Το νέο μεγάλο «κανόνι» της Φιορεντίνα

Μπορεί στο παρελθόν τη φανέλα της Φιορεντίνα να φόρεσαν μερικοί εξαιρετικοί επιθετικοί, στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας όμως μόνο δυο εξ αυτών κατάφεραν να κερδίσουν το βραβείο του πρώτου σκόρερ της Σέριε Α. Όπως λογικά φαντάζεστε οι περισσότεροι, ο ένας είναι ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (τη σεζόν 94-95 με 26 γκολ) και ο άλλος ο Λούκα Τόνι (το 2006 με 31 γκολ). Δεκαπέντε χρόνια μετά την επιτυχία του Ιταλού, οι ‘βιόλα’ φαίνεται πως βρήκαν στο πρόσωπο του Ντούσαν Βλάχοβιτς έναν ακόμα ψηλό επιθετικό που σκοράρει κατά βούληση και διεκδικεί με αξιώσεις το “βραβείο Πάολο Ρόσι”, όπως λέγεται από πέρσι.

Serie A: LIVE Streaming* & αμέτρητα ειδικά παικτών στη Stoiximan 

O Βλάχοβιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις αρχές του 2000 και ταλαντεύτηκε αρκετά σχετικά με το άθλημα που θέλει να ακολουθήσει: “Στην αρχή έπαιζα κυρίως μπάσκετ, σε μια ομάδα της περιοχής μου και είχα ως ίνδαλμα τον Τζόρνταν αλλά κάπου στα 12-13 μου με κέρδισε το ποδόσφαιρο”. Δεν γνωρίζουμε αν στο μπάσκετ ήταν καλός αλλά στο ποδόσφαιρο τα κατάφερνε μια χαρά κι έτσι από σχετικά μικρή ηλικία βρέθηκε στα ραντάρ των δυο μεγάλων ομάδων της χώρας. Ο πρώτος που έκανε κίνηση για να τον εντάξει στις ακαδημίες του ήταν ο Ερυθρός Αστέρας, μια εξέλιξη που δεν ενθουσίαζε ιδιαίτερα ούτε τον ίδιο, ούτε πολύ περισσότερο τον πατέρα του, που είναι φανατικός οπαδός της Παρτιζάν. “Θα μπορούσα να πάω στον Ερυθρό Αστέρα αλλά ο πατέρας μου είχε αντιρρήσεις εξ αρχής. Τελικά η μεταγραφή ακυρώθηκε γιατί σε ένα παιχνίδι νέων που είχαν έρθει για να με δούνε πάλι από κοντά αστόχησα σε ένα πέναλτι. Μετά από αυτό δεν επικοινώνησαν ξανά.”


Η Παρτιζάν δεν έχασε την ευκαιρία, ήρθε άμεσα σε επαφή με την οικογένεια και ο μικρός Ντούσαν προστέθηκε στο δυναμικό της σε ηλικία 14 ετών. Από εκεί και μετά όλα πήραν το δρόμο τους. Υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου στα 15 του, ντεμπούτο στα 16 (ο μικρότερος στην ιστορία της ομάδας), πρώτο γκολ στα 16,5 (επίσης ρεκόρ για το σύλλογο), μεταγραφή στην Ιταλία στα 17. Tα σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε η Φιορεντίνα για χάρη του μπορεί να φαινόταν πολλά τότε, ειδικά για έναν ανήλικο που είχε σκοράρει 3 φορές ως τότε στην καριέρα του, αλλά οι υπεύθυνοι σκάουτινγκ των Ιταλών ήταν πεπεισμένοι ότι ο μικρός μπορεί να εξελιχθεί σε σπουδαίο ταλέντο.

Ο πρώτος καιρός στη Φλωρεντία πάντως μόνο εύκολος δεν ήταν. Το να προσαρμοστεί ένα νέο παιδί σε μια νέα χώρα και σε ένα πολύ πιο απαιτητικό πρωτάθλημα απαιτεί χρόνο και αρκετή βοήθεια και, ευτυχώς, για τον Βλάχοβιτς η Φιορεντίνα του πρόσφερε και τα δυο. Στον τομέα της βοήθειας, καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο Τσέζαρε Πραντέλι. Ο Ιταλός ανέλαβε την ομάδα πέρσι τον Νοέμβριο και παρ’όλο που έκατσε στον πάγκο της μόλις τέσσερις μήνες, πρόλαβε να αφήσει ως παρακαταθήκη έναν ανανεωμένο και φορμαρισμένο Σέρβο, που βρήκε τη στήριξη που χρειαζόταν για να πάρει μπρος.

“Στον Πραντέλι χρωστάω πάρα πολλά και δεν νομίζω ότι θα μπορέσω ποτέ να τον ευχαριστήσω όσο του αξίζει. Ακόμα και ο πατέρας μου να ήταν προπονητής, δεν θα έκανε τόσα για μένα όσο αυτός. Όταν συναντηθήκαμε πρώτη φορά μου εξήγησε ότι δεν χρειάζεται να αγχώνομαι για τη θέση μου, μου έδειξε με τις ώρες το πως θέλει να κινούμαι και πως να εκτελώ και με διαβεβαίωσε ότι θα με στηρίξει με κάθε τρόπο μέχρι να τα καταφέρω. Μου πήρε 5 αγώνες μέχρι να σκοράρω και χωρίς τη στήριξη του τίποτα από όσα ακολούθησαν δεν θα συνέβαινε.”

Τα δυο σερί πέναλτι που ανέλαβε να εκτελέσει στα μέσα Δεκέμβρη ο πιτσιρικάς, μετά από εντολή του Πραντέλι, αποδείχτηκαν καθοριστικά για να γυρίσει ο διακόπτης των γκολ από το Off στο On. Ένα χρόνο μετά, ο διακόπτης παραμένει στο ίδιο σημείο, αφού ο Βλάχοβιτς βρίσκει δίχτυα με ρυθμούς που συναντάς μόνο σε φτασμένους σκόρερ της ηπείρου. Στο πιο χαρακτηριστικό από όλα τα στατιστικά, ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει περισσότερα γκολ από αυτόν στο πρωτάθλημα μέσα στο 2021 είναι εκείνος ο ψηλός Πολωνός της Μπάγερν Μονάχου. Στα 21 του και παίζοντας σε ομάδα που δεν βρίσκεται μόνιμα στις πρώτες θέσεις ο Σέρβος έχει καταφέρει να αφήσει πίσω του σε αυτή τη λίστα τον Μπενζεμά, τον Μέσσι και ένα άλλο μεγάλο ανερχόμενο ταλέντο με πολύ μεγαλύτερη προβολή από αυτόν, τον Χάαλαντ. Τα κατορθώματα του δεν σταματάνε εδώ.

Στην ιστορία της Φιορεντίνα κανένας άλλος παίκτης δεν είχε καταφέρει μέχρι φέτος να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα στο πρωτάθλημα 28 φορές μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος. O Σουηδός Κουρτ Χάμριν είχε φτάσει ως τα 27 το μακρινό 1960, ο Λούκα Τόνι σταμάτησε στα 24 το 2006 και ο Μπατι-γκόλ είχε βάλει 23 το 1998. Και μην ξεχνάμε πως η Φιορεντίνα έχει να δώσει ακόμα έξι παιχνίδια ως το τέλος της χρονιάς.

Συνεχίζοντας με τα νουμεράκια, τα 11 γκολ που έχει προλάβει να πετύχει στη φετινή σεζόν τον φέρνουν μόνο πρώτο στη λίστα των σκόρερ του Καμπιονάτο ενώ αν σ’αυτά προσθέσουμε τα 2 γκολ στο Κύπελλο και τα 5 με την εθνική Σερβίας φτάνουμε τα 18 γκολ (+4 ασίστ) σε 22 παιχνίδια! Κι αν όλα αυτά δεν αρκούν, υπάρχει και ο τομέας της αποτελεσματικότητας, στον οποίο επίσης ξεχωρίζει. Με xGoals 6,89 o Σέρβος έχει σκοράρει 4 φορές περισσότερες απ’όσες θα δικαιολογούσαν οι ευκαιρίες που του δόθηκαν, μια επίδοση που ξεπερνάει για την ώρα στη Σέριε Α μόνο ο Τζιοβάνι Σιμεόνε.

Ο Βλάχοβιτς και το ίνδαλμα του

Κάπου εδώ έρχεται και το μεγάλο ερώτημα: Για πόσο ακόμα θα μπορεί να κρατήσει η Φιορεντίνα ένα τέτοιο ταλέντο; Η απάντηση μάλλον δεν είναι αυτή που θα ήθελαν οι οπαδοί των ‘βιόλα’. Ο Σέρβος έκανε μεν την έκπληξη το καλοκαίρι, όταν επέλεξε να μείνει παρά τις πληροφορίες που έλεγαν πως στα γραφεία της διοίκησης είχαν καταφθάσει αρκετές και πολύ δελεαστικές προτάσεις (“Είναι αλήθεια πως δέχτηκα μερικές μεγάλες προτάσεις το καλοκαίρι, μεγάλες και για μένα και για την ομάδα, αλλά ποτέ δεν πίεσα κανέναν για να φύγω. Ήθελα να μείνω στη Φιορεντίνα για να εξελιχθώ κι άλλο, γι’αυτό και έμεινα”) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα φοράει για πολύ καιρό ακόμα τα μοβ.

Το τελευταίο δίμηνο το σήριαλ για το που θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν ή ακόμα και τη νέα χρονιά, αφού κάποιες φήμες μιλάνε για προτάσεις που θα σκάσουν στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, έχει δώσει αρκετά νέα επεισόδια. Η λίστα με τα ονόματα των ομάδων που σύμφωνα με τις πληροφορίες ενδιαφέρονται είναι ενδεικτική των προσδοκιών που υπάρχουν για τον Σέρβο σκόρερ: Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τότεναμ, Άρσεναλ.

Η αποκάλυψη του προέδρου της Φιορεντίνα ότι ο Σέρβος αρνήθηκε πρόσφατα την πρόταση ανανέωσης που του έκανε προκάλεσε δυσαρέσκεια στον κόσμο και σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύτηκε με σφυρίγματα κατά του παίκτη, που κλασικά ξεχάστηκαν γρήγορα όταν η μπάλα μπήκε στην εστία. “Ο τρόπος που χειρίστηκε τις αποδοκιμασίες δείχνει ότι έχει σωστή νοοτροπία και προσωπικότητα” δήλωσε για αυτόν ο Κριστιάν Βιέρι και συνέχισε με μια πρόβλεψη: “Μετά τον Χάαλαντ είναι ο καλύτερος επιθετικός στην Ευρώπη σε αυτές τις ηλικίες. Είναι επιθετικός μεγάλης κλάσης και πιστεύω μπορεί εύκολα να βάλει 20 γκολ και του χρόνου.” Αυτό που μένει να δούμε είναι με ποια φανέλα θα τα βάλει.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις