Euroleague, 11η αγωνιστική: Η ένταση κορυφώνεται

Δύο μεγάλα εκτός έδρας ντέρμπι με έντονο το άρωμα της αντιπαλότητας περιμένουν τις ομάδες μας αυτήν την εβδομάδα στην Ευρωλίγκα. Σε Μονακό και Βελιγράδι, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αντίστοιχα θα τεστάρουν τις δυνάμεις τους, πνευματικά και σωματικά, προσδοκώντας νίκες που θα κάνουν θόρυβο.

Αγωνιστική-σταθμός αυτή που έρχεται για τους δύο «αιώνιους» οι οποίοι δίνουν πολύ δύσκολα ματς μακριά από την έδρα τους απέναντι σε ποιοτικούς αντιπάλους με εξίσου υψηλό κίνητρο. Οι αναμετρήσεις αυτές στοιχειοθετούν ένα σπουδαίο τεστ για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Οι ερυθρόλευκοι δοκιμάζονται στο Πριγκιπάτο απέναντι στη Μονακό ενώ οι πράσινοι ταξιδεύουν στην «κόλαση» του Βελιγραδίου για να αντιπαρατεθούν με την Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Η έντονη μυρωδιά μιας καινούργιας αντιπαλότητας

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στο Πριγκιπάτο για να αντιμετωπίσει τη Μονακό με την οποία συνθέτει ένα ζευγάρι με ιδιαίτερο υπόβαθρο και έντονη τη μυρωδιά της αντιπαλότητας. Δύο ομάδες που διακρίνονται για τον physical χαρακτήρα τους και μας έχουν δώσει τρομερά ματς την τελευταία διετία στο υψηλότερο επίπεδο. Η παρουσία του Μάικ Τζέιμς στην αντίπερα όχθη, η εκπληκτική σειρά των playoffs του 2022, ο περυσινός ημιτελικός του F4.  Ένα καινούργιο rivalry (αντιπαλότητα) γεννιέται.

Οι Μονεγάσκοι αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα από το ξεκίνημα της σεζόν. Ψάχνουν ακόμα την ισορροπία στο παιχνίδι τους έχοντας πολλά σκαμπανεβάσματα. Κατά διαστήματα θυμίζουν την ομάδα της τελευταίας διετίας όμως σε άλλες στιγμές κάνουν βαθιές αγωνιστικές βουτιές αδυνατώντας να συνεργαστούν.

Οι αμυντικοί δείκτες της Μονακό είναι αρκετά ικανοποιητικοί (0.961 πόντοι/κατοχή, Νο5 στη διοργάνωση) και η επίδοση της στα μετόπισθεν είναι αυτή που την κρατάει όρθια μέχρι τώρα καθώς η επίθεση των πρωταθλητών Γαλλίας ακόμα δεν έχει πιάσει τα επιθυμητά standards σε όρους αποτελεσματικότητας. Οι ψηλοί του Σάσα Ομπράντοβιτς δεν είναι το ίδιο παραγωγικοί, ο Κέμπα δεν έχει προσφέρει καθόλου, ο Λόιντ επέστρεψε από τον τραυματισμό του και μπήκε γρήγορα πάλι στα πιτς ενώ προσπαθούσε να βρει ρυθμό ενώ ο Οκόμπο είναι μακριά από τον καλό του εαυτό. Το παραγωγικό βάρος σηκώνει το δίδυμο Τζέιμς-Ντιαλό συνεπικουρούμενο από την ικανότητα του συνόλου να παίζει μπάσκετ χαμηλού αριθμού λαθών.

Το θετικό για την ελληνική ομάδα στο ματσάρισμα με τους Μονεγάσκους εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα αδύνατα σημεία στην άμυνα της Μονακό αφορούν δράσεις όπου ο Ολυμπιακός είναι αρκετά αποτελεσματικός. Οι γηπεδούχοι επιτρέπουν 1.172 πόντους/κατοχή από εκτελέσεις θέσεως (Spot ups, Νο16 στην Ευρωλίγκα) και 1.373 πόντους/κατοχή από «κοψίματα» προς το καλάθι. Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να χτυπήσει την άμυνα της Μονακό παίζοντας το δικό του μπάσκετ και εστιάζοντας στα κομμάτια που δουλεύει καθημερινά στην προπόνηση.

Η γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και η κίνηση μακριά από αυτή μπορούν να δώσουν στην ελληνική ομάδα την απαιτούμενη έξτρα ώθηση παραγωγικά, ώστε να πάρει ένα σπουδαίο διπλό. Οι ψηλοί οφείλουν να λειτουργήσουν πρωτίστως ως δημιουργοί (η Μονακό διαθέτει την καλύτερη Post-up άμυνα της διοργάνωσης επιτρέποντας 0.694 πόντους/κατοχή) και οι «ενδιάμεσοι» παίχτες να κάνουν αυτό που ξέρουν. Ο καυτός Πίτερς και ο Κάνααν θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος ενώ και ο Παπανικολάου μπορεί να αποβεί κομβικός στο επιθετικό κομμάτι με την ικανότητα να ενεργοποιεί «κοψίματα» στην πλάτη της άμυνας.

Και οι δύο ομάδες παίζουν σε χαμηλό pace, παρότι έχουν σημαντικές δυνατότητες στο ανοιχτό γήπεδο, θέλοντας να αξιοποιήσουν τα όπλα τους στο σετ παιχνίδι (PnR και Μάικ Τζέιμς οι γηπεδούχοι, Low Post και ψηλούς οι φιλοξενούμενοι). Ο Ολυμπιακός οφείλει να παίξει πολύ καλή άμυνα στην περίμετρο χαμηλώνοντας τα ποσοστά μιας  ομάδας που σουτάρει καλά και να κερδίσει προσωπικές μονομαχίες απέναντι στους μετρ του είδους  (Ντιαλό, Μπράουν, Μπλοσομγκέιμ).

Bet Builder με Πόντοι Over 149.5 και Πόντοι Ολυμπιακός Over 72.5 σε απόδοση 2.02 στη Stoiximan

Το Βελιγράδι και η αλήθεια του Παναθηναϊκού

Ο καθρέπτης της Stark Arena θα πει την αλήθεια στον Παναθηναϊκό για το αγωνιστικό του πρόσωπο στην παρούσα φάση. Οι πράσινοι έχουν δημιουργήσει ένα καλό μομέντουμ χτίζοντας το δικό τους σερί νικηφόρων αποτελεσμάτων και θα προσπαθήσουν να το επεκτείνουν στο Βελιγράδι.

Η συνθήκη που έχει δημιουργηθεί για το «τριφύλλι» είναι αντικειμενικά δύσκολη. Επίσκεψη σε μια «κολασμένη» έδρα απέναντι σε μια Παρτίζαν που θέλει οπωσδήποτε τη νίκη και σε μια επίθεση η οποία πετάει φωτιές. Πρόκειται για μια μεγάλη δοκιμασία αλλά παράλληλα και μια ευκαιρία για να αξιολογήσουν οι πράσινοι τη δυναμική τους στην παρούσα φάση.

Οι Σέρβοι ηττήθηκαν στην Πόλη από την Αναντολού την προηγούμενη εβδομάδα με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που έχασαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σε ένα αμφίρροπο ματς, πήραν τα ηνία στην τρίτη περίοδο με εξαιρετικό μπάσκετ το οποίο τους βοήθησε να χτίσουν μια καλή διαφορά αλλά κατέρρευσαν στην τέταρτη, γιατί η άμυνα τους έδειξε πλήρη αδυναμία να δώσει stops στα κομβικά σημεία.

Η Παρτίζαν είναι και φέτος αδύναμη στα μετόπισθεν, ειδικά σε τομείς όπως η low post άμυνα 1.063 πόντους/κατοχή, Νο16 στη λίγκα) και η αναχαίτιση του ψηλού που ρολάρει στο Pick & Roll. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα μπορέσει ο Παναθηναϊκός να χτυπήσει εκεί με τους παίχτες της frontcourt του. Ο Λεσόρ επιστρέφει στο γήπεδο όπου έζησε τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του και το ψυχολογικό του υπόβαθρο είναι αβέβαιο. Οι Μπαλτσερόφσκι-Αντετοκούνμπο και φυσικά ο Ντίνος Μήτογλου, έχουν τις προδιαγραφές να πληγώσουν την άμυνα των γηπεδούχων όπως και ο Μάριους Γκριγκόνις μέσα από Handoff-δράσεις (επιτρέπουν 1.067 πόντους/κατοχή, Νο16 στη λίγκα).

Φυσικά η συγκεκριμένη αναμέτρηση θα αποτελέσει ένα μεγάλο τεστ για την άμυνα του Παναθηναϊκού. Η Παρτίζαν διαθέτει την καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση και οι παραγωγικοί της δείκτες στους περισσότερους τομείς είναι σπουδαίοι. Η ελληνική άμυνα οφείλει να αναχαιτίσει την ορμή των Σέρβων δίνοντας stops από το ξεκίνημα και πηγαίνοντας το παιχνίδι σε ελεγχόμενο ρυθμό. Το σενάριο νίκης των φιλοξενούμενων στη Stark Arena περιλαμβάνει ένα ματς που θα παιχτεί στο μισό γήπεδο.

Η ελληνική άμυνα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στα τελευταία παιχνίδια, λειτουργώντας εμφανώς καλύτερα σε επίπεδο συνεργασιών.  Ο Παναθηναϊκός ξεδιπλώνει αποτελεσματικά τα rotations, καταθέτει ενέργεια και αναγκάζει τον αντίπαλο να υποπέσει σε πολλά λάθη. Μπορεί να δείξει την ίδια συνέπεια κάτω από τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες της Stark Arena και απέναντι στην επιθετική μηχανή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς; Σημειώστε ότι το μελανό σημείο της ελληνικής άμυνας μέχρι τώρα εντοπίζεται στις transition καταστάσεις. Η Παρτίζαν διαθέτει την τρίτη αποτελεσματικότερη transition επίθεση στη φετινή Ευρωλίγκα.

Eν κατακλείδι, το «τριφύλλι» πρέπει να εστιάσει σε μια πολύ συγκεκριμένη τακτική κατεύθυνση στο Βελιγράδι, κόβοντας το γήπεδο «στη μέση» (σετ παιχνίδι) και στοχεύοντας σε εκτελέσεις κοντά στο καλάθι με τους ψηλούς του. Όχι απερίσκεπτα μακρινά σουτ, υπομονή στην κυκλοφορία της μπάλας, σωστές εισαγωγικές πάσες και ετοιμότητα στην transition άμυνα.

Bet Builder με Χάντικαπ Παρτίζαν -3.5 και Πόντοι Over 157.5 σε απόδοση 2.56 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog