Ένας θάνατος στο Κατάρ, αποδράσεις και απαγωγές: Η μοναδική ιστορία του Ένερ Βαλένσια

Τέλη Ιουλίου 2013. Ο Κριστιάν Μπενίτες κάνει το ντεμπούτο του στο Κατάρ, με τη φανέλα της Ελ Τζαΐς. Ο 27χρονος παίκτης από το Εκουαδόρ (ζητώ συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να γράφω Εκουαδορένιος) είναι το βαρύ πυροβολικό της χώρας. Έχει βγάλει το ψωμί του στο Μεξικό, οπού την τελευταία διετία σκόραρε 52 φορές σε 79 ματς, φορώντας τη φανέλα της Κλουμπ Αμέρικα. Έχει κερδίσει δύο πρωταθλήματα πίσω στην πατρίδα του, άλλο ένα με τη Σάντος Λαγκούνα και ένα ακόμα με την Αμέρικα. Την ίδια στιγμή είναι ο βασικός, αδιαφιλονίκητος φορ της εθνικής, οδηγώντας την στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014.

Παρά το σχετικά αποτυχημένο του πέρασμα από την Αγγλία, έχει αρκετά χρόνια μπροστά του και αρκετά γκολ. Η μεταγραφή του έφερε πολλά χρήματα στην Αμέρικα, αλλά και στον ίδιο. Στο ντεμπούτο του, η νέα του ομάδα κερδίζει με 2-0. Την επόμενη ημέρα ο παίκτης ξυπνάει με έντονους πόνους στην κοιλιακή περιοχή. Ζητάει από τη γυναίκα του να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Πράγματι, φτάνουν μαζί στο νοσοκομείο Αλ Αχλί της Ντόχα. Ο ίδιος δεν γνωρίζει καλά αγγλικά (ούτε αραβικά), αλλά και το προσωπικό εκεί δεν μιλάει ισπανικά. Χάνεται πολύτιμος χρόνος και το μόνο που καταφέρνει μετά από δύο ώρες είναι να του δώσουν κάποια ηρεμιστικά και να τον στείλουν σπίτι του. Τα φάρμακα πιάνουν για λίγες ώρες. Οι πόνοι επανέρχονται ακόμα πιο έντονοι όμως και ο Μπενίτες πηγαίνει εκ νέου στο νοσοκομείο. Οι γιατροί εκεί δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, μάταια το ζευγάρι προσπαθεί να βρει κάποιον να ασχοληθεί μαζί του. Κάποια στιγμή αρχίζουν σπασμοί και ο Κριστιάν θα ξεψυχήσει στα χέρια της γυναίκας του, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Εκουαδόρ. «Σου αφήνω τα παιδιά μας στην προστασία σου», θα είναι τα τελευταία του λόγια.

Φίλοι της Αμέρικα, συγκλονισμένοι αφήνουν λουλούδια και αφιερώσεις στον παίκτη που πριν λίγες ημέρες τους είχε χαρίσει τον τίτλο

Η είδηση συγκλονίζει το Εκουαδόρ, αλλά και πολύ κόσμο στο Μεξικό, μια που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής εκεί. Ο Μπενίτες χάνει τη ζωή του μέσα σε αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο θάνατός του αποδίδεται σε καρδιακό επεισόδιο που όμως έχει προέλθει από περιτονίτιδα. Είναι πολύ δύσκολο να βγει η άκρη στο Κατάρ, η γυναίκα του για καιρό προσπαθεί να ξεμπερδέψει με τα γραφειοκρατικά και τις ασφάλειες. Η κηδεία θα γίνει με χιλιάδες κόσμου του να τον συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία. Είναι το μεγάλο αστέρι της χώρας, είναι εθνικό πένθος. Η Π.Ο. του Εκουαδόρ θα αποσύρει τη φανέλα με το νούμερο 11, αλλά αργότερα λόγω κανονισμών της ΦΙΦΑ θα αναγκαστεί να την επαναφέρει σε μεγάλες διοργανώσεις. Ο αντικαταστάτης του στην «Τρικολόρ» αναζητείται. Ένας από τους λιγότερους πιθανούς υποψήφιους είναι ο Ένερ Βαλένσια.

Εσμεράλδας, επαρχία στο βορειοδυτικό Εκουαδόρ. Μια από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας (το 51% ζει κάτω από τα όρια), με το μεγαλύτερο ποσοστό δολοφονιών. 63 ανά 100.000 κατοίκους. Για μέτρο σύγκρισης, ο παγκόσμιος Μ.Ο. κυμαίνεται περίπου στο 7. Η Εσμεράλδας έχει σημαντικό ποσοστό αφροαμερικανών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας. Οι συμμορίες των ναρκωτικών πουλάνε προστασία για να σε αφήσουν να ζήσεις. Ζητούν μέχρι και 50 δολάρια την εβδομάδα, από ανθρώπους που με το ζόρι θα βγάλουν 300-400 δολάρια τον μήνα. Δεν έχει σημασία αν είναι γυναίκες ή άντρες. Όλοι πρέπει να πληρώσουν. Και αν τύχει και έχεις μία σχετικά επιτυχημένη επιχείρηση, ένα μαγαζί, τότε τα ποσά είναι ακόμα πιο μεγάλα. Τον περασμένο Μάιο οι κάτοικοι έκαναν πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας της επαρχίας (με το ίδιο όνομα). Πέρα από την κλασική εγκληματικότητα, υπάρχουν και τα προβλήματα λόγω της εγγύτητας με την Κολομβία και τη δράση του FARC. Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα σώμα από άντρες του στρατού, του ναυτικού και της αστυνομίας, αλλά τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν.

Υπάρχουν πολλές άσχημες φωτογραφίες από την Εσμεράλδας. Καταστροφές από πλημμύρες, κηδείες ανθρώπων που εκτελέστηκαν, εκκλησίες στις οποίες τα μυστήρια γίνονται με αστυνομική προστασία, τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών και άλλες παρόμοιες εικόνες. Εμείς διαλέγουμε μια όμορφη σκηνή από το καρναβάλι της περιοχής.

Κάπου εκεί, στην πόλη Σαν Λορένσο με περίπου 23.000 κατοίκους μεγάλωσε κι ο Ένερ Βαλένσια. Πουλούσε γάλα στους δρόμους για να βοηθάει τους γονείς του και έπαιζε ποδόσφαιρο με μπάλες από κουρέλια στους δρόμους της πόλης. Δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο. Η Εσμεράλδας είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρομάνα της χώρας. Η μπάλα αποτελεί διέξοδο για πολλά από τα φτωχά παιδιά, ιδίως αυτά με αφροαμερικανική καταγωγή. Μια καριέρα στις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας ή ακόμα και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και φυσικά την Ευρώπη είναι το όνειρο για πολλούς. Ο Βαλένσια δεν διέφερε σε τίποτα, εκτός από το γεγονός ότι ξεχώριζε ως ταλέντο. Έπαιζε ως επιθετικό χαφ και όταν οι άνθρωποι της Έμελεκ (μιας από τις σπουδαιότερες ομάδες της χώρας με έδρα τη 2η μεγαλύτερη πόλη της, το Γκουαγιακίλ) τον δοκίμασαν, τον κράτησαν. Φυσικά αυτό δεν σήμαινε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Ο Βαλένσια ήταν στα 19 του και έψαχνε την ευκαιρία να βρει ένα συμβόλαιο και να παίξει στην 1η ομάδα. Ζούσε κάτω από το στάδιο Τζορτζ Κάπγουελ, σε κάποιους χώρους με τα πολύ βασικά μαζί με τους συμπαίκτες του, ενώ συχνά δεν είχε χρήματα για να φάει. Πήγαινε στις προπονήσεις νηστικός.

Το πέρασμα του γνωστού Αργεντινού προπονητή Χόρχε Σαμπαόλι ήταν αυτό που του άλλαξε την καριέρα. Ο Βαλένσια πήρε τα πρώτα του λεπτά συμμετοχής τόσο στο Λιμπερταδόρες, όσο και στο πρωτάθλημα και σιγά σιγά άρχισε να γίνεται στέλεχος της ομάδας. Το 2012 έρχεται και η πρώτη κλήση για την εθνική. Συνεχίζει να παίζει στην Έμελεκ, φτιάχνοντας όνομα. Το άσχημο παιχνίδι που παίζει όμως η ζωή στον Κριστιάν Μπενίτες, φέρνει την εθνική μπροστά σε ένα τέλμα. Ο κόουτς δοκιμάζει διάφορους παίκτες στην επίθεση, ανάμεσά τους και τον Βαλένσια (που έπαιζε μέχρι τότε στα άκρα κυρίως), αλλά η ομάδα δεν σκοράρει και δεν κερδίζει. Το κενό είναι δυσαναπλήρωτο. Οι δοκιμές συνεχίζονται με στόχο το Μουντιάλ του 2014 στο οποίο το Εκουαδόρ έχει κερδίσει την πρόκρισή του και τελικά, σε ένα φιλικό με την Ονδούρα, ο Βαλένσια μπαίνει αλλαγή και σκοράρει κάνοντας σπουδαίο παιχνίδι. Η πόρτα ανοίγει και δεν ξανακλείνει. Σκοράρει κατά ριπάς σε φιλικά, βρίσκει μεταγραφή στο Μεξικό και την Πατσούκα και φτάνει μέχρι το Μουντιάλ του 2014. Σκοράρει στην ήττα από την Ελβετία, σκοράρει και δύο φορές απέναντι στην Ονδούρα. Το Εκουαδόρ αποκλείεται με το κεφάλι ψηλά, καθώς έρχεται 0-0 με τη Γαλλία, και αποχωρεί με 4 βαθμούς και τον Βαλένσια να έχει σημειώσει 3 γκολ στο Μουντιάλ. Είναι πλέον το νέο αστέρι της χώρας, αυτός που παίρνει τη θέση του Μπενίτες στις καρδιές των οπαδών.

Ο Βαλένσια δεν ξεχνά όμως τον άτυχο συμπαίκτη του. Επικοινωνεί συχνά με τη χήρα και τα παιδιά του Μπενίτες, ενδιαφέρεται για την κατάστασή τους και στηρίζει την οικογένεια. Είναι από αυτούς που κουβαλούν μέσα τους τη μνήμη του Κριστιάν. Στο Μεξικό θα μείνει μόλις μία σεζόν, καθώς σκοράρει 18 φορές και προκαλεί το ενδιαφέρον της Γουέστ Χαμ. Μετακινείται στην Ευρώπη και από τότε η καριέρα του είχε σκαμπανεβάσματα. Εντυπωσιακή αρχή στη Γουέστ Χαμ, γκολ, ασίστ, αλλά και πτώση στη συνέχεια, ασορτί με τη σεζόν των Σφυριών. Τραυματισμοί, μετακίνηση στην Έβερτον με δανεισμό και πάγκος κατά κύριο λόγο.

Ο… «σοβαρός τραυματισμός» του Βαλένσια, τον Οκτώβριο του 2016

Ο Βαλένσια όμως απασχολεί και για εξωαγωνιστικούς λόγους. Το 2016, ο αθλητής με το παρατσούκλι Σούπερμαν, αποφασίζει να κάνει το δικό του Prison Break. 9η αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ 2018 στη Ρωσία. Στο Εστάδιο Αταχουάλπα το Εκουαδόρ υποδέχεται τη Χιλή. Ανάμεσα στους αστυνομικούς που υπάρχουν για την τήρηση της τάξης υπάρχουν και κάποιοι άλλοι με διαφορετικό σκοπό. Να συλλάβουν τον Ένερ Βαλένσια. Βλέπετε, εκκρεμεί ένταλμα καθώς χρωστάει κάποιες δόσεις ύψους 17.000 δολαρίων για τη διατροφή της πρώην συζύγου του και της κόρης τους. Τον ψάχνουν στο προπονητικό κέντρο και τον περιμένουν όταν φτάνει με το πούλμαν στο γήπεδο. Ο Βαλένσια με τη βοήθεια των συμπαικτών του την… σκαπουλάρει, καταφέρνει να μπει στα αποδυτήρια και να αγωνιστεί κανονικά. Το Εκουαδόρ κάνει μεγάλη εμφάνιση σκορπίζοντας τη Χιλή, καθώς προηγείται με 3-0 στο 46′. Στη συνέχεια κάνει διαχείριση του σκορ και όταν ο Βαλένσια σιγουρεύεται ότι το ματς έχει καθαρίσει, ενεργοποιεί το πλάνο του “Απόδραση από το Κίτο”. Προφασίζεται τραυματισμό και πέφτει κάτω ξαφνικά. Το πλάνο του είναι άρτια οργανωμένο σε συνεργασία με τους ανθρώπους της εθνικής. Ο Βαλένσια που αρχικά πιάνει το πόδι του όταν πέφτει κάτω, στη συνέχεια δείχνει ότι έχει «πολύ σοβαρό θέμα». Οι γιατροί πέφτουν πάνω του σαν να είναι έκτακτη ανάγκη και του βάζουν… μάσκα οξυγόνου, τον ανεβάζουν σε φορείο και τρέχουν μαζί του προς το ασθενοφόρο. Όποιος δεν γνωρίζει, πραγματικά ανησυχεί, ο κόσμος φοβάται ότι κάτι πολύ σοβαρό έχει συμβεί και ότι το αστέρι κινδυνεύει. Ο θάνατος του Μπενίτες άλλωστε είναι σχετικά πρόσφατος, έχουν περάσει μόλις τρία χρόνια. Οι πιο παρατηρητικοί όμως καταλαβαίνουν ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Το ίδιο κι οι Κλουζώ της αστυνομίας του Εκουαδόρ που αντιλαμβάνονται ότι θα την πατήσουν και έτσι ξεκινά μια γραφική καταδίωξη:

Έχουμε δει πολλά γραφικά πράγματα στη Λατινική Αμερική, αλλά αυτό σίγουρα μπαίνει στα κορυφαία.
Κανονικά έπρεπε να υπάρχει μουσική Μπένι Χιλ από κάτω.

Κυνηγούν το φορείο με τον κόσμο να μην μπορεί να αντιληφθεί τι συμβαίνει. Ο παίκτης μεταφέρεται τελικά στο νοσοκομείο, η αστυνομία ακολουθεί, ο δικηγόρος της πρώην γυναίκας του είναι έξαλλος, ο δικηγόρος του Βαλένσια τα καταφέρνει τελικά, μιλάει με την δικαστή, καταθέτει κάποια χαρτιά και στο τέλος το ένταλμα αποσύρεται, αλλά με την προϋπόθεση ο ποδοσφαιριστής να έρθει σε συμβιβασμό. Η γραφικότητα αυτή γίνεται viral, ειδικά αφού εκείνη την περίοδο παίζει στην Πρέμιερ Λιγκ και η είδηση ταξιδεύει στην Αγγλία. Σίγουρα το γεγονός δεν βοηθά πολύ στη φήμη του, αφού το να μη στηρίζεις το παιδί σου είναι απαράδεκτη συμπεριφορά. Ο Βαλένσια όμως επιμένει για την αθωότητά του και θα δικαιωθεί τελικά το 2019. Η πρώην του, Σίντια Πιναργκότε, συλλαμβάνεται στη Φλόριδα των Η.Π.Α. για παραμέληση ανηλίκου. Ένα κοριτσάκι 7 ετών βρίσκεται παρατημένο σε ένα αυτοκίνητο. Είναι το παιδί της Σίντια με τον Ένερ. Η Σίντια βρίσκεται μέσα σε ένα καζίνο και διασκεδάζει με το νέο της αμόρε, έχοντας κλειδώσει το παιδί στο αυτοκίνητο. Μετά από αυτό το γεγονός, οι αρχές δίνουν την προσωρινή επιμέλεια του παιδιού στον πατέρα που νιώθει δικαιωμένος. Αποδεικνύεται ότι τα χρήματα που δίνει για την κόρη του δεν φτάνουν ποτέ σε αυτή, αλλά η Σίντια τα ξοδεύει για την έξαλλη προσωπική της ζωή.

Δύο χρόνια αργότερα όμως, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο σοβαρά. Οκτώ άτομα μπουκάρουν στο σπίτι της αδερφής του ποδοσφαιριστή στο Σαν Λορένσο και την απαγάγουν. Ο Βαλένσια βρίσκεται στην Τουρκία για τη μεταγραφή του, καθώς μετά την Αγγλία και την επιστροφή του στο Μεξικό, περνάει και πάλι τον Ατλαντικό για να γίνει παίκτης της Φενέρ. Οι επόμενες ημέρες περνούν βασανιστικά για τον διεθνή επιθετικό. Ο ίδιος είναι πιο τυχερός από άλλους συμπατριώτες του που δεν μπορούν να περιμένουν βοήθεια από το κράτος. Η κυβέρνηση βάζει τα μεγάλα μέσα και τελικά η Έλσι Βαλένσια απελευθερώνεται μετά από δέκα ημέρες κράτησης. Θα συλληφθούν και κάποια μέλη της συμμορίας, ενώ τέσσερις μήνες αργότερα συλλαμβάνεται και ο ιθύνων νους που είναι Κολομβιανός. Λίγες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές. Ο Βαλένσια πάντως θα ευχαριστήσει δημόσια τον πρόεδρο της χώρας. Γνωρίζει ότι το στάτους του ήταν αυτό που έσωσε την αδερφή του. Από την άλλη βέβαια μάλλον δεν ήταν τυχαίο ότι επιλέχθηκε η ίδια ως στόχος.

Ο Βαλένσια στην Τουρκία θα βρει ένα νέο ποδοσφαιρικό σπίτι. Παρότι τα χρόνια πέρασαν, φέτος ξεκίνησε με τρομερά νούμερα και είναι σε φουλ φόρμα. Η θέση του στην εθνική Εκουαδόρ είναι μόνιμη και κάπως έτσι, με το Μουντιάλ του 2022, ένας κύκλος κλείνει, εκεί που ξεκίνησε. Όταν το 2013 ο Κριστιάν Μπενίτες έχανε τη ζωή του από αμέλεια των γιατρών στο Κατάρ, ο Βαλένσια δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι εννιά χρόνια αργότερα θα βρισκόταν στα ίδια μέρη ως ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής, να αγωνίζεται και να σκοράρει δύο γκολ σε μια πρεμιέρα Μουντιάλ. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είχε εξελιχθεί η καριέρα του, αν ο Μπενίτες δεν είχε πεθάνει τόσο άδικα. Σε αυτό το Μουντιάλ, ο Βαλένσια κλείνει έναν κύκλο, βρίσκεται στο Κατάρ βοηθώντας την ομάδα του, τιμώντας παράλληλα τη μνήμη του συμπαίκτη του. Στα γκολ της εθνικής, οι παίκτες του Εκουαδόρ δείχνουν προς τον ουρανό, δεν ξεχνούν τον Μπενίτες. Κι αν ο Βαλένσια αποχώρησε με ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του ματς, πίσω στο Εκουαδόρ όλοι εύχονται ο τραυματισμός να είναι όσο σοβαρός ήταν κι εκείνος το 2016 στο ματς με τη Χιλή.