενώ παράλληλα εστιάζουν σε μεταβιβάσεις χαμηλού ρίσκου, προσπαθώντας να παίξουν μπάσκετ χαμηλού αριθμού λαθών. Είναι άλλωστε ένα από τα βασικά στοιχεία του φετινού Παναθηναϊκού ο οποίος είναι η ομάδα με το μικρότερο ποσοστό λαθών ανά 100 κατοχές (14.4%) μετά την Ολίμπια. 

Το ζήτημα για την ομάδα του Γιώργου Βόβορα την προκειμένη περίοδο είναι να βελτιώσει την εικόνα του στο αμυντικό κομμάτι. Η αναμέτρηση του Βελιγραδίου θα είναι ένα μεγάλο τεστ. Ο Ερυθρός Αστέρας είναι μια ομάδα χωρίς ιδιαίτερες επιθετικές αρετές. Βασίζεται στην προσωπική φάση και δη στον εξαιρετικό Τζόρνταν Λόιντ (18.7 πόντοι-3.4 τελικές πάσες)  ο οποίος εδώ και δέκα περίπου ημέρες παλεύει με τον κορονοϊό. Χωρίς τον Αμερικανό γκαρντ οι Σέρβοι χάνουν μεγάλο μέρος της δυναμικής τους στο επιθετικό κομμάτι, όντας σαφώς πιο προβλέψιμοι. Το βάρος πέφτει στον Κόρεϊ Ουόλντεν και τον Τζόνι Ο’Μπράιαντ ενώ είναι δεδομένο ότι ο κόουτς Ράντονιτς θα περιμένει τη συνδρομή των Ντόμπριτς και Νταβίντοβατς. 

Ο Παναθηναϊκός έχει τα εργαλεία για να κλειδώσει τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και εκτέλεσης των γηπεδούχων (το ματσάρισμα του Μήτογλου με τον Ο’Μπράιαντ αναμένεται με μεγάλο  ενδιαφέρον) και οφείλει να επενδύσει σε αυτό του το πλεονέκτημα. Είναι ομάδα με περισσότερες λύσεις (όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα) και το performance των περιφερειακών του (Μακ, Νέντοβιτς, Παπαπέτρου) θα είναι κομβικό. Βαρύνουσας σημασίας φυσικά για τους φιλοξενούμενους θα είναι το κομμάτι των μεταβιβάσεων. Παιχνίδι χαμηλού αριθμού λαθών συνεπάγεται λιγότερες ευκαιρίες ανοιχτού γηπέδου για τον Ερυθρό Αστέρα. Είναι δεδομένο ότι οι γηπεδούχοι θα προσπαθήσουν να υποστηρίξουν την επίθεση τους με επιθετικό ριμπάουντ και πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Με τη σειρά τους οι πράσινοι λογικά θα βρουν ευκαιρίες καλής περιφερειακής εκτέλεσης απέναντι σε μια άμυνα που επιτρέπει ποσοστό της τάξεως του 39.6% στον αντίπαλο πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. 

Το πνευματικό κομμάτι λοιπόν θα κρίνει πολλά. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να αντέξει το φυσικό παιχνίδι της ομάδας του Ράντονιτς, να αμυνθεί σωστά στο low post (οι ομάδες του παραδοσιακά ακουμπούν εκεί τη μπάλα) και να σουτάρει αξιοπρεπώς πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων. Πρόκειται για στοιχεία που θα καθορίσουν τις ισορροπίες στο παρκέ. Το παιχνίδι είναι από αυτά που φέρουν την ταμπέλα «μόνο για άντρες». Και όπως είναι φυσικό, ο πιο σκληρός, πνευματικά και σωματικά, θα επιβιώσει…